Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


EFECTELE CONTRACTULUI DE SOCIETATE

Drept+ Font mai mare | - Font mai micEFECTELE CONTRACTULUI DE SOCIETATE

1. Durata societatii

Conform art. 1501 C.civ., "societatea incepe in momentul facerii contractului, daca nu se stipuleaza un alt timp".

Ca regula generala, partile sunt libere sa fixeze termenul pentru care societatea va functiona, la implinirea acestuia putand conveni prelungirea contractului pentru acelasi termen sau pentru o alta durata, de regula, determinata.Atunci cand partile nu au prevazut un termen pentru existenta societatii, ea este prezumata a fi contractata pentru toata viata asociatilor (art. 1502 C.civ.), iar daca societatea are un obiect care, prin natura sa, nu poate dura decat o perioada determinata, Codul civil a instituit prezumtia ca un astfel de contract va dura doar pentru respectiva perioada (art. 1505 alin 2 C. civ.).

2. Administrarea societatii

Administrarea societatii poate fi realizata de catre unul sau mai multi administratori. De asemenea, societatea poate fi administrata si de toti asociatii. Partile pot sa desemneze si un tert pentru aceasta functie.

Administratorul societatii civile are atributiile unui mandatar al asociatilor, putand incheia acte de administrare a societatii fara a-i fi necesara o imputernicire speciala (art. 1514 alin. 1 C. civ.).

Partile pot stipula in contractul de societate regulile dupa care se va administra societatea, iar in cazul in care nu au prevazut nimic, se vor aplica prevederile in materie ale Codului civil (art. 1517 C. civ.), si anume:

a.       Opereaza prezumtia ca toti asociatii din societate si-au acordat reciproc mandat in vederea realizarii actelor de administrare;

b.      Oricare dintre asociati poate folosi bunurile societatii, cu conditia ca acestea sa fie utilizate conform destinatiei lor;

c.       Oricare dintre asociati va putea cere de la ceilalti o contributie la cheltuielile necesare pentru pastrarea bunurilor societatii, proportionala cu aportul fiecaruia (pct. 3);

d.      Nici unul dintre asociati nu poate aduce modificari bunurilor imobile din patrimoniul societatii, daca nu are acordul celorlalti asociati (pct. 4).

3. Raporturile dintre asociati si societate

Una dintre obligatiile asociatilor este aceea de a transfera, din patrimoniul lor in patrimoniul societatii, aportul social la care s-au angajat in momentul constituirii societatii, de regula, acesta fiind o suma de bani.

Conform art. 1508 C. civ., fiecare asociat este tinut raspunzator pentru prejudiciile cauzate societatii din culpa sa. Reparatia va fi intotdeauna efectiva, nefiind admisa compensarea intre prejudiciul produs societatii si foloasele (bunurile) aduse in societate de asociatul culpabil (art. 1508 C. civ.).

4. Raporturile dintre asociati si terti

In ceea ce priveste relatiile cu tertii, societatea nu exista ca subiect de drept cu

personalitate distincta de cea a asociatilor care o formeaza. Prin urmare, pentru obligatiile contractate fata de terti va raspunde asociatul care a incheiat acte juridice cu acestia.

In schimb, va fi angajata raspunderea tuturor asociatilor (art. 1522 C. civ.), atunci cand:

a.       asociatul care a contractat cu tertii a fost imputernicit in acest sens de catre ceilalti asociati;

b.      din executarea actelor respective a rezultat un castig pentru societate.

Pentru satisfacerea creantelor lor, creditorii societatii vor putea urmari atat patrimoniul social, cat si patrimoniul asociatilor in raport de numarul lor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1245
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved