Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Istoric Swissball

Fitness



+ Font mai mare | - Font mai mic



Istoric

Swissball isi are originea in anul 1963, cand un mestesugar italian, Aquilius Cosani, a inceput sa produca jucarii ce aveau ca materie prima vinilinul in locul cauciucului. El avea o tehnica speciala pentru aceste mari si colorate mingi, cunoscute mai tarziu ca mingi de gimnastica, si a inceput comercializarea acestora pe teritoriul european. La putin timp dupa aceasta, psihoterapeutul englez Mary Quinton a descoperit aceste mingi in orasul elvetian Berna si le-a integrat in programele sale de tratament pentru nou-nascuti si copii mici. Ulterior, el a prezentat aceste mingi mentorului sau Bobath, impreuna cu care le-a folosit in programele de reabilitare din Anglia. Insa, utilizarea lor de catre populatia adulta s-a datorat doctorului Susan Klein-Vogelbach, fondator si director al Scolii P.T. din Basel, Elvetia. Ea a fost prima persoana fizica care a utilizat aceste mingi cu populatia adulta, in special cu cei ce aveau probleme ortopedice sau altfel de probleme medicale.



Dar, in ciuda originii sale italiene, terapeutii americani au fost cei care i-au dat numele de swissball, deoarece acestia au fost martorii utilizarii si beneficiilor mingii in clinicilor P.T din Elvetia. Totusi, grupul Bobath a fost responsabil de introducerea swissball in S.U.A. In 1989, fizioterapeutul Joanne Posner-Meyer a inceput instruirea terapeutilor americani aplicand exercitiile swissball in cadrul neurologiei, ortopediei si fitness-ului.

Astazi, antrenorii de atletism, preparatorii fizici, antrenorii personali, fizioterapeutii folosesc swissball in programele fitness si de reabilitare destinate atletilor, pacientilor, sportivilor si populatiei in general.

Denumita de asemenea "Exercise ball", "Fitness ball", "Physio ball", "Balance ball", a trecut de la folosirea in domeniul medical la arena sportului in 1990. Terapeutii din atletism, ca de exemplu Paul Chek, a realizat ca aceasta minge poate fi folosita intr-un mod mai agresiv la sporirea performantelor atletilor. Astfel, ea se regaseste astazi in toate domeniile profesionale ce implica masa musculara.

Pe masura ce popularitatea mingii a crescut, ea si-a facut loc in toate salile de fitness din occident, mai putin in Romania, unde procesul este mai lent. Datorita popularitatii in industria fitness-ului si de asemenea in programele de reabilitare, aceste mingi sunt folosite de ceva timp si in sectorul privat. Desi initial aceasta minge era folosita doar in programele de reabilitare, acum este utilizata ca scaun pentru biroul de munca, antrenament regulat de forta si de mobilitate, dar si pentru joaca.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 795
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved