Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Infractiunea de obicei

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micInfractiunea de obicei

Codul penal, in partea generala, nu defineste infractiunea de obicei si nici nu face vreo referire la aceasta.
Prin urmare, in continutul legal al infractiunii de obicei este inclusa cerinta repetarii faptei, elementul material al acesteia fiind intotdeauna alcatuit din actiuni repetate care invedereaza ca in comportarea faptuitorului o aseme­nea activitate a capatat caracter de obisnuinta.

Infractiunea de obicei se caracterizeaza prin aceea ca sub aspectul laturii obiective se compune intotdeauna din mai multe actiuni care, apreciate se­parat, nu cad sub incidenta legii penale, dar care devin pedepsibile de indata ce sunt reluate si evidentiaza o deprindere, o indeletnicire din partea celui ce le-a savarsit. Repetarea reprezinta deci o trasatura constitutiva a continutului unei asemenea infractiuni.

Ca atare, infractiunea de obicei nu trebuie confundata cu infractiunea con­tinuata, unde fiecare act de executare realizeaza continutul infractiunii si care acte sunt reunite de legiuitor avand in vedere rezolutia infractionala unica, co­muna, pentru aceste acte de executare.

Infractiunea de obicei nu este susceptibila de a fi comisa in forma ten­ta­tivei, ci numai in forma consumata. La aceasta infractiune, momentul consu­marii (al producerii urmarilor socialmente periculoase), de principiu, nu coinci­de cu cel al epuizarii activitatii infractionale.Infractiunea de obicei se epuizeaza cand activitatea infractionala a ince­tat, indiferent de cauza care a dus la incetarea acesteia (incetarea se poate datora initiativei faptuitorului, interventiei organelor judiciare, precum si ori­caror alte cauze).

Stabilirea momentului epuizarii infractiunii de obicei are o relevanta juri­dica deosebita, intrucat in functie de aceasta se va proceda la individuali­zarea pedepsei faptuitorului (cu cat actele din componenta activitatii infrac­tionale sunt mai numeroase, cu atat pericolul social concret al faptei este mai ridicat) la aplicarea legii penale in timp, la aplicarea efectelor actelor de cle­menta, la calcularea termenului de prescriptie, precum si cu privire la apli­ca­rea altor reglementari penale.

Infractiunea de obicei poate fi savarsita si in participatie penala, dar tre­buie ca fiecare participant sa fi comis atatea acte


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2174
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site