Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

CONTRIBUTII LA DEZVLOTAREA FORTEI MUSCULARE PRIN RITM SI MUZICA

Fitness

+ Font mai mare | - Font mai mic



CONTRIBUTII LA DEZVLOTAREA FORTEI MUSCULARE PRIN RITM SI MUZICA

INTRODUCERE


Noua abordare privind aplicarea reformei in invatamantul liceal , in ceea ce priveste predarea educatiei fizice, a determinat ca elevii , pe langa realizarea continuturilor obligatorii , sa aiba posibilitatea de a participa la un proces de instruire , bazat pe oferta si optiune, parcurgand astfel trasee particulare de invatare.



Educarea calitatilor motrice si formarea deprinderilor motrice constituie un proces instructiv ce se desfasoara pe parcursul intregului an de invatamant , fiecareia dintre aceste preocupari de baza acordandui-se in cadrul lectiei ponderi diferite.

Dr.A Demeter defineste aceasta calitate drept capacitatea sistemului neuromuscular de a invinge o rezistenta prin contractia muschilor.

Cresterea fortei se realizeaza prin producerea unor modificari calitative , atat in structura muschilor, cat si in activitatea centrilor nervosi care coordoneaza travaliul acestora.

Pe langa contractibilitate, muschiul mai prezinta si elasticitate. Elasticitatea este calitatea musculara de a reveni la dimensiunile initiale, dupa ce prealabil au lucrat forte de tractiune, presiune, torsiune si tensiune.

Forta musculara depinde si de lungimea fibrelor musculare. Inaltimea la care poate fi ridicata o gantera este in raport direct proportional cu lungimea fibrelor musculare. De aceea muschii lungi, cu fibre paralele au fost considerate datorita amplitudinii de miscare ca fiind muschii de viteza, iar muschii peniformi, ca muschi de forta.

Este cunoscut faptul ca, forta este o calitate fizica pregnant masculina , tonusul fiind influentat , atat pe linie nervoasa , cat si endocrina. Cu toate aceastea , putem obtine forta si la femei printr-o actionare precisa , desi nu sunt dotate cu ea de la natura, dar vom putea ajunge la un tonus bun, un contur placut al musculaturii , fara depresiuni sau globulozitate reliefata a muschilor , ci in limite estetice caracteristice liniei feminine armonioase.


SCOPUL SI OBIECTIVELE CERCETARII


Prezenta lucrare ofera solutii procesului de instruire bazat pe cerere si oferta destinate calitatilor motrice si anume: dezvoltarea fortei prin complexe de exercitii realizate pe fond musical.

Scopul lucrarii de fata este de a da raspuns la intrebarea : cum trebuie lucrat pentru modelarea tonusului muscular la grupele musculare interesate care , fac obiectul de interes la bacalaureat?

Cercetarea intreprinsa se limiteaza la dezvoltarea fortei prin complexe de exercitii adresate musculaturii bratelor si abdomenului pentru a veni in ajutorul elevelor din clasele terminale de liceu si pentru toate persoanele feminine care doresc sa-si modeleze corpul.


IPOTEZELE CERCETARII


In realizarea aceste lucrari am pornit de la urmatoarea ipoteza: Presupunem ca strategiile de dezvoltarea a fortei prin complexe de exercitii contribuie la formarea de competente si deprinderi practice.

Acest plus de forta pe care-l ofera complexe de exercitii , reprezinta si un tonus psihic care educa vointa, starile afective, tenacitatea ,s.a . iar dupa Lafon este " rezultatul interactiunii educatiei cu maturizarea sinergiei si conjugarea functiilor motrice si psihice".


PROTOCOLUL CERCETARII

MATERIAL SI METODA


Experimentul s-a desfasurat pe o perioada de 7 saptamani (ian-febr. 2007) in sala de sport a C.N.A "Regina Maria din Constanta"

Subiectii in numar de 20 sunt eleve din clasele XII-a A si a- XII-a B . Pentru experiment s-au folosit urmatoarele material: gantere 2kg, saltele de gimnastica.

Evaluarea predictiva cat si cea sumativa s-a realizat la urmatoarele probe de control:

-indoirea si intinderea completa a bratelor din sprijin culcat inainte(flotari).

-ridicarea simultana a trunchiului si a picioarelor din pozitia culcat dorsal (bricege)

Fiecare grupa a conceput cate un complex de exercitii pentru dezvoltarea musculaturii bratelor si unul pentru intaririea musculaturii abdomenului, sub supravegherea profesorului .

Grupa de experiment a lucrat cele 2 complexe de exercitii de 3 ori pe saptamana , la sfarsitul fiecarei lectii , timp de 20 min , rezultand in final un numar de 21 antrenamente .

Grupa martor a lucrat timp de 7 saptamani cele 2 complexe de exerciti de 2 ori pe saptamana.

Fiecare grupa si-a adus contributia la exersare si prin alegerea unui gen de muzica preferat.


ANALIZA REZULTATELOR


In urma evaluarii efectuate s-au putut constata cresteri semnificative de la testarea initiala la cea finala.

Pornind de la grupa de experiment putem observa la testarea finala , la proba care vizeaza musculature bratelor (flotari) , o crestere semnificativa de 10 rep. fata de testarea initiala, datorita efectuarii a 3 lectii pe saptamana a complexului de exercitii.

In ceea ce priveste grupa martor , prin aplicarea complexului de exercitii de 2 ori pe saptamana , putem observa o crestere de 5 rep.

Cea de-a doua proba de control la care au fost supusi subiectii , este ridicarea simultana a trunchiului si a picioarelor din pozitia culcat dorsal (bricege). Realizand o comparatie intre testarile finale si cele initiale la aceasta proba de control, se poate observa o crestere de 12 rep. la grupa de experiment fata de 8 rep. la grupa martor.

Privind in ansamblu rezultatele celor doua teste aplicate subiectilor , putem confirma ipoteza lucrarii : forta este o calitate motrica care se dezvolta daca se actioneaza sistematic de 2-3ori pe saptamana.


PARAMETRII

FLOTARI

BRICEGE

GR. EXPERIMENT

GR. MARTOR

GR. EXPERIMENT

GR. MARTOR

Test. initial. MA.

10

11

12

10

Test. Finala M.A

20

16

24

18

CONCLUZII


Acest experiment a oferit elevilor posibilitatea unei reale invatari activ-participative. Creativitatea si spiritul ludic au fost valorificate la maximum prin aceasta activitate , nu numai de invatare dar si de dezvoltare a individului privit ca subiect al educatiei ci ca partener in actul educational.

Prin alcatuirea complexelor de exercitii , elevul si-a pus in valoare creativitatea, aptitudinile de organizare si prin exersare si-a dezvoltat forta musculara , coordonarea si conditia fizica.

Rolul profesorului in acest experiment : de a ajutat elevii sa inteleaga importanta exercitiului fizic asupra tinutei corporale , constientizeaza elevii privind rolul si importanta miscarii in viata cotidiana, este partener in invatare.

Evaluarea s-a realizat pe baza progresului in invatare , a pus accent pe elemente de ordin calitativ (atitudini) si a raspuns la intrebarea : Ce poate sa faca elevul cu ceea ce stie ?

Tot ce am prezentat in lucrarea de fata, am facut-o cu convingerea ca viata ne apartine , iar echilibrul de care trebuie sa dam dovada pentru a o putea "gusta" consta in buna organizare a muncii, odihnei, refacerii fizice si spirituale.


PROPUNERI


Stimularea elevilor de a lucra si in activitatea independenta si evaluarea finala sa se realizeze pe baza progresului realizat.

Mediatizarea complexelor de exercitii in randul elevilor prin publicarea in reviste pentru asigurarea unei pregatiri fizice necesare sustinerii cu succes a probelor de bacalaureat.


Complexul nr.1 cu gantere

Complexul nr. 1 Pentru abdomen, talie, solduri

I.Stand departat

Flexia si extensia antebratelor cu gantere in maini

2x20rep

I Culcat dorsal, picioarele indoite, mainile la ceafa

a) 1-8 ridicarea trunchiului pana coatele ating genunchii si coborarea lui



b) 1-2 ridicarea trunchiului la 45' in 2 timpi

3-4 coborarea picioarelor la verticala

5-6 idem 1-2; 7-8 idem 3-4

2x8t

2x8t

II.Stand departat

Ducerea bratelor prin inainte sus, alternativ

2x20rep

II.Culcat dorsal, bratele intinse in lateral

1indoirea genunchilor la piept

2 intinderea picioarelor la verticala

3-4 coborarea picioarelor in 2 timpi

5 idem 1; 6 idem 2; 7-8 idem 3-4

2x8t

III.Stand cu piciorul stg inainte, ganterele la umeri

Schimbarea picioarelor prin saritura (fandari cu saritura)

4x10rep

2x20rep

III.Culcat dorsal, mainile la ceafa

1 ridicarea trunchiului cu rasucire spre genunchiul piciorului stg piciorul drp.intins usor ridicat

2 rasucirea trunchiului spre genunchiul piciorului drp., picioriul stg. intins, usor ridicat; 3-8 idem 1-2

2x8t

IV.Stand departat, bratele cu gantere la umeri

Intinderea bratelor in lateral si revenire

2x20rep

IV.Culcat dorsal, bratele intinse deasupra capului

1 ridicarea trunchiului si a piciorului stg. la verticala, mainile apuca glezna

2-3 mentinere; 4 revenire

5 ridicarea trunchiului si a piciorului drp. la verticala, mainile apuca glezna

6-7 mentinere; 8 revenire

4x8t

V.Stand aplecat, bratele in jos

Ducerea bratelor inapoi si revenire

2x20rep

V.Asezat pe genunchi, usor departat, bratele intinse deasupra capului, tinand un baston

1 indoirea trunchiului lat.stg. (misc. de pendul)

2 indoirea trunchiului lat.drp

3-8 idem 1-2

4x8t

VI.Stand departat, aplecat cu bratele in jos

Balansarea bratelor lateral si revenire

2x20rep

VI.Culcat pe partea stg. sprijinit pe cot

a) 1-8 ridicarea si coborarea piciorului drp. intins si incordat la 45'

b) 1-8 ridicarea si coborarea piciorului drp. intins inainte

c) 1-8 ridicarea si coborarea piciorului drp. intins inapoi

(exercitiul se repeta si pe partea drp.)

VII.Stand departat trunchiuyl aplecat, bratele in prelungirea trunchiului

Indoiri laterale ale trunchiului stg-drp

2x20rep

VII.Asezat pe genunchi, usor departat, palmele pe umeri

1-8 rasucirea trunchiului stg. drp. (muschi fesieri incordati)

3-4x8t

VIII.Stand departat, aplecat inainte, bratele jos

Indreptarea trunchiului, revenire cu ridicarea bratelor in lateral

2x20rep

VIII.Asezat pe genunchi si maini

a) 1-8 ridicarea si coborarea piciorului stg.intins inapoi la 45' spre inapoi

b) 1-8 ridicarea si coborarea piciorului stg.intins lateral la 45'

COMBINARI

c) 1-2 ridicarea si coborarea piciorului stg.intins lateral la 45'

3-4 ridicarea si coborarea piciorului stg.intins la 45' spre inapoi; 5-6 idem 1-2; 7-8 idem 3-4

(exercitiul se repeta si pe partea drp.)

1x8t

1x8t

2x8t

IX.Stand departat, ganterele la umeri

Genuflexiuni

2x20rep

X.Stand cu bratele intinse inainte

Deschideri laterale

2x20rep

Complexul nr.2 cu gantere

Complexul nr. 2 pentru abdomen, talie solduri

I.Stand departat, cu bratele inainte, palmele spre interior

Ducerea bratelor la verticala si revenire

2x20rep

I.Culcat dorsal, picioarele indoite, mainile la ceafa

a) 1-8 ridicarea trunchiului (5cm), coatele presate spre inapoi



b) 1-8 ridicarea trunchiului cu usoara rasucire spre dreapta

c) 1-8 ridicarea trunchiului cu usoara rasucire spre stanga

d) 1-8 ridicarea trunchiului (5cm) cu rasucire spre stanga-dreapta

2x8t

2x8t

2x8t

2x8t

II.Stand departat, bratele lateral

Rotiri mici de brate spre interior si exterior

2x20rep

II.Culcat dorsal, picioarele indoite si putin departate, bratele indoite la piept

1-8 ridicarea lenta a trunchiului, bratele se intind dincolo de genunchi - coborare lenta

4x8t

III.Stand departat cu ganterele la ceafa

Extensia antebratelor si revenire

2x20rep

III.Culcat dorsal, bratele intinse lateral fixate de sol

1 ridicarea piciorului stang in aer si atingerea mainii drepte

2 revenire in pozitia initiala

3 ridicarea piciorului drept in aer si atingerea mainii stangi

4 revenire

4x4t

IV.Stand departat, trunchiul aplecat, bratele jos

Ridicarea bratelor la piept si revenire

2x20rep

IV.Culcat dorsal, bratele intinse lateral

1 ridicarea picioarelor la verticala

2 coborarea picioarelor in partea dreapta

3 ducerea picioarelor in partea stanga

4 revenire in pozitia fundamentala

4x4t

V.Stand departat cu bratele sus

Indoirea trunchiului stg-drp

2x20rep

V.Stand, picioarele departate, bratele pe langa corp

1 indoirea trunchiului in lateral stanga si ridicarea cotului spre tavan

2 indoirea trunchiului in lateral dreapta si ridicarea cotului drept

3 idem timpul 1; 4 idem timpul 2

6x4t

VI.Stand departat, cu bratele pe langa corp

Ridicarea bratelor cu gantere in lateral si revenire

2x20rep

VI.Stand departat, genunchii indoiti, mainile la ceafa, privirea inainte

a) 1 rasucirea trunchiului spre stanga

2 rasucirea trunchiului spre dreapta

3 idem timpul 1; 4 idem timpul 2

b) 1 rasucirea trunchiului spre stanga cu bratele laterale

2 rasucirea trunchilui spre dreapta cu bratele laterale

3 idem 1; 4 idem 2

4x4t

VII.Stand departat, bratele cu gantere la umeri

Rasucirea trunchiului stg-drp

2x20rep

VII.Culcat dorsal, bratele indoite lateral

a) 1-8 forfecarea picioarelor in plan vertical sub un unghi de 45

b) 1-8 forfecarea picioarelor in plan orizontal sub un unghi de 45

2x8t

2x8t

VIII.Stand departat cu ganterele pe umeri

Sarituri pe vericala din semigenuflexiune

4x10rep

2x20rep

VIII.Culcat dorsal, bratele intinse lateral

a) 1-2 ridicarea picioarelor la verticala simultan cu ridicarea bazinului; 3-4 revenire in pozitia initiala

b) 1-2 ducerea picioarelor peste cap simultan cu atingerea solului; 3-4 revenire la pozitia initiala

4x4t

4x4t

IX.Stand departat cu ganterele la ceafa

Indoirea trunchiului inainte si revenire

4x10rep

2x20rep

X.Stand departat cu ganterele la umeri

Ridicarea bratelor sus la verticala si revenire

4x10rep

2x20rep

BIBLIOGRAFIE

- Dragomir P., Scarlat E , EDUCATIA FIZICA SCOLARA-REPERE NOI-MUTATII NECESARE , ED. DID. SI PEDAGOGICA , BUCURESTI 2004

- Niculescu G, Gimnastica de baza, Ed. Printech, Bucuresti 2001

- Scarlat B.M., Scarlat E., Educatie Fizica si Sport - Invatamant liceal, Ed Didactica si Pedagogica, R.A Bucuresti 2003





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 800
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved