Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Efectele somnului

Sport



+ Font mai mare | - Font mai mic



Efectele somnului

Semnificatia somnului a atras totdeauna preocuparea ganditorilor:



Aristotel explica somnul prin posibilitatea " de a racori clocotele acumulate in timpul zilei", Shakespeare numea somnul "balsam pentru sufletele mahnite, a doua putere a marii naturi; restauratorul primar al banchetului vietii", iar Freud a asociat somnul cu "o calatorie simbolica inapoi in timp, in siguranta pantecului mamei".

Un somn sanatos se caracterizeaza prin adormire rapida si nivel adecvat de profunzime. Somnul, mijloc natural, esential de refacere, nu poate fi suplinit de nici un alt mijloc de regenerare.

Efectele de regenerare, de refacere ale somnului se reflecta in mod evident la nivelul sistemul nervos si la alte structuri organice, ale oamenilor obositi, si mai ales al sportivilor, care au nevoie de restabilire a potentialului functional si energetic.

In timpul somnului:

- hormonul de crestere (somatotrop sau HGH), este activat, cea mai propice eliberare intre ora 2 si 4 (dimineata), accentuandu-se refacerea si regenerarea tesuturilor, a celulelor cerebrale;



- rezervele energetice sunt refacute (teoria moderna a alimentatiei sustine asimilarea substantelor nutritive, in timpul somnului);

- creierul este eliberat de sarcini inutile: in scoarta cerebrala se propaga unele procese inhibitoare cu caracter protector, care indeparteaza produsele metabolice acumulate, in scopul protejarii scoartei de suprasarcini;

- irigare sanguina eficienta a organismului;

Investigatiile unor psihologi au condus la concluzia ca sportivii au nevoie de o perioada mai scurta si/sau dorm mai bine (Porter, Horner, citati de Schneider, F., 1995).

Din aceeasi sursa aflam, ca experimentele medicale indica faptul ca, in urma unor eforturi de rezistenta, sportivii adorm mai repede, iar somnul lent (non-REM), cat si durata totala de somn se prelungesc.

Activitatea sportiva prestata in unele situatii precum, seara tarziu, cu solicitare ridicata, in conditii ambientale necorespunzatoare, intarzie instalarea starii de somn si reduce durata totala de somn paradoxal (REM).





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1512
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved