Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


FILIATIA FATA DE TATA A COPILULUI DIN CASATORIE

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micFILIATIA FATA DE TATA A COPILULUI DIN CASATORIE

Filiatia fata de tata (paternitatea) este legatura juridica dintre un copil si tatal sau, bazata pe faptul conceptiei, care este mai greu de dovedit decat faptul nasterii copilului, ca in cazul filiatiei fata de mama. Astfel, trebuie probate imprejurari conexe si certe din care sa se poata deduce procrearea:
pentru copilul din casatorie se aplica prezumtia de paternitate;

pentru copilul din afara casatoriei trebuie dovedit faptul ca in perioada legala de conceptie au existat relatii intime intre mama copilului si pretinsul tata. In acest caz, filiatia fata de tata se stabileste prin recunoasterea voluntara a tatalui sau prin actiunea pentru stabilirea paternitatii.

2. Prezumtia timpului legal al conceptiei

Conform art. 61 C. fam., timpul cuprins intre a 300-a si 180-a zi dinaintea nasterii copilului reprezinta timpul legal al conceptiei. Deoarece se cunoaste ca sarcina minima este de 6 luni (180 de zile), iar cea maxima este de 10 luni (300 de zile), legiuitorul a instituit o prezumtie absoluta (proba contra fiind inadmisibila) prin care se determina perioada de timp in care a putut avea loc conceptia, constand in diferenta de timp intre durata minima si dutrata maxima a sarcinii, adica 121 zile (termenul se calculeaza neluand in considerare ziua de plecare a acestuia).

Importanta practica a prezumtiei:

in cazul paternitatii copilului din casatorie, in vederea aplicarii prezumtiei legale de paternitate;

in cazul actiunii in tagada paternitatii copilului din casatorie, sotul mamei probeaza ca in perioada timpului legal de conceptie nu a intretinut relatii intime cu mama;

in cazul actiunii in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei, copilul va proba ca, in perioada timpului legal de conceptie mama a intretinut relatii intime cu pretinsul tata;

in cazul actiunii in contestarea recunoasterii de paternitate, reclamantul probeaza inexistenta relatiilor intime dintre barbatul care a facut recunoasterea si femeia care a nascut copilul in perioada timpului legal de conceptie.

Prezumtia legala de paternitate

Conform art. 53 C. fam., copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Copilul nascut dupa desfacerea casatoriei, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie.

Prezumtia de paternitate se aplica numai copiilor din casatorie si se intemeiaza pe faptul nasterii sau al conceptiei copilului in timpul casatoriei. Deoarece faptul conceptiei pentru dovedirea filiatiei fata de tata nu poate fi dovedit direct, legea a stabilit aceasta prezumtie bazata pe casatorie.

Beneficiaza de aceasta prezumtie copiii nascuti in timpul casatoriei, indiferent daca sunt conceputi in timpul casatoriei sau inaintea ei sau daca sotii sunt despartiti in fapt, si copiii conceputi in timpul casatoriei, dar nascuti dupa incetarea, desfacerea sau desfiintarea ei la maximum 300 zile, daca mama nu a incheiat o noua casatorie.

Aceasta prezumtie functioneaza independent de mentiunile de pe actul de nastere al copilului care ar putea sa arate ca tata pe alt barbat decat sotul mamei sau ca tatal copilului este necunoscut. Daca sotul mamei nu este trecut ca tata in certificatul de nastere se poate introduce o actiune in instanta prin care sa se constate aplicabilitatea prezumtiei de paternitate si rectificarea actului de nastere.Prezumtia are un caracter relativ, putand fi inlaturata pe calea actiunii in tagada paternitatii promovata in termen de 6 luni de la data cunoasterii nasterii copilului, reclamant fiind sotul mamei. Daca actiunea a fost respinsa sau nu a fost promovata in termen, prezumtia devine absoluta.

Actiunea in tagada paternitatii copilului din casatorie

Notiune:

Are ca obiect rasturnarea prezumtiei de paternitate si urmareste sa stabileasca ca sotul mamei nu este tatal copilului din casatorie, asadar raportul de filiatie dintre ei nu exista.

Reclamantul:

Actiunea, fiind strict personala, poate fi promovata doar de sotul mamei (mostenitorii lui o pot doar continua) sau de tutore, cu incuviintarea autoritatii tutelare, daca sotul este interzis judecatoresc. Prin Decizia nr. 349/2001 Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional art. 54 alin. 2 C. fam., recunoscandu-se dreptul de a promova aceasta actiune nu doar sotului mamei, ci si mamei si copilului nascut in timpul casatoriei, pentru ca sotul mamei ar putea sa nu promoveze actiunea in mod sicanator, negand copilului dreptul la o paternitate reala.

Paratul:

Este copilul din casatorie, reprezentat de mama sa, daca are varsta sub 14 ani, sau asistat de mama, daca are varsta intre 14 si 18 ani. Mama copilului trebuie citata. Daca ea a decedat, copilul va fi reprezentat de un tutore. Daca copilul a decedat, sotul mamei poate introduce actiune impotriva mamei copilului sau a unui tutore.

Instanta competenta:

Este judecatoria de la domiciliul paratului. Termenul de prescriptie a actiunii este de 6 luni de la data cand tatal a cunoscut nasterea copilului sau, daca acesta este interzis judecatoresc, de la data cand tutorele afla acest lucru.

Obiectul cererii:

Se solicita constatarea faptului ca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului din casatorie si comunicarea serviciului de stare civila competent a unei copii a hotararii judecatoresti pentru a se face mentiunile cuvenite pe marginea actului de nastere al copilului.

Probatiunea:

Sotul mamei trebuie sa dovedeasca ca este cu neputinta ca el sa fie tatal copilului, aceasta nepuntinta fiind una fizica (imposibilitatea de coabitare a sotilor in perioada timpului legal de conceptie datorita departarii lor in spatiu, ca de exemplu, detentia sau plecarea in strainatate a unuia dintre soti; despartirea in fapt este numai un indiciu care trebuie completat cu alte probe), biologica (imposibilitatea sotului de a procrea sau de a intretine relatii sexuale, acesta fiind impotent sau infertil) sau morala (existenta unor neintelegeri grave intre grave intre soti in perioada timpului legal de conceptie care au facut imposibila coabitarea). Simpla dovedire a imprejurarii ca mama a intretinut relatii intime cu mai multi barbati in perioada de conceptie sau marturisirea mamei ca sotul nu este tatal copilului nu trebuie sa conduca la admiterea actiunii, fiind necesare si alte probe.

Se poate folosi orice mijloc de proba. In privinta probei cu martori, pot fi ascultati ca martori rudele si afinii partilor, indiferent de grad, cu exceptia descendentilor. Expertizele medico-legale ce pot fi utilizate in aceasta actiune sunt expertiza serologica (constand in analiza grupelor sanguine ale copilului, mamei si prezumtivului tata, insa concluziile sale sunt certe numai daca paternitatea se exclude datorita incompatibilitatii grupelor de sange), expertiza antropologica (bazata pe transmiterea pe cale ereditara a unor particularitati anatomice, precum fizionomia fetei, insa se poate face numai dupa ce copilul a implinit 3 ani), expertiza dermatoglifica (constand in analiza amprentelor digitale ale copilului ca rezultat al combinatiei amprentelor ascendentilor sai, dar aceasta are o valoare relativa), expertiza timpului legal al conceptiei, expertiza capacitatii de procreare si de coabitare a sotului mamei si expertiza genetica AND singura cu o valoare absoluta.Hotararea de admitere a actiunii:

Are un caracter declarativ si produce efecte retroactiv, copilul devenind unul din afara casatoriei. Aceasta hotarare se inregistreaza prin mentiune pe marginea actului de nastere al copilului, eliberandu-se un nou certificat de nastere, rubrica tatalui ramanand libera.

Fata de sotul, mamei hotararea produce efecte in sensul ca nu exista nici o legatura de filiatie intre acesta si copilul mamei (copilul restituie succesiunea acceptata, daca in timpul procesului sotul mamei a decedat), iar, in ce priveste pensia de intretinere, aceasta inceteaza pentru viitor si, potrivit opiniei majoritare, nu trebuie restituita pentru trecut.

Fata de copil, hotararea produce efecte in sensul ca el devine retroactiv un copil din afara casatoriei, numele sau de familie este numele de familie al mamei din momentul nasterii copilului (asadar numele sotului, daca sotii au avut un nume comun), domiciliul copilului va fi cel al mamei, pana cand se stabileste si filiatia fata de tata (cei doi parinti vor stabili de comun acord domiciliul copilului), ocrotirea parinteasca se va exercita numai de catre mama (daca ulterior se determina si paternitatea, instanta va hotari cui ii va fi incredintat spre crestere copilul), iar obligatia de intretinere va exista numai intre copil si mama.

Hotararea instantei este supusa apelului sau recursului care poate fi promovat in termen de 15 zile.

Conflictele de paternitate privesc situatia in care sotul mamei din a doua casatorie, in cursul careia s-a nascut copilul, tagaduieste cu succes paternitatea, copilul fiind considerat din prima casatorie, nu din afara casatoriei.

Actiunea in contestarea paternitatii copilului aparent din casatorie

Notiune:

Actiunea in contestarea filatiei fata de tata a copilului din casatorie are ca obiect inlaturarea prezumtiei de paternitate care a fost aplicata in mod gresit sau fraudulos. Codul familiei nu o reglementeaza, dar, in doctrina, posibilitatea introducerii ei este acceptata unanim ca singura cale de inlaturare a prezumtiei de paternitate aplicate fara temei.

Cazuri:

parintii nu au fost niciodata casatoriti;

copilul s-a nascut anterior casatoriei;

copilul s-a nascut dupa 300 zile de la incetarea casatoriei, desfacerea sau desfiintarea ei;

copilul s-a nascut in timpul casatoriei sau in mai putin de 300 zile de la incetarea casatoriei, desfacerea sau desfiintarea ei, dar este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.

Reclamant poate fi orice persoana interesata, actiunea este imprescriptibila si se pot folosi orice mijloace de proba.

Ca efect al hotararii de admitere a actiunii, copilul devine retroactiv, din momentul nasterii, unul din afara casatoriei si va avea ca nume de familie numele mamei de la data nasterii copilului, iar legatura de filiatie dintre copil si sotul mamei dispare.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1039
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site