Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Punerea in circulatie a produselor contrafacute

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micPunerea in circulatie a produselor contrafacute

1. Notiune si reglementare legala
Infractiunea consta, potrivit art. 300 C. pen., in: „punerea in circulatie a produselor realizate ca urmare a contrafacerii sau folosirii fara drept a obiectului unei inventii”. Sanctiunea prevazuta de textul legal este inchisoarea de la 3 luni la 3 ani.

Infractiunea reglementata de art. 300 Cod penal este in mod organic legata de infractiunea de contrafacere a obiectului unei inventii, intrucat consta in valorificarea obiectului material, a lucrului produs ca infractiunea de contrafacere. Asadar, poate savarsi infractiunea de punere in circulatie a produselor contrafacute o persoana care vinde unele produse realizate ca urmare a contrafacerii obiectului unei inventii.

Legatura stransa dintre incriminante cuprinse in art. 299 (contrafacerea obiectului unei inventii) si 300 C. pen. (punerea in circulatie a produselor contrafacute), se reflecta si in continutul acestor fapte ale caror elemente sunt in parte identice.

§2 Conditii preexistente

1. Obiectul infractiunii

A. Obiectul juridic special. Infractiunea de punere in circulatie a produselor contrafacute are ca obiect juridic special relatiile sociale care asigura normala si nestanjenita folosire (intrebuintare) a inventiilor de catre cei indreptatiti cu prilejul punerii in circulatie a produselor realizate.

B. Obiectul material. Obiectul material al infractiunii este chiar lucrul contrafacut, asupra caruia poarta actiunea de punere in circulatie. Cu alte cuvinte, obiectul material este chiar produsul infractiunii de contrafacere. Acest obiect poate fi identic cu cel care face obiectul inventiei, sau doar un produs derivat al acesteia.

2. Subiectii infractiunii

A. Subiectul activ. Infractiunea de punere in circulatie a produselor contrafacute poate fi comisa de orice persoana care indeplineste conditiile cerute de lege. Astfel, subiect activ poate fi atat persoana care a comis infractiunea din care au rezultat acele produse, cat si persoana care si-a procurat numai produsele in vederea punerii in circulatie. Daca acela care a pus in circulatie produsele este chiar persoana care le-a realizat prin contrafacerea sau folosirea fara drept a obiectului unei inventii, raspunderea penala se stabileste atat pentru infractiunea de contrafacere a obiectului unei inventii, cat si pentru infractiunea de punere in circulatie a produselor contrafacute[1].

B. Subiectul pasiv. Fapta prevazuta in art. 300 C.pen., are ca subiect pasiv pe titularul brevetului de inventie, ale carui interese morale si patrimoniale au fost prejudiciate. Rezulta deci, ca subiectul pasiv este identic cu cel al infractiunii de contrafacere a obiectului unei inventii.

3 Continutul constitutiv

1. Latura obiectiva

A. Elementul material. Infractiunea de punere in circulatie a produselor contrafacute se poate realiza sub aspectul elementului material, prin actiunea de punere in circulatie a acestor produse. Este vorba deci, de introducerea in circuitul economic a produselor respective, de desfacere, valorificare ori utilizare a acestora (de exemplu, prin vanzare, punere in vanzare, expunere, schimb, oferire in schimb, ca reclama etc.).

Pentru existenta infractiunii este necesar sa fie vorba despre un bun „contrafacut al obiectului material ori de un bun folosit „fara drept”.

Atunci cand bunul pus in circulatie nu indeplineste aceasta cerinta, atunci infractiunea nu subzista, ci, eventual poate fi vorba despre o alta fapta penala (de exemplu, inselaciunea cu privire la calitatea produselor sau infractiunea de inselaciune calificata). Infractiunea poate fi savarsita de cel care contraface sau foloseste fara drept obiectul unei inventii ori de alte persoane care cunoscand natura ilicita a acestor produse, le pun in vanzare. Toti acestia vor fi considerati astfel coautori ai infractiunii. Rezulta asadar, ca in cazul acestei infractiuni, indiferent de modalitatea practica prin care se poate savarsi pentru intregirea laturii obiective exista cerinta esentiala care priveste, asa cum am aratat, caracterul de bun „contrafacut” a obiectului material sau de bun folosit „fara drept”,B. Urmarea imediata. Punerea in circulatie a produselor contrafacute are ca urmare imediata crearea unei stari de pericol pentru economia nationala si pentru titularul brevetului de inventie - unitate sau persoana private (titularii brevetului de inventie).

C. Raportul de cauzalitate. Intre actiunea incriminata si urmarea imediata exista o legatura de cauzalitate, legatura care rezulta din insasi materialitatea faptei (activitatea desfasurata de subiectul activ).

2. Latura subiectiva.

Infractiunea de punere in circulatie a produselor contrafacute se comite cu vinovatie, care se manifesta sub forma intentiei directe sau indirecte.

Subiectul activ cunoaste ca produsele pe care le pune in circuitul comercial sunt executate ca urmare a contrafacerii sau folosirii fara drept a obiectului unei inventii si doreste sau accepta producerea urmarii. Atunci cand faptuitorul se afla in eroare, raspunderea penala este inlaturata.

Existenta infractiunii nu este conditionata de vreun mobil sau scop, desi vizarea unui scop material nu este deloc exclusa, aspect de care se va tine cont cu ocazia individualizarii judiciare a pedepsei.

4 Forme. Modalitati. Sanctiuni.

Cu toate ca infractiunea de punere in circulatie a produselor contrafacute este susceptibila a fi comisa in toate formele imperfecte, textul incriminator nu sanctioneaza nici actele pregatitoare si nici tentativa.

Consumarea infractiunii are loc in momentul in care se realizeaza o actiune de punere in circulatie a produsului obtinut ca urmare a contrafacerii sau folosirii fara drept a obiectului unei inventii.

Infractiunea poate imbraca si forma continuata daca subiectul activ comite acte repetate de punere in circulatie a unor asemenea produse in baza aceleiasi rezolutii infractionale, epuizarea avand loc in momentul savarsirii ultimului act de punere in circulatie.

Infractiunea are o singura modalitate normativa de realizare, insa, din punct de vedere faptic, modalitatile pot fi numeroase.

Potrivit dispozitiilor legale, pedeapsa pentru infractiunea de punere in circulatie a produselor contrafacute este inchisoarea de la 3 luni la 3 ani.

In ceea ce priveste aspectele de ordin procesual, retinem ca actiunea penala se pune in miscare din oficiu, iar urmarirea penala intra in competenta organelor de politie. Judecata in fond revine judecatoriei.Pentru aceste aspecte a se vedea T. Vasiliu, D. Pavel s.a., op. cit., vol. II, p. 352


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1102
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site