Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Dezmembramintele dreptului de proprietate

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDezmembramintele dreptului de proprietate

Drepturile reale principale sunt acele drepturi care au o existenta de sine statatoare, independenta de existenta altor drepturi, din aceasta categorie facand parte dreptul de proprietate, de uzufruct, de uz, de abitatie, de servitute si de superficie. Dimpotriva, drepturile reale accesorii au drept scop garantarea unor drepturi de creanta, motiv pentru care existenta lor este dependenta de existenta dreptului garantat. Sunt drepturi reale accesorii: dreptul de gaj, dreptul de ipoteca si privilegiile.
Dintre drepturile reale principale, cel mai important este dreptul de proprietate, deoarece confera titularului sau deplinatatea puterilor incluse in cele trei atribute: posesie, folosinta si dispozitie.

De o asemenea putere deplina nu beneficiaza titularii celorlalte drepturi reale principale. Acestia pot exercita doar unele din atributele dreptului de proprietate. Prin faptul ca atributele dreptului de proprietate asupra aceluiasi bun, mobil sau imobil, sunt exercitate de persoane diferite, se ajunge la o dezmembrare a dreptului de proprietate. Exista astfel drepturi concurente asupra aceluiasi bun: dreptul de proprietate si un alt drept real. Ambele drepturi reale sunt insa limitate: dreptul de dispozitie ramane nudului proprietar, iar drepturile de posesie si folosinta apartin titularului celuilalt drept real constituit.

Dezmembramintele dreptului de proprietate se impart in doua categorii: unele dezmembraminte sunt recunoscute unei persoane determinate si dispar odata cu ele; alte drepturi sunt create in beneficiul proprietarului unui lucru, ele existand in interesul fondului insusi (de exemplu, servitutile reale).Prin separarea atributelor dreptului de proprietate, nu se desfiinteaza dreptul de proprietate. Dezmembramintele sunt compatibile numai cu dreptul de proprietate privata si nu cu dreptul de proprietate publica. Inclusiv domeniul privat al statului si al celorlalte unitati administrativ-teritoriale este susceptibil de dezmembrare. Atat timp cat titularii dreptului de proprietate privata sunt egali din punct de vedere juridic, dezmembramintele dreptului de proprietate vor putea fi constituite si dobandite indiferent de titular. In prezent, terenurile fiind in circuitul civil, vor putea face obiectul celorlalte drepturi reale principale.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 688
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site