Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Mediul de marketing - Macromediul

Marketing+ Font mai mare | - Font mai micMediul de marketing

Mediul de marketing al unei organizatii este reprezentat de totalitatea factorilor din interiorul sau exteriorul organizatiei care influenteaza activitatea acesteia direct sau indirect, pe termen lung sau scurt.Departamentul de marketing al unei companii isi asuma responsabilitatea majora de a identifica si prezice schimbarile importante de mediu. Departamentele de marketing au metode bine organizate pentru a strange informatii despre mediul inconjurator. De asemenea, cei din departamentul de marketing petrec mai mult timp in mediul real alaturi de clienti si competitie. Prin efectuarea unor analize sistematice agentii de marketing pot revizui si adapta strategiile de marketing pentru a face fata noilor provocari si oportunitati de pe piata.

Mediul de marketing este alcatuit din:


Compania In crearea planurilor de marketing, managementul marketingului ia in calcul si alte departamente din companie, precum managementul, finantele, cercetarea si dezvoltarea, aprovizionarea, productia si contabilitatea. Toate aceste grupuri relationate alcatuiesc mediul intern al companiei. Managementul stabileste misiunea companiei, obiectivele, strategiile de lucru si politica firmei. Managerii de marketing iau decizii pe baza planurilor facute de conducere, iar planurile de marketing trebuie aprobate de management inainte de a fi adoptate.

Micromediul reprezinta totalitatea factorilor care afecteaza activitatea firmei direct, permanent si puternic. Deci, micromediul este alcatuit din factorii care afecteaza capacitatea companiei de a-si satisface clientii si anume furnizorii, firmele de distributie, clientii de pe piata, concurentii si publicul.

Factorii micromediului de care trebuie sa tina cont orice organizatie sunt:

Furnizorii sunt o veriga importanta in sistemul de livrare. Ei asigura resursele necesare companiei pentru a produce bunuri si servicii. Acestia ii includ pe furnizorii de resurse materiale, furnizorii de resurse financiare, furnizorii de forta de munca, prestatorii de servicii.

Intermediarii comerciali - ajuta compania sa promoveze, sa vanda si sa-si distribuie produsele consumatorilor finali. Acestia ii includ pe vanzatori, firme de distributie fizica, servicii de marketing ale agentiilor si intermediarii financiari.

Clientii - compania trebuie sa studieze indeaproape pietele de consum. Principalele tipuri de piete de consum sunt: pietele consumatorilor, pietele de afaceri, pietele de distribuitori, pietele guvernamentale, pietele internationale.

Concurentii - conceptul de marketing spune ca pentru a avea succes, o companie trebuie sa ofere clientilor o satisfactie mai mare decat concurenta. De aceea marketingul trebuie sa faca mai mult decat sa se adapteze la nevoile consumatorilor tinta. Trebuie sa obtina avantaje strategice prin pozitionarea mai buna in mintea clientilor a ofertelor lor in comparatie cu cele ale concurentei.

Publicul Mediul de afaceri al unei companii include si diverse tipuri de public. Un public este orice grup care are un interes efectiv sau potential sau care influenteaza capacitatea unei organizatii de a-si atinge obiectivele. Cele mai importante tipuri de public sunt: publicul financiar, publicul media, publicul guvernamental, publicul cetatenilor, publicul local, publicul general, publicul intern.

Macromediul este format din totalitatea factorilor din exteriorul companiei care-i influenteaza activitatea indirect (prin intermediul micromediului), pe termen lung si mai slab. Prin urmare macromediul este alcatuit dintr-un spectru mai larg de factori care afecteaza micromediul - demografici, economici, naturali, tehnologici, politici si factori culturali.

Elementele macromediului pe care trebuie sa le aiba in vedere orice organizatie sunt:

Mediul demografic - demografia reprezinta studiul populatiei umane in termeni ca dimensiune, densitate, locatie, varsta, gen, rasa, ocupatie si alte statistici. Mediul demografic este de interes major pentru agentii de marketing pentru ca implica oamenii, iar oamenii creaza pietele. Cresterea exploziva a populatiei are implicatii majore pentru afaceri. O populatie in crestere inseamna nevoi mai multe care trebuie satisfacute. In functie de puterea de cumparare pot creste si oportunitatile pietei.

Mediul economic este alcatuit din factorii care afecteaza puterea de cumparare a consumatorului si modul in care acesta cheltuieste. Natiunile difera mult ca nivele de distributie a veniturilor. Specialistii de marketing trebuie sa fie atenti la tendintele majore si la modurile in care cheltuiesc consumatorii.

Mediul natural - implica resursele naturale necesare ca materii prime de comercianti sau care sunt afectate de activitatile de marketing. Specialistii de marketing trebuie sa tina cont de cateva tendinte in evolutia mediului natural. Prima se refera la accentuarea lipsei de materii prime. O a doua tendinta legata de mediu este cresterea poluarii. O a treia tendinta este cresterea interventiei guvernamentale in managementul resurselor naturale.

Mediul tehnologic - este poate cel mai dramatic factor care ne influenteaza destinul. Tehnologia a facut minuni precum antibioticele, transplanturile de organe, computerele si Internetul. Noile tehnologii creeaza noi piete si oportunitati. Fiecare noua tehnologie inlocuieste una deja existenta. Orice firma trebuie sa tina cont de nivelul tehnologic din domeniul in care activeaza.

Mediul politic - este reprezentat de legi, agentii guvernamentele si grupuri de presiune care influenteaza sau limiteaza anumite asociatii sau indivizi. Deciziile de marketing sunt puternic afectate de transformarile din mediul politic.

Mediul cultural - este alcatuit din institutii si alti factori care afecteaza valorile, perceptiile, preferintele si comportamentele de baza ale unei societati. Oamenii cresc intr-o anumita societate care le modeleaza convingerile si valorile. Ei adopta o perspectiva de ansamblu care le defineste relatiile cu ceilalti. Valorile culturale majore ale unei societati sunt exprimate in viziunea oamenilor despre ei si despre ceilalti, la fel ca si viziunea despre organizatii, societate, natura si univers.

Fructificarea ocaziilor oferite de mediul extern ori contracararea amenintarilor acestuia este determinata de potentialul intreprinderii, de capacitatea sa de a realiza acest lucru. Importanta cunoasterii intregului mediu de marketing de catre firma este cruciala, iar marketingul este cel care trebuie sa realizeze adaptarea firmei la mediu. O adaptare eficienta nu se poate realiza decat daca mediul este foarte bine cunoscut.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2587
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved