Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


REGULI GENERALE PRIVIND INTOCMIREA, REDACTAREA,GESTIONAREA SI MARCAREA INFORMATIILOR CLASIFICATE

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micREGULI GENERALE PRIVIND INTOCMIREA, REDACTAREA,GESTIONAREA SI MARCAREA INFORMATIILOR CLASIFICATE


   In unitatile detinatoare de informatii clasificate se organizeaza compartimente speciale pentru evidenta, intocmirea, pastrarea, procesarea, multiplicarea, manipularea, transportul, transmiterea si distrugerea acestora in conditii de siguranta.
   Activitatea compartimentelor speciale prevazute la alin. precedent este coordonata de structura/functionarul de securitate.
  La redactarea documentelor ce contin informatii clasificate se vor respecta urmatoarele reguli:
  a) mentionarea, in antet, a unitatii emitente, a numarului si datei inregistrarii, a clasei sau nivelului de secretizare, a numarului de exemplare si, dupa caz, a destinatarului;
  b) numerele de inregistrare se inscriu pe toate exemplarele documentului si pe anexele acestora, fiind precedate de un zero (0) pentru documentele secrete, de doua zerouri (00) pentru cele strict secrete, de trei zerouri (000) pentru cele strict secrete de importanta deosebita si de litera 'S' pentru secrete de serviciu;
  c) la sfarsitul documentului se inscriu in clar, dupa caz, rangul, functia, numele si prenumele conducatorului unitatii emitente, precum si ale celui care il intocmeste, urmate de semnaturile acestora si stampila unitatii;
  d) inscrierea, pe fiecare pagina a documentului, a clasei sau nivelului de secretizare atribuit acestuia;
  e) pe fiecare pagina a documentelor ce contin informatii clasificate se inscriu numarul curent al paginii, urmat de numarul total al acestora.
   In situatia in care documentul de baza este insotit de anexe, la sfarsitul textului se indica, pentru fiecare anexa, numarul de inregistrare, numarul de file al acesteia si clasa sau nivelul de secretizare.
   Anexele se clasifica in functie de continutul lor si nu de cel al documentelor pe care le insotesc.
   Adresa de insotire a documentului nu va cuprinde informatii detaliate referitoare la continutul documentelor anexate.
   Documentele anexate se semneaza, daca este cazul, de persoanele care au semnat documentul de baza.
   Aplicarea, pe documentele anexate, a stampilei unitatii emitente este obligatorie.
   Cand documentele ce contin informatii clasificate se semneaza de o singura persoana, datele privind rangul, functia, numele si prenumele acesteia se inscriu sub text, in centrul paginii.
   Cand semneaza doua sau mai multe persoane, rangul, functia, numele si prenumele conducatorului unitatii se inscriu in partea stanga, iar ale celorlalti semnatari in partea dreapta, in ordinea rangurilor si functiilor.
  Cand documentele care contin informatii clasificate se emit in comun de doua sau mai multe unitati, denumirile acestora se inscriu separat in antet, iar la sfarsit se semneaza de catre conducatorii unitatilor respective, de la stanga la dreapta, aplicandu-se stampilele corespunzatoare.
  Informatiile clasificate vor fi marcate, inscriptionate si gestionate numai de catre persoane care au autorizatie sau certificat de securitate corespunzator nivelului de clasificare a acestora.
   Toate documentele, indiferent de forma, care contin informatii clasificate au inscrise, pe fiecare pagina, nivelul de secretizare.
   Nivelul de secretizare se marcheaza prin stampilare, dactilografiere, tiparire sau olograf, astfel:
  a) in partea dreapta sus si jos, pe exteriorul copertelor, pe pagina cu titlul si pe prima pagina a documentului;
  b) in partea de jos si de sus, la mijlocul paginii, pe toate celelalte pagini ale documentului;
  c) sub legenda, titlu sau scara de reprezentare si in exterior - pe verso - atunci cand acestea sunt pliate, pe toate schemele, diagramele, hartile, desenele si alte asemenea documente.
  Portiunile clar identificabile din documentele clasificate complexe, cum sunt sectiunile, anexele, paragrafele, titlurile, care au niveluri diferite de secretizare sau care nu sunt clasificate, trebuie marcate corespunzator nivelului de clasificare si secretizare.
  Marcajul de clasificare va fi aplicat separat de celelalte marcaje, cu caractere si/sau culori diferite.
   Toate documentele clasificate aflate in lucru sau in stadiu de proiect vor avea inscrise mentiunile 'Document in lucru' sau 'Proiect' si vor fi marcate potrivit clasei sau nivelului de secretizare a informatiilor ce le contin.
  Gestionarea documentelor clasificate aflate in lucru sau in stadiu de proiect se face in aceleasi conditii ca si a celor in forma definitiva.
  Documentele sau materialele care contin informatii clasificate si sunt destinate unei persoane strict determinate vor fi inscriptionate, sub destinatar, cu mentiunea 'Personal'.
   Fotografiile, filmele, microfilmele si negativele lor, rolele, bobinele sau containerele de pastrare a acestora se marcheaza vizibil cu o eticheta care indica numarul si data inregistrarii, precum si clasa sau nivelul de secretizare.
   Microfilmele trebuie sa aiba afisat la cele doua capete clasa sau nivelul de secretizare, iar la inceputul rolei, lista elementelor de continut.
   Clasa sau nivelul de secretizare a informatiilor inregistrate pe benzi audio se imprima verbal, atat la inceputul inregistrarii, cat si la sfarsitul acesteia.
   Marcarea clasei sau a nivelului de secretizare pe benzi video trebuie sa asigure afisarea pe ecran a clasei sau a nivelului de secretizare. in cazul in care nu se poate stabili cu exactitate clasa sau nivelul de secretizare, inainte de inregistrarea benzilor, marcajul se aplica prin inserarea unui segment de banda la inceputul si la sfarsitul benzii video.
   Benzile audio si video care contin informatii clasificate pastreaza clasa sau nivelul de secretizare cel mai inalt atribuit pana in momentul:
  a) distrugerii printr-un procedeu autorizat;
  b) atribuirii unui nivel superior prin adaugarea unei inregistrari cu nivel superior de secretizare.
  Proiectiile de imagini trebuie sa afiseze, la inceputul si sfarsitul acestora, numarul si data inregistrarii, precum si clasa sau nivelul de secretizare.
   Rolele, bobinele sau containerele de pastrare a benzilor magnetice, inclusiv cele video, pe care au fost imprimate informatii secrete de stat, vor avea inscris, la loc vizibil, clasa sau nivelul de secretizare cel mai inalt atribuit acestora, care va ramane aplicat pana la distrugerea sau demagnetizarea lor.
   La efectuarea unei inregistrari pe banda magnetica, atat la inceputul, cat si la sfarsitul fiecarui pasaj, se va mentiona clasa sau nivelul de secretizare.
   In cazul detasarii de pe suportul fizic, fiecare capat al benzii va ti marcat, la loc vizibil, cu clasa sau nivelul de secretizare.
  In toate cazurile, ambalajele sau suportii in care se pastreaza documente sau materiale ce contin informatii clasificate vor avea inscriptionat clasa sau nivelul de secretizare, numarul si data inregistrarii in evidente si li se va atasa o lista cu denumirea acestora.
   Atunci cand se utilizeaza documente clasificate ca surse pentru intocmirea unui alt document, marcajele documentelor sursa le vor determina pe cele ale documentului rezultat.
   Pe documentul rezultat se vor preciza documentele sursa care au stat la baza intocmirii lui.
  Numarul si data initiala a inregistrarii documentului clasificat trebuie pastrate, chiar daca i se aduc amendamente, pana cand documentul respectiv va face obiectul reevaluarii clasei sau a nivelului de secretizare.
  Conducatorii unitatilor vor asigura masurile necesare de evidenta si control al informatiilor clasificate, astfel incat sa se poata stabili, in orice moment, locul in care se afla aceste informatii.
INTOCMIT

COMPARTIMENT STRUCTURA DE SECURITATE

Intocmit I.R.

Red. B.E.

Nr.ex.1


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1177
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site