Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

METODE DE EVALUARE A RISCULUILOR

management+ Font mai mare | - Font mai micMetode de evaluare a riscului PROIECTELOR

Scopul analizei la riscIn conditiile evolutiilor economice, politice si sociale actuale imprevizibile, atat nationale cat si globale, proiectelor de investitii trebuie sa li se efectueze o profunda analiza de risc.

Acest tip de analiza isi propune sa stabileasca cat de sensibil este proiectul la unele modificari, indeosebi negative ce ar putea sa apara pe durata de viata a proiectului si nu numai.

In sens larg, prin analiza riscului se poate intelege orice metoda - cantitativa si / sau calitativa - de evaluare a impactului riscului asupra alternativelor decizionale.

Scopul analizei riscului este de a-l ajuta pe decident la selectarea unei variante decizionale printr-o mai buna cunoastere a rezultatelor posibile pe care le pot genera diferite variante decizionale.

Datorita faptului ca durata de viata a unei proiect este relative lunga (aceasta putand fi cuprinsa intre 2 si 10 ani) in functie de complexitatea si tinand cont de toti   factorii care concura la realizarea proiectului, factori controlabili (de timp de cost de personal) precum si de factorii necontrolabili, fiecare proces al proiectului are propia analiza la risc.

2. Metode de evaluare

Identificarea riscurilor este un process continuu de-a lungul intregului ciclu de viata al proiectului

Astfel:

a) in procesul de initiere se stabileste cu exactitate scopul proiectului. Acest proces se bazeaza pe studiile de fezabilitate, planul preliminar sau analize echivalente.

In aceasta etapa se identifica factorii intersati ai proiectului care pot fi: sponsori, beneficiari, banci, proiectanti, consultanti, contractori, subcontractori, statul si care sunt principalii generatori de risc.

Pentru evaluarea riscului care acesti factori (factori externi) il pot produce se intocmeste Matricea factoriilor interesati in care sunt specificate:

beneficiile asteptate;

pierderile anticipate

problemele cheie si perceptiile

fiecarui factor interesat, realizandu-se in acest fel si un control riguros al riscului.

b)  in procesul de planificare se defininesc si se rafineaza obiectivele si se selecteaza cele mai bune solutii pentru atingerea obiectivelor. Din punct de vedere al evaluarii riscului este cel mai important process al proiectului

Pentru evaluarea riscului se intocmesc:

planul de management al proiectului care constituie un ghid privind modul in care obiectivul este definit, documentat, verificat, coordonat si controlat

se realizeaza descompunerea proiectului in parti mai mici (specialitati) care pot fi executate concomitent (livrabilele proiectului). Aceasta procedura poarta denumirea de Work Breakdown Structure si este cea mai veche si utilizata metoda de evaluare a riscului proiectelor.

se stabileste succesiunea activitatilor,

se estimeaza resursele necesare si costurile;

se identifica drumul critic (activitatile  care determina cel mai devreme incheierea propiectului)

Matricea de Responsabilitati a Proiectului cunoscut si sub numele de RAM arata cine se face si implica toti factorii interesati ai proiectului.

In aceasta etapa se elaboreaza planul de management al riscului in care se identifica principalele categorii de risc, se stabilesc metodologiile de abordare, responsabilitatile, desfasurarea in timp  se evalueaza si se interpreteaza rezultatele se urmaresc variatiile indicatorilor si se urmareste evolutia proiectului.

Se realizeaza structura de descompunere a riscului RBS pe categorii de risc (tehnice, organizatorice si esterne) si se intocmeste  matricea de evaluare a Riscurilor.

De asemenea in aceasta etapa se realizeaza si o evaloare cantitativa a riscurilor prin care se estimeaza costurile intirzierii sau nearealizarii unui proiect.

c) procesul de executie este principalul process care pune in opera proiectul

Procesul urmareste planul de management al riscului alcatuit la etapa precedenta de planificare

d) procesul de analiza/control masoara performantele realizarii proiectului. Este o verificare pe parcusul executiei proiectului si urmareste stadiul in care se afla proiectul si daca se incadreaza in timp si in costul planificat, si se identifica masurile care trebuie luate in continuare in cazul unor derapaje

Procesul de control urmareste

- controlul modificarilor

- controlul desfasurii in timp al al proiectului

- controlul costului

- administrarea contractelor cu tertii

Se intocmesc rapoartele de performanta

e) procesul de incheiere presupune

- incheierea contractelor

- incheierea proiectelor

- arhivarea proiectului

Acest process presupune din punct de vedere al planificarii riscului verificarea tuturor lucrarilor si a livrabilelor care au fost acceptate.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2349
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved