Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Conceptul de fitness

Fitness

+ Font mai mare | - Font mai micConceptul de fitness

Inca de acum 2000 de ani, Hypocrate si Galen afirmau relatia dintre capacitatea de miscare si starea de sanatate fizica si psihica.De atunci, omenirea este continuu preocupata de aflarea unor solutii pentru prelungirea vietii active, pentru realizarea unei calitati superioare, optima a cursului intregii vieti.

Toti oamenii isi doresc sa faca fata sarcinilor cotidiene sau sa-si indeplineasca obiectivele propuse, fapt pentru care au nevoie de un anume suport fizic si psihic, de agilitate fizica si mentala, de capacitatea de a comunica cu cei din jur si de a se implica in problemele sociale.

Toate aceste repere esentiale vietii au un suport complex, care este fitness-ul.

Fitness pentru viata - o sintagma care rezuma o intreaga filozofie ce releva importanta unui regim rational in care exercitiile fizice adecvate fac parte inseparabila din existenta omului.

Seneca spunea acum aproape doua milenii: "Omul nu moare, ci el isi pregateste singur sfarsitul". Acest adaggio este astazi mai actual ca oricand, prin ritmul de viata, lipsa de grija si intelegere pentru propriul corp si printr-o serie de obisnuinte care ne pun in pericol sanatatea.

Fitness reprezinta (conform Falss, Bayler, Dishman, 1980) o "forma automotivanta de participare sistematica in practicarea exercitiilor fizice, in scopul imbunatatirii calitatii vietii". Conceptul de fitness s-a activat evident si intareste strategia generala de mentinere a starii de sanatate; el exprima capacitatea de a accede la o calitate optima a vietii, fiind in acelasi timp "o conditie dinamica, multidimensionala, ce se bazeaza pe o stare de sanatate pozitiva si include mai multe componente: fitness intelectual, social, spiritual si fizic". (Dumitru, G., 1997)

In literatura anglo-saxona capacitatea motrica are ca echivalent termenul de fitness. Toata lumea este in cautarea fitness-ului, ca element favorizant al cresterii calitatii vietii.

Dupa Corbin si Lindsey, conceptul de fitness se rezuma la raspunsul afirmativ la urmatoarele intrebari:

Poti realiza sarcinile zilnice cu vigoare, fara a resimti oboseala?

Ai o atitudine corporala corecta?

La sfarsitul zilei ai suficienta energie pentru activitati de timp liber?

Ai un corp suplu si agil?

Te poti angaja in efort fizic prelungit?

Dupa Allsen, Harrisan si Vance, fitness-ul desemneaza un set de atribute prin care individul face fata solicitarilor fizice si functionale din activitatile cotidiene sau sportive, dependent de conditia sa anatomica, fiziologica si psihologica.

Fitness-ul reprezinta o stare de bine, care permite desfasurarea actiunilor motrice cu vigoare, reduce riscul imbolnavirilor datorate lipsei de miscare si stabileste o baza solida pentru activitatile de performanta.

Astazi fitness-ul face parte integranta din stilul de viata al omului modern, care apreciaza valoarea activitatilor fizice, motrice, indiferent de varsta, de conditia materiala sau sociala.

In epoca actuala, activitatea fizica este parte a stilului de viata al omului contemporan, un fapt constituit intr-o necesitate fundamentala. Fitness-ul cuprinde in ansamblu forme de actionare care isi aduc contributia la realizarea si mentinerea starii pozitive, de a fi mereu "in forma". El este un veritabil sistem igienic de viata ce implica:

O activitate psiho-fizica desfasurata sistematic, regulat si complet, care dezvolta, alaturi de sistemele morfo-functionale ale organismului, calitati motrice simple sau combinate;

O alimentatie sanatoasa si echilibrata.

Un termen inrudit in literatura il reprezinta fitness-ul motor. Acesta deriva din conceptul general si are ca substrat componenta neuro-musculara a conditiei fizice. Dupa Corbin si Lindsey, acesta reprezinta capacitatea individului de a realiza o actiune motrica, cu caracteristicile unei deprinderi (motrice) in mod performant. Trasatura esentiala a fitness-ului motor este, deci, eficienta miscarii. In figura de mai jos sunt prezentate componentele acestei capacitati, conditionata ereditar.Componentele fitness-ului sunt prezentate in schema de mai jos:


Aceste cinci componente sunt dependente de starea de sanatate. Orice individ isi poate imbunatati aceste calitati, chiar daca nu are aptitudini sportive.

In sistemul  mijloacelor acestui concept, se desprind prin complexitate si eficienta componentele fitness-ului dinamic, armonizate cu tehnicile de intarire musculara si de refacere.

Cele mai valoroase lectii de fitness sunt cele care imbina elementele de sport aerobic, gimnastica, stretching sau yoga, urmate de sauna, masaj, jacuzzi. In contextul acestor alternative de asigurare a starii de fitness, se afla si swissball.

RAMURI ALE FITNESS-ULUI DINAMIC

Dupa G. Popescu, 2003

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3236
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved