Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Notiunea, importanta si scopul controalelor si actiunilor politienesti

Drept+ Font mai mare | - Font mai micNotiunea, importanta si scopul controalelor si actiunilor politienesti

1.1 . Consideratii generale despre controale si actiuni politienestiControalele si actiunile efectuate de diferite unitati cat si cele executate de organele de politie, au ca element comun faptul ca se intemeiaza pe lege si urmaresc un scop socialmente util.

Controalele si actiunile organizate de diferite organe au o tematica limitata, potrivit competentei organului respectiv, spre deosebire de cele executate de politie care cuprind o sfera larga de probleme si pot viza aproape toate sectoarele economice si sociale, potrivit competentei, acest lucru rezulta de altfel din insusi textul legii privind organizarea si functionarea politiei romane, care in capitolul IV art. 16 lit. i, prevede: in realizarea atributiilor ce ii revin potrivit legii, politia are dreptul sa efectueze controale si razii cand exista indicii cu privire la savarsirea de infractiuni ori ascunderea unor infractori sau bunuri provenite din infractiuni.

Astfel, organele de politie, pot organiza controale si actiuni atat in diferite ramuri ale industriei, agriculturii, silviculturii, transporturilor, constructiilor, comertului, in institutiile sanitare si de invatamant, chiar daca toate acestea apartin statului sau functioneaza ca societati cu raspundere limitata, cat si in locurile de interes operativ politienesc.

1.2. Importanta si scopul controalelor si actiunilor politienesti

Prin control se intelege verificarea permanenta periodica sau inopinata, facuta intr-un domeniu oarecare, cu scopul de a cunoaste realitatile si modul cum se desfasoara activitatea pentru a preintampina sau lichida lipsuri si de a recomanda unele masuri pentru imbunatatirea acesteia.

In sens politienesc, controlul este o metoda eficienta de lucru care consta in realizarea unor masuri si activitati specifice ce se intreprind pe baza unor materiale de sesizare sau informative pentru prevenirea si descoperirea unor infractiuni ori a altor nereguli care prezinta pericol social ori pentru prinderea in flagrant si tragerea la raspundere penala a faptuitorilor.

Controlul politienesc se organizeaza in obiective economice, locuri favorabile comiterii de infractiuni, locuri de interes operativ, medii etc., unde se gestioneaza bani sau alte valori, unde de obicei se valorifica obiecte provenite din comiterea de infractiuni sau care sunt frecventate de elemente suspecte in scopul:

- prevenirea si descoperirea infractiunilor, contraventiilor si a altor nereguli de alta natura a produce pagube ori a crea conditii si imprejurari favorabile pentru comiterea de infractiuni;

- verificarea modului cum sunt respectate dispozitiile legale referitoare la producerea, gestionarea, transportul de bunuri si valori, evidenta populatiei, circulatia pe drumurile publice, arme, munitii si materiale explozive, substante toxice si stupefiante, organizarea si executarea serviciului de paza si altele in raport de situatia operativa.

In general, la efectuarea controlului participa efective reduse ca numar, organizate pe echipe formate din ofiteri si subofiteri, apartinand uncia sau mai multor formatiuni de politie care pot actiona simultan sau succesiv, in functie de natura acestuia si problemele care se urmaresc.

Actiunea politieneasca este o activitate complexa, in care sunt incluse controale, pande, scotociri. supravegheri si alte activitati specifice, folosind simultan sau succesiv in scopul prevenirii si descoperirii infractiunilor, ori pentru prinderea persoanelor care se sustrag urmaririi penale sau executari a pedepsei inchisorii.

Actiunea politieneasca se organizeaza in diferite sectoare economice sau in locuri favorabile comiterii de infractiuni in scopul:

- prevenirii si descoperirii infractiunilor, contraventiilor sau a altor fapte cauzatoare de prejudicii;

- identificarii si prinderii autorilor unor infractiuni;

- prinderii in flagrant a unor infractori;

- asigurarii ordinii publice, precum si in alte scopuri impuse de

situatia operativa;

La executarea actiunilor participa efective mai numeroase din una sau mai multe formatiuni ori organe de politie si se desfasoara in mai multe obiective sau locuri de pe teritoriul unuia sau mai multi localitati, pe un grup de judete ori pe intreg teritoriul tarii.

Efectivele participante la efectuarea controalelor si actiunilor folosesc, dupa caz, procedee si mijloace variate, cum ar fi: panda, investigatia, legitimarea, verificarea de documente, perchezitia, aparatura tehnica si altele, adecvate fiecarui caz in parte.

Actiunile se organizeaza atunci cand se constata ca a crescut numarul unor genuri de infractiuni, ce prezinta un pericol social sporit, caz in care este necesara mobilizarea de forte sporite (cadre ce fac parte din alte servicii, cadre B.A.L.O.P si D.I.A.S.).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1557
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved