Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Definirea accidentelor de munca

Protectia muncii+ Font mai mare | - Font mai mic

Definirea accidentelor de munca

Notiunea de accident este definita in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane ca fiind urmatoarea:

ACCIDENT - Eveniment fortuit, imprevizibil, care intrerupe mersul normal al lucrurilor (provocand avarii, raniri, mutilari sau chiar moartea)

Etimologia cuvantului vine din latinescul accidens, -tis _,,care se intimpla"_.

Conceptul de MUNCA poate fi definit - Activitate constienta (specifica omului) indreptata spre un anumit scop, in procesul careia omul efectueaza, reglementeaza si controleaza prin actiunea sa schimbul de materii dintre el si natura pentru satisfacerea trebuintelor sale. Efort de a realiza ceva; stradanie; ocupatie, indeletnicire.

NOTIUNEA DE EVENIMENT

Eveniment o intamplare importanta, un fapt de mare insemnatate, un fenomen local si instantaneu in afara normalului.

Evenimentul se refera la orice accident care a condus la deces sau vatamari ale organismului,produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu, situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune

NOTIUNEA DE ACCIDENT USOR

Accident usor - eveniment care are drept consecinta leziuni superficiale care necesita numai acordarea primelor ingrijiri medicale si a antrenat incapacitate de munca cu o durata mai mica de 3 zile calendaristice.

Exemplu:

Un lacatus mecanic, in timpul executarii operatiei de gaurire, fara a folosi dispozitivul de prindere al piesei de prelucrat, datorita spanului degajat de burghiu sufera plagi la mana stanga.

NOTIUNEA DE INCIDENT PERICULOS

Incident periculos conform legislatiei in vigoare, este definit ca fiind evenimentul identificabil, cum ar fi explozia, incendiul, avaria, accidentul tehnic, emisiile majore de noxe, rezultat din disfunctionalitatea unei activitati sau a unui echipament de munca sau/si din comportamentul neadecvat al factorului uman care nu a afectat lucratorii, dar ar fi fost posibil sa aiba asemenea urmari si/sau a cauzat ori ar fi fost posibil sa produca pagube materiale.

Exemplu:

Incendiul provocat de o instalatie electrica de iluminat, improvizata si neizolata, intr-o sala de curs.

NOTIUNEA DE ACCIDENT DE MUNCA

Accidentul de munca, conform legislatiei in vigoare, este definit ca fiind "vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin trei zile, invaliditate sau deces".

De asemenea, accidentul de munca mai poate fi definit ca lezarea componentei biologice a factorilor umani, in cursul desfasurarii unui proces de munca. Fenomenul se poate produce neasteptat, brusc, violent. Premisa aparitiei unor astfel de evenimente o constituie faptul ca indiferent de natrura activitatii, realizarea oricarui proces de munca nu poate avea loc in absenta unuia din urmatorii factori:

Executant

Sarcina de munca

Mijloacele de productie

Mediul de munca

Accidentul, pentru a putea fi incadrat ca accident de munca, trebuie sa se produca intr-un moment si intr-un loc in care activitatea persoanei incadrate in munca sa se realizeze in prisma raporturilor prevazute in contractul de munca, sau in orice tip de intelegere stabilita intre angajat si angajator.

In acelasi timp accidentele de munca pot fi considerate drept consecinte ale unor disfunctii aparute in sistemul de munca in care omul este executantul.

Deci, notiunea de "accident de munca" trebuie circumscrisa unui proces de munca si implica in mod oblibatoriu prezenta omului in calitate de executant.

Elementele Accidentului de Munca

Conditii definitorii pentru incadrarea accidentului ca fiind accident de munca:

1. Vatamarea violenta a organismului uman

2. Timpul in care s-a produs accidentul

3. Locul producerii accidentului

4. Calitatea celui accidentat.

Vatamarea violenta a organismului

Vatamarea organismului presupune o lezare a integritatii anatomice ce trebuie sa aiba:

- o cauza exterioara;

- sa fie involuntara;

- sa fie violenta.

Violenta presupune actiunea rapida a factorului extern asupra organismului, aceasta surprinzand victima care nu poate lua masuri de evitare tocmai datorita timpului scurt de producere.

Exemple: atacul de cord datorat arsurilor pe suprafata mare din corp; congestia cerebrala datorata caldurii excesive; intoxicatia acuta cu monoxid de carbon etc.

Clasificarea vatamarilor organismului :

a) Vatamarile mecanice se prezinta sub forma unor contuzii, plagi, leziunilor sau fracturilor cauzate de diverse corpuri in miscare, de suprafete periculoase, de obiecte ascutite sau taioase, de suprafete dure, de animale sau plante periculoase.

b) Vatamarile termice sunt determinate de arsuri sau de contactul victimei cu flacara deschisa, obiecte fierbinti, radiatii calorice sau temperatura ridicata din spatiul de lucru.

c) Vatamarile electrice se datoreaza trecerii prin organismul uman a unui curent electric de o anumita tensiune si intensitate, ceea ce provoaca de regula contractia muschilor si arsura pielii (cunoscuta sub denumirea de "marca electrica").

d) Vatamarile chimice se manifesta sub forma intoxicatiilor acute provocate de substante periculoase sau sub forma de arsuri chimice cauzate de substante caustice.

e) Vatamarile prin iradiere sunt datorate expunerii organismului la radiatii neionizante, cum sunt, radiatiile ultraviolete, infrarosu, campuri electrice, campuri magnetice sau campuri electromagnetice.

f) Vatamarile combinate sunt produse de mai multi factori de natura diferita.

Timpul in care se produce accidentul

Din punct de vedere al timpului, accidentul poate fi incadrat de munca daca se produce in urmatoarele situatii:

a) In timpul procesului de munca.

b) In timpul indeplinirii indatoririlor de servici, inclusiv in afara programului obisnuit de lucru.

c) Inainte de inceperea si dupa incetarea lucrului.

d) In timpul pauzelor ce au loc pe perioada programului de lucru.

e) In timpul deplasarii de la serviciu la domiciliu, de la un loc de munca la altul, pentru indeplinirea indatoririlor de servici.

f) In timpul programului de lucru pentru activitati ce nu au legatura cu procesul muncii, daca evenimentul s-a produs la un loc de munca.

g) In timpul indeplinirii practicii profesionale pentru studenti, elevi si ucenici sau a vizitelor organizate.

Locul producerii accidentului

Locul de munca - un loc destinat sa cuprinda posturi de lucru, situat in cladirile intreprinderii si/sau unitatii, inclusiv orice alt loc din aria intreprinderii si/sau unitatii la care lucratorul are acces in cadrul desfasurarii activitatii sale.

Pentru ca un accident oarecare sa fie incadrat de munca acesta trebuie sa se produca la un loc de munca.

Accidentele si evenimentele produse pe traseul de deplasare de la locul de munca la domiciliu si invers, daca se incadreaza in timpul normal parcurgerii traseului, cat si accidentele de circulatie produse in indeplinirea sarcinilor de munca, sunt considerate accidente de munca, de traseu, respectiv accidente de munca de circulatie.

Calitatea celui accidentat

Conform legislatie in viogare se disting doua categorii :

a. Lucratorul - persoana angajata de catre un angajator, potrivit legii, incusiv studentii si elevii in perioada efectuarii stagiului de practica, ucenicii, cu exceptia persoanelor care presteaza activitati casnice.

b. Alti participanti la procesul de munca - persoane aflate in intreprindere si/sau unitate, cu permisiunea angajatorului, in perioada de verificare prealabila a aptitudinilor, persoane care presteaza activitati in folosul comunitatii sau activitati in regim de voluntariat, precum si someri pe durata participarii la o forma de pregatire profesionala, cat si persoane care nu au contract individual de munca in forma scrisa dar se poate face dovada prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate, prin orice alt mijloc de proba.

Verificarea cunostintelor

Test

1. Definitia accidentului de munca este:

a) vatamarea violenta a organismului uman care provoaca invaliditate sau deces;

b) intoxicatia acuta profesionala care provoaca deces;

c) vatamarea violenta a organismului uman si intoxicatia acuta profesionala care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile, invaliditate sau deces.

2. Vatamarea violenta a organismului presupune o lezare a integritatii anatomice ce trebuie sa aiba:

a) o cauza exterioara

b) sa fie voluntara

c) sa fie violenta

d) sa fie involuntara

3. Accidentul poate fi incadrat de munca daca se produce :

a) in timpul procesului de munca.

b) in timpul indeplinirii indatoririlor de servici, inclusiv in afara programului obisnuit de lucru.

c) inainte de inceperea si dupa incetarea lucrului.

d) in timpul pauzelor ce au loc pe perioada programului de lucru.

e) in timpul deplasarii de la serviciu la domiciliu, de la un loc de munca la altul, pentru indeplinirea indatoririlor de serviciu.

f) in timpul programului de lucru pentru activitati ce nu au legatura cu procesul muncii, daca evenimentul s-a produs la un loc de munca.

g) in timpul indeplinirii practicii profesionale pentru studenti, elevi si ucenici sau a vizitelor organizate.

4. Raspundeti prin da sau nu daca situatiile prezentate mai jos pot fi considerate accidente de munca:

elevii unei scoli aflati sambata seara in discoteca

da .. nu

elevii unei scoli aflati intr-o excursie organizata

da .. nu

tobosarul de la Voltaj care a cazut de pe scena in concert la Satu Mare

da .. nu

un ministru in vizita diplomatica in Cehia

da .. nu

elevii din clasa a X-a in timpul practicii din atelier

da .. nu

5. Enumerati conditiile definitorii ale unui accident de munca:Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3267
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved