Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

TEORIA RELATİİLOR UMANE ( ELTON MAYO)

management

+ Font mai mare | - Font mai mic
TEORIA RELATİİLOR UMANE ( ELTON MAYO)

Intre 1927 si 1932 Elton Mayo conduce doua experimente la uzina Hawthorne avand ca obiectiv determinarea influentei conditiilor de munca asupra productivitatii muncitorilor. In primul experiment, acesta a variat intensitatea iluminatului la un grup de muncitori la locul de munca, in timp ce la al doilea grup aceasta a ramas neschimbata. Dupa acesta, a masurat nivelul de productivitate al ambelor grupuri de muncitori pentru a stabili efetul variatiei luminii. S-a constatat ca productivitatea a crescut la ambele grupuri iar la grupul la are intensitatea iluminatului a variat productivitatea a ramas ridicata pana cand lumina a fost redusa la nivelul celei produse de luna.Al doilea set de experimente a fost centrat pe acordul progresiv in cresterea rezultatelor grupurilor de lucratori . Se astepta ca rezultatul sa creasca in urma presiunilor exercitate de catre muncitorii mai rapizi asupra celor mai inceti avand ca scop cresterea productivitatii, dar rezultatele nu au fost ele asteptate, productia fiind constanta.

Cercetatorii au constatat ca factorii umani erau responsabili de acele rezultate . In primul experiment cercetatorii au oferit muncitorilor sensul implicarii in munca, tocmai prin faptul a li s-a cerut sa participe la un experiment simtindu-se in acest fel o parte importanta a organizatiei, iar in el de-al doilea experiment fiecare grup de muncitori a stabilit un nivel acceptabil al rezultatelor grupului in care trebuiau sa se incadreze muncitorii pentru a accepta incadrarea sociala din partea grupului.

Aceste studii au aratat a anumiti factori umani sunt cel putin la fel de importanti in motivare ca si sistemul de plata si tot de la aceste studii s-a nasut curentul relatiilor umane care presupune faptul ca acei muncitori multumiti, fericiti si satisfacuti de munca lor vor fi mult mai motivati sa munceasca. Modelul relatiilor umane arata ca acei angajati care sunt satisfacuti de munca lor vor fi motivati sa produca mai bine , ceea ce inseamna ca managerul trebuie sa ofere un mediu de munca menit sa maximizeze satisfactiile angajatului. Totodata managerii ar putea motiva angajatii prin incercarea de a cunoaste nevoile sociale ale acestora si prin faptul de a crea un sentiment de utilitate si importanta personala a angajatilor. Pentru ca acest lucru sa fie realizabil , managerii ar trebui sa acorde oarecare libertati angajatilor in ceea ce priveste luarea deciziilor iar informarea personalului cu privire la scopurile si intentiile managerilor ar trebui sa devina o normalitate in relatia manager - muncitor. Pe langa aceste aspecte s-a identificat si faptul ca angajatii trebuie sa-si stabileasca propriile norme de grup , urmare a acestui fapt ar fi ca managerii ar trebui sa acorde o mai mare atentie acestor aspecte formale ale muncii in echipa. Elton Mayo concluzioneaza astfel : apartenenta la grup , impreuna cu statutul care decurge din aceasta apartenenta , este mai importanta pentru indivizi decat stimulentele banesti sau conditiile materiale de munca foarte bune .

In urma cercetarilor efectuate in psihologia industriala, Mayo deduce faptul ca banii intr-adevar pot fi un stimulent eficient , dar in combinatie cu elemente de alta natura. Mayo identifica in aceste cercetari ca omul, ca fiinta sociala, trebuie sa-si satisfaca o trebuinta esentiala si anume aceea de a fi considerat un membru important , semnificativ al grupului din care face parte.
Teoria relatiilor umane raspunde unor probleme reale ale capitalismului, printre care se numara necesitatea umanizarii acestuia si mai ales a climatului organizational. Comparativ cu abordarea brutala a lui Taylor cat si a sistemului capitalist in general care considerau omul o simpla unealta, o continuare a unei masini, o piesa a acesteia ce executa cerintele, teoria relatiilor umane a adus o relativ e destindere, relaxare, desarare partiala si temporara a tensiunilor , stare psihologica pe care patronii nu s-au sfiit sa o utilizeze in profitul lor .

Mayo, spre deosebire de Taylor se apropie mai mult de aspectul intelegerii naturii umane, a trebuintelor ei , dar ca si acesta reduce orie actiune a unui muncitor la un singur tip de motivatie, facand abstractie de ceilalti factori ce declanseaza procesul motivational la o persoana.

Relatiile ce se stabilesc intre oameni, afilierea la un grup si participarea la activitatea acestuia sunt extrem de necesare si importante , dar trebuie tinut cont de faptul ca nu sunt singurele surse de motivatie ale comportamentului industrial .Desi sunt puse aceste limite, Mayo, prin conceptiile sale, a atras atentia asupra faptului ca studierea mai nuantata a comportamentului uman si cu precadere a motivarii acestuia constituie o necesitate de maxima importantaEmilian, Radu coordonator-Managementul resurselor umane, 2003, Editura ASE, Bucuresti, p. 49

Emilian, Radu coordonator-Managementul resurselor umane, 2003, Editura ASE, Bucuresti, p. 50

Zlate, M. –Psihologia muncii-relatii interumane, 1981, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, p299

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3076
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site