Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Gradul de rudenie

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micGradul de rudenie

Rudenia reprezinta acea legatura juridica dintre persoane care prin faptul nasterii sau dupa caz al adoptiei, descind una din alta sau dintr-un autor comun.Clasificari:

1) dupa izvorul ei, rudenia se imparte in:

a) rudenie fireasca - atunci cand se bazeaza pe legatura de sange

b) rudenie civila - atunci cand se naste din adoptie

2) dupa linia de rudenie, adica dupa sirul persoanelor intre care exista rudenie distingem intre:

a) rudenie in linie dreapta sau directa

b) rudenie in linie colaterala

Rudenia in linei dreapta se bazeaza pe descendenta unei persoane din alta, fie in mod direct, fie in mod indirect.

Sunt considerate a fi rude in linie dreapta tatal, fiul, nepotul de fiu, stranepotul etc.

Rudenia in linie colaterala are fundament faptul ca mai multe persoane au un ascedent comun. Se incadreaza in aceasta categorie fratii, unchiul si matusa, nepotul de frate sau sora, verii primari.

Rudenia in linie dreapta sau directa mai cunoaste o subclasificare, si anume: exista rudenie ascendenta care leaga o persoana cu cei din care coboara si rudenia descendenta care leaga o persoana cu cei care coboara din aceasta.

3) dupa natura relatiei dintre parinti:

a) rudenia fireasca poate fi: din casatorie sau din afara casatoriei

Rudenia este din casatorie in cazul in care conceptia sau nasterea unei persoanei este situata in perioada casatoriei parintilor sai.

Rudenia este din afara casatoriei in situatia in care atat conceptia, cat si nasterea unei persoane intervin fara ca parintii acesteia sa fie casatoriti.

Gradul de rudenie reprezinta distanta dintre 2 rude masurata pe linia legaturii de rudenie dupa nr nasterilor intervenite.

Stabilirea gradului de rudenie se face in mod diferit dupa tipul liniei de rudenie.

In cazul rudeniei in linie dreapta gradul de rudenie este stabilit dupa nr nasterilor prin care poate fi stabilita o legatura de sange intre 2 persoane.

In cadrul rudeniei in linie colaterala, gradul de rudenie se stabileste dupa nr nasterilor intervenite pornindu-se de la una din rude in linie ascendenta pana se ajunge la autorul comun si apoi de la acesta in linie descendenta pana la cealalta ruda.

Efectele rudeniei:

Rudenia prezinta interes juridic numai in situatia in care legea ii recunoaste efectele, astfel rudenia produce efecte juridice numai pana la un anumit grad, casatoria intre rudele in linie colaterala, pana la gradul 4 inclusiv fiind oprita de lege.

Gradul pana la care rudenia produce efecte poate fi stabilit pe baza unui criteriu determinat exclusiv de lege, rudenia producand efecte indiferent de grad in cazul divortului sau al curatelei.

Durata rudeniei:

Rudenia fireasca are un caracter permanent, spre deosebire de rudenia civila care dureaza atata timp cat dureaza si adoptia.

Rudenia produce efecte numai in situatia in care este dovedita. Dovada rudeniei se poate face in mod diferit in raport de efectele urmarite.

In situatia in care se urmaresc efecte de stare civila, dovada rudeniei se face cu acte de stare civila.

In situatia in care sunt urmarite alte efecte decat cele de stare civila, dovada rudeniei poate fi facuta prin orice mijloc de proba, inclusiv acele acte de stare civila.In cazul proceselor penale este admisa dovedirea rudeniei si prin mijloacele de proba reglamantate de C Procedura Penala, deci in alte conditii decat cele prevazute de C Fam, dar fara a le exclude pe acestea.

Afinitatea (alianta)

Afinitatea este acea legatura juridica dintre unul din soti si rudele celuilalt sot. Nu exista afinitate intre rudele unuia dintre soti si rudele celuilalt sot.

Gradul de afinitate se determina dupa aceleasi reguli precizate la stabilirea gradului de rudenie, cu precizarea ca rudele unuia dintre soti sunt afini cu celalalt sot neavand importanta daca rudenia este din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie.

Durata afinitatii se stabileste in raport cu durata casatoriei, fiind un efect al acesteia si putand sa dureze pana la incetarea, constatarea nulitatii, anularea sau chiar desfacerea casatoriei.

Dovada sau proba afinitatii se face prin dovada rudeniei, dar si a casatoriei din care aceasta rezulta.

Efectele afinitatii:

Afinitatea produce efecte numai in situatia in care acestea sunt expres prevazute de lege.

In cazul dreptului familiei, afinitatea are ca si efect obligatia de intretinere dintre un sot si copilul celuilalt sot.

In materie succesorala, nedenuntarea omorului poate fi scuzabila pt afinii in linie dreapta ai faptuitorului.

In cazul refuzarii judecatorilor si al expertilor.

Alte efecte se produc in materia stramutarii proceselor, in materia societatilor comerciale si chiar a exercitarii profesiei de avocat.

Filiatia

Reprezinta acea legatura biologica care rezulta din nastere. In sens larg, prin filiatie se desemneaza un sir neintrerupt de nasteri care leaga o persoana de un stramos al ei.

In sens restrans, filiatia desemneaza acel raport de descendenta al unei persoanei din parintii sai.

Clasificare:

1) in raport de parintele fata de care se stabileste filiatia:

a) filiatie fata de mama (maternitate)

b) filiatie fata de tata (paternitate)

2) dupa natura relatiilor dintre parintii:

a) din casatorie (filiatie legitima)

b) din afara casatoriei (filiatie ilegitima)

3) dupa izvorul sau:

a) filiatie naturala

b) filiatie artificiala

c) filiatie adoptiva

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1695
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved