Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Administratia si puterea politica

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micAdministratia si puterea politica. Relatiile administratiei cu politicul

Administratia si politica se intrepatrund, fiind foarte dificil de stabilit linia de demarcatie, adica limitele intre care se poate exercita autoritatea politicului asupra administratiei.Politica reprezinta arta sau procesul prin care se ating scopuri colective. Din aceasta perspectiva putem afirma ca orice activitate administrativa este politica. Administratia functioneaza intr-un mediu prin excelenta politic, iar o separatie clara a activitatilor politice de cele nepolitice este aproape imposibil de facut.

Complexitatea crescanda a vietii sociale moderne si, implicit, a procesului administrativ, face ca, in mod inevitabil, din ce in ce mai multe decizii, care privesc o anumita comunitate, sa fie lasate in seama unor functionari, cateodata chiar de rang inferior.

Daca, insa, avem in vedere modul de desemnare, putem spune ca omul politic este ales, in timp ce functionarul este numit de catre omul politic. Natura juridica a functiilor nu permite o deosebire neta. Influenta reala a unui secretar de stat dintr-un minister si cea a unui director din cadrul aceluiasi minister depinde mai mult de consideratia pe care i-o acorda ministrul decat de natura juridica a functiilor detinute.

Ierarhia functiilor corespunde unei ierarhii a deciziilor. Puterea suprema in stat este politica, indiferent de modul ei de desemnare. Ea adopta deciziile fundamentale, iar in cazul in care lasa acest lucru in seama administratiei, tot puterea politica ramane raspunzatoare. Procedura de vot implica responsabilitatea politicienilor in fata celor care i-au ales, care au posibilitatea sa-i schimbe in cazul in care nu sunt multumiti de prestatiile lor.

Desi birocratia nu are un rol formal, legitim in procesul de formulare a deciziilor politice, contributia functionarilor, in special a celor de rang inalt, la dezvoltarea diferitelor politici este considerabila. Administratia este subordonata puterii politice, dar puterea ei proprie este variabila si se exercita prin diverse mijloace:

- Cel mai important atu aflat la dispozitia functionarilor este expertiza. In cele mai multe situatii, pentru a putea ocupa o functie in administratia publica, este nevoie de o pregatire de specialitate, in vreme ce politicienii nu trebuie sa satisfaca niciun fel de cerinta privind educatia pentru a candida in alegeri.

- In plus, functionarii au experienta, pe care au dobandit-o pe parcursul carierei, experienta pe care oamenii politici nu reusesc sa o acumuleze.

- Mai mult, prin activitatea de fiecare zi, functionarii de cariera au acces la un volum mai mare de informatii care, uneori, sunt inaccesibile politicienilor.

- O alta cauza a sporirii influentei birocratilor este complexitatea crescanda a procesului administrativ. Ca urmare a acestui fenomen, tot mai multe competente sunt delegate dinspre mediul politic spre administratia publica. In acelasi timp aceasta complexitate scade posibilitatile politicienilor de a tine sub control fenomenul birocratic.

- Un alt avantaj aflat la dispozitia administratiei publice consta in capacitatea superioara a birocratiei de a adopta decizii. Guy Peters afirma ca in ciuda aspectelor negative care-i sunt caracteristice, cum ar fi rutina, rezistenta la schimbare, apelul excesiv la proceduri, birocratia, comparativ cu Guvernul sau Parlamentul reprezinta un model de promptitudine si eficienta.

- Un alt avantaj este dat de stabilitatea de care se bucura functionarii. De obicei politicile publice sunt greu de pus in aplicare intr-o singura legislatura. Ca urmare, politicienilor le va fi mai greu sa intervina intr-un proces aflat in derulare, proces ale carui detalii sunt, de regula, necunoscute. In guvernarea moderna, planificarea este un mijloc de neinlocuit, dar care necesita un volum considerabil de cunostinte si informatii, care sunt mult mai accesibile functionarilor decat politicienilor. In plus, odata planul adoptat, politicienii trebuie sa actioneze doar in limitele impuse de catre acesta.- Neutralitatea politica si impartialitatea necesara in administratia publica reprezinta un alt atu, intrucat administratia poate sa invoce argumentul evitarii partizanatului politic pentru a se opune initiativelor venite din mediul politic.

- O alta arma a birocratiei este unitatea ei in opozitie cu fragmentarea sistemului politic, care o face sa-si negocieze mai bine interesele.

- In lupta sa cu puterea politica, birocratia poate sa se bazeze, de asemenea, si pe sprijinul grupurilor de presiune, mai ales atunci cand puterea politica intentioneaza sa promoveze politici de austeritate bugetara, care presupun resurse mai putine pentru institutiile publice si, implicit, pentru grupurile de presiune.

Mediul politic are o mare influenta asupra administratiei, deoarece ea reprezinta cel mai important dintre instrumentele de care dispune puterea politica pentru servirea societatii si mentinerea ordinii publice. Puterea politica, la randul sau, dispune de o serie de avantaje pentru a-si exercita aceasta influenta:

- Pentru indeplinirea misiunii sale, administratia se sprijina pe puterea politica, a carei legitimitate fata de cetateni constituie sursa autoritatii sale.

- In orice situatie conflictuala, ultimul cuvant apartine politicienilor care dispun de legitimitate care isi are sursa in vointa poporului.

- Numirea unor politicieni de cariera in fruntea administratiei reprezinta un mijloc prin care puterea politica poate sa-si exercite controlul.

Totusi aceasta posibilitate este limitata prin lege in scopul asigurarii stabilitatii si neutralitatii.

- O alta metoda prin care se poate contracara puterea birocratica consta in apelarea la expertiza externa, reprezentata, in general, de staff-ul politicienilor, care are menirea de a oferi cunostintele si informatiile de care acestia nu dispun.

- Un alt mijloc de control eficient este bugetul, care este aprobat de catre puterea politica.

- Puterea politica are, de asemenea, posibilitatea de a interveni in structura interna a institutiilor publice, atunci cand numeste si revoca pe conducatorii acestora, cand le aproba statul de functii, organigrama si numarul de personal, putand sa le modifice modul de organizare si functionare, sa le reduca dimensiunile si activitatea sau chiar sa le desfiinteze.

- De asemenea, puterea politica poate institui anchete in cadrul institutiilor publice, poate formula intrebari si interpelari la adresa administratiei.

- Campaniile electorale sunt alte ocazii care pot fi folosite de catre politicieni pentru a emite amenintari la adresa administratiei, pentru a o determina sa-si modifice comportamentul in sensul dorit.

- Politicienii au, insa la indemana si constituirea de aliante cu grupurile de interes.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1202
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site