Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Infractiunea continua

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micInfractiunea continua

Infractiunea continua se caracterizeaza prin pre­lungirea in chip natural a actiunii sau inactiunii, ce constituie elementul ma­terial al laturii obiective, du­pa consumare, pana la interventia unei forte con­trare.
Aceasta forma de unitate infractionala, fara a fi definita in partea generala a Codului penal, se desprinde din dispozitiile partii speciale a codului sau din alte norme de incriminare. Exemple de infractiuni continue: lipsirea de liber­tate in mod ilegal (art. 189 C. pen.), furtul de curent electric (art. 208 C. pen.), portul ilegal de decoratii sau semne distinctive (art. 241 C. pen.), abandonul de familie [art. 305 lit. c) C. pen.], detinerea de arme si munitii fara drept
[art. 279 alin. (1) C. pen.]; dezertarea (art. 332 C. pen.), evadarea (art. 269 C. pen.) etc. Dupa cum rezulta din specificul ei, infractiunea continua necesita o anumita prelungire fireasca, de esenta, a savarsirii ei in timp pentru ca numai prin aceasta prelungire de durata se considera ca ea atinge gradul de pe­riculozitate sociala necesar pentru a fi considerata infractiune, deci incri­mi­nata si sanctionata.

Cum insa pe parcursul realizarii elementului material de durata al acestei infractiuni pot aparea si momente firesti de intrerupere, de pauza, dictate de specificul activitatilor desfasurate, stiinta dreptului penal face distinctie intre infractiunile continue permanente si infractiunile continue succesive.

Infractiunile continue permanente se caracterizeaza prin desfasurarea ac­tivitatii infractionale fara intrerupere, deci care nu necesita interventia faptui­torului pentru prelungirea activitatii infractionale. Exemple de infractiuni con­tinue permanente pot fi: detinerea in mod ilegal de arme (art. 279 C. pen.), dezertarea (art. 332 C. pen.), evadarea (art. 269 C. pen.) etc.Spre deosebire de infractiunile continue permanente, cele succesive per­mit in desfasurarea activitatii infractionale unele intreruperi, determinate de natura acesteia, dar fara sa transforme unitatea de infractiune intr-o plura­litate de infractiuni.

Exemplificam in acest sens: portul nelegal de decoratii sau sem­ne dis tinc­tive (art. 241 C. pen.), portul de arme fara drept (art. 279 C. pen.) etc. Intre­ru­perile ce apar in activitatea infractionala sunt determinate de spe­cificul si natura actului de executare a infractiunii.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1389
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site