Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Condamnarile care nu atrag starea de recidiva

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micCondamnarile care nu atrag starea de recidiva

Acestea sunt cuprinse in art. 38 C. pen. Potrivit acestor dispozitii, la stabilirea starii de recidiva nu se tine seama de:a) Condamnarile pentru infractiunile savarsite in timpul minoritatii. Preve­derea art. 38 lit. a) are in vedere imprejurarea ca faptele comise in timpul minoritatii nu au de principiu vocatia constituirii unei modalitati a recidivei, fie din motivul inoportunitatii sanctionarii prea severe, fie din motivul lipsei de certitudine a existentei unei creante infractionale reale si persistente.

b) Condamnarile pentru infractiunile savarsite din culpa [art. 38 lit. a) C. pen.].

Prin Legea nr. 6/1973 legiuitorul a restrans sfera recidivei la faptele sa­var­site cu intentie, deoarece numai in cazul acestor infractiuni exista perse­ve­renta infractionala specifica starii de recidiva.

c) Condamnarile pentru infractiunile amnistiate [art. 38 lit. b) C. pen.].

Intrucat amnistia este o cauza care inlatura raspunderea penala a faptui­orului pentru infractiunea savarsita, este logic ca hotararea de condamnare pentru o asemenea infractiune sa nu poata constitui termen al recidivei.

d) Condamnarile pentru faptele care nu mai sunt prevazute ca infractiuni de legea penala [art. 38 lit. c) C. pen.].Dezincriminarea unei fapte prin legea noua face sa inceteze toate con­secintele penale ale hotararii judecatoresti pronuntate in baza legii vechi cu privire la acea fapta. Ca urmare a acestor consecinte, o condamnare pentru o fapta dezincriminata nu poate forma primul termen al recidivei.

e) Condamnarile pentru care a intervenit reabilitarea sau in privinta carora s-a implinit termenul de reabilitare (art. 38 alin. ultim C. pen).

In cazul unei condamnari pentru care a intervenit reabilitarea, aceasta nu mai poate constitui primul termen al recidivei, intrucat prin reabilitare se in­latura toate decaderile, interdictiile si incapacitatile ce decurg din condam­nare.

De asemenea, si in varianta in care s-a implinit termenul de reabilitare se inlatura starea de recidiva, deoarece trecerea unui anumit interval de timp cerut de lege pentru acordarea reabilitarii face sa dispara prezumtia infrac­tionala care sta la baza recidivei


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 993
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site