Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

TOLERANTA SI AUTOIMUNITATEA

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micTOLERANTA SI AUTOIMUNITATEA
In anumite conditii experimentale se poate observa o lipsa de raspuns imun fata de unele Atg. cu care organismul avusese deja un contact prealabil. Aceasta stare de 'areactivitate' sau de toleranta este specifica pentru ca:

toleranta este 'pregatita' printr-o expunere initiala la un Atg., ea constatandu-se dupa readministrarea Atg. respectiv, desi la aceasta readministrare s-au indeplinit toate conditiile corespunzatoare pentru declansarea unui raspuns imun;

un organism devenit tolerant fata de un Atg. pastreaza capacitatea de raspuns imun fata de toate Atg. care nu dau reactii incrucisate cu acel Atg. care a indus starea de toleranta.

Experienta clasica in acest domeniu apartine lui BILLINGHAM BRENT si MEDAWAR (1953) care au aratat posibilitatea tolerarii grefei allogenice de piele dupa o preparare adecvata a animalelor receptoare.

Soarecii din rasa A au fost inoculati in perioada neonatala cu celule splenice vii recoltate de la animalele adulte de rasa B. Dupa ce au devenit adulti, soarecii A au primit grefa de piele prelevata de la un soarece de rasa B. Grefa 'B' a fost tolerata, in schimb o grefa recoltata de la soarecii de alta rasa (C) a fost respinsa. (Fig.58)

FREI, THORBECKE si BENACERRAF (1963) au imunizat iepuri cu albumina serica bovina (ASB), administrata i.v.. Dupa doua zile de la injectie au recoltat plasma de la iepure din care au izolat urme de ASB. Aceasta fractiune de ASB poseda capacitatea de a induce toleranta, pierzand in schimb proprietatile sale imunogenice native (Fig.59)

Experienta sugereaza ca o macromolecula antigenica poate poseda in structura sa determinanti imunogenici si determinanti tolerogenici.Fig. 58 Toleranta imuna.

WEIGLE [i col. au ob]inut toleran] fa] de gamaglobulin uman (gamma GU) prin injectarea unor [oareci singenici cu forma 'dezagregat' (tolerogen) a gamma GU. Limfocitele T [i B izolate de la [oarecii toleran]i, impreun cu limfocitele T [i B preluate de la animalele martor au fost utilizate in diverse mixturi pentru reconstituirea unor animale iradiate. Toate loturile de animale reconstituite au primit cate o doz imunogen de gamma GU.Fig. 59  Experien]a lui FREI, THROBECKE [i BENACERRAF

  (BILLINGHAM BRENT, MEDAWAR, 1953)

Soarecii restaurati cu LfB si T provenite de la donatorii toleranti au raspuns prin toleranta dupa administrarea de gamma GU nativa si prin reactie imuna dupa administrare de gamaglobulina de curca (GC) (Fig.60)


Fig. 60  Experienta lui WEIGLE si colab.

Cele trei modele experimentale sugereaza 3 trasaturi principale:

1. Toleranta este un fenomen biologic activ si specific fata de o administare adecvata de Atg.

2. Anumite proprietati ale Atg. sunt raspunzatoare de inducerea tolerantei. Macromoleculele antigenice au o latura imunogena si alta tolerogena. Dupa administrarea fractiunii tolerogene, toleranta obtinuta se manifesta si fata de fractiunea imunogenica.

3. Toleranta este mediata de Lf (B si T) care sunt capabile sa transfere aceasta stare la receptorii singenici. Incercarea de restaurare a capacitatii de raspuns prin transferarea de celule normale unui animal care poseda Lf tolerante este dificila.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1190
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site