Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Sistemele bancare din Europa Centrala sl de Est

management+ Font mai mare | - Font mai micSistemele bancare din Europa Centrala sl de EstActivitatea bancara a parcurs un drum lung in cei ani de cand cele de tari din Europa Centrala si de Est si din fosta Uniune Sovietica s-au inscris pe coordonatele tranzitiei la economia de piata.

Crizele bancare periodice, retragerile masive de depozite, pierderile masive din credite si inchiderile de banci, de obicei mici, au tinut capetele de afis. Totusi, intr-un numar tot mai mare de tari, s-au realizat multe pana in prezent in directia stabilirii cadrului fundamenta! pentru un sistem bancar capabil sa serveasca unei economii de piata moderne.

Astfel, aproape toate tarile din Europa Centrala si de Est si-au transformat sistemul bancar unitar intr-un sistem cu doua niveluri si aceasta inca de la inceputul perioadei de tranzitie catre economia de piata. Noul sistem pe doua niveluri a tranferat activitatea de creditare si constituire de depozite a intreprinderilor in sarcina noilor banci comerciale, bancii centrale revenindu-i doar functiile standard unei asemenea banci.

Ungaria, statele ex-sovietice si Polonia au facut primii pasi in acest sens: Ungaria in 1987, tarile ex~30vietice in 1988 si Polonia in 1989. in Ungaria, au fost create in acest scop noi banci, care au preluat activele comerciale apartinand fostei banci centrale, portofoliile bancare fiind concentrate pe sectoare, in timp ce autoritatile poloneze au creat noua banci comerciale regionaie. Cehia si Slovacia au realizat separarea monosistemuiui in 1990, iar restul tarilor ulterior.

in cea mai mare parte a regiunii, sunt in continuare prea putine banci. Depozitele bancare si creditarea bancara sunt in continuare reduse in comparatie cu economia. Numai in cateva dintre aceste tari se mai acorda credite pe termen lung sectorului privat. Cea mai dezvoltata piata bancara din zona este in Republica Ceha. Aici, depozitele bancare se ridica la circa din P1B[1], iar creditele pentru economie la circa 80%. Ambele procente se afla cu. mult sub cifrele comparabile din tarile din Europa occidentala. in Rusia, depozitele bancare si creditele pentru economie se situeaza cu putin peste din PIB.

Trecerea de la un sistem la altul a fost mult. intarziata. Povara grea mostenita a creditelor preferentiale si capitalizarea redusa au trebuit inlaturate in acelasi timp cu stabilirea unor noi atitudini, calitati si tehnici destinate noilor structuri de management, a unor noi institutii, legi, regulamente prudentiale si sisteme de supraveghere.

Restructurarea sectorului bancar adica transferarea creditelor neperformante din bilanturile bancilor si recapitalizarea bancilor salvate din fonduri guvernamentale a costat. ungaria echivalentul a circa din PIB, anual. intre timp, numarul firmelor care au dat faliment a fost la sfarsitul anului de sase ori mai mare ca in Cehia, tara comparabila ca dimensiune si de doua ori mai multe ca in Polonia, tara cu o populatie mai mare de patru ori ca a ungariei.

Toate bancile semnificative din ungaria au acum capital privat. Guvernul ungar a fost. primul care a realizat faptul ca disciplina financiara nu va fi niciodata deplin reinstaurata in economie pana cand principalele banci ungare nu vor fi privatizate. in baza unor statistici recente din piata bancara ungara era controlata de banci cu capital strain. Ca urmare, activitatea bancara este acum profitabila, iar indicatorii de adecvare a capitalului sunt de aproape doua ori mai mari decat nivelul de recomandat de Comitetul de la Basel, nivel considerat ca optim, tinand cont de riscurile dintr-o economie in formare.

Polonia, care este, potential, cea mai mare piata bancara a Europei centrale, si-a deschis acum deplin piata pentru bancile straine si gazduieste de banci straine, 3 sucursale si 54 de reprezentante. Conform planurilor de privatizare, la sfarsitul anului numai doua banci mari trebuiau sa mai ramana in proprietatea statului.

in Rusia isi desfasoara activitatea peste 200 de societati bancare, fata de cate existau ia inceputul anuiui 1997, inainte de declansarea crizei. Majoritatea sunt subcapitalizate si au fost create pentru a servi intereselor unor grupuri economice, de unde si consecinta ca bilanturile le sunt afectate de credite acordate in general unui singur debitor.

in concluzie, caracteristica principala a sistemelor bancare din Europa Centrala si de Est, dar mai ales perspectiva acestora este finalizarea procesului de restructurare. Daca pentru cele mai avansate tari din punct de vedere economic (Polonia, Cehia, Ungaria) procesul de restructurare a trecut prin etapele cele mai importante, in tarile mai putin avansate programele abia se contureaza, urmand sa se finalizeze in perspectiva anilor 2000-de banci straine, 3 sucursale si 54 de reprezentante. Conform planurilor de privatizare, la sfarsitul anului numai doua banci mari trebuiau sa mai ramana in proprietatea statului.

in Rusia isi desfasoara activitatea peste 200 de societati bancare, fata de cate existau ia inceputul anuiui 1997, inainte de declansarea crizei. Majoritatea sunt subcapitalizate si au fost create pentru a servi intereselor unor grupuri economice, de unde si consecinta ca bilanturile le sunt afectate de credite acordate in general unui singur debitor.

in concluzie, caracteristica principala a sistemelor bancare din Europa Centrala si de Est, dar mai ales perspectiva acestora este finalizarea procesului de restructurare. Daca pentru cele mai avansate tari din punct de vedere economic (Polonia, Cehia, Ungaria) procesul de restructurare a trecut prin etapele cele mai importante, in tarile mai putin avansate programele abia se contureaza, urmand sa se finalizeze in perspectiva anilor 2000-

1.2.7. Opinii asupra perspectivelor activitatii bancare

Fideli demersului nostru de a face o anaiir.a cat mai detaliata a managementului activitatii bancare, consideram ca acesta va juca un rol important in evolutia bancilor secolului XXI.

Implementarea unui management bancar performant este necesara pentru optimizarea corelatiei profit-risc si pentru cresterea eficientei activitatii bancare. in acest sens credem caPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1555
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved