Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept


EFECTELE CONTRACTULUI DE ANTREPRIZA

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic
EFECTELE CONTRACTULUI DE ANTREPRIZA

§ 1. Problema suportarii riscurilor

A. Riscul pieirii lucrului

a.       Materialele apartin antreprenorului. Dace lucrarea se executa cu materialele antreprenorului, riscul pieirii fortuite a acesteia va fi in sarcina lui, deoarece el este proprietarul materialelor, calitate pe care o pastreaza pana in momentul predarii lucrarii clientului.
b.      Materialele apartin clientului. Conform art. 1480 C. civ., atunci cand lucrarea se executa cu materialele clientului, antreprenorul este doar un simplu executant (detentor precar al acelor bunuri), iar riscul pieirii fortuite a lucrarii va fi suportat de catre client, deoarece el are calitatea de proprietar al materialelor. Exceptie face situatia in care pieirea s-ar datora culpei antreprenorului (de exemplu, acesta pastreaza materialele in conditii necorespunzatoare).

B. Riscul neexecutarii contractului

Riscul neexecutarii contractului este suportat, intotdeauna, de catre antreprenor, intrucat el este debitorul obligatiei de executare a lucrarii. Antreprenorul suporta riscul si atunci cand lucrarea executata in totalitate sau in parte a pierit, iar refacerea acesteia mai este posibila. Prin urmare, desi antreprenorul executa lucrarea de doua ori, el nu va fi indreptatit sa primeasca decat o singura data remuneratia convenita.

In schimb, atunci cand clientul a fost pus in intarziere cu privire la preluarea lucrarii, el va plati de doua ori remuneratia.

§ 2. Obligatiile partilor

A. Obligatiile antreprenorului

a. Obligatia de a executa lucrarea convenita in termenul stipulat de parti in contract. Aceasta obligatie implica 3 prestatii distincte: obligatia de a executa lucrarea promisa, predarea lucrarii si conservarea acesteia. Primele doua sunt obligatii de rezultat, care, in caz de neexecutare, atrag raspunderea antreprenorului, cu exceptia situatiei in care probeaza survenirea unei caz fortuit, care l-a impiedicat sa-si execute obligatiile. Cat priveste cea de-a treia obligatie, aceasta este o obligatie de diligenta, si, pentru a se putea retine raspunderea antreprenorului, clientul este obligat sa probeze culpa acestuia.

b. Obligatia de garantie pentru vicii. Antreprenorul va raspunde pentru viciile ascunse ale lucrarii pe care a efectuat-o. Obligatia de garantie va functiona daca viciile ascunse au fost descoperite in termen de cel mult un an de la predarea lucrarii (art. 11 alin. 1 din Decretul 167/1958) si au fost reclamate in cel mult 6 luni din momentul descoperirii lor (art. 5 din Decretul 167/1958).

B. Obligatiile clientului

a. Obligatia de a receptiona si de a prelua lucrarea. Prin receptia lucrarii se intelege verificarea si, subsecvent, aprobarea de catre client a modului in care antreprenorul si-a executat lucrarea.

Aceasta operatiune se poate efectua global, o singura data pentru intreaga lucrare

ori, atunci „cand este vorba despre un lucru ce poate fi masurat sau care are mai multe bucati” (art. 1482 C. civ.), in mai multe etape, prezumandu-se ca partile platite de catre client au fost verificate si implicit receptionate.

Luarea in primire a lucrarii coincide, de regula, cu receptia acesteia. Daca, in momentul primirii lucrarii, clientul nu formuleaza obiectiuni, antreprenorul nu mai poate fi tinut sa raspunda pentru viciile aparente ale lucrarii.b. Obligatia de plata a lucrarii. Remuneratia lucrarii care formeaza obiectul contractului de antrepriza poate fi stabilita in mai multe feluri:

- sub forma unei sume globale (forfetare), caz in care eventuala crestere a costului materialelor folosite la realizarea lucrarii ori a manoperei va fi suportata de catre antreprenor;

- pe baza de deviz; in aceasta situatie, costul total al lucrarii va rezulta in urma cumularii sumelor corespunzatoare fiecarei etape a lucrarii, el putand fi modificat in functie de eventuala fluctuatie a preturilor materialelor.

§ 3. Subantrepriza

Contractul de subantrepriza este acel contract in baza caruia o parte, numita

subantreprenor, se obliga fata de antreprenorul principal, dintr-un contract de antrepriza preexistent, sa execute una sau unele dintre lucrarile la care acesta s-a angajat fata de clientul sau, antreprenorul principal ramanand raspunzator fata de client pentru lucrarile executate de catre subantreprenori.

In raporturile juridice care iau nastere intre subantreprenor si antreprenorul principal sunt aplicabile regulile generale ale contractului de antrepriza.

Intre subantreprenori si client nu se nasc raporturi juridice si, prin urmare, acesta din urma nu are o actiune rezultata din contract impotriva lor. Fata de client, antreprenorul va fi tinut raspunzator pentru toate lucrarile efectuate de subantreprenori (art. 1487 C. civ.).

§ 4. Actiunea directa a lucratorilor si a subantreprenorilor

Conform art. 1488 C. civ., „zidarii, lemnarii si ceilalti lucratori intrebuintati la cladirea unui edificiu sau la facerea unei alte lucrari pot reclama plata lor de la comitent, pe atat cat acesta ar datori intreprinzatorului in momentul reclamatiei”.

Prin urmare, prin introducerea art. 1488 C. civ. s-a urmarit evitarea suportarii efectelor insolvabilitatii sau chiar ale falimentului antreprenorului de catre lucratori. Acestora li s-a conferit posibilitatea legala de a-l actiona direct pe client, fiind pusi, astfel,

la adapost fata de concursul altor posibili creditori ai antreprenorului.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 680
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site