Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Eroarea de fapt

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
DUALISMUL JURIDIC IN DACIA
DREPT CONSTITUTIONAL PARTEA I – test grila
SUPRAVEGHEREA OPERATIVA (FILAJUL)
PROCESUL DECIZIONAL IN SISTEMUL ADMINISTRATIEI PUBLICE
AUDITUL INTERN - CONCEPTUL DE AUDIT INTERN
Furtul. Art. 208 C.pen.
EXECUTAREA SILITA
IMPRUMUTUL DE FOLOSINTA ( COMODATUL)
NOTIUNEA DE DREPT - Sensurile termenului “drept”
Repere particulare vizand marturia si martorul


Eroarea de fapt

1. Notiune si caracterizare
Eroarea de fapt, ultima dintre cauzele care inlatura caracterul penal al fap­tei, prevazuta de art. 51 C. pen. consta in necunoasterea sau cunoasterea gre­si­ta de catre faptuitor a existentei unei stari, situatii sau imprejurari de ca­re de­pin­de caracterul penal al faptei ori o circumstanta agravanta in legatura cu aceasta.

Potrivit dispozitiilor art. 51 alin. (1) C. pen., eroarea de fapt inlatura carac­terul penal al faptei in cazul cand faptuitorul, in momentul savarsirii faptei, a avut o reprezentare gresita asupra unei stari, situatii sau imprejurari de care depinde caracterul penal al faptei, cu alte cuvinte eroarea trebuie sa pri­veasca un element, o conditie esentiala de care depinde existenta infrac­tiunii. Aceasta forma a erorii se mai numeste si eroare de fapt principala.

Alin. (2) al art. 51 C. pen. prevede ca nu constituie circumstanta agravanta imprejurarea pe care infractorul nu a cunoscut-o in momentul savarsirii in­fractiunii. In aceasta situatie, faptuitorul se afla in eroare cu privire la anu­mite imprejurari nerelevante in ce priveste caracterul penal al faptei, dar care influenteaza incadrarea juridica a acesteia in sensul inlaturarii unei anumite circumstante agravante, faptuitorul urmand sa raspunda pentru forma simpla a infractiunii. Aspectul acesta al erorii este cunoscut sub numele de eroare de fapt secundara.

2. Conditii

Pentru ca eroarea de fapt sa inlature caracterul penal al faptei este nece­sar sa se constate indeplinirea urmatoarelor conditii:

a) Faptuitorul sa fi savarsit o fapta prevazuta de legea penala.b) Faptuitorul sa nu fi cunoscut sau sa fi cunoscut gresit existenta vreunei stari, situatii sau imprejurari de care depinde caracterul penal al faptei res­pec­tive sau o circumstanta agravanta.

Din aceasta conditie rezulta ca necunoasterea sau cunoasterea

c) O ultima conditie a erorii de fapt este ca aceasta sa existe in momentul savarsirii faptei, cu alte cuvinte faptuitorul sa nu fi cunoscut sau sa fi cunos­cut gresit, in momentul savarsirii faptei, existenta unei stari, situatii sau im­pre­jurari de care depinde caracterul penal al faptei sau o circumstanta agra­vanta in legatura cu aceasta.

Existenta erorii inainte de savarsirea faptei nu este suficienta pentru inla­turarea caracterului penal al faptei sau a circumstantei agravante.

Se cere, deci, ca faptuitorul sa se fi aflat in momentul savarsirii faptei in im­posibilitatea de a-si da seama de caracterul acesteia. In acelasi timp, este necesar ca eroarea sa dainuiasca in tot timpul efectuarii actelor de savarsire a faptei.

3. Efectele erorii de fapt

Dupa cum eroarea poarta asupra unei imprejurari constitutive a infractiunii sau a unei circumstante agravante, produce urmatoarele efecte:

- daca priveste o imprejurare, situatie ori stare de care depinde caracterul penal al faptei, fapta nu constituie infractiune si deci se inlatura total ras­punderea penala;

- daca priveste o circumstanta agravanta, fapta ramane infractiune, inla­tu­randu-se raspunderea pentru forma agravata a infractiunii, cu retinerea ras­punderii pentru forma simpla a faptei penale.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1026
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site