Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Schimbari in managementul modern

management+ Font mai mare | - Font mai micSchimbari in managementul modern

Daca esti intr-o pozitie de manager ai fost selectat pentru ca ai dovedit aptitudini pentru aria pe care o vei manageria, ca stii sa conduci executantii eficient pentru unitate.

Aptitudinile de manger te ajuta sa preiei responsabilitatile. In managementul clasic, sarcina managerului este:sa divizeze munca unitatii in sarcini discrete;

sa desemneze fiecare munca unei persoane;

sa monitorizeze performanta angajatului pentru a indeplini sarcina la timp si a se incadra in cheltuieli.

Vechea realitate a managementului respira prin frica, intimidare si transpira prin puterea managerului asupra subalternului de a-l convinge sa atinga obiectivul. Daca lucrurile nu merg in acord de timp cu planul de management, dispozitiile (comenzile) nu mai asigura rezolvarea problemei.

Factorii care creeaza schimbarea rapida si constanta in lumea de afaceri de astazi si dezvoltarea ei sunt:

competitia;

tehnologia si inovatia;

stabilirea ierarhiei organizationale;

cresterea pe piata a afacerilor mici;

schimbarea valorii angajatului;

cresterea continua a cerintelor de a satisface clientul.

Cea mai importanta caracteristica este aceea ca managerii nu pot comanda angajatilor sa dea ce au mai bun in ei. Pentru aceasta, managerii trebuie sa creeze un sistem prin care angajatul sa fie convins ca merita sa faca cea mai buna treaba.

In conditiile concurentei de azi a-ti angaja o mana dreapta nu-ti ajunge. Trebuie sa cauti o cale sa atragi sufletul lor si sa-i determini sa aduca in fiecare zi la serviciu eforturi de buna caliate.

Pe scurt, noua realitate este parteneriatul dintre manager si angajati la locul de munca. Cu dezvoltarea computerului, internetului s-au daramat peretii care desparteau indivizii, departamente si subunitatile intreprinderii. Cu cat fiecare are acces mai mare la datele companiei ca si managerul, cu atat va fi mai motivat.

1. Noile functii ale managerului

Cele cinci functii ale managementului clasic (planificarea, organizarea, coordonarea, dispozitia si controlul) au format baza pe care lucreaza fiecare manager. Aceste functii de baza sunt bune pentru grija zilnica a indeplinirii indatoririlor de manager.

Ceea ce are nevoie firma organizata de tip nou care se bazeaza pe parteneriatul dintre manager si angajat este un nou set de functii de manager, construit pe baza functiilor clasice.

a) Energizarea oamenilor si cresterea entuziasmului

Marii manageri trebuie sa creeze de doua ori mai multa energie decat sa consume. Ei amplifica si canalizeaza energia in organizatie in loc sa ia energie prin desfsurarea muncii angajatului. Ei o multiplica si ii dau angajatului un statut de energie care trebuie amplificat din momentul interactiunii dintre manager si angajat. Astfel managerul devine un proces de transmitere a entuziasmului (pe care il simti in legatura cu unitatea, firma si cu obiectivele ei) catre angajati in termeni pe care ei ii pot intelege si aprecia. Energia degajata la nivelul unitatii va fi cea care va permite cresterea performantelor.

b) Delegarea de autoritate

De cate ori delegi un angajat nu inseamna ca te-ai oprit din procesul de management. Ceea ce se schimba este felul de a manageria. Managerul continua sa stabileasca obiectivele, determina valorile, stabileste infrastructura organizatiei si modul de a invata oamenii sa-si realizeze atributiile. Toate acestea devin suport al delegarii de autoritate. Chiar daca angajatii refuza, trebuie gasit un sistem care sa-i convinga ca au libertatea de a-si desfasura creativitatea personala in firma.

Managerii foarte buni le permit angajatilor sa faca o treaba exceptionala. Aceasta devine functia vitala a managrului de azi fara de care nici cei mai buni nu pot supravietui.

Pentru a atinge obiectivul unitatii, managerii depind de aptitudinile pe care le ofera angajatii. Managementul efectiv este de a determina fiecare membru al echipei sa lucreze constient.

c) Ofera suport angajatilor

Pentru un timp indelungat sarcina managerului era sa dea dispozitii, sa vada cum acestea sunt indeplinite si sa masoare munca oamenilor. Cea mai mare grija a mangerului de azi trebuie sa fie:

de a oferi un suport moral pentru ca angajatul sa se simta la adevarata valoare si in acest fel sa devina mai productiv;

de a-l invata cum sa faca treaba bine;

de a-i oferi resursele de care are nevoie;

de a-i oferi autoritate pentru a-si face treba bine.

Creativitatea in asigurarea acestui suport este stabilita de deschiderea pe care managerul o are asupra organizatiei.

Pentru a recunoaste si a aborda in mod creator problemele trebuie sa le vezi ca situatii ce trebuie imbunatatite si ca ocazii de dezvoltare.

Un climat incurajator, deschis in cadrul unitatii ofera posibilitatea angajatilor sa puna intrebari. Ei isi pot exprima ingrijorarile fara sa se teama de consecinte. Suportul atinge limita ceruta atunci cand angajatul spune in intalnirile de lucru caelasi lucru pe care il spune si acasa.

Daca angajatii observa ca managerii sunt receptivi si le ofera suport in ideile lor, se vor gandi la solutii mai bune pentru rezolvarea problemelor si la economisirea banilor firmei.

Toti managerii, de la varf pana la baza, trebuie sa realizeze ca joaca acelasi joc, in aceasi echipa. Dezacordurile personale intre membrii echipei manageriale, lupta intre compartimente si mentinerea secreta a informatiei  nu-si au loc intr-o organizatie moderna. Ca sa castige echipa, membrii echipei trebuie sa se suporte unul pe altul si sa se mentina cu totii la acelasi nivel de informatii.

d) Comunicarea cat mai eficienta

Comunicarea reprezinta sistemul sanguin al organizatiei, iar managerii sunt elementele care conecteaza diferitele niveluri.

Efectele pozitive si negative ale unei afaceri se pot observa usor atunci cand exista comunicarea intre manageri si angajati.

Pentru a fi un bun manager, trebuie sa comunici.

Pentru a fi un manager performant, trebuie sa comunici efectiv si eficient.

Comunicarea a devenit o functie cheie pentru management dupa 1990, cand informatia a devenit adevarata putere in lumea afacerilor. Cand viteza de a face afaceri a crescut, informatia a trebuit sa fie transmisa mai repede catre angajat. Schimbarea constatata si cresterea turbulentei in lumea afacerilor au necesitat cresterea comunicarii.

Proliferarea metodelor de comunicare in managementul modern nu lasa nici o scuza managerilor care nu comunica.

Pentru a se realiza asteptarile pe care managerii le au din partea angajatilor, acestia din urma trebuie sa fie in tema cu asteptarile managerilor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1371
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved