Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


INSTRUCTIUNEA TEHNICA INTERNA DE EXPLOATARE - GENERATORUL

Protectia muncii

+ Font mai mare | - Font mai micINSTRUCTIUNEA TEHNICA INTERNA DE EXPLOATARE

GENERATORUL
A. Descriere :

Generatorul este o masina electrica rotativa care transforma energia mecanica in energie electrica. C.H.E. Piatra Neamt este echipata cu doua generatoare verticale sincrone de tip HVS 420 /65-28 ( H=hidrogenerator , V= vertical, S= sincron 420 =diameterul interior in cm a statorului, 65= inaltimea miezului magnetic al statorului in cm, 28= nr de poli ai rotorului-14 perechi) suspendate, cu ventilatia in circuit inchis, aerul racindu-se prin intermediul racitorilor prin care circula apa. Executia de tip suspendat are un lagar axial si un lagar radial (de ghidare) montate in steaua superioara de sustinere, care se afla deasupra rotorului si un lagar radial care se afla in steaua inferioara de sub rotorul generatorului.

Caracteristicile generatorului :

--puterea aparenta = 6200 KVA

--puterea activa = 5500 Kw

--tensiunea nominala = 6300 V 6600 V)

--curentul nominal stator = 570 A

--factorul de putere = 0.9

--frecventa = 50 Hz

--turatia nominala = 214.3 rot/min

--curentul nominal de excitatie = 258,2 A

--conexiunea fazelor = Y (stea)

--numar de racitori = 6 buc.

--temperatura maxima a apei de racire = 25 C

--debitul apei de racire = 70 m3/ora

--presiunea apei de racire = 2 bari

--temperatura maxima a aerului ambiant = 35 C

--greutate generator 110 t (totala 110000 Kg)

PARTI COMPONENTE:

1. Statorul

Statorul hidrogeneratorului se sprijina pe 6 placi de fundatie dispuse echidistant pe fundatie. Fiecare placa este ancorata cu cate 2 buloane.

Carcasa care este o constructie metalica, sudata, din tabla de otel laminat realizata in doua segmente. Pe suprafata laterala a carcasei sunt prevazute 6 (sase) orificii pentru iesirea aerului, peste care se monteaza 6 (sase) racitoare. Deasemenea mai sunt prevazute 6 orificii pe partea inferioara si superioara care servesc la strangere (buloanelor filetate), pentru imbinarea sectoarelor de carcasa.

Miezul magnetic care formeaza circuitul magnetic al statorului este format din pachete de tabla silicoasa cu grosimea de cca. 50 cm avand intre ele canale radiale pentru ventilatie. Tolele se izoleaza pe ambele fete cu lac. Intreg miezul magnetic este fixat pe pene avand un profil de coada de randunica, iar strangerea pachetului se realizeaza cu ajutorul buloanelor si al segmentelor de presare. Penele si buloanele sunt fixate de carcasa prin sudare. Crestaturile statorului sunt deschise si permit o montare usoara a bobinelor.

Infasurarea statorului este trifazica in doua straturi de tip ondulat cu pas scurtat si numar fractionar de crestaturi pe pol si faza. Izolatia bobinajului este continua pe baza de mica si alte materiale din clasa ‘B’ de izolatie. Pentru reducerea pierderilor suplimentare in cupru este aplicata divizarea si transpozitia barelor.

Capetele frontale ale bobinajului sunt consolidate contra fortelor dinamice de scurtcircuit cu ajutorul distantierelor izolante dintre bobine si cu ajutorul inelelor de consolidare.

Bobinajul statorului are 6 (sase) iesiri (borne) scoase prin sine de cupru bine izolate, 3 (trei) dintre ele fiind legate in stea dupa trecerea prin reductorii de curent. Capetele de bobinaj sunt protejate de 2 scuturi, corespunzator partii superioare si inferioare. Scutul superior este fixat pe carcasa iar scutul inferior este fixat de fundatie si sustinut prin intermediul unor suporti prinsi de bratele stelei inferioare. Scuturile sunt executate din mai multe sectoare cu table demontabile care se pot monta si demonta independent, permitand usor accesul la capetele de bobinaj. Pe carcasa exterioara sunt montate 5 (cinci) galerii (pantaloni) pentru circulatia aerului cald de la generator spre centrala pentru incalzirea camerei de comanda pe timp friguros.

2. Rotorul

Se compune din :

ARBORELE ROTORULUI este din otel carbon, gol prin interior si are la un capat flansa ce se cupleaza cu arborele turbinei hidraulice.Pe arborele hidrogeneratorului este fixat butucul rotorului care se executa din 2 bucse forjate consolidate intre ele prin discuri si nervuri asamblate prin sudare.

BUTUCUL rotorului este din otel turnat cu galerii de aerisire pe care este fixata coloana polara.

-- coroana polara din pachete de tabla laminata din otel, fixata de butuc cu buloane de strangere, grosimea unei placi fiind de 4 mm.

-- poli 28 buc, 14 perechi care se fixeaza pe coroana polara cu ajutorul cozilor in forma de ‘T’ presate cu doua pene inclinate asigurate cu aft de sudura. Ansamblarea polilor se face cu buloane iar corpul polului este izolat cu micafolie.

-- infasurarea de excitatie este realizata din cupru de profil laminat cu suprafata marita de racire.. Izolatia infasurarii rotorice este din clasa ‘B’ de izolatie. Bobinele rotorului sunt conectate in serie iar legaturile dintre bobine sunt consolidate impotriva fortelor centrifuge.Spirele sunt izolate intre ele cu hartie de azbest.

-- inelele de contact sunt executate din bronz, divizate in doua jumatati si sunt izolate fata de butuc.

-- infasurarea de amortizare (colivie) este din cupru si se monteaza pe arbore deasupra rotorului.

Fata de talpa polara si fata de coroana polara bobinele sunt izolate cu ajutorul placilor de textolit. Contra deformatiilor provocate de forta centrifuga bobinele sunt consolidate prin piesele interpolare. Presarea bobinelor in timpul functionarii este asigurata de arcurile spirale dispuse in lacasurile din coroana polara.

Legatura intre infasurarea de excitatie si inelele de contact se realizeaza cu ajutorul cablurilor.

3. Lagarul axial

Are rolul de a prelua greutatea partilor rotitoare ale turbinei si hidroagregatului si forta de impingere axiala a apei. Lagarul este de tip cu segmenti oscilanti care se sprijina pe reazemele cu cap sferic.

Segmentii pot oscila pe aceste reazeme in asa fel incat segmentii sa formeze fata de discul de rotatie penele de ulei, care costituie pelicula portanta de lubrefiant. Mobilitatea in reazeme a intregului sistem asigura o incarcare relativ uniforma a segmentilor.

Muchiile de intrare ale segmentelor au o forma curbilinie care asigura o intrare continua a curentului de ulei si impiedica formarea spumei de ulei. La ridicarea rotorului segmentii sunt retinuti prin opritoare. Discul rotativ (patina) este fixata pe bucsa montata pe arborele generatorului si are suprafata de alunecare slefuita.

Pentru eliminarea curentilor vagabonzi segmentii lagarului axial sunt izolati fata de carcasa lor. Din considerente constructive dispozitia generala a hidrogeneratorului a fost aleasa cea de tip suspendat. Lagarul axial in aceasta solutie este plasat deasupra rotorului hidrogeneratorului, ingropat partial in steaua superioara si combinat cu lagarul radial superior.

4. Steaua superioara de sustinere

Lagarul axial este montat in steaua superioara de sustinere care se sprijina pe carcasa generatorului.Steaua superioara are o parte centrala de la care pleaca bratele (cinci). Pentru eliminarea circulatiei curentilor vagabonti prin lagarul axial, atat lagarul (elementii pe suportul lor) cat si bratele stelei sunt izolate fata de carcasa. In vederea rigidizarii bratelor stelei, acestea sunt ancorate de cilindrii de beton prin vinciuri.

5. Lagarele radiale

Au rolul de a ghida arborele hidrogeneratorului, ele sunt plasate unul in steaua superioara in aceeasi baie cu lagarul axial deasupra rotorului si unul in steaua inferioara sub rotor. Lagarele radiale preiau eforturile radiale exercitate de fortele magnetice si cele centrifuge.

6. Steaua inferioara

Este o constructie metalica sudata si sustine lagarul radial inferior precum si instalatia de franare si ridicare a rotorului. Steaua inferioara preia eforturile din lagarul radial si le transmite la fundatia generatorului pe care se sprijina.

7. Racitorii hidrogenerator

Racirea generatorului se face cu aer (racit cu apa) pe principiul autoventilatiei in circuit inchis. Circulatia aerului este realizata prin efectul de ventilatie a polilor si paletelor de ventilatie montate pe coroana polara.

Circuitul de aer are doua ramuri paralele corespunzatoare pentru fiecare jumatate de masina. Aerul care patrunde prin ventilatoare si poli trece apoi prin canalele radiale ale statorului si printre capetele de bobinaj, adunandu-se in interiorul carcasei pentru a trece prin cele sase racitoare de aer.

Racirea aerului se bifurca, o ramura trecand printre bratele stelei superioare ajunge sub ventilatoare, iar cealalta ramura trecand prin canalele din betonul fundatiei si bratele stelei inferioare ajunge deasemenea sub ventilator. De aici circuitul isi va continua cursul prin masina preluand caldura miezului, infasurarii, carcasei si o cedeaza racitoarelor.

B. Date de exploatare ale generatorului

Puterea nominala a generatorului este puterea sa maxima pentu urmatoarele conditii de lucru nominale :

--frecventa = 50 Hz

--tensiunea = 6300 V

--curentul nominal = 258,2 A

--factorul de putere nominal = 0.9

--temperatura aerului la intrare = +35 C

- incarcarea = simetrica

In timpul functionarii pot apare abateri de la conditiile nominale de lucru (schimbari de regimuri de lucru) in acest caz sunt admise urmatoarele regimuri de functionare ( regimuri anormale dar admise de functionare).

1. Tensiunea la bornele generatorului creste cu 5% mai mare decat cea nominala, generatorul dezvolta puterea nominala la factorul de putere nominal.

Daca tensiunea este 105% fata de tensiunea nominala atunci curentul nominal stator trebuie redus pana la 95% din valoarea nominala.

Daca tensiunea scade pana la 95% din Un atunci curentul nominal statoric poate fi marit pana la 105% .

Daca tensiunea scade mai mult (<95%) curentul nominal nu va mai fi marit peste 105% fata de valoarea nominala.

Generatorul admite o functionare de durata cu tensiunea marita pana la 110% din Un, peste aceasta valoare nu se va functiona cu generatorul.

2. Functionarea generatorului la temperatura aerului de racire peste 35 C nu se admite cu exceptia regimului de uscare. Daca temperatura aerului scade de la +35 C la +30 C se admite majorarea sarcinii cu 0.75% pentru fiecare grad de scadere a temperaturii.

Daca temperatura aerului de racire a generatorului scade de la +30 C la +25 C se admite majorarea sarcinii cu 0.25% pentru fiecare grad de scadere a temperaturii. Pentru reducerea mai mare a temperaturii nu se admite nici un fel de majorare a sarcinii.

3. Generatorul poate functiona in regim de durata cu factor de putere scazut daca curentul de excitatie nu depaseste curentul de excitatie corespunzator datelor nominale, pentru putere, tensiune si factor de putere.

4. Daca frecventa variaza in limitele 5% fata de valoarea nominala (47.5 52.5) generatorul isi pastreaza valoarea nominala. Daca frecventa scade fata de cea nominala cresterea tensiunii generatorului peste valoarea nominala nu se admite.

5. Generatorul in stare calda, in cazuri de avarie suporta suprasarcini de scurta durata astfel :

- 2 x In timp de 1 minut

- 1.5 x In timp de 2 minute

- 1.1 x In timp de 30 minute

6. Hidrogeneratorul avand colivia de amortizare, admite functionarea cu diferite valori de curenti pe faze, dar variatiile sa fie de maxim 20% . Curentul cel mai mare in acest caz nu va depasi curentul nominal.

7. Functionarea hidroagregatului cu o faza pusa la pamant este admisa cel mult 2 ore dupa care hidroagregatul se va opri.

8. Se admite functionarea hidrogeneratorului in regim de compensator sincron la tensiunea nominala si la puterea care rezulta pentru curentul nominal din rotor, cu conditia ca turbina hidraulica sa permita aceasta functionare.

REGIMURI DE FUNCTIONARE INTERZISE

Functionarea hidroagregatului in regim asincron (de motor asincron) este interzisa. La trecerea grupului in acest regim se deconecteaza generatorul de la bare si se opreste.

  • Nu se admite functionarea hidroagregatului daca apar zgomote anormale, lovituri, vibratii mai mari, atingeri ale partilor in miscare, bataia arborelui.
  • Nu se admite functionarea generatorului cu temperaturile crapodinei, patinei, lagarelor, uleiului, aerului de racire care depasesc limitele admisibile.
  • • Nu se admite functionarea hidrogeneratorului daca s-a oprit alimentarea cu apa a hidrogeneratoarelor ;


La depasirea valorilor la temperaturi se va reduce sarcina pana la incadrarea cu temperaturile in limitele admisibile mergandu-se pana la oprire.

Rezistenta de izolatie a lagarului (dupa reparatie) cu toate conductele montate nu trebuie sa fie mai mica de 1 M

Rezistenta de izolatie a infasurarii de excitatie nu trebuie sa fie mai mica de 0.5 MΩ.

Rezistenta de izolatie a excitatoarei (infasurarea de excitatie a excitatoarei) nu trebuie sa fie mai mica de 0.2 MΩ.

Aerul de racire va fi curat si uscat, pierderile de apa, transpiratia instalatiei de apa duce la umezirea aerului care poate deteriora izolatia infasurarilor.

Verificarea etansietatii circuitelor de apa racire si ungere se face cu presiunea hidraulica de 2.5 bari pe timp de o ora dupa fiecare reparatie sau interventie la instalatia de apa.

In timpul iernii se va reduce debitul de apa prin racitori pentru a evita condensarea apei pe tevile si aripioarele de racire.

Cu ocazia opririlor se va controla presiunea de contact a periilor care va fi de 150 200 gr/cm².

La generatoarele de la C.H.E. Piatra Neamt se folosesc perii cu urmatoarele caracteristici (dimensiuni 30 x 25 x 46)

La colector :

MGR11 dimensiunea 25 x 30 x 45 cm

viteza de excitatie 536V/sec

felul materialului G 72 (grafit 72)

La inele :

EGR 19 dimensiunea 32 x 32 x 70 cm

felul materialului bronz grafitat

Uleiul folosit pentru ungerea lagarelor axial si radial este tipTb 58

C. Modul de manevrare in regim normal si de reparatie

In schema normala generatorul se poate gasi in functie sau rezerva calda. Starea operativa in functie este cu grupul cuplat la bare cu parametri nominali de functionare, in regim de generator sincron.In rezerva rece grupul este oprit, cu turbina blocata, apa de racire si ungere inchisa, presinea la R.A.V. inchisa si intrerupatorul 6 Kv din celula grupului deschis cu blocajul pus la bobina de anclansare, restul instalatiilor auxiliare cu automatizarile raman in functie.

Pentru pornirea si oprirea hidroagregatului in conditii normale de lucru se foloseste F.M.E. tip, schimbarea starii operative se mentioneaza numai in jurnalul operativ de tura si se constata si in raportul zilnic de exploatare.

Pentru manevre in caz de reparatii planificate sunt necesare :

--aprobare pentru retragerea din exploatare a hidroagregatului

--foaie de manevra de executie aprobata si verificata de cei in drept (conf.R.G.M.)

Pentru manevrele accidentale pentru prevenirea si lichidarea accidentelor, avariilor si incendiilor sunt instructiuni tehnice interne (I.T.I.) care trebuie cunoscute foarte bine si insusite pe de rost, aceste manevre se insusesc si cu ocazia instructajelor periodice prin antranament pentru lichidarea accidentelor si avariilor precum si incendiilor care se tin lunar si ocazional.

Pentru executarea de lucrari de reparatie la generator se vor efectua urmatoarele manevre :

--se opreste grupul (se urmaresc procesele automate)

--se verifica pozitia deconectat a I 6 Kv

--se pune blocajul la aparatul director in pozitia inchis

--se inchide presiunea la R.A.V.

--se coboara vanele rapide

--se coboara batardourile

--se goleste camera spirala de apa

Daca se lucreaza in celula 6 Kv a grupului, celule de borne, infasurare stator, rotor sau se presupune demontare partiala sau totala a grupului manevrele de mai sus se vor completa cu urmatoarele :

--se demonteaza sigurantele j.t. din celula masura grup

--se demonteaza sigurantele de j.t. din celula de masura si reglaj tensiune grup

--se debroseaza afara din celula intrerupatorul de 6 Kv a grupului

--se inchide apa racire si ungere

--se face descarcarea de presiune si ulei a G.U.P. a R.A.V.

--se intrerup circuitele de c.c. si c.a. aferenta, automatizari si instalatiile auxiliare ale grupului

Vanele rapide vor fi blocate in pozitia inchis prin blocarea electromagnetilor de inchidere in pozitia deschis, dezlegarea de la bornele electromotoarelor a conductoarelor electrice de alimentare.

Pentru revenirea la schema normala se va intocmi foaie de manevra de executie verificata si aprobata de persoanele in drept. Executia F.M.E. se face numai dupa incheierea autorizatiilor de lucru pe baza carora s-a lucrat si dupa declararea de catre sefii de lucrari si conducatorilor responsabili a lucrarilor ca lucrarile sau terminat si dupa primirea aprobarii de la D.H.E. pentru inceperea manevrelor.

Pentru manevrele programate asistenta tehnica la manevre este obligatorie, persoanele care acorda asistenta tehnica sunt cele indicate prin listele aprobate si trebuie sa fie prezente in instalatie.

D. Urmarirea si controlul in exploatare

Controlul generatorului se efectueaza prin observare directa fara a se depasi ingradirea de la bornele generatorului si cea din celulele de borne.

Controlul generatorului se executa de catre :

-- personalul de exploatare

-- personalul de reparatie ce efectueaza lucrari la generator

-- persoanele de la S.H. «Bistrita » care au drept de control in instalatiile de la C.H.E. Piatra Neamt

Contolul executat de personalul de exploatare se executa cu ocazia :

-- preluarii – predarii serviciului de tura

-- in fiecare rond al fiecarei ture

-- la producerea unei avarii sau incendiu

-- la aparitia unor calamitati (inundatii, cutremure, incendii, etc)

Evidenta efectuarii controlului se tine in jurnalul operativ, iar cel de rond si prin semnatura pe graficele de control.

Toate deficientele constatate cu ocazia controlului se evidentiaza in jurnalul operativ, se noteaza in registru de defectiuni si se aduc la cunostinta sefului de centrala si la D.H.E.

La efectuarea controlului de catre personalul operativ se va urmari :

--starea de curatenie generala a generatorului si a boxei generatorului

--existenta ingradirilor la boxa generator, celule borne si celula 6 Kv generator

--eventualele pierderi de apa in sistemul de racire sau ulei de la lagarele generatorului.

--zgomote, batai sau vibratii anormale

--degajari de fum, miros de izolatie arsa sau radieri de caldura locale mai accentuate

--starea mijloacelor de stingere a incendiilor (stingatoarele de la intrarea in boxa generatorului si din podul de cable cu celulele de borne)--circulatia apei prin cei 5 racitori din afara ingradirii (mai putin cel dintre bornele generatorului care va fi controlat numai cu grupul oprit si separat vizibil) .

Periodic se vor efectua revizii generale asupra intregului hidrogenerator. Inelele de contact si colectorul se vor sterge periodic cu o carpa curata, uscata si moale.

Dupa uscarea generatorului inainte de punerea lui in exploatare se va masura rezistenta de izolatie a infasurarii statorului. In timpul exploatarii aceste masuratori se vor efectua periodic.

Se va controla periodic fixarea fierului activ de carcasa, fixarea sectoarelor de carcasa intre ele si ancorarea statorului de fundatie. Periodic se va masura rezistenta izolatiei infasurarii de excitatie, care nu va fi mai mica de 0,2MΩ. In acest caz periile se vor ridica de pe inelele de contact.

Periodic se vor controla urmatoarele ansamblari:

- legaturile dintre bobinele rotor

- legaturile dintre segmentii de amortizare

- consolidarea legaturilor dintre bobine

- pozitia bobinelor polare

- piesele de consolidare a bobinelor polare

- strangerea penelor, buloanelor, suruburilor

- fixarea ventilatoarelor

- fixarea discului de franare

- legaturile rotor de la bobine la inele

Toate neajunsurile observate se vor elimina. Aerul de racire trebuie sa fie uscat si curat. Periodic se vor controla etansarile din circuitul de apa al racitoarelor. Toate scurgerile de apa se vor elimina. Periodic se vor controla toate etansarile din circuitul de aer. Verificarea se va face cu o presiune hidraulica de 2,5 atm. timp de 1 ora.

Periodic tevile racitoarelor se vor curata in interior de murdaria depusa. Elementele de racitor se vor curata periodic de praf si noroi. In perioada rece a aerului se va reduce debitul de apa, cu scopul de a preintampina condensarea apei pe tevile de racire. Periodic se vor masura vibratiile masinii si bataia arborelui. Efectuarea acestor masuratori este obligatorie in urmatoarele cazuri

dupa montaj

pana si dupa revizie, dar nu mai putin decat de 2 ori pe an

in cazul ca se observa o crestere a vibratiei sau a bataii arborelui.

Verificarea se va face la mersul in gol, la functionarea la tensiune nominala fara sarcina si la sarcina nominala. Verificarea se va efectua mereu in aceleasi locuri.

Periodic se vor verifica toate intrefierurile generatorului sincron, a excitatoarei si a generatorului de reglaj. Periodic se va controla strangerea tuturor buloanelor si asigurarea lor contra autodesfacerii. Periodic se va controla presiunea periilor pe colector si pe inelele de contact, care va fi 150-200 gr/cm2.

In functie de gradul de uzura periile se vor inlocui cu perii de aceasi calitate.

E. Lucrarile ce se executa la generator de care personalul de exploatare

-- supravegherea instalatiei

-- controlul si urmarirea in exploatare

-- manevrele programate si accidentale

-- lucrari de intretinere si reparatie executate de personalul de exploatare

Lucrarile executate de personalul de exploatare se efectueaza pe baza de :

-- atributie de serviciu

-- I.T.I.-PM

-- autorizatie de lucru cand personalul de exploatare este constituit in echipe de reparatie sau face parte din efectivele echipei de reparatie ale altei sectii.

Lucrarile ce se executa de personalul de exploatare sunt nominalizate prin graficul de lucrari a centralei si in listele aprobate de conducerea S.H. la centrala.

Evidenta executarii de lucrari se face in jurnalul operativ si in lista cu lucrari personale.

Tehnologia executarii lucrarilor este cea indicata prin fisele tehnologice de la C.H.E. Zanesti si a tehnologiilor model executate cu ocazia instructajelor periodice.

Printre lucrarile principale executate de personalul operativ enumeram urmatoarele :

--Curatirea prin exterior a generatorului

--Curatirea boxei generatorului si a racitorilor

--Curatarea inelelor colectoare

--Eliminarea pierderilor de apa la instalatia de racire

--Eliminarea pierderilor de ulei la lagare

--Prelevarea probelor de ulei din lagare

--Complectarea cu ulei a nivelelor in lagare

F. Defectiuni posibile

Vezi tabelul alaturat

G. Masuri specifice de securitatea si sanatatea muncii la exploatarea si repararea generatorului

In timpul functionarii grupului nu se demonteaza ingradirile de la boxa generatorului, celule de borne sau celula generator si patrunderea dincolo de ingradiri. Demontarea ingradirilor mai sus mentionate si patrunderea in incinta ingradita se va face dupa aducerea in starea legat la pamant a generatorului.

Atingerea partilor in miscare sau active in timpul functionarii generatorului este interzisa.

Demontarea sau montarea instalatiilor de apa racire si ungere cu conductele sub presiune si grupul in functie este interzisa, existand pericolul inundarii cu apa sau ulei a generatorului si de electrocutare.

Caile de acces vor fi permanent libere si curate, iar galeriile de aerisire din fundatia generatorului vor fi permanent prevazute cu gratare.

In timpul functionarii grupului nu se patrunde pe diafragma la lagarul II si nici nu se demonteaza diafragma sau scuturile generatorului.

Pentru lucrarile care presupune atingerea partilor in miscare sau a celor active, se impune oprirea agregatului cu inchiderea aparatului director si blocarea lui in pozitia inchis .

In timpul functionarii nu se introduce mana sau corpuri straine deasupra scuturilor existand pericolul agatarii si antrenarii bratului de catre rotor.

In perioada de uscare a generatorului se vor aplica prevederile din I.T.I. de uscare a generatorului.

Grupul in turatie chiar daca A.D.R.-ul este inchis se considera sub tensiune.

H. Masuri specifice de prevenirea si stingerea incendiului la hidrogenerator

O grija deosebita se va acorda mentinerii temperaturii bobinajului, miezului si lagarelor in limitele normale de functionare.

Toate pierderile de ulei vor fi eliminate la prima oprire, iar curatenia va fi mentinuta in perfecta stare.

In caz de incendiu la generator se vor folosi stingatoare cu praf si CO si zapada carbonica pentru incendii ce cuprind zone mai mici din generator. Daca incendiul a cuprins toata circumferinta generatorului, stingerea incendiului se face cu apa folosind instalatia de apa pentru stins incendiu.

Stingerea incendiului la generator se face dupa ce sa oprit generatorul, intrucat in rotatie produce efectul de ventilatie si duce la intretinerea focului si apare pericolul electrocutarii pentru persoanele ce intrevin.

In timpul incendiului sabarule si capacele de la aerisiri vor fi inchise pentru a impiedica patrunderea aerului proaspat la generator.

Dupa stingerea incendiului camera de comanda si sala turbinelor vor fi bine aerisite.

Cu ocazia lucrarilor de reparatie, statorul va fi bine curatat si degresat in special galeriile de circulatie a aerului prin miez si bobinaj.

Periodic se vor executa masuratori a rezistentei de izolatie si a rezistentei ohmice a infasurarilor, iar acolo unde se constata deprecierea lor se iau masuri de readucere la valoarea nominala.

Prezenta se da spre stiinta si executie personalului de exploatare si intretinere si sefului de centrala de la C.H.E. P. Neamt.

Insteuctiune valabila incepand cu 01.12.2007

Verificat Intocmit,

Sef Sectie Exploatare Sef C.H.E.Piatra Neamt Ing. Daniel Cimpoiesu ing. Maria Magdalena Mihaila


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2279
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site