Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Lichidarea uzufructului

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micLichidarea uzufructului

In momentul stingerii uzufructului, uzufructuarul are obligatia de a restitui proprietarului bunul in starea in care l-a primit. Restituirea lucrului nu se face prin justitie, deoarece uzufructuarul a fost doar un simplu detentor precar si a posedat numai pentru nudul proprietar. Totusi, in cazul in care obiectul uzufructului il formeaza un imobil, atunci uzufructuarului i se va putea acorda un termen pentru a-si gasi o locuinta, solutie intemeiata pe ideea de echitate. Pentru toata perioada in care foloseste imobilul, pana la gasirea locuintei, uzufructuarul va plati despagubiri nudului proprietar.Uzufructuarul va restitui nu numai lucrul, dar si accesoriile lui.

Restituirea este exclusa atunci cand uzufructul s-a stins prin consolidare, dobandirea dreptului de proprietate asupra lucrului de catre tert prin uzucapiune, prin pieirea bunului etc.

In cazul bunurilor consumptibile, art.526 Cod civil prevede, printre altele, ca vor fi restituite bunuri de aceeasi valoare. Dispozitia legala sub acest aspect, este eronata, deoarece valoarea bunului nu ramane niciodata aceeasi, intre momentul constituirii uzufructului si stingerea lui. In realitate, se vor restitui bunuri de aceeasi natura, cantitate ete.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1215
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site