Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


CURRICULUM VITAE SI SCRISOAREA DE INTENTIE

Resurse umane+ Font mai mare | - Font mai micCURRICULUM VITAE SI SCRISOAREA DE INTENTIE

Curriculum Vitae

 • Ce este un C.V.
 • Cum trebuie conceput un C.V.
 • Cum sa arate
 • Continutul unui C.V.
 • Exemplu de Curriculum Vitae
 • Modelul European de Curriculum Vitae


Ce este un C.V.

Curriculum Vitae ( lat. ,, cursul vietii") constituie punctul de plecare in orice proces de selectie. El a devenit un fel de carte de vizita a oricarei persoane.

C.V-ul trebuie inteles ca un instrument de marketing, un material de reclama care va deschide sau va inchide portile interviului.

Scopul urmarit in redactarea C.V-ului trebuie sa fie acela de a oferi potentialilor angajatori informatii suficiente si relevante pentru a decide ca persoana respectiva este potrivita postului.

Atentie! C.V-ul nu este o simpla insiruire de ani, slujbe, scoli urmate, el trebuie sa scoata in evidenta principalele calitati si aptitudini ale tale, cele mai importante realizari, astfel incat angajatorul sa fie convins ca esti persoana pe care o cauta.

Cum trebuie conceput un C.V.

Exista o vasta literatura de specialitate privind modul de intocmire a unui C.V. . Cu toate acestea, putem afirma ca nu exista o forma standard de C.V. unanim acceptata si recunoscuta.

Primul pas consta intr-o autoevaluare sincera si intocmirea unei liste cu principalele calitati, aptitudini si abilitati personale.

Atentie Majoritatea candidatilor pot sustine ca au o serie de aptitudini si abilitati personale, dar dovada existentei acestora prin intermediul realizarilor anterioare sau contextul in care le-au dobandit va garanta credibilitatea
C.V-ului.

Alegeti apoi tipul de C.V. care vi se potriveste sau care este cel mai avantajos pentru postul vizat.

Curriculum Vitae cronologic este organizat pe etape incepand cu perioada actuala (activitatile cele mai recente) continuand in ordine invers cronologica pana la cele de inceput.

Curriculum Vitae functional se concentreaza asupra realizarilor in sine, fara a tine seama de cronologia lor. Candidatul prezinta posturile detinute dupa preferinta sa, punandu-se accentul pe sarcinile indeplinite si realizarile obtinute, insistand asupra celor care au legatura directa cu postul vizat.

Curriculum Vitae biografic este recomandat persoanelor care au dobandit experienta prin munca voluntara ( neplatita) avand ca scop de a pune in valoare trasaturile individuale, aptitudinile si calitatile personale ale indivizilor si mai putin performantele strict profesionale.

Atentie In general cel mai utilizat este C.V-ul cronologic dar se poate utiliza si C.V-ul functional (recomandat persoanelor care au o cariera consolidata in domeniul respectiv si au obtinut o serie de succese, sau persoanelor care au schimbat mai multe locuri de munca) ; C.V-ul biografic este recomandat persoanelor care au desfasurat o ampla activitate de voluntariat.

Cum sa arate

Fiind recunoscut ca instrument de marketing, ramane la latitudinea fiecarei persoane modul de intocmire a C.V-ului si implicit de a-si face reclama. Totusi, exista o serie de aspecte importante:

Folositi o coala alba, format A4 ;

C.V-ul nu se scrie de mana, ci se tehnoredacteaza;

Tiparirea se face pe o singura fata a foii;

Incercati sa va incadrati pe maxim doua pagini;

Separati secventele ( rubricile) prin spatii;

C.V-ul nu se semneaza;

Redactarea trebuie sa fie corecta atat din punct de vedere ortografic cat si gramatical;

Nu se incarca C.V-ul cu multe tipuri de sublinieri si multe tipuri de caractere.

Atentie Chiar daca este considerat un document biografic, C-V-ul va fi nuantat de la o situatie la alta, de la un post la altul deoarece pentru a convinge angajatorul este necesara gasirea celei mai corespunzatoare corelatii intre posibilitatile proprii si cerintele postului.

Continutul unui C.V.

In ceea ce priveste continutul, C.V-ul cronologic (acesta fiind cel mai utilizat tip de C.V.) trebuie sa cuprinda urmatoarele secvente importante :

CURRICULUM VITAE

Nume, prenume:

Adresa: (strada, nr., localitate, cod,tara)

Telefon: (inclusiv prefixul localitatii)

Email:

Data nasterii: ( ziua, luna, anul)

Starea civila (optional)

OBIECTIV: Se va trece denumirea postului pentru care se candideaza (mai ales in situatia in care organizatia scoate la concurs mai multe posturi). In cazul in care candidatul isi depune C.V.-ul in mod direct, fara ca organizatia sa scoata la concurs vreun post, se vor trece aici domeniul/domeniile in care ar dori sa lucreze solicitantul si, eventual, obiectivele in cariera profesionala.

APTITUDINI SI ABILITATI PERSONALE: Acesta este capitolul in care se vor trece principalele trasaturi de caracter, aptitudinile si abilitatile de care dispune candidatul, cu justificarea existentei lor prin activitatile in care le-a descoperit sau dobandit. In functie de postul vizat, acestea se vor grupa in ordinea importantei (pentru cel care citeste).

EXPERIENTA PROFESIONALA. Se trec perioadele de timp in ordine invers cronologica in care a lucrat candidatul pe diferite posturi, functia avuta, denumirea firmelor respective, principalele sarcini si responsabilitati pe care le-a indeplinit in cadrul acestora; daca exista perioade de intrerupere in activitate trebuie mentionat motivul acestor intreruperi.

STUDII: Se trec in ordine invers cronologica perioadele de efectuare a studiilor, institutiile absolvite si localitatea in care sunt acestea, titulatura obtinuta la absolvire; in cazul absolvirii unei facultati este suficient sa se specifice liceul, fara a specifica scoala generala. Tot aici se trec si eventualele cursuri de perfectionare la care a participat candidatul, certificatul obtinut si organizatia profesionala prin care s-au realizat.

Urmatoarea secventa se refera la succesele deosebite pe care le-a avut candidatul in activitatea profesionala (daca este cazul).

APRECIERI DEOSEBITE, SUCCESE: Se prezinta realizarile profesionale majore, distinctii sau premii obtinute. Tinerii absolventi care pornesc cu handicapul lipsei de experienta pot compensa oarecum prin mentionarea in acest capitol eventualele succese personale, cum ar fi:

-daca au fost sefi de promotie (sau au terminat scoala cu o medie foarte mare);

-daca au participat cu succes la diferite olimpiade;

-daca au beneficiat de burse de merit pe parcursul facultatii;

-daca au publicat articole sau au participat la sesiuni de comunicari stiintifice etc.

In cazul in care candidatul face parte dintr-o serie de asociatii profesionale, pentru mentionarea acestora va intocmi un capitol distinct sub denumirea AFILIERI, APARTENENTA LA DIFERITE ASOCIATII PROFESIONALE.

LIMBI STRAINE CUNOSCUTE: Se enumera limbile straine cunoscute de candidat indicand si nivelul: excelent, foarte bine, bine, satisfacator, atat in ceea ce priveste abilitatea de a citi, scrie cat si de a vorbi.

ALTE INFORMATII RELEVANTE. In aceasta sectiune candidatii vor include o serie de alte informatii de genul:

-cunostintele in utilizarea calculatorului si eventualele atestate/certificate privitoare la cele mentionate mai sus ;

-carnet de conducere ;

- efectuarea stagiului militar, etc.

PASIUNI. Se vor trece 2, 3 activitati (domenii de interes) pe care solicitantul le practica in timpul liber. Aceasta secventa nu este obligatorie, dar merita mentionata, deoarece poate intari nota de personalitate a C.V-ului.

Atentie! Este indicat ca C.V-ul sa se incheie cu fraza ,, Referintele vor fi furnizate la cerere"

Atentie! Nu se vor include informatii de natura religioasa, politica sau alte tipuri de informatii controversate deoarece acestea ar putea deveni criterii de discriminare.

Scrisoarea de intentie ( de prezentare)

 • Ce este Scrisoarea de intentie
 • Cum trebuie conceputa
 • Cum sa arate
 • Continutul Scrisorii de intentie
 • Exemplu de    Scrisoare de intentie

Ce este Scrisoarea de intentie (de prezentare)

Scrisoare de intentie nu trebuie privita ca o simpla formalitate deoarece ea reprezinta unul dintre documentele cele mai importante ale candidaturii.

Scopul acesteia este de a convinge destinatarul (reprezentantii organizatiei) ca au gasit persoana pe care o cauta; utilizarea corecta a acestui instrument contribuie semnificativ la cresterea sanselor de competitie pentru un post.

Cum trebuie conceputa

Scrisoarea de intentie nu este standardizata, ea trebuie sa reflecte personalitatea fiecarui individ; cu toate acestea, ea trebuie sa cuprinda anumite elemente specifice.

Atentie Descrie cum poti contribui la reusitele companiei, ce poti tu sa oferi si nu te baza pe modul in care poate compania sa te ajute.

Atentie! Concepe scrisoarea intr-o nota increzatoare si modesta in acelasi timp. Da dovada de entuziasm si de atitudine pozitiva.

Atentie! Fiecare scrisoare trebuie sa fie unica, continutul ei va fi diferit in functie de postul si organizatia careia i se adreseaza candidatul.

Atentie Scrisoarea de intentie este scurta si concisa ( 1 pag.)

Cum sa arate?

 • Folositi o coala alba, A4, de aceeasi calitate ca si cea pentru C.V. ;
 • Desi nu se realizeaza dupa o reteta anume, asezarea in pagina trebuie sa dea impresia de armonie, simplitate si ordine;
 • Scrisul ( in cazul in care este scrisa de mana) sa fie lizibil si cat mai caligrafic posibil;
 • Redactarea trebuie sa fie corecta din punct de vedere ortografic si gramatical, sa emane spontaneitate si bun gust;
 • Scrisoarea trebuie sa fie ,, aerisita" (paragrafele esentiale se departajeaza prin spatii) .

Atentie Scrisorile de intentie nu au titlu ( nu trebuie sa apara pe pagina- Scrisoare de intentie).

Atentie Este foarte important sa se trimita intotdeauna originalul, niciodata o fotocopie, chiar daca este de o calitate excelenta.

Continutul Scrisorii de intentie

Din punct de vedere al continutului mentionam cele trei aspecte importante si anume: date de identificare, continutul propriu-zis, formula de adresare si de inchidere.

Date de identificare

In partea de sus a paginii trebuie sa apara numele si prenumele expeditorului, adresa, localitatea, numarul de telefon si data. De asemenea trebuie sa contina datele de identificare ale destinatarului: persoana careia expediati scrisoarea, compartimentul din care face parte , denumirea organizatiei, adresa si localitatea.

Scrisoarea trebuie sa inceapa intotdeauna cu formula de adresare
(Stimate D-le/D-na); este indicat sa fie adresata unei anumite persoane. De aceea, candidatul trebuie sa incerce sa afle ( printr-un telefon sau deplasandu-se la sediul organizatiei ) cui trebuie adresata scrisoarea . In cazul in care nu dispune de aceasta informatie trebuie trimisa compartimentului de resurse umane, directorului general sau presedintelui , dupa caz.

Continutul propriu-zis

Scrisoarea de intentie trebuie sa contina cateva paragrafe referitoare la :

-postul vizat si sursa prin care a fost obtinuta informatia ( anunt publicitar, prieteni, rude, etc. ) , cu precizarea publicatiei si a datei aparitiei sau a numelui persoanei care i-a oferit informatia. In cazul in care candidatul si-a depus o candidatura directa fara a cunoaste eventualele posturi vacante, el poate sa-si exprime eventual optiunea pentru un anumit domeniu de activitate.

-se vor puncta apoi principalele calitati si aptitudini ale candidatului , experienta din ultimii ani , relevanta pentru postul vizat; tot in acest paragraf poate fi prezentata contributia si realizarile importante de la locul de munca, sau modul in care ai rezolvat diferite situatii dificile.

-interesul si motivatia pentru postul respectiv; se pot nota aici eventual si motivele pentru care candidatul a parasit sau doreste sa paraseasca vechiul loc de munca ( de exemplu reducerea activitatii organizatiei ) ;

-mai trebuie subliniate disponibilitatea si interesul pentru un interviu precizand modalitatea cea mai usoara de a fi contactat ( nr. de telefon , E-mail, adresa ) precum si faptul ca respectiva scrisoare de intentie este insotita de un C.V.
( care ofera detalii mai ample cu privire la experienta, aptitudinile si studiile candidatului) .

Dupa cateva randuri libere urmeaza formula de incheiere ("Cu respect ","Cu sinceritate") , numele expeditorului ( in ordinea prenume, nume ) si semnatura.

Exemplu de Curriculum Vitae

CURRICULUM VITAE

RADULESCU IOANA

Str. Brasov. Nr. 3, Cluj-Napoca, 400651, Romania

Telefon: 0264/xxxxxx

e-mail: radulescu@yahoo.com

Data nasterii: 20.04.1975

OBIECTIV Economist in cadrul Compartimentului de marketing

APTITUDINI SI ABILITATI PERSONALE:

Constiinciozitate, competitivitate, capacitate de instruire si cercetare; pe timpul facultatii am participat la o serie de proiecte optionale, obtinand rezultate foarte bune.

Energie, creativitate si simt organizatoric, calitati care m-au indemnat si ajutat sa organizez cu succes impreuna cu alti colegi festivitatea de incheiere a facultatii precum si banchetul.

EXPERIENTA PROFESIONALA:

Ian-iulie 2005: cu ocazia redactarii lucrarii de diploma am realizat o analiza a Sistemului Managerial al SC X. S.A. Agnita; am initiat si participat activ la conceperea unui sistem managerial modern, care este in prezent in faza de implementare.

Febr-mai 2004: am participat la infiintarea unei societati comerciale cu capital privat (SC XXX SRL, TURDA), ocupandu-ma de toate aspectele organizatorice implicate.

Decembrie 2003: am conceput un plan de afaceri si am analizat activitatea investitionala caracteristica unei intreprinderi din sectorul productiei de mase plastice (SC XXX S.A. Cluj-Napoca), in vederea intocmirii unui proiect din sfera Managementului investitiilor.

Iulie 2002    : operator de interviu, Institutul ,, Curs" Bucuresti, pe teritoriul municipiului
Cluj-Napoca, pe problema procesului de luare a deciziilor, la diferite niveluri, in randul tinerilor.

STUDII

: Universitatea ,, Babes-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Stiinte Economice, Specializarea Marketing/, Diploma de licenta.

: Liceul Economic, Cluj-Napoca/, Diploma de bacalaureat

APRECIERI DEOSEBITE

Media de absolvire a facultatii : 9.90;

Pe timpul facultatii am beneficiat de bursa de merit;

Am participat la Sesiunea de Comunicari Stiintifice a Facultatii de Stiinte Economice cu articolul ,, Managementul recompenselor", articol ce a fost premiat si publicat ulterior in Volumul Conferintei ,,Probleme actuale ale gandirii, stiintei si practicii
economico-sociale", vol. X, 2004.

Sefa de promotie la absolvirea liceului.

LIMBI STRAINE CUNOSCUTE

Engleza, Atestat de competenta lingvistica, Centrul Lingua, Univ. Babes-Bolyai

scris: foarte bine

citit: excelent

vorbit: excelent

Franceza:

scris: bine

citit: foarte bine

vorbit: bine

ALTE INFORMATII RELEVANTE

Cunostinte PC : - cunoastere foarte buna a programelor Microsoft Excel, Power point si Word;

-cunostinte bune de operare si programare in Foxpro, Ciel si Autocad;

-Internet: navigare cu ajutorul Internet Explorer, Netscape si Opera.

Permis de conducere categoria B;

Disponibilitate la deplasari si program prelungit.

PASIUNI: lectura, plimbarile in aer liber, muzica

Referintele vor fi furnizate la cerere.

Modelul European de Curriculum Vitae

Curriculum Vitae

INFORMATII PERSONALE

Nume Nume, prenume)

Adresa    numarul, strada, cod postal, oras, tara)

Telefon   

Fax

E-mail

Nationalitate

Data nasterii    (ziua, luna, anul)

EXPERIENTA

PROFESIONALA

(Mentionati pe rand fiecare experienta profesionala pertinenta ,

incepand cu cea mai recenta dintre acestea)

* Perioada ( de la - pana la)

Numele si adresa angajatorului

* Tipul activitatii sau sectorul de

activitate

* Functia sau postul ocupat

* Principalele activitati si

responsabilitati

EDUCATIE SI FORMARE

* Perioada (de la - pana la)    (Descrieti separat fiecare forma de invatamant si program de

formare profesionala urmate, incepand cu cea mai recenta)

* Numele si tipul institutiei de

invatamant si al organizatiei

profesionale prin care s-a realizat

formarea profesionala

* Domeniul studiat/aptitudini

ocupationale

* Nivelul de clasificare a formei de

instruire/invatamant

APTITUDINI SI COMPETENTE

PERSONALE

Dobandite in cursul vietii si carierei dar

care nu sunt recunoscute neaparat

printr-un certificat sau diploma

Limba materna

Limbi straine cunoscute    (Enumerati limbile cunoscute si indicati nivelul : excelent, bine,

*abilitatea de a citi    satisfacator)

* abilitatea de a scrie

* abilitatea de a vorbi

Aptitudini si competente (Descrieti aceste aptitudini si indicati contextul in care le-ati

artistice    dobandit)

Muzica, desen, pictura, literatura etc.

Aptitudini si competente    (Descrieti aceste aptitudini si indicati contextul in care le-ati

sociale    dobandit)

Locuiti si munciti cu alte persoane,

intr-un mediu multicultural, ocupati o

pozitie in care comunicarea este

importanta sau desfasurati o activitate

in care munca de echipa este esentiala.

( de exemplu cultura, sport, etc.)

Aptitudini si competente (Descrieti aceste aptitudini si indicati in ce context le-ati   

organizatorice    dobandit)

De exemplu coordonati si conduceti

activitatea altor persoane, proiecte si

gestionati bugete; la locul de munca,

in actiuni voluntare ( de exemplu in

domenii culturale sau sportive) sau la

domiciliu.

Aptitudini si competente (Descrieti aceste aptitudini si indicati in ce context le-ati   

tehnice    dobandit)

(utilizare calculator, anumite tipuri de

echipamente, masini, etc.)

Permis de conducere

Alte aptitudini si    (Descrieti aceste aptitudini si indicati in ce context le-ati   

competente dobandit)

Competente care nu au mai

fost mentionate anterior

INFORMATII SUPLIMENTARE    (Indicati alte informatii utile si care nu au fost mentionate, de

exemplu persoane de contact, referinte, etc)

ANEXE    (Enumerati documentele atasate CV-ului , daca este cazul).

Exemplu de Scrisoare de intentie

RADULESCU IOANA    SC XXX S.A.

Str. Brasov nr. 3, Cluj-Napoca    Str. Noua nr. 14 Cluj-Napoca

Telefon : 0264/XXXXXX

e-mail: radulescu yahoo.com

Cluj-Napoca

In atentia Compartimentului de resurse umane

Domnilor,

Am aflat din anuntul publicitar de angajare pe care l-ati dat in ziarul ,, XYZ" din data de 5 august 2005 ca organizatia dumneavoastra are vacant un post de economist in cadrul Compartimentului de Marketing.

Sunt increzatoare ca solidele cunostinte economice pe care le posed combinate cu experienta pe care am acumulat-o in timpul conceperii si implementarii proiectelor mentionate in C.V. vor fi de un real folos firmei dumneavoastra. Posed de asemenea cunostinte foarte bune de operare PC, ce acopera o multitudine de programe si limbaje utile in mediul de afaceri si pe care le dezvolt continuu, alaturi de o buna cunoastere a limbilor engleza si franceza utilizate in afaceri, ambele competente fiind deosebit de utile si necesare postului pe care il scoateti la concurs.

Constiinciozitatea profesionala, simtul organizatoric si adaptabilitatea la nou sunt doar cateva din aptitudinile pe care doresc sa le pun in serviciul firmei dumneavoastra. Curriculum Vitae anexat va va permite o imagine mai ampla asupra pregatirii profesionale si a aptitudinilor pe care le posed.

Sunt deosebit de interesata de acest post, caci aspiratiile mele la o cariera in domeniu se identifica cu aspectele mentionate in anuntul firmei dumneavoastra. Perspectiva de a lucra intr-o echipa tanara si dinamica si de a acumula pretioasa experienta profesionala pe care o oferiti sunt un motiv in plus pentru a considera postul o provocare si o stimulare pentru mine.

In speranta ca informatiile oferite au fost convingatoare, astept cu nerabdare o intalnire cu dumneavoastra in care sa putem discuta mai multe detalii despre modul in care as putea contribui la    succesul echipei.

Va rog sa ma contactati la numarul de telefon sau pe adresa de e-mail mentionate.

Cu respect,

Ioana RadulescuPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4520
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved