Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


Deranjamente la masini si aparate electrice care genereaza pericolul de explozie si incendiu

Protectia muncii

+ Font mai mare | - Font mai micDeranjamente la masini si aparate electrice care genereaza

pericolul de explozie si incendiu
Defecte la masinile sincrone. Masinile sincrone pot avea defecte de fabricatie de diferite feluri, care sunt de natura mecanica, magnetica sau electrica. Prin verificari defectele se sesizeaza si apoi se inlatura.

La alternatoarele in functiune se pot intampla o serie de defecte.

Defectele care pot cauza incendii sunt:

- unele bobine ale statorului se incalzesc prea mult, chiar in gol. In acest caz este probabil sa se fi produs un scurtcircuit intre spire, deranjament care reclama inlocuirea bobinelor defecte;

- rotorul se incalzeste prea tare. Este probabil ca masina sa functioneze supraincarcata sau sa aiba un fractor de putere cos φ prea redus. In acest caz este necesar sa se corecteze sarcina sau sa se mai puna un generator in paralel;

- scurtcircuit in bobinajul rotorului, identificat prin tensiunile inegale intre faze, prin incalzirea bobinajului rotorului si zgomotul facut de generator;

- supraincalzirea bobinajului de excitatie, cauzata in general de un scurtcircuit in bobinajul de excitatie.

Incalzirea motoarelor. Incalzirea motoarelor in timpul functionarii este un fenomen normal. Caldura se produce in infasurarile motorului din cauza intensitatii curentului si a rezistentei bobinajului, ca la oricare alt conductor electric. Meizurile de fier se incalzesc si ele din cauza curentilor Foucault. De asemenea se produc incalziri si la lagare, din cauza frecarii.

Din energia consumata de motor numai o parte (in medie 85%) se transforma in lucru mecanic util, restul se transforma in interiorul motorului in caldura. Se spune ca motorul electric are un randament de circa 85%.

Caldura produsa in motor incalzeste toate organele masinii. Aceasta crestere de temperatura nu trebuie sa treaca insa de o anumita limita.

Defectarea motoarelor. Pe timpul functionarii, motoarele se pot defecta din diferite cauze, din care se mentioneaza suprasarcina, scurtcircuitul si mersul in doua faze.

Suprasarcina apare atunci cand se cere motorului sa suporte o sarcina mai mare decat aceea pentru care a fost construit (sarcina nominala).

Motorul poate suporta timp de cateva secunde sau minute o suprasarcina de 80% peste sarcina nominala, fara nici un inconvenient. Daca suprasarcina dureaza mai mult, curentul marit incalzeste bobinele peste temperatura admisibila de 100sC. Din cauza acestei temperaturi ridicate se arde izolatia si se produce un scurtcircuit care distruge bobinajul.

Scurtcircuitul se poate produce sau prin atingerea conductorilor din doua spire vecine sau in urma faptului ca motorul „are masa”, adica curentul a strapuns izolatia si se scurge prin carcasa motorului la pamant. Consecintele sunt totdeauna aceleasi, arderea completa a bobinajului. Mersul motorului in doua faze se produce la motoarele trifazate, cand una din fazele statorului este intrerupta (de exemplu, prin topirea sigurantei). In acest caz, lucreaza numai doua treimi din bobinajul caruia i se cere totusi sarcina intreaga. In consecinta, aceasta parte a bobinajului este supraincarcata si motorul se arde.

La generatoarele de curent continuu, deranjamentele care ar putea sa prezinte pericol de incendiu sunt:- la perii se produc scantei electrice destul de puternice;

- organele dinamului se incalzesc peste normal.

Printre cauzele care produc scantei puternice la periile generatorului se enumera:

- calajul incorect al periilor;

- aparitia de suprasarcini, din cauza tensiunii anormale si a defectelor de izolatie din circuitul exterior;

- neintretinerea colectorului, periilor si suportilor de perii;

- in indus sau colector s-a produs un scurtcircuit;

- bobina inductoare prezinta defectiuni, din cauza unei proaste izolatii;

- campul inductor este slab, fie din cauza aparitiei unui scurtcircuit in inductor, fie datorita faptului ca bobinele inductoare au o izolatie necorespunzatoare si se produce un contact intre spire.

Cresterea temperaturii uleiului la transformatoare. In timpul functionarii transformatorului, atat in miez cat si in infasurari se produc pierderi de energie sub forma de caldura.

Pericolul de incendiu si explozie este favorizat de decompunerea si oxidarea uleiului pe timpul incalzirii si strangerea in partea superioara a cuvei, a unei anumite cantitati de gaze si vapori inflamabili.

Din cauza incalzirii uleiului de transformator peste limita admisa, acesta isi mareste foarte mult volumul, incat se poate produce o explozie a cuvei, uleiul se imprastie si venind in contact cu aerul se aprinde.

In interiorul cuvei pot avea loc scurtcircuite in infasurari sau amorsari de arcuri electrice intre electrozi.

Pentru a preintampina aprinderea gazelor rezultate in urma descompunerii uleiului pe teava dintre cuva si transformator se intercaleaza un releu de gaze (Bucholtz). Releul de gaze este format dintr-un corp turnat din fonta prevazut cu doua flanse si un capac.

In interiorul corpuluide fonta sunt montate doua flotoare unul deasupra celuilalt, care basculeaza in jurul unei axe prinse de cuva. De flotor sunt fixate niste balonase de sticla prevazute cu contacte de mercur.

In conditii normale de functionare, ambele flotoare (B1 si B2) plutesc in ulei si in acest caz contactele sunt deschise.

Daca nivelul uleiului scade, in urma scurgerii uleiului din transformator, flotorul din partea de sus coboara si inchide contactul legat la circuitul de semnalizare.

In cazul cand in transformator apar defectiuni grave, gazele care se formeaza sunt degajate violent, patrund in releul de gaze si apleaca flotorul B2, care inchide contactul de mercur si da comanda de deconectare a transformatorului.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1417
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site