Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Trafic de persoane

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Gradul de rudenie
Obligatii. Contracte - Grile
CONTRACTUL DE TRANZACTIE
EFECTELE CONTRACTULUI DE VANZARE-CUMPARARE
APLICAREA LEGII PENALE IN SPATIU - DREPT PENAL
Competenta de atributiune a judecatoriilor
CONDITIILE DE VALIDITATE ALE CONTRACTULUI DE DONATIE
Actul administrativ fiscal
IMPUTERNICIRE AVOCATIALA
Etapele identificarii criminalistice


1. Notiunea de „Trafic de persoane”
Preocupari internationale de definire

Definitia Natiunilor Unite privind traficul de persoane

Pana acum catva timp, la nivel regional si international nu exista o definitie universal valabila si obligatorie din punct de vedere legal. Lucratorii din acest domeniu utilizau diferite definitii, care deseori se suprapuneau sau se dublau. Aceasta problema a fost rezolvata prin efectuarea unor cercetari, care au dus la elaborarea si publicarea Protocolului Natiunilor Unite pentru prevenirea, combaterea si pedepsirea traficului de persoane, in special femei si copii, ca anexa la Conventia Natiunilor Unite impotriva crimei organizate transfrontaliere. Aceasta conventie, cunoscuta mai mult sub numele ei scurt de 'Protocolul de la Palermo', a stabilit un standard referitor la infractiunile de trafic. In multe state, legislatia specifica luptei anti-trafic a fost elaborata sau se afla in curs de elaborare, bazandu-se in intregime pe prevederile acestui Protocol.

Articolul cel mai important al intregului document este Articolul Trei, care defineste infractiunea de trafic de persoane dupa cum urmeaza:

(a) Prin “trafic de persoane” se intelege recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau primirea unei persoane prin amenintare, violenta sau prin alte forme de constrangere, prin rapire, frauda ori inselaciune, abuz de autoritate sau profitand de imposibilitatea acelei persoane de a se apara sau de a-si exprima vointa, ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obtinerea consimtamantului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, in scopul exploatarii acestei persoane. Exploatarea include, minimum, exploatarea prostitutiei altor persoane sau alte forme de exploatare sexuala, executarea unei munci sau indeplinirea de servicii, in mod fortat, tinerea in stare de sclavie sau alte procedee asemanatoare de lipsire de libertate ori de aservire sau prelevarea de organe.'

(b)” Consimtamantul persoanei, victima a traficului, la exploatarea descrisa in alineatul (a) din prezentul articol va fi irelevant, daca s-a folosit vreunul din mijloacele mentionate in alineatul (a)'.

(c)” Recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau primirea unui copil, in scopul exploatarii, vor fi considerate 'trafic de persoane', chiar daca nu s-a folosit nici unul din mijloacele mentionate in alineatul (a) din prezentul articol.'

(d) 'Prin 'copil' se intelege orice persoana cu varsta sub 18 ani.'

In ceea ce priveste exploatarea, Protocolului Natiunilor Unite privind traficul de persoane stipuleaza ca:

'Exploatarea va include, dar nu se va limita la exploatarea prostitutiei altor persoane sau la alte forme de exploatare sexuala, executarea unei munci sau indeplinirea de servicii, in mod fortat, tinerea in stare de sclavie sau alte procedee similare de lipsire de libertate ori de aservire sau prelevarea de organe.'

Definitia Conventiei Europol privind traficul de persoane[1]

Definitia Conventiei Europol privind traficul de persoane subliniaza in mod explicit natura predominant sexuala a exploatarii victimelor. Referitor la infractiunile enumerate in articolul 2(2), Conventia contine urmatoarea definitie:

'Traficul de persoane reprezinta metodele de supunere a unei persoane la dispozitia reala si ilegala a altor persoane, prin folosirea fortei, a amenintarii cu forta, a abuzului de autoritate, sau a inducerii in eroare, in scopul exploatarii prostitutiei, al exploatarii sexuale de orice fel, al abuzului minorilor sau al comertului cu minori abandonati.'

Definitia Consiliului Europei privind traficul de femei (si prostitutia fortata)

Consiliul defineste 'traficul de femei si prostitutia fortata ca fiind orice metoda legala sau ilegala de a transporta femei si/sau de a face comert cu acestea, cu sau fara consimtamantul lor initial, in scopul prostitutiei fortate, a casatoriilor fortate sau al altor forme de exploatare sexuala fortata. Folosirea violentei poate fi: fizica, sexuala si/sau psihologica, si include atat intimidarea, cat si abuzul de autoritate sau abuzul unei situatii de dependenta.'

Alianta globala impotriva traficului de femei (GAATW)[3]defineste traficul dupa cum urmeaza: 'Orice acte sau tentative de recrutare, transportare (inauntrul sau in afara unor frontiere), cumparare, vanzare, transfer, primire sau cazare a unei persoane, prin folosirea inducerii in eroare, a constrangerii (inclusiv utilizarea amenintarilor sau abuzul de autoritate) sau a constrangerii cauzate de datorii, in scopul aducerii sau mentinerii acestei persoane, fara constimtamantul ei, platita sau neplatita, intr-o forma de aservire (munca in gospodarie, aservire sexuala sau de reproductie), intr-o forma de munca fortata sau constransa, sau in conditii asemnanatoare sclaviei, exploatarea ei petrecandu-se in alta comunitate decat cea in care persoana traia in momentul inducerii ei in eroare, constrangerii prin forta sau constrangerii cauzate de datorii.'

Etapele procesului de trafic

Traficul de persoane este un fenomen infractional international complex si unic in felul sau, compus din mai multe elemente.

Procesul de trafic de persoane are mai multe etape fiecare insemnand o grea incercare pentru victime, dar abuzurile fizice si psihice iau amploare abia in fazele finale cand traficantul este convins ca victima nu mai are cale de intoarcere. Aceste etape sunt urmatoarele: recrutarea, transportul si trecerea frontierei, vanzarea si exploatarea.

2.1. Recrutarea

Recrutarea este momentul in care un “binevoitor”, prima veriga a traficului, intra in contact cu viitoarea victima, facandu-i promisiuni mincinoase de asigurare a unui loc de munca in strainatate.

Recrutor poate fi un independent sau o firma cu profil aparent de impresariat artistic sau de plasare de forta de munca in strainatate. Aproximativ 70% dintre recrutori sunt barbati cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, uneori chiar mai in varsta. Femeile recrutori reprezinta un procent mai mic si au varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani. Exista chiar si familii in care, atat sotia cat si sotul se ocupa de racolarea si transportul victimelor.

De multe ori, victima il cunostea dinainte pe traficant sau pe recrutant, uneori este vorba chiar de o ruda care ii inspira incredere.

Tehnicile de convingere a femeilor si fetelor, de a pleca in strainatate sunt destul de diverse si depind de modul de operare si de nivelul de organizare a traficantilor. Cele mai des folosite sunt:

- recrutarea fetelor interesate prin baruri, cafenele, cluburi si discoteci;

- recrutare prin retele 'particulare' in familii si in cercuri de prieteni;

- reclame, anunturi, oferte de munca sau pentru studii in strainatate;

- agentii care ofera locuri de munca, studii, casatorii sau calatorii in strainatate;

- casatorii false.

Traficantii se folosesc de metodele mentionate mai sus si isi concentreaza atentia asupra femeilor si fetelor aflate in cautarea unei sanse de a pleca in strainatate. In cele mai multe cazuri, acestea au o situatie financiara si familiala precara iar traficantii le ofera meserii banoase in strainatate, cum ar fi chelnerite, dansatoare, artiste, servicii de escorta, femei de serviciu pentru familii sau cosmeticiene. De multe ori, femeile realizeaza de-abia dupa ce au ajuns in tara de destinatie ca au fost inselate de traficant si descopera ca vor fi exploatate cu forta ca prostituate.

Dupa cat se pare, exista doar foarte putine criterii prin care femeile isi pot da seama daca este vorba de agentii serioase, care ofera munci legale, sau daca este vorba de 'fatade' pentru traficul de persoane. In unele cazuri, femeile sau fetele sunt vandute fara consimtamantul lor, de catre rude, de catre 'prietenul lor' sau de institutii de stat cum ar fi caminele de copii orfani. Se descopera din ce in ce mai multe cazuri in care femeile si adolescentele au fost rapite cu forta de acasa si traficate in alta regiune in tara lor de origine sau in strainatate.

Exista patru metode de baza de recrutare a femeilor pentru traficul de persoane:[4]

- constrangerea totala prin furt sau rapire.

- inselarea victimelor prin promisiuni de munca legala sau de intrare legala in tara de destinatie - femeile sunt convinse ca vor lucra in birouri, restaurante, baruri sau ca vor incheia casatorii;

- inselarea victimelor prin promisiuni semiadevarate, cum ar fi munca in 'show-business', dans sau chiar si striptease.

Daca unele dintre femei sunt complet constiente ca isi parasesc tara de origine pentru a lucra in prostitutie, totusi ele nu-si dau seama cat de mult se vor indatora, cat de tare vor fi intimidate, exploatate si controlate.

2.2. Faza de tranzit – transportul si trecerea frontierei

Dupa procesul de recrutare urmeaza faza transportului si a transferului, care presupune si cazarea si primirea victimei in mai multe stagii, inclusiv preluarea initiala si transferul victimei pe teritoriul tarii ei de origine. Transportul este organizat de recrutor si se face pe trasee stabilite anterior de acesta. Transportul are loc la scurt timp dupa recrutare, astfel incat victima sa nu aiba timpul necesar pentru a se razgandi.

Trecerea frotierei se face adesea in mod fraudulos. Victima trece granita insotita de recrutor si de o calauza, fiind apoi preluata de primul ei cumparator, care drept garantie ii opreste pasaportul - daca are. Din aceasta tranzactie recrutorul castiga o suma variabila de bani.

Exista trei metode de baza pentru intrarea in tara de destinatie:

- pe ascuns - intrare ilegala in vehicule, containere, trenuri, feriboturi, pe jos, etc.

- pe fata - prin prezentarea unor documente de intrare falsificate- pe fata - prin prezentarea unor documente valabile, autentice, in care s-au aplicat vize de intrare false.

Victimele care se afla in ilegalitate sunt si mai vulnerabile la capriciile agentilor lor, care stiu ca e putin probabil ca ele sa obtina protectia politiei sau a statului respectiv, in cazurile in care procesul de transfer a fost intrerupt sau victimele au cerut ajutor din proprie initiativa.

Europol descrie in raportul sau de evaluare a traficului de persoane[5] atat 'geografia' celor mai importante rute utilizate de traficanti pentru a ajunge in tarile de destinatie din Uniunea Europeana, cat si mijloacele de transport folosite pe fiecare ruta in parte.

Principalele rute sunt:

- ruta baltica: din Rusia si statele baltice se merge pe rute terestre pana la marea Baltica, apoi cu feribotul in tarile Scandinave; mai rar se merge pe rute terestre direct in Finlanda si nordul Suediei.

- ruta nordica: din Estul Europei prin Polonia, Ungaria si Republica Ceha, in Germania si apoi Scandinavia.

- ruta centrala: din tarile Europei Centrale se foloseste reteaua densa de autostrazi sau legaturile feroviare de lunga distanta, pentru a ajunge in Austria si Nordul Italiei.

- ruta balcanilor centrali: se pleaca din statele Caucazului, Asia si Europa de Est,
trecand prin tarile Balcanilor Centrali, apoi prin Ungaria pana in statele UE.

- ruta balcanilor de sud: se pleaca din statele Caucazului, Asia si Europa de Est,
trecand prin Republica Moldova, Romania, Bulgaria si Albania, intrand in UE prin Italia sau Grecia.

- ruta sudica: din Africa de Vest prin Algeria si Maroc, traversand cu vaporul stramtoarea Gibraltar, ajungand in Portugalia si Spania.

- ruta vestica: se porneste din America Centrala si de Sud, se intra in UE prin Peninsula Iberica.

2.3. Vanzarea persoanelor

Vanzarea este esenta traficului de fiinte umane. Victimele sunt transformate fortat in marfa si sortate ca atare de traficantii-cumparatori. In acest stadiu, victimele isi dau seama ca scopul traficantului este exploatarea. Din momentul in care victimele ajung in tara de destinatie finala, ele descopera ca vor trai in conditii de sclavie, de cele mai multe ori in industria sexului, dar si ca femei de serviciu la persoane particulare sau ca muncitoare in fabrici, lucrand un mare numar de ore in conditii inumane. Deseori, femeile sunt mutate din oras in oras si din tara in tara. Aceste deplasari au scopul de a le dezorienta, astfel incat ele sa nu aiba timp sa-si faca prieteni si sa nu se poata familiariza cu imprejurimile. Alt motiv este impiedicarea politiei sa descopere traficul de femei si sa stranga informatii.

Exploatarea victimelor

Exploatarea este totala. Amenintate si abuzate, victimele sunt supuse unor tratamente inumane si exploatate in regim de sclavie. Cele mai vulnerabile sunt tinerele care provin din familii dezorganizate sau dintr-un mediu in care au suferit abuzuri, situatie care creste riscul de a accepta o falsa propunere de lucru in strainatate. Nivelul scazut de educatie impiedica viitoarea victima sa evalueze corect si realist informatiile si planurile de recrutor.

Multe victime sunt supuse unor abuzuri fizice si sexuale, fiind tinute in conditii de captivitate reala sau psihologica. Exista cazuri in care victimele sunt chiar omorate, ca un avertisment pentru alte victime, pentru a le impiedica sa depuna marturie sau sa caute ajutor. Amenintarea cu represalii impotriva victimelor sau a familiilor lor si lipsa actelor de identitate, respectiv posesia unor acte nevalabile sunt motivele pentru care multe victime nu incearca sa scape. Fiind supuse permanent abuzurilor fizice, emotionale si sexuale, ele nu mai au altceva de facut decat sa ramana in situatia respectiva.   

3. Legea 678/2001 - Cadrul legal privind prevenirea si combaterea traficului de persoane in Romania

Aceasta lege este o lege penala speciala cu intaietate de aplicare fata de reglementarile generale. Scopul - declarat de legiuitor - al reglementarilor pe care aceasta lege le aduce este in egala masura acela de prevenire si combatere a traficului de persoane cat si de protectie si asistenta a victimelor unui astfel de trafic, care constituie o violare a drepturilor persoanei si o atingere a demnitatii acesteia.

Dupa intrarea in vigoare, la 11 decembrie 2001 a Legii 678/2001, in terminologia juridica din tara noastra si-au facut aparitia doua noi categorii de termeni speciali si anume infractiuni privind traficul de persoane, respectiv infractiuni in legatura cu traficul de persoane.

3.1. Infractiuni privind traficul de persoane

a) Infractiunea de trafic de persoane

Aceasta infractiune este reglementata intr-o forma simpla, de baza, si doua forme agravate. Potrivit articolului 12 din lege “constituie infractiunea de trafic de persoane recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau primirea unei persoane, prin amenintare, violenta sau alte forme de constrangere, prin rapire, frauda ori inselaciune, abuz de autoritate sau profitand de imposibilitatea acelei persoane de a se apara sau de a-si exprima vointa ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obtinerea consimtamantului persoanei care are autoritate asupra altei persoane in scopul exploatari acestei persoane si se pedepseste cu inchisoare de la 3 ani la 12 ani si interzicerea unor drepturi”.

In continuare la aliniatele 2 si 3 ale aceluiasi articol sunt reglementate formele agravate ale acestei infractiuni si anume:

- alin. 2 –“Traficul de parsoane, savarsit in urmatoarele imprejurari:

a) de doua sau mai multe persoane;

b) s-a cauzat victimei o vatamare grava a integritatii corporale sau a sanatatii, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi”.

- alin. 3 –“Daca fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei pedeapsa este inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi”.

Forma simpla a infractiunii

Obiectul juridic special al infractiunii de trafic de persoane il constituie relatiile sociale referitoare la respectarea unora dintre drepturile si libertatile fundamentale ale omului cum sunt dreptul al viata si integritate corporala, dreptul la munca liber aleasa prestata in conditii de igiena si securitate si remunerata echitabil, dreptul la libertate individuala, dreptul de a nu fi supus la tratamente crude, inumane sau degradante, dreptul la onoare si reputatie proprie, astfel cum au fost consacrate in Constitutie si in Pactele internationale la care tara noastra este parte.

Obiectul material al infractiuni il constituie corpul fiintei umane asupra careia se rasfrang actiunile exercitate de traficant.

Subiectii infractiunii

subiect activ al infractiunii poate fi orice persoana care indeplineste conditiile generale cerute pentru subiectul activ al unei infractiuni, fara a indeplini o calitate speciala

- Subiect pasiv al infractiunii poate fi orice persoana care a implinit varsta de 18 ani. Daca subiect pasiv este o persoana care nu a implinit 18 ani fapta constituie infractiunea de trafic de minori prevazuta la articolul 13 din Legea 678/2001.

Latura obiectiva

Traficul de persoane este o infractiune cu continuturi alternative, care in forma sa simpla se poate realiza prin oricare din urmatoarele actiuni-rezultat:

a) recrutarea unei persoane,

b) transportarea unei persoane,

c) transferarea unei persoane,

d) cazarea unei persoane,

e) primirea unei persoane,

obtinute (comise) printr-una din urmatoarele actiuni-mijloc:

1) amenintare, violenta sau prin alte forme de constrangere,

2) rapire, frauda ori inselaciune,

3) abuz de autoritate,

4) profitand de imposibilitatea acelei persoane de a se apara sau de a-si exprima vointa,

5) oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori alte foloase pentru obtinerea consimtamantului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, toate acestea in scopul exploatarii unei persoane care este victima.

Practic, latura obiectiva a infractiuni se poate realiza prin oricare dintre actiunile-rezultat de la litera a) la e) ca urmare a folosirii oricareia dintre “metodele de convingere” (sau actiuni-mijloc) de la punctele 1-5, pentru atingerea unui scop clar: exploatarea persoanei.

Infractiunea de trafic de persoane in forma simpla este, in oricare dintre modalitatile de comitere, o infractiune de rezultat indiferent daca scopul urmarit –acela de exploatare a victimei –a fost sau nu atins. Urmarea ceruta de lege este realizata intotdeauna cand s-a produs cel putin una din cele 5 actiuni-rezultat enumerate in text: recrutarea, transferarea, cazarea sau primirea unei persoane facute in scopul exploatarii acelei persoane.

Potrivit articolului 2 punctul 2 din lege “prin exploatarea unei persoane” se intelege:

a) executarea unei munci sau indeplinirea de servicii, cu incalcarea normelor legale privind conditiile de munca, salarizare, sanatate si securitate;

b) tinerea in stare de sclavie sau alte procedee asemanatoare de lipsire de libertate ori de aservire;

c) obligarea la practicarea prostitutiei, la reprezentari pornografice in vederea producerii si difuzarii de materiale pornografice sau alte forme de exploatare sexuala;d) prelevarea de organe;

e) efectuarea unor alte asemenea activitati prin care se incalca drepturi si libertati fundamentale ale omului.

Latura subiectiva

Infractiunea de trafic de persoane se comite numai cu intentie directa data de scopul special urmarit de faptuitor de a exploata victima, scop realizat ori de cate ori exista cel putin una din variantele alternative prevazute de articolul 2, punctul 2 din lege.

Participatia penala desi este posibila, nu este admisa de lege in forma coautoratului, a complicitatii si nici a instigarii deoarece in cazul comiterii infractiunii in participatie ne aflam in situatia uneia dintre formele ei agravate.

Consumarea infractiunii are loc atunci cand se produce oricare dintre cele 5 variante ale elementului material in legatura de cauzalitate cu actiunile intreprinse de faptuitor.

Tentativa la infractiunea de trafic de persoane este posibila si se pedepseste. Fapta ramane in faza de tentativa cand faptuitorul, urmarind scopul exploatarii persoanei, pune in aplicare intentia sa prin executarea actiunii de constrangere (de ex. ameninta victima) dar din motive independente de vointa sa nu se produce urmarea socialmente periculoasa – adica nu reuseste sa realizeze recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau primirea victimei.

Formele agravate ale infractiunii

Legea prevede doua forme agravate care se refera fie la subiectii, fie la victima infractiunii, fie la producerea unui anumit rezultat si anume:

- traficul de persoane savarsit de doua sau mai multe persoane impreuna;

Toate consideratiile exprimate la forma simpla a infractiunii raman valabile. Gravitatea sporita a faptei este determinata de comiterea ei in participatie care este posibila in forma coautoratului, a complicitatii si a instigarii. Daca doi sau mai multi autori concura secvential la producerea rezultatului, de exemplu unul constrange victima iar celalalt o recruteaza, ei vor raspunde ca si coautori.

- traficul de persoane prin care s-a cauzat victimei o vatamare grava a integritatii corporale sau a sanatatii

Aceasta agravanta se refera la producerea, in afara urmarii specifice traficului de persoane, a inca unui rezultat constand in vatamarea grava a integritatii corporale sau a sanatatii victimei, cum prevede articolul 182, aliniatul 1 si 2 C.pen.

Pentru realizarea agravantei este necesar in primul rand ca vatamarea grava sa fie consecinta violentelor exercitate asupra victimei pentru a o constrange sa se lase recrutata de catre faptuitor in vederea exploatarii, iar in al doilea rand este conditionata de stabilirea praeterintentiei faptuitorului. Aceasta conditie este indeplinita daca autorul infractiunii de trafic a prevazut si vatamarea corporala grava a victimei dar a crezut fara temei ca aceasta urmare nu se va produce sau, daca nu a prevazut vatamarea corporala ca rezultat al activitatii sale, trebuia si putea sa o prevada. In cazul in care traficantul de persoane a urmarit anume vatamarea corporala grava a victimei pentru ca apoi sa o exploateze atunci va raspunde pentru ambele infractiuni in concurs real.

- traficul de persoane urmat de moartea sau sinuciderea victimei.

Ca si in cazul agravatei precedente, pentru existenta agravatei, este necesar, in afara urmarii specifice a infractiunii, sa se produca si un efect necesar si anume moartea sau sinuciderea victimei. Este de mentionat ca si in acest caz faptuitorul actioneaza cu praeterintentie. Daca faptuitorul a actionat cu intentie directa asupra victimei, in ceea ce priveste moartea sau sinuciderea ei, atunci infractiunea de trafic de persoane intra in concurs real cu infractiunea de omor sau infractiunea de determinare sau inlesnire a sinuciderii.

b) Infractiunea de trafic de minori

Aceasta infractiune este reglementata intr-o forma simpla la articolul 13, aliniatul 1 si in mai multe forme agravate la urmatoarele 4 aliniate din lege.

Conform articolului 13, aliniatul 1 recrutarea, transportarea, transferarea, gazduirea sau primirea unei persoane cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani, in scopul exploatarii acesteia, constituie infractiunea de trafic de persoane si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. In aliniatele urmatoare sunt prezentate formele agravate ale infractiunii si anume:

- alin. 2 - Daca fapta prevazuta la aliniatul 1 a fost savarsita asupra unei persoane care nu a implinit varsta de 15 ani, pedeapsa este inchisoarea de al 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.

- alin. 3 - Daca faptele prevazute la aliniatele 1 si 2 sunt savarsite prin amenintare, violenta sau prin alte forme de constrangere, prin rapire, frauda ori inselaciune, abuz de autoritate sau profitand de imposibilitatea acestei persoane de a se apara sau de a-si exprima vointa ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obtinerea consimtamantului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, pedeapsa este inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, in cazul aliniatului 1, si inchisoare de la 7 la 18 ani si interzicerea unor drepturi, in cazul aliniatului 2.

- alin. 4 - In cazul in care faptele prevazute in aliniatele 1, 2 si 3 sunt savarsite in conditiile prevazute in articolul 12, aliniatul 2 si anume in formele agravate, pedeapsa este inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi, in cazul aliniatului 1, inchisoare de la 5 la 17 ani si interzicerea unor drepturi, in cazul aliniatului 2, inchisoare de la 5 la 18 ani si interzicerea unor drepturi, in cazul aliniatului 3, teza 1 si inchisoare de la 7 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi in cazul aliniatului 3, teza 2.

- alin. 5 - Daca faptele prevazute in acest articol au ca urmare moartea sau sinuciderea victimei pedeapsa este inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi sau detentiunea pe viata.

c) Infractiunea calificata de trafic de persoane

Aceasta infractiune este reglementata la articolul 14 din     Legea 678/2001 care prevede ca ”daca faptele prevazute la articolul 12 sunt savarsite de o persoana care face parte dintr-un grup organizat sau care a obtinut pentru sine sau pentru altul beneficii materiale importante, maximul special al se majoreaza cu 3 ani”. Dupa cum se poate observa legea reglementeaza o infractiune de trafic de persoane calificata intr-o forma simpla (prin raportare la art.12, alin.1) si o infractiune de trafic de persoane calificata in forma agravata (prin raportare la art.12, alin.2 si 3). Ceea ce caracterizeaza infractiunea calificata de trafic de persoane este ca traficantul trebuie sa faca parte dintr-un grup organizat sau ca a produs ori a obtinut pentru sine sau pentru altul beneficii materiale importante.

Prin “grup organizat” se intelege un grup compus din cel putin 3 persoane in interiorul caruia atributiile membrilor sai sunt bine definite si delimitate pentru ca prin actiunile lor conjugate sa se realizeze atingerea scopului grupului – acela de a exploata cat mai bine si cat mai multe persoane.

Tentativa la infractiunea calificata de trafic de persoane in forma simpla si la cea agravata este posibila si se pedepseste

d) Infractiunea de ”organizare de trafic de persoane” si ”organizare de trafic de minori”

Potrivit articolului 15, aliniatul 2 din lege “organizarea savarsirii infractiunilor prevazute in aceasta sectiune constituie infractiune si se pedepseste ca si infractiunea organizata”. Astfel, este posibila organizarea infractiunii de trafic de persoane in forma simpla prevazuta de art.12, alin.1 si in forma agravata prevazuta de art.12, alin.2 precum si infractiunea de trafic de minori in forma simpla prevazuta de art.13, alin.1 si formele agravate prevazute de art.13, alin.2, 3 si 4.

Incriminarea organizarii acestor infractiunii este benefica deoarece in realitatea obiectiva pot aparea situatii de descoperire a unor faptuitori care au pregatit in detaliu planuri de exploatare a unor persoane si au trecut la punerea lor in aplicare prin procurarea de mijloace materiale de genul: spatii de cazare, mijloace de transport, truse medicale, unelte de lucru, etc, insa nu au ajuns pana in momentul descoperiri lor sa realizeze si operatiunile de recrutare, transportare, cazare sau primire a persoanelor sau minorilor.

Diferenta intre infractiunea de organizare de trafic e persoane sau minori si infractiunile calificata de trafic de persoane sau minori consta in aceea ca in cazul celei dintai grupul organizat nu a recrutat, s.a.m.d. persoane pe cand in cazul ultimelor doua s-a realizat urmarea materiala ceruta de lege la infractiunile prev. de art.12-14.

3.2. Infractiuni in legatura cu traficul de persoane

a) Infractiunea de favorizare a traficului de persoane

Aceasta infractiune este reglementata intr-o forma simpla cu doua modalitati de comitere prin articolul 17, aliniatul 1 si intr-o forma agravata prin articolul 17, aliniatul 2.

Potrivit articolului 17, aliniatul 1 fapta de a determina sau de a permite, cu stiinta, fie direct, fie prin intermediar, intrarea sau ramanerea pe teritoriul tarii a unei persoane care nu este cetatean roman, supusa traficului de persoane in sensul prezentei legi:

a) folosind fata de aceasta mijloace frauduloase, violenta sau amenintari ori alta forma de constrangere; sau

b) abuzand de starea speciala in care se gaseste acea persoana datorita situatiei sale ilegale ori precare de intrare sau sedere in tara ori datorita sarcinii, unei boli sau infirmitatii ori unei deficiente fizice sau mintale, constituie infractiune si se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta pentru infractiunea de trafic de persoane.

Obiectul juridic special si obiectul material la aceasta infractiune sunt aceleasi ca la infractiunea de trafic de persoane.

Subiectul activ al infractiunii poate fi orice persoana care indeplineste conditiile cerute de lege pentru orice subiect activ al unei infractiuni in timp ce subiectul pasiv este calificat si anume doar persoana majora sau minora care nu este cetatean roman. Calificarea subiectului pasiv merge mai departe in cazul de la litera b) in sensul ca respectivul cetatean trebuie sa se afle intr-o stare speciala si anume una din urmatoarele situatii: sa fi intrat ilegal in tara ori sederea in tara sa fie precara, sa fie femeie gravida, sa fie o persoana suferinda de o boala, o infirmitate ori o deficienta fizica sau mintala.

Latura obiectiva consta in actiuni comisive alternative:

- determinare direct sau prin intermediar a intrarii sau ramanerii pe teritoriul tarii noastre a unei persoane care nu este cetatean roman, supusa traficului de persoane;

- permiterea direct sau prin intermediar a intrarii sau ramanerii pe teritoriul tarii noastre a unei persoane care nu este cetatean roman, supusa traficului de persoane.

Realizarea elementului material cerut de lege este conditionat de indeplinirea de catre faptuitor a urmatoarelor actiuni-mijloc:

a) folosind fata de victima a unor mijloace frauduloase, violenta sau amenintari ori alta forma de constrangere;

b) abuzand de starea speciala in care se gaseste victima.

Latura subiectiva a infractiunii consta in vinovatie sub forma intentiei directe sau indirecte dupa cum prevazand urmarea faptei sale doreste sau accepta producerea acestei urmari. Daca fapta este comisa din culpa nu constituie infractiune.

Consumarea infractiunii are loc in momentul in care s-a produs urmarea materiala imediata ceruta de lege astfel ca ne aflam in prezenta unei infractiuni de rezultat.

Tentativa nu este prevazuta si pedepsita de lege.

Potrivit articolului17 aliniatul 2, “daca fapta se savarseste de o persoana care face parte dintr-un grup organizat sau se savarseste in mod repetat, maximul special se majoreaza cu 2 ani”

b) Infractiunea de pornografie infantilaForma simpla a acestei infractiuni este reglementata in articolul 18, aliniatul 1 si are urmatoarea forma: “fapta de a expune, a vinde sau de a raspandi, a inchiria, a distribui, a confectiona ori de a produce in alt mod, a transmite si oferi sau de a pune la dispozitie ori de a detine in vederea raspandiri de obiecte, filme, fotografii, diapozitive, embleme sau alte suporturi vizuale care reprezinta pozitii ori acte sexuale cu caracter pornografic ce prezinta sau implica minori care nu au implinit varsta de 18 ani, constituie infractiunea de pornografie infantila si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani”.

Obiectul juridic special al infractiunii il constituie relatiile publice referitoare la morala publica si la dreptul la imagine al persoanei.

Obiectul material al infractiunii il constituie obiectele, filmele, fotografiile, diapozitivele, emblemele si celelalte suporturi vizuale folosite

Subiectul activ al infractiunii poate fi orice persoana care raspunde penal iar subiect pasiv poate fi orice persoana de pana la 18 ani.

In ceea ce priveste latura obiectiva fapta se comite prin mai multe actiuni comisive alternative si anume:

- a expune, a vinde sau a raspandi obiecte, filme, fotografii, diapozitive, embleme si alte suporturi vizuale care reprezinta pozitii ori acte sexuale cu caracter pornografic ce prezinta sau implica minori cu varsta de pana la 18 ani;

- a inchiria, a distribui, a confectiona, a produce in alt mod, a transmite, a oferi sau a pune la dispozitie ori de a detine in vederea raspandiri de obiecte, filme, s.a.m.d. care prezinta pozitii ori acte sexuale cu caracter pornografic ce prezinta sau implica minori care nu au implinit varsta de 18 ani.

Latura obiectiva a infractiunii consta in vinovatie sub forma intentiei directe sau indirecte. Participatia este posibila atat sub forma coautoratului cat si a complicitatii sau instigarii.

Consumarea infractiunii are loc in momentul in care se produce urmarea ceruta de lege. Tentativa este posibila dar nu este pedepsita de lege

Forma agravata este prevazuta in articolul 18, aliniatul 2 care stipuleaza ca se sanctioneaza cu aceeasi pedeapsa (de la 3 la 10 ani inchisoare), importul ori predarea de obiecte dintre cele prevazute la aliniatul 1 unui agent de transport sau de distributie in vederea comercializarii ori distribuirii lor. Aceasta incriminare are drept scop contracararea actiunilor importatorilor de imagini cu pornografie infantila.

Consumarea infractiunii are loc in momentul importului, adica al aduceri in tara din strainatate a obiectelor prevazute la aliniatul 1, respectiv in momentul predari acestor obiecte catre agentul de transport sau de distribuire in scopul comercializari sau distribuiri lor chir daca acest scop nu a fost atins (realizat).

O alta forma agravata este prevazuta la articolul 18, aliniatul 3 din aceeasi lege, prin care se dispune ca faptele prevazute la aliniatele 1 si 2 savarsite de o persoana care face parte dintr-un grup organizat se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 12 ani.

Legea prevede si unele dispozitii speciale. O prima astfel de dispozitie se refera la castigurile importante obtinute de catre autorii faptelor. Astfel legea a prevazut in cuprinsul articolului 19 ca ”banii, valorile sau orice alte bunuri care au servit la savarsirea acestor infractiuni, precum si celelalte bunuri prevazute la articolul 118 C. pen. sunt supuse confiscarii speciale in conditiile stabilite de acest articol.

O alta dispozitie speciala este cea prevazuta de articolul 20 si anume ca ”persoana supusa traficului de persoane care a savarsit infractiunea de prostitutie prevazuta de articolul 238 C. pen., nu se pedepseste pentru aceasta infractiune daca mai inainte de a se fi inceput urmarirea penala pentru infractiunea de trafic de persoane incunostiinteaza autoritatile competente despre aceasta sau daca dupa ce a inceput urmarirea penala ori dupa ce faptuitorii au fost descoperiti, inlesneste arestarea acestora”.

3.3 Urmarirea penala a infractiunilor din Legea 678/2001

Potrivit articolului 21 din lege “urmarirea penala pentru infractiunile prevazute de legea 678/2001 se efectueaza in mod obligatoriu de catre procuror ca si in cazul celorlalte infractiuni prevazute de articolul 209 din C.pr.pen.”. Dat fiind ca judecata in prima instanta a infractiunilor prevazute de lege revin tribunalelor, este competent procurorul de la parchetul de pe langa tribunal sau procurorul ierarhic superior de la parchetul Curtii de Apel si de la parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Daca autorii infractiunilor de trafic de persoane sunt militari competenta efectuarii urmariri penale revine procurorului militar.

Actiunea penala pentru infractiunile prevazute de prezenta lege se pune in miscare din oficiu, in conditiile in care sesizarea organelor de urmarire penala se face din oficiu sau prin plangere ori denunt conform articolelor 221-227 C.pr.pen.

Potrivit articolului 22 din lege, in vederea strangerii datelor necesare inceperii urmariri penale pot fi folositi investigatori sub acoperire in conditiile legii. In cazul in care exista indicii temeinice ca s-a savarsit sau ca se pregateste savarsirea unei infractiuni grave    de catre unul sau mai multi membri ai unui grup infractional organizat pot fi folositi, in vederea documentarii activitatii infractionale si identificare faptuitorilor, politisti sub acoperire din cadrul structurilor specializate ale M.A.I.. Autorizarea pentru folosirea politistilor sub acoperire se da de catre procurorul desemnat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau, dupa caz, de procurorii generali ai parchetelor de pe langa Curtile de Apel, prin ordonanta motivata.

Legea mai prevede la art.23, posibilitatea pentru organul de urmarire penala de a accesa si supraveghea, autorizarea procurorului, a sistemelor informatice si de telecomunicatie pe care le foloseste autorul infractiunii de trafic de persoane, cu respectare prevederilor art. 91-95 C.pr.pen.

4. Infractiunea de trafic de persoane in Proiectul Codului Penal

In proiectul Codului Penal infractiunea de Trafic de persoane este inclusa in cadrul Titlului VIII, “Infractiuni care aduc atingere unor relatii privind convietuirea sociala”, Capitoulul 1, “Traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile”, articolele 361 – 364.

Art. 361 Traficul de persoane

(1) Recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau primirea unei persoane in scopul exploatarii acesteia, savarsita prin:

a) constrangere, rapire, inducere in eroare sau abuz de autoritate;

b) profitand de imposibilitatea de a se apara sau de a-si exprima vointa ori de starea de vadita vulnerabilitate a acelei persoane;

c) oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase in schimbul consimtamantului persoanei care are autoritate asupra acelei persoane,

se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Daca faptele au fost savarsite asupra a doua sau mai multe persoane in acelasi timp, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.

Art. 362 Traficul de minori

(1) Recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau primirea unui minor, in scopul exploatarii acestuia, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Daca fapta a fost savarsita in conditiile art. 361 alin.(1), pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(3) Cand faptele prevazute in alin. (1) si (2) au fost savarsite asupra a doua sau mai multe persoane in acelasi timp, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.

Art. 363 Exploatarea unei persoane

(1) Prin exploatarea unei persoane se intelege:

a) executarea unei munci sau indeplinirea de servicii, in mod fortat ori cu incalcarea normelor legale privind conditiile de munca, salarizare, sanatate si securitate;

b) tinerea in stare de sclavie sau alte procedee asemanatoare de lipsire de libertate ori de aservire;

c) obligarea la practicarea prostitutiei, la manifestari pornografice in vederea producerii si difuzarii de materiale pornografice sau la alte forme de exploatare sexuala;

d) obligarea la practicarea cersetoriei;

e) prelevarea de organe.

(2) Consimtamantul persoanei victima a traficului nu constituie cauza justificativa.

Art. 364 Traficul de migranti

(1) Racolarea, indrumarea, calauzirea, transportarea, transferarea sau cazarea uneia sau mai multor persoane in scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a Romaniei se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

(2) Cand fapta a fost savarsita in urmatoarele imprejurari:

a) in scopul de a obtine, direct sau indirect, un folos patrimonial;

b) prin mijloace care pun in pericol viata, integritatea sau sanatatea victimei;

c) victima a fost supusa la tratamente inumane sau degradante

pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(3) Daca faptele prevazute in alin. (1) si (2) au fost savarsite asupra a doua sau mai multe persoane in acelasi timp, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.Anexa privind articolul 2 al Conventiei Europol < Actul Consiliului schitand Conventia bazata pe articolul K3 din Tratatul Uniunii Europene, in legatura cu crearea unui Birou European de Politie; iulie 1995

Consiliul europei; Recomandarea nr. 1325 (1997) privind traficul de femei si prostitutia fortata in tarile membre ale Consiliului Europei

Alianta globala impotriva traficului de femei (GAATW); Standarde de drepturi fundamentale pentru felul in care trebuie tratate persoanele traficate; ianuarie 1999

Consiliul Europei, Manual: Sfaturi si instrumente de lucru pentru instructori.

Europol 'Evaluarea activitatii infractionale – Traficul de persoane spre Uniunea Europeana”; octombrie 2001


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1379
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site