Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Modurile de constituire ale uzufructului

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micModurile de constituire ale uzufructului

Conform prevederilor art.518 Cod civil, 'Uzufructul se stabileste prin lege, sau prin vointa omului'. Cazurile de uzufruct legal au fost reglementate de art.285, 338, 684 242 Cod civil, acestea fiind: uzufructul parintilor asupra bunurilor copiilor, dreptul sotului asupra bunurilor dotale si dreptul vaduvei fara avere la mostenirea barbatului ei. Prin abrogarea textelor de lege mentionate, singura modalitate de constituire a uzufructului in dreptul roman actual a ramas vointa omului: prin contract, testament ori prescriptie achizitiva.
a) Dobandirea uzufructului prin contract se poate realiza prin doua moduri: prin instrainare si prin retentie. Prin acte de instrainare, uzufructul poate fi constituit cu titlu oneros (de exemplu: vanzare, schimb, etc.) sau cu titlu gratuit (de exemplu, prin donatie). In cazul constituirii uzufructului prin acte de instrainare, proprietarul isi retine dreptul de dispozitie (nuda proprietate) si instraineaza posesia si folosinta unei terte persoane.

Daca uzufructul a fost constituit pe cale de retentie, proprietarul isi retine posesia si folosinta si instraineaza dreptul de dispozitie.

Daca actele de instrainare constituie un mod direct de dobandire a uzufructului, calea de retentie este un mod indirect. In situatia in care obiectul uzufructului il constituie un imobil, va trebui respectata formalitatea publicitatii.

Constituirea uzufructului asupra unui teren trebuie sa aiba loc numai in forma autentica. In prezent, nu mai este necesara autorizatia prealabila eliberata de organul competent, pentru constituirea uzufructului pe cale de conventie.

In practica, uzufructul este intalnit destul de rar cu titlu oneros; de regula, este gratuit si imbraca forma donatiei. De exemplu, in cazul vanzarii, este greu de stabilit un pret, deoarece uzufructul dureaza cat timp traieste uzufructuarul.

Potrivit prevederilor art.519 Cod civil, 'Uzufructul se poate stabili sau pur, sau cu termen, sau cu conditiune'. Si in cazul uzufructului, sunt aplicabile toate regulile privind modalitatile juridice ale proprietatii. Astfel, uzufructul poate fi afectat de termen suspensiv sau extinctiv) sau conditie (suspensiva sau rezolutorie).

De asemenea, uzufructul va putea fi constituit cu sarcina sau fara sarcina.

Codul civil prevede ca uzufructul va putea fi stabilit pe orice fel de bunuri mobile sau imobile (art. 520). Cand uzufructul are ca obiect un bun determinat, el va fi particular, iar daca are ca obiect o universalitate sau o fractiune dintr-un patrimoniu, el va fi universal sau cu titlu universal. Ceea ce este important, bunul mobil sau imobil, corporal sau necorporal, sa se afle in circuitul civil.S-ar parea ca uzufructul nu este posibil la bunurile consumptibile. Cand obiectul uzufructului il constituie asemenea bunuri, s-a considerat ca ne-am afla in prezenta unui cvasiuzufruct. Ramane obligatia uzufructuarului de a inapoia bunuri de aceeasi cantitate, calitate si valoare sau pret, la sfarsitul uzufructului. Chiar daca art. 526 Cod civil enumera unele bunuri consumptibile (grane, bauturi), aceasta enumerare nu este limitativa.

b) Dobandirea uzufructului prin testament. Uzufructul testamentar este frecvent intalnit in viata de toate zilele si el poate imbraca doua forme:

- constituirea directa, prin acte de instrainare, cand testatorul instituie un legatar al uzufructului;

- constituirea indirecta, pe cale de retentie, cand testatorul instituie un legatar al nudei proprietati.

c) Dobandirea uzufructului prin uzucapiune. Absenta unor dispozitii legale privind dobandirea uzufructului prin uzucapiune, determina sa fie aplicabile regulile referitoare la dobandirea proprietatii prin uzucapiune. In consecinta, in prezenta justului titlu si a bunei credinte, uzufructul va putea fi dobandit prin uzucapiunea de 10-20 ani, iar lipsa celor doua conditii, prin uzucapiunea de 30 ani. Desigur, in cazul uzucapiunii de scurta durata, bunul trebuie sa fi fost dobandit de la un neproprietar. Singurul lucru care se cere posesorului este sa fie de buna-credinta.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 978
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site