Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Formele de structura ale infractiunii

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Obligatii. Contracte - Grile
DREPTUL CIVIL (DREPTURILE REALE) GRILA
TRANSMITEREA, TRANSFORMAREA SI STINGEREA OBLIGATIILOR
FOTOGRAFIA JUDICIARA OPERATIVA
Urmarirea penala
CONTRACTUL DE SUBINCHIRIERE SI CESIUNEA CONTRACTULUI DE INCHIRIERE A LOCUINTEI
ASEMANARI SI DEOSEBIRI INTRE CONTRACTUL DE ANTREPRIZA SI ALTE CONTRACTE
TEST GRILA DREPTUL EUROPEAN
Principiul specialitatii
LEGEA PENALA - CONCEPT


Formele de structura ale infractiunii

1. Notiune
Unitatea de infractiune, ca si pluralitatea de infractiuni, formand o singura infractiune sau, dimpotriva, doua sau mai multe infractiuni, presupune in pri­mul caz ca faptuitorul urmeaza sa raspunda pentru o singura infractiune, pe cand in al doilea caz urmeaza sa raspunda pentru doua sau mai multe in­fractiuni.

In consecinta, baza de evaluare in vederea stabilirii unitatii si pluralitatii de infractiuni este reprezentata de continutul infractiunii. Deci, exista unitate de infractiune in cazul in care fapta sau activitatea desfasurata corespunde con­tinutului unei singure infractiuni, iar pluralitate de infractiuni, atunci cand in fapta ori activitatea savarsita se stabilesc continuturile a doua sau mai multe infractiuni.

Prin urmare, unitatea de infractiune presupune activitatea infractionala for­mata dintr-o singura actiune ori inactiune ce decurge din natura faptei sau din vointa legiuitorului, savarsita de o persoana si in care se identifica con­tinutul unei singure infractiuni.

2. Felurile unitatii de infractiune

Unitatea de infractiune este cunoscuta in doctrina penala sub doua forme: unitatea naturala si unitatea legala.

a. Unitatea naturala de infractiune

1. Notiune

Unitatea naturala de infractiune desemneaza unitatea actiunii sau inac­tiunii care formeaza datorita starii de fapt sau in mod natural o activitate uni­ca, prin care se realizeaza continutul unei singure infractiuni.

Unitatea naturala de infractiune rezulta din unicitatea actiunii sau inac­tiunii, formand elementul material al infractiunii. Spre exemplu, infractiunea de omor constituie o unitate de infractiune, deoarece s-a savarsit printr-un sin­­gur act de impuscare. Totusi, sunt si cazuri cand infractiunea se reali­zea­za prin mai multe interventii ori prin mai multe acte care se succed imediat. Re­petarea actelor nu schimba felul unitatii naturale, deoarece actele se suc­ced imediat, si nu la diferite intervale de timp.2. Formele unitatii naturale de infractiune

In doctrina penala, cei mai multi autori considera ca unitatea naturala de infractiune se prezinta sub forma infractiunii simple, infractiunii continue si infractiunii deviate.

Unitatea legala de infractiune

1. Notiune

Unitatea legala de infractiune este o creatie a legiuitorului si se caracteri­zeaza prin reunirea in continutul unei singure infractiuni a doua sau mai mul­te actiuni (inactiuni) care ar putea constitui fiecare in parte o infractiune de sine statatoare.

Legiuitorul a creat unitatea legala de infractiune din doua sau mai multe actiuni cu semnificatie proprie tocmai datorita legaturii stranse intre ele, fie prin pozitia uneia fata de alta, fie datorita elementului subiectiv care le reu neste si care duce la considerarea lor intr-un tot unic.

2. Formele unitatii legale

Codul penal in vigoare a consacrat in partea generala patru forme ale uni­tatii legale de infractiune: infractiunea continuata, infractiunea complexa, in­frac­tiunea de obicei si infractiunea progresiva.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 892
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site