Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


ADITIVII ALIMENTARI SI CONTAMINANTII NUTRITIONALI

Alimentatie nutritie+ Font mai mare | - Font mai micADITIVII ALIMENTARI SI CONTAMINANTII NUTRITIONALI

Aditivii alimentari (2) sunt substante de origine naturala sau sintetice, sau chiar microorganisme adaugate intentionat in produsele alimentare si care au urmatoarele roluri:- prelungeste durata de pastrare;- amelioreaza aspectul, gustul, mirosul, consistenta;

- imbunatatesc calitatile tehnologiei.

Aditivul poate fi o substanta cu/fara valoare nutritiva si care este adaugata intentionat in procesul de fabricatie cu scop tehnologic si organoleptic pentru imbunatatirea caracteristicilor alimentului. Sunt autorizati numai acei aditivi alimentari care s-au dovedit siguri la niveluri precizate de actiune, in urma unor teste riguroase de laborator. Concentratiile admise variaza intre 100 - 1000 mg/kg. Conform manualului editat de FAO/OMS, Codex alimentarius a elaborat norme de utilizare a aditivilor alimentari, in concordanta cu normele Comunitati Europene. Specificatiile numerice se insotesc obligatoriu de litera E.

Exista 8 categorii de aditivi alimentari, notati cu litere de la A la H. Utilizarea acestor aditivi reduce irosirea de alimente si asigura populatiei o varietate de alimente atractive. Avantajele trebuie cantarite in raport cu riscurile cunoscute, insa problema este complexa si dificil de solutionat. Un exemplu sugestiv ce revine in sustinerea acestei idei il reprezinta utilizarea nitritilor in carnea conservata. Nitritul inhiba cresterea de Clostridium Botulinum si confera o aroma agreabila. Acestea reprezinta avantajele nitritilor. Dezavantajele sunt reprezentate de dovezile conform carora nitritul ajuns in organism este transformat pana la nitrozamine, ce sunt carcinogenice, fapt demonstrat in teste pe animale. Totusi, cantitatea de nitrit adaugata carnii este mica in comparatie cu nitritii alimentari obisnuiti din celelalte alimente ce sunt convertiti in nitriti de catre glandele salivare. In plus, vit.C din dieta poate reduce formarea nitritilor din tractul gastrointestinal.

Este important cantitatea de aditivi alimentari. Astfel, un numar mare de "E"-uri pe ambalajele alimentelor inseamna mai multi aditivi alimentari, care, chiar aprobati de legislatie, in aceasta situatie pot avea un impact negativ asupra starii de sanatate.

O alta categorie de substante, diferita de cea aditivilor alimentari, o reprezinta poluantii toxici (contaminati,ex. rezidurile de pesticide) ce trebuie strict supravegheati si a caror eliminare completa din anumite produse alimentare nu se poate realiza fara a le altera. Astfel au fost determinate niveluri considerate sigure ale acestor poluanti pentru o varietate de alimente. Exemplu: aflatoxina (prezenta in arahide, in special daca nu sunt proaspete) este cunoscuta ca agent carcinogen hepatic la animale si are un nivel de toleranta de 20 parti per milion (ppm) pentru arahide dar de 0,5 ppm pentru lapte.

Nivelul de toleranta pentru plumb in laptele evaporat este de 0,5 ppm, pentru mercur in peste, crustacee, scoici, grau este de 1,0 ppm. Aceste niveluri nu determina imbolnaviri sau reactii adverse la om.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1750
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved