Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept


Relatia – stat -drept – morala si politica

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic
Relatia – stat -drept – morala si politica

Intelegerea relatiei enuntate presupune o analiza a elementului de baza in care aceasta se naste, se dezvolta si anume societatea. Societatea umana este un fapt natural, un dat al naturii determinat de nevoia permanenta pe care o au oamenii, unii fata de altii . Aristotel a spus la un moment dat ca 'Omul, pentru a putea trai in afara societatii trebuie sa fie, ori animal, ori Dumnezeu'. De aici rezulta marele rol pe care il joaca societatea, faptul ca oamenii sunt elementele fundamentale ale societatii si totodata ca, societatea nu poate exista fara oameni. Omul se naste, traieste si moare in societate. Modul in care este organizata societatea, evolutia ei, marimea, etc., sunt elemente foarte importante care preocupa pe oricare dintre oameni.
Dezvoltarea societatii, evolutia sa a condus la aparitia statului si a dreptului. Statul si dreptul nu sunt un dat al naturii ci fenomene sociale, nascute din evolutia societatii, din nevoia de conservare a fiintei umane si de progres social continuu.

Aparitia statului, pe o anume treapta de evolutie a societatii a creat premisele, aproape simultane pentru aparitia dreptului. Se poate sustine ca statul si dreptul se interconditioneaza, evolueaza ori regreseaza deopotriva. Analiza evolutiei societatii omenesti evidentiaza faptul ca statul a creat premisele nasterii dreptului, iar acesta, dreptul, ca un adevarat instrument de actiune al statului, organizeaza, consolideaza si apara statul. Ca oricare alte fenomene sociale statele lumii au cunoscut perioade de glorie sau de decadere.

Dar, societatea omeneasca, oamenii in general nu pot trai in mod haotic, in cadrul societatii ci, ei isi creaza anumite precepte, valori, idealuri, trairi, reguli dupa care se conduc. Toate acestea sunt o manifestare – reflex al instinctului de conservare dar fundamentat pe ratiune, pe gandire. Nu intamplator s-a afirmat ca 'omul este o trestie, dar o trestie care gandeste'.

Aceste comandamente de comportament care au insotit omenirea de la inceputurile sale formeaza morala, etica societatii respective. Ea este influentata de factori interni sau externi grupului social, se conserva ori se dilueaza in timp. Indiferent de modul in care evolueaza morala unei societati ea nu poate disparea; dar se poate imbogati cu alte valori, idealuri, reguli, ori poate degenera. O mare parte din regulile de conduita morala se transforma in norme juridice, in drept, la initiativa statului care le apreciaza ca prin rolul jucat in cadrul societatii trebuie consolidate prin puterea publica pe care o exercita statul in numele si in beneficiul societatii, al oamenilor.Cum morala, ca ansamblu de reguli de conduita, de convietuire este anterioara dreptului, iar societatea a supravietuit si evoluat sub imperiul normelor etice, rezulta ca toate normele de drept trebuie sa aiba un continut etic, moral.

Cat priveste politica trebuie spus ca orice societate umana, impune obligatoriu o organizare, care inseamna si orientarea evolutiei ei spre un anumit tel, un obiectiv major. De aici rezulta ca societatea este un dat natural pe cand celelalte – statul, dreptul, morala si politica sunt doar fenomene sociale care se nasc in cadrul societatii, evolueaza cu aceasta, o influenteaza profund si sunt indispensabile societatii.

Preocuparea noastra tine de toate aceste fenomene sociale – stat, drept, morala, politica, pentru ca dreptul constitutional, ca ramura fundamentala a dreptului oricarui stat nu poate fi inteles decat prin prisma unitara a celor patru fenomene.Giorgio del Vechio, Lectii de filosofie juridica, Editura Europa Nova, Bucuresti, pag. 267


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 951
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site