Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Condamnarile care nu atrag starea de recidiva

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micCondamnarile care nu atrag starea de recidiva

Acestea sunt cuprinse in art. 38 C. pen. Potrivit acestor dispozitii, la stabilirea starii de recidiva nu se tine seama de:a) Condamnarile pentru infractiunile savarsite in timpul minoritatii. Prevederea art. 38 lit. a) are in vedere imprejurarea ca faptele comise in timpul minoritatii nu au de principiu vocatia constituirii unei modalitati a recidivei, fie din motivul inoportunitatii sanctionarii prea severe, fie din motivul lipsei de certitudine a existentei unei creante infractionale reale si persistente.

b) Condamnarile pentru infractiunile savarsite din culpa [art. 38 lit. a) C. pen.].

Prin Legea nr. 6/1973 legiuitorul a restrans sfera recidivei la faptele savarsite cu intentie, deoarece numai in cazul acestor infractiuni exista perseverenta infractionala specifica starii de recidiva.

c) Condamnarile pentru infractiunile amnistiate [art. 38 lit. b) C. pen.].

Intrucat amnistia este o cauza care inlatura raspunderea penala a faptuiorului pentru infractiunea savarsita, este logic ca hotararea de condamnare pentru o asemenea infractiune sa nu poata constitui termen al recidivei.

d) Condamnarile pentru faptele care nu mai sunt prevazute ca infractiuni de legea penala [art. 38 lit. c) C. pen.].
Dezincriminarea unei fapte prin legea noua face sa inceteze toate consecintele penale ale hotararii judecatoresti pronuntate in baza legii vechi cu privire la acea fapta. Ca urmare a acestor consecinte, o condamnare pentru o fapta dezincriminata nu poate forma primul termen al recidivei.

e) Condamnarile pentru care a intervenit reabilitarea sau in privinta carora s-a implinit termenul de reabilitare (art. 38 alin. ultim C. pen).

In cazul unei condamnari pentru care a intervenit reabilitarea, aceasta nu mai poate constitui primul termen al recidivei, intrucat prin reabilitare se inlatura toate decaderile, interdictiile si incapacitatile ce decurg din condamnare.

De asemenea, si in varianta in care s-a implinit termenul de reabilitare se inlatura starea de recidiva, deoarece trecerea unui anumit interval de timp cerut de lege pentru acordarea reabilitarii face sa dispara prezumtia infractionala care sta la baza recidivei

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1156
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved