Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Arbitrii, scorerul si cronometrorul - arbitrul de handbal

Sport+ Font mai mare | - Font mai micArbitrii, scorerul si cronometrorul - arbitrul de handbalSarcini generale inainte, in timpul si dupa joc

 


Sarcini prevazute de regulament

Pe langa sarcinile prevazute in regulament, arbitrii trebuie sa isi pregateasca jocul care urmeaza sa il arbitreze (de ex. contextul general, orice posibil impact al jocului, strategiile echipelor sau orice probleme care ar putea sa apara). Capitolul 2 ofera un sumar al ceea ce implica aceste pregatiri, cum trebuie sa reactioneze arbitrii la conflictele tipice si cum pot folosi arbitrii anumite semne pentru a comunica in timpul jocului.

Nota: Responsabilitatea arbitrilor de a supraveghea jucatorii si oficialii incepe din momentul cand acestia ajung la locul de desfasurare al jocului (17:2). Comportarile nesportive (grosolane) sau violenta care are loc oriunde, la locul desfasurarii jocului, trebuie sanctionata (Capitolul 1.6 si regula 16:14).

Concluziile Capitolului 1.8

Sarcini generale inaintea, in timpul si dupa joc

Instrumente pentru arbitraj

Tehnici de alergare si pozitionare

Sarcinile scorerului si cronometrorului

Capitolul 2 ofera indicii si informatii practice despre:

Pregatirea pentru joc

Solutionarea problemelor in timpul jocului

Comunicarea in timpul jocului, prin semne

Sfaturi despre ceea ce trebuie facut inainte de joc, in timpul pauzei si dupa joc

Regula oficiala

Regula 17: Arbitrii

Doi arbitrii, cu drepturi egale, vor fi responsabili pentru fiecare meci. Ei vor fi asistati de un cronometror si un scorer.

Arbitrii supravegheaza comportamentul jucatorilor si al oficialilor de echipa, din momentul intrarii acestora in incinta de desfasurare a jocului si pana la parasirea ei.

Inaintea jocului, arbitrii sunt responsabili de inspectia terenului de joc, a portilor si a mingii de joc; arbitrii decid mingea de joc (regulile 1 si 3:1).

Arbitrii supravegheaza ca cele doua echipe sa fie in echipament de joc corespunzator. Ei verifica raportul de joc si echipamentul jucatorilor. Ei se asigura ca in spatiul de schimb numarul jucatorilor si al oficialilor este in limitele regulamentului si stabilesc prezenta si identitatea "responsabilului oficial al echipe", pentru fiecare echipa. Orice neconcordante trebuiesc corectate (4:1-2 si 4:7-9).

Efectuarea tragerii la sorti (10:1) se face de catre unul dintre arbitrii, in prezenta celuilalt si a responsabilului oficial al echipei, pentru fiecare echipa, sau a unui oficial de echipa sau jucator care participa in numele responsabilului oficial al echipei.

In principiu, tot jocul va fi arbitrat de aceeasi arbitri. Este responsabilitatea lor sa se asigure ca jocul se desfasoara in conformitate cu regulamentul de joc si ei trebuie sa sanctioneze orice abatere de la regulament (vezi, totusi, regulile 13:2 si 14:2). Daca unul dintre arbitri nu poate termina jocul, celalalt arbitru continua sa arbitreze singur (pentru competitiile IHF si continentale, aceasta situatie se trateaza in conformitate cu regulamentele competitiilor respective).

Daca amandoi arbitrii fluiera o abatere si sunt de acord cu echipa care trebuie sanctionata, dar au opinii diferite in legatura cu severitatea sanctiunii, se va aplica cea mai severa.

Daca amandoi arbitrii fluiera pentru a sanctiona o abatere, sau mingea a parasit terenul, si cei doi arbitri au pareri diferite in ceea ce priveste echipa care trebuie sa se afle in posesia mingii, arunci trebuie sa se aplice decizia comuna a arbitrilor, la care ajung dupa consultari.

Daca nu pot ajunge la o decizie comuna, va prevala opinia arbitrului de centru.

Un time-out este obligatoriu in acest caz.

Dupa consultari, ei semnalizeaza clar ce au hotarat, si jocul se reia cu fluierul arbitrului (2:8d, 15:5).

Amandoi arbitrii sunt responsabili pentru notarea scorului. Arbitrii noteaza, de asemenea, avertismentele, eliminarile, descalificarile si eliminarile definitive.

Amandoi arbitrii sunt responsabili pentru controlul timpului de joc. Daca exista indoieli asupra corectitudinii timpului de joc, arbitrii vor ajunge la o decizie comuna (vezi regula 2:3).

Arbitrii sunt responsabili pentru completarea corecta a raportului de joc, dupa joc. Eliminarile (16:11) si descalificarile de felul celor indicate la regula 16:8, paragraful 4, trebuie explicate in raportul de joc.

Deciziile luate de arbitri pe baza observarii faptelor de catre ei sau a judecatii lor sunt finale.

Se poate face apel numai impotriva deciziilor care nu sunt in conformitate cu regulamentul.

In timpul jocului, numai "responsabilul oficial de echipa" are dreptul sa se adreseze arbitrilor.

Arbitrii au dreptul sa suspende temporar sau permanent un joc. Trebuie facute toate eforturile pentru continuarea jocului, inainte de a lua decizia de a suspenda permanent un joc.

Echipamentul negru este destinat initial arbitrilor.

Concluzia 1: Verificarea portilor inaintea inceperii jocului.

Verificarea plaselor portilor

Verificarea plasei secundare

Nota: Plasa distrusa

Verificarile necesare inainte de inceperea jocului

Nota: Arbitrii trebuie sa soseasca in timp util - conform regulamentului - pentru a putea efectua verificarile si pentru a putea remedia orice problema. Ei trebuie sa isi faca timp si pentru ca ei sa pregateasca jocul (de ex. incalzirea, vezi Capitolul 3).

De obicei, nu este necesar ca arbitrii sa faca o inspectie minutioasa a salii, mai ales in salile unde se desfasoara in mod frecvent competitii, si se pot rezuma la verificarea anumitor aspecte, cum ar fi verificarea spatiilor de siguranta, a bancilor de rezerve si a mesei cronometrorului.

Portile sunt foarte importante. Din motive de securitate, meciul poate incepe doar daca portile sunt bine ancorate de podea. Plasele trebuiesc sa fie corect atasate de porti si trebuiesc sa fie verificate, pentru a nu avea defecte (vezi Concluzia 1).

Inspectia salii

Echipa gazda trebuie sa ofere minim doua mingi regulamentare (vezi Capitolul 1.1). arbitrii trebuie sa aleaga mingea de joc si sa o retina. Totusi, echipele au voie sa o verifice rapid, apoi sa o inapoieze arbitrilor. Mingile de rezerva sunt inmanate scorerului, iar acesta le va tine la indemana la masa oficiala.

Concluzia 2: Verificarea mingilor la inceputul jocului.

Arbitrii si, daca este necesar, delegatul verifica mingile si presiunea aerului din acestea (este prea tare sau prea moale?).

Arbitrii aleg mingea de joc si mingile de rezerva.

Concluzia 3: Verificarea jucatorilor, oficialilor si a raportului de joc

Echipamentul

Jucatorii unei echipe trebuie sa aiba echipament de joc identic

Toti portarii unei echipe trebuie sa aiba echipament identic (inclusiv vesta)

Asigurati-va ca jucatorii nu poarta obiecte periculoase (de ex. cercei sau piercing-uri)

Echipele

Cel putin 5 jucatori ai fiecarei echipe trebuie sa fie prezenti

Fiecare echipa poate avea maxim 4 oficiali

Trebuie desemnat oficialul responsabil de echipa

Verificati legitimatiile de joc

Raportul de joc

Legitimatiile de joc, daca exista prevazuta aceasta masura

Semnaturile responsabililor de echipa

Verificarea legitimatiilor si a raportului de joc

In cadrul ligilor inferioare:

Verificarea identitatii jucatorilor (fotografia din legitimatie) - daca se cere o asemenea masura

 • Verificarea numerelor inscrise in raportul de joc cu numarul pe care il poarta jucatorii pe tricou (important in cazul acordarii avertismentelor, eliminarilor, etc.)
 • Verificarea aleatorie a datei de nastere - daca se impune o asemenea masura.

Jocuri internationale si jocuri din ligile superioare:

Verificati dreptul de participare la joc al jucatorilor (data, semnatura, verificarea cu listele oficiale cu jucatori). La jocurile organizate de IHF sau de federatiile continentale, aceasta verificare va fi efectuata de catre delegatul tehnic, in timpul sedintei tehnice.

Verificarea raportului de joc

Asigurati-va ca toate campurile sunt completate corect si contin urmatoarele detalii:

 • Jocul, tipul jocului, categoria, echipele, locul, data
 • Numele scorerului si cronometrorului
 • Numele tuturor oficialilor (maxim 4), unul dintre oficiali fiind desemnat ca "oficial responsabil de echipa" (primul paragraf al regulii 4:2), acesta trebuie sa semneze raportul de joc.
 • Verificati ca toti jucatorii trecuti in raportul de joc sa fie prezenti la teren (verificati si numerele acestora).

O persoana are drept de participare la joc daca:

a) este prezenta la inceputul jocului

b) a fost inscrisa in raportul de joc

c) nu a fost descalificata inaintea inceperii jocului (16:14)

d) in functie de regulamentul competitiei: persoana poate confirma dreptul de a juca in echipa respectiva in acea zi.

Daca numele unui jucator a fost inscris in raportul de joc, dar acesta nu este prezent la teren la inceputul jocului, numele sau trebuie sters din raportul de joc. Daca un jucator ajunge dupa inceputul jocului, el va

fi inscris in raportul de joc de catre scorer. Abia atunci acest jucator va avea drept de participare la joc (4:3, 18:1). El poate lua parte joc imediat, fara a fi necesara informarea arbitrilor.

Totusi, aceasta procedura de a adauga jucatori pana la numarul maxim de 14 jucatori nu se aplica in cazul aruncarilor de departajare de la 7m (vezi regula 4:1 si comentariul regulii 2:2).

Verificarea echipamentului jucatorilor

Portarii trebuie sa fie clar identificati (iar numerele lor trebuie trecute in raportul de joc). Echipamentul acestora trebuie sa fie diferit de cel al jucatorilor de camp ai ambelor echipe si de echipamentul portarilor adversi. Aceasta diferenta este esentiala pentru ca portarii pot participa la joc in spatiul de joc (5:3). Pentru ca regula 4:1 permite oricarui jucator sa fie desemnat ca si portar sau jucator de camp, arbitrii trebuie sa se asigure ca jucatorul desemnat ca portar in acel moment poarta echipament corespunzator (de ex. el poate sa isi ia un tricou de aceeasi culoare cu echipamentul portarilor).

Nota: Jocul trebuie intrerupt daca aceasta regula este incalcata, iar jucatorul respectiv trebuie sa paraseasca terenul. Daca echipa are posesia mingii, se va acorda o aruncare libera pentru adversari.

Fiecare echipa trebuie sa poarte echipament de culoare diferita, avand numere pe partea din fata a tricourilor (de cel putin 10 cm) si pe partea din spate (de cel putin 20 cm), vezi regula 4:8

Este permisa doar folosirea ochelarilor sportivi

Jucatorii nu au dreptul sa poarte bratari sau inele (doar daca sunt acoperite in mod corespunzator)

Cerceii trebuie acoperiti corespunzator (indiferent de marime) (4:9); acesta este mai ales cazul echipelor feminine

Verificati incaltamintea jucatorilor, daca este necesar (in functie de tipul suprafetei si regulamentelor specifice)

Benzile pentru par si mansetele in jurul incheieturii mainii sunt permise (4:9)

Obiectele care ar putea pune in pericol coechipierii sau adversarii trebuiesc indepartate

Mastile pentru fata si protectiile pentru nas sunt interzise.

Concluzia 4: Rezolvarea problemelor - arbitrii trebuie sa cunoasca regulamentul competitiei in care sunt implicati. Acesta este prioritar peste sfaturile generale mentionate mai sus.

Problema: Mingea oferita de catre echipa gazda nu este regulamentara, dar echipa oferita de echipa oaspete este regulamentara.

Solutie: Folositi mingea oferita de echipa oaspete.

Problema: Niciuna dintre echipe nu poate pune la dispozitie o minge regulamentara.

Solutie: Folositi mingea care este cea mai apropiata de conditiile regulamentare (si inregistrati acest fapt in raportul de joc). Jocul nu poate fi amanat doar din cauza faptului ca nu exista o minge regulamentara.

Problema: Defectiuni ale terenului de joc

Solutie: Daca defectiunile pot fi remediate in timp util (15 minute), echipa gazda trebuie sa faca acest lucru imediat. Defectiuni serioase trebuiesc trecute in raportul de joc. Defectele care nu pot fi remediate rapid trebuiesc trecute in raportul de joc; jocul se va disputa in ciuda acestor defectiuni (doar daca nu sunt extrem de serioase).

Problema: Una dintre echipe nu ofera un scorer sau un cronometror.

Solutie: Aceeasi persoana poate indeplini ambele functii, sau una dintre echipe va oferi si scorerul si cronometrorul (detalii despre acest incident trebuiesc trecute in raportul de joc). Acest incident poate fi rezolvat pe baza regulamentelor aplicabile.

Problema: Cronometrul oficial nu poate fi controlat de la masa scorerului.

Solutie: Cronometrul poate fi folosit doar daca este controlat de la masa cronometrorului si daca este prevazut cu o sirena. Daca nu, se va folosi un cronometru de mana.

Problema: Echipament neregulamentar

Solutie: Daca echipele au echipament de culori apropiate, echipa oaspete trebuie sa isi schimbe tricourile. Portarul trebuie sa isi schimbe echipamentul daca este posibil ca acesta sa fie confundat cu un jucator de camp al echipei adverse.

Problema: Una dintre echipe nu apare la teren (cel putin 5 jucatori trebuie sa fie prezenti)

Solutie: Regulamentul nu specifica un timp de asteptare; timpul standard este de aproximativ 15 minute, dar trebuie urmat regulamentul specific al competitiei; totusi, timpul calatoriei si importanta jocului trebuiesc luate in considerare. Daca echipa oaspete a fost contactata si a confirmat faptul ca va intarzia, atunci echipa gazda si arbitrii trebuie sa astepte si sa incerce sa joace meciul, daca sala este libera.

Problema: Unul dintre arbitri nu apare la joc

Solutie: Se aplica principiul de mai sus. O data ce s-a incheiat timpul de asteptare, arbitrul prezent va conduce singur jocul. Daca celalalt arbitru ajunge mai tarziu, acesta se va alatura in acel moment. Totusi, un alt arbitru care este prezent la sala nu poate participa la joc. Aceasta situatie poate fi rezolvata in diferite moduri, in functie de regulamentele in vigoare.

Problema: Un arbitru se accidenteaza

Solutie: Arbitru accidentat poate reveni pe teren dupa o scurta pauza. Un alt arbitru (de ex. un arbitru de rezerva) nu are dreptul de a intra pe teren. In functie de regulamentul competitiei, un cuplu de rezerva poate intra pe teren (asa se procedeaza in cazul Jocurilor Olimpice, Campionatului Mondial sau continental).

Nota:

 • Obiectiile unei echipe impotriva desfasurarii jocului, locului de desfasurare, terenului, etc., trebuiesc rezolvate inainte de inceputul jocului. Arbitrii trebuie sa inscrie plangerile in raportul suplimentar, iar apoi sa inceapa jocul. Arbitrii pot sa ia o hotarare in ceea ce priveste obiectiile asupra terenului de joc (de ex. suprafata este prea lunecoasa si ar putea fi periculoasa.)
 • Defectele echipamentului de joc care apar sau care sunt observate in timpul jocului trebuiesc remediate imediat, pe cat posibil. Aceasta regula se aplica si asupra mingii neregulamentare (3:4)

Pregatirile personale ale arbitrilor

Inainte de a parasi vestiarul, arbitrii trebuie sa isi verifice inca o data echipamentul. Echipamentul de baza include: ceasul, fluierul, cartonasul galben si cel rosu, carnetelul pentru notite, pix, moneda pentru tragerile la sorti.

In competitiile IHF, arbitrii nu trebuie sa aiba cronometru (pentru ca timpul de joc este verificat de catre delegatul tehnic); ei trebuie sa isi noteze doar avertismentele.

Dupa verificarea echipamentului si efectuarea eventualelor corectari, arbitrii trebuie sa se incalzeasca in acelasi mod ca si echipele. In ligile inferioare, arbitrii trebuie sa se incalzeasca in vestiar sau pe coridorul de la vestiar la teren (vezi exercitii sugerate in Capitolul 3). Daca este posibil, arbitrii trebuie sa se incalzeasca in lungul terenului (vezi Concluzia 5). Acest lucru le da posibilitatea sa intre in atmosfera jocului si sa observe cele doua echipe.

Tragerea la sorti

Unul dintre arbitrii, in prezenta celuilalt, face tragerea la sorti in fata mesei cronometrorului, pentru a decide care dintre echipe va avea aruncare de incepere si care va alege terenul (vezi Concluzia 6). In mod ideal, se va folosi o moneda speciala de plastic, iar echipa gazda va alege una dintre parti. Procedura exacta este detaliata in Concluzia 6. Echipa care castiga tragerea la sorti poate alege sa execute aruncarea de incepere sau sa aleaga terenul (vezi primul paragraf al regulii 10:1).

Concluzia 5: Incalzirea arbitrilor

Exercitiile initiale pot fi efectuate in vestiar

Exercitiile din alergare (alergare cu schimbari de directie) sunt o parte esentiala a incalzirii

Arbitrii au posibilitatea de a privi echipele si jucatorii in timpul incalzirii (comportamente ciudate?)

Alergarile de la finalul incalzirii trebuie sa fie similare, ca si viteza, cu alergarile din timpul jocului.

Arbitrii se pot intoarce, pentru scurt timp, in vestiar, dupa incalzire.

Arbitrii opresc incalzirea echipelor la timpul stabilit.

Concluzia 6: Tragerea la sorti dinaintea jocului, pentru a decide care echipa va alege aruncarea de incepere si care va alege terenul

Arbitrii, jucatorii si oficialii isi strang mana

Una dintre echipe isi alege o parte a monezii

Moneda este aruncata in aer

Cine a castigat?

Terenul si posesia mingii sunt decise si semnalizate de catre arbitru.

Arbitrul semnalizeaza faptul ca echipele trebuie sa schimbe locurile pe teren.

Echipele au inca dreptul de a-si alege un capitan

In trecut, doar capitanii de echipa aveau dreptul de a se adresa arbitrilor. Totusi, aceasta responsabilitate a fost transferata oficialului responsabil de echipa. Acum, rolul capitanului de echipa este acela de a decide ce va alege daca acesta castiga tragerea la sorti.

Totusi, din cauza faptului ca tragerea la sorti intrerupe incalzirea jucatorilor, regulamentul a fost modificat in 2005 pentru a permite oficialului responsabil de echipa, unui alt oficial sau altor jucatori de a participa la tragerea la sorti (17:4).

Aceasta inseamna ca un capitan de echipa nu mai este necesar, din punct de vedere regulamentar si al sarcinilor oficiale. Dar acesta poate fi desemnat, in scop pedagogic, la echipele de tineret, iar capitanul de echipa poate fi identificat printr-o banderola. Totusi, pentru ca echipele nu trebuie sa mai desemneze un capitan, nu este nevoie ca banderola sa fie purtata, daca echipa nu isi desemneaza un capitan.

Nota: Echipele au dreptul sa isi desemneze un capitan.

Concluzia 7: Sarcinile arbitrilor in imediata apropiere a inceperii jocului

Arbitrii fluiera pentru a semnaliza incheierea incalzirii echipelor.

Arbitrii conduc echipele pe teren, in functie de eveniment.

Echipele, arbitrii, scorerul, cronometrorul si oficialii sunt prezentati publicului.

Jucatorii echipelor dau mana

Scorerul, cronometrorul si delegatul tehnic dau mana si pun la punct ultimele detalii.

Jucatorii isi ocupa pozitiile pentru inceperea jocului. Arbitrul fluiera inceperea jocului.

Numaratoarea inversa pentru inceperea jocului

Procedurile dinaintea inceperii jocului pot varia in functie de liga si nivelul competitiei. In ligile inferioare, se poate intampla ca echipele sa nu se incalzeasca pe teren, din cauza programului incarcat al salii. La jocurile IHF sau continentale, pe de alta parte, exista un program strict, iar arbitrii si oficialii trebuie sa se asigure ca toata lumea va urma acest program (datorita transmisiunilor TV). Dupa verificarea bancilor de rezerve, arbitrii verifica pozitia jucatorilor pentru inceperea jocului si isi ocupa pozitiile de arbitru de centru si arbitru de poarta. Ei iau contact vizual intre ei si cu cronometrorul (ridica bratul pentru a confirma ca este pregatit). Arbitrul de centru fluiera si verifica rapid daca cronometrul salii a fost corect pornit.

Concluzia 8: Sarcinile arbitrilor in timpul pauzei

Compararea notitelor cu scorerul

Merg in vestiar si se relaxeaza si beau apa

Discuta sumar prima repriza si se pun de acord asupra modului de a aborda a doua repriza.

Ajung la timp la masa cronometrorului si se asigura ca pauza este incheiata corespunzator.

Sarcini in timpul pauzei

De indata ce se aude semnalul automat de final al primei reprize, arbitrii trebuie sa verifice timpul de joc si scorul si sa stabileasca momentul aruncarii de incepere al celei de-a doua reprize. Ei vor lua cu ei mingea (si o vor lasa la masa cronometrorului, de exemplu).

Arbitrii isi compara apoi notitele intre ei si apoi cu scorerul si cronometrorul. Notitele pot fi comparate in sala, dar este mai bine ca acest lucru sa se faca in vestiar. Trebuiesc verificate golurile, avertismentele, eliminarile, descalificarile si eliminarile definitive. Daca este cazul, trebuiesc verificati si jucatorii care au ajuns mai tarziu la teren si care au fost inscrisi in raportul de joc de catre scorer dupa inceperea jocului.

In timp ce se afla in vestiar, arbitrii trebuie sa se relaxeze, sa bea apa, inainte de a discuta prima repriza si lucrurile asupra carora trebuie sa fie atenti in a doua repriza.

Imediat inaintea inceperii celei de-a doua reprize

Dupa o noua verificare a echipamentului, arbitrii trebuie sa se asigure ca ajung la masa cronometrorului in timp util pentru a incepe a doua repriza si, daca este necesar, ei pot fluiera pe coridorul ce duce la vestiarele echipelor pentru a chema pe teren echipele. Daca una dintre echipe intarzie totusi, in ciuda faptului ca au fost chemati de arbitru, oficialul responsabil de echipa va fi sanctionat pentru comportare nesportiva (16:13).

Arbitrii trebuie sa verifice numarul de jucatori de pe teren si de pe banca de rezerve (tinand cont si de eliminarile dictate in prima repriza, care nu au expirat inca) inainte de a fluiera inceperea celei de-a doua reprize.

Dupa o scurta consultare, arbitrii isi iau locul pe teren si fluiera inceperea celei de-a doua reprize.

Concluzia 9: Sarcinile arbitrilor dupa joc

Dupa fluierul de final al jocului, arbitrii dau mana cu jucatorii si oficialii de echipa

Dau mana cu scorerul si cronometrorul, si, daca este necesar, cu oficialii

Arbitrii verifica raportul de joc si apoi il semneaza (la evenimentele IHF si continentale, acest lucru este facut la masa cronometrorului, in rest poate fi facut in vestiar)

Verifica si apoi semneaza raportul de joc completat corect.

Sarcinile arbitrilor dupa joc

Inainte de a parasi terenul de joc si de a se indrepta spre vestiar, arbitrii trebuie sa verifice scorul final si acuratetea acordarii semnalului acustic de final de joc. Ei trebuie apoi sa mearga in vestiar si sa verifice avertismentele, eliminarile, descalificarile si eliminarile definitive si alte incidente trecute in raportul de joc.

Completarea raportului de joc

Inscrierea scorului, inclusiv scorul la pauza

Inregistrarea incidentelor:

Masuri disciplinare

Accidentari

Proteste formale (arbitrii trebuie sa inscrie un protest, daca acest lucru este cerut de catre responsabilul clubului respectiv)

Numarul de spectatori, daca acest lucru este cerut de catre regulamente (obligatoriu in cazul evenimentelor IHF, EHF si jocurile din cadrul ligilor nationale)

Numarul personalului de securitate (daca acest lucru este cerut de regulamentele nationale)

Numarul de aruncari de la 7m acordate, inclusiv numarul aruncarilor de la 7m transformate

Time-out-urile de echipa si momentul cand acestea au fost cerute

Oficialul responsabil de echipa (sau un alt oficial) trebuie sa contrasemneze raportul de joc dupa acesta a fost completat de catre arbitrii (nu mai sunt permise adaugari din partea nimanui)

Se achita cheltuielile

Raportul de joc trebuie trimis in aceeasi zi (conform regulamentelor)

Arbitrii au datoria de a supraveghea evenimentele pana in momentul cand parasesc locul de desfasurare al competitiei

Arbitrii trebuie sa supravegheze evenimentele chiar si dupa finalul jocului, pana cand acestia parasesc locul de desfasurare al competitiei (17:2). Ei trebuie sa sanctioneze sau sa raporteze orice incident special care are loc dupa finalul jocului (de ex. insulte din partea jucatorilor sau a oficialilor). Incidentele care au loc dupa fluierul de final trebuiesc inscrise in raportul de joc. Daca spatiul nu este suficient, se mai poate folosi o foaie suplimentara, care trebuie semnata de catre ambii arbitrii si reprezentantii ambelor echipe. Cele mai importante trebuiesc, totusi, inscrise pe raportul de joc.

Daca raportul de joc a fost deja semnat (semnat de catre ambele echipe), singura optiune ramasa este de a adauga un comentariu si notat faptul ca incidentul a avut loc sau a fost observat dupa ce raportul de joc a fost semnat de catre reprezentantii echipelor si nu mai este posibil sa obtina semnatura acestora pentru a confirma incidentul.

Instrumente pentru arbitraj

 


Ce prevede regulamentul despre arbitraj

Regula 17 ofera un sumar despre sarcinile de baza pe care arbitrii trebuie sa le indeplineasca:

 • Contorizarea si inregistrarea golurilor (17:8)
 • Inregistrarea avertismentelor, eliminarilor, descalificarilor si eliminarilor definitive (17:8)
 • Sanctionarea tuturor infractiunilor (17:5)
 • Verificarea timpului de joc (17:9)

Regula 17:5 prevede faptul ca arbitrii sunt, in general, responsabili pentru a se asigura ca un joc se va desfasura conform regulamentului. Regulamentul ajuta arbitrii in sarcina lor de a sanctiona toate infractiunile: "Deciziile luate de arbitri pe baza observarii faptelor de catre ei sau a judecatii lor sunt finale" (17:11).

Arbitrii trebuie sa se asigure ca fac totul pentru a ajunge la o decizie corecta pe baza:

 • pozitiei din care ei observa jocul
 • sa incerce sa fie in cea mai buna pozitie
 • cunostintelor de regulament
 • judecata lor asupra situatiei (de ex. intelegerea jocului)

Chiar daca regulamentul specifica faptul ca, in majoritatea cazurilor, aceste decizii nu pot fi contestate, acesta este un lucru subiectiv. Drept urmare, opiniile pot fi diferite intre jucatori, oficiali sau spectatori despre deciziile arbitrilor.

Deciziile arbitrilor asupra faptelor sunt finale. Singura exceptie este: "Se poate face apel numai impotriva deciziilor care nu sunt in conformitate cu regulamentul" (17:11).

Exemple:

 • avertizarea unui jucator, in loc de a elimina jucatorul respectiv, in urma unei schimbari gresite
 • daca un oficial este eliminat, dar ar fi trebuit sa fie descalificat, pentru ca un alt oficial de echipa a primit deja un avertisment si a fost eliminat.

Concluzia 10: Ce trebuie sa observe si sa inregistreze in timpul jocului?

 

In timpul jocului, ei trebuie sa

inregistreze golurile, avertismentele, eliminarile, descalificarile, eliminarile definitive si alte incidente

monitorizeze timpul de joc

Nota:

La evenimentele IHF, arbitrii trebuie sa inregistreze doar avertismentele pentru a se asigura ca acorda intreaga atentie jocului (toate celelalte sarcini sunt transferate scorerului, cronometrorului si delegatului tehnic al IHF)

Nota: Inregistrati doar golurile si alte comentarii dupa ce ati fluierat reluarea jocului

Sarcini generale in timpul jocului

Chiar daca in regulament nu se mai fac distinctii intre arbitrul de poarta si cel de centru - ei au autoritate si responsabilitate comuna in arbitrarea jocului (17:1) - sarcinile trebuiesc impartite in timpul jocului:

jocul este inceput de catre arbitrul de centru care fluiera executarea aruncarii de incepere. El este responsabil pentru fluierarea executarii tuturor aruncarilor, atunci cand este necesar (15:5), sau, daca el crede ca semnalul sonor este necesar, si observa jocul de pe teren si jocul in locul in care se afla mingea

arbitrul de poarta are sarcina principala de a decide daca un gol a fost inscris sau nu. El confirma inscrierea unui gol prin doua semnale sonore si semnalizarea nr. 12. Spre deosebire de arbitrul de centru, arbitrul de poarta trebuie sa urmareasca jocul din zona liniei spatiului de poarta si jocul in locurile unde nu se afla mingea.

Dupa ce este inscris un gol, arbitrii trebuie sa fie atenti pentru a fluiera reluarea jocului. Aceasta este o prioritate cheie, pentru ca, din cand in cand, echipele incearca o asa-numita "aruncare de incepere rapida" (de ex. printr-o pasa lunga de la portar la un coechipier care sta pregatit sa execute aruncarea de incepere de la linia de centru) dupa ce a fost inscris un gol impotriva echipei lor. Arbitrul trebuie sa fluiere executarea aruncarii de incepere imediat ce jucatorul se afla in pozitia corecta, pentru a se asigura ca echipa care se afla in posesia mingii nu este dezavantajata. De aceea arbitrii trebuie sa isi noteze golul abia dupa ce fluiera executarea aruncarii de incepere.

Ei trebuie sa se asigure ca nu isi noteaza golul in acelasi timp, pentru ca este obligatoriu ca macar unul dintre arbitrii sa urmareasca jocul.

Notarea sanctiunilor este mai usoara pentru ca jocul este intrerupt atunci cand un jucator este eliminat, descalificat sau eliminat definitiv (2:8). Arbitrii isi noteaza sanctiunea dupa ce au semnalizat-o (de asemenea, se asigura ca nu isi noteaza in acelasi timp, vezi mai sus).

Pentru avertismente, arbitrii ar trebuie sa opreasca jocul (prin fluier) si sa arate cartonasul galben in directia jucatorului vinovat. Ei trebuie sa fluiere reluarea jocului cat mai repede posibil, si sa isi noteze avertismentul dupa reluarea jocului.

Reguli speciale in cazul evenimentelor IHF

La evenimentele IHF (Campionatele Mondiale si Jocurile Olimpice), arbitrii trebuie sa isi noteze doar avertismentele si nu trebuie sa verifice timpul de joc. Motivul pentru aceasta este ca jocul, la nivel international, a crescut mult in viteza, iar sarcinile formale pentru arbitri au trebuit reduse. Conform rapoartelor din partea arbitrilor IHF, aceasta masura s-a dovedit a fi un succes.

Probleme si solutii

Problema: Cum trebuie procedat in caz de dubii asupra timpului de joc?

Exemple: Cronometrul tabelei se defecteaza si exista o anumita diferenta intre cronometrul oficial si cronometrul arbitrilor.

Solutie:

Se cere time-out si se rezolva problema

Nota: daca exista dubii, timpul afisat de cronometrul arbitrilor este cel oficial.

Exceptie: la evenimentele IHF, delegatul tehnic sau cronometrorul sunt responsabili pentru timpul de joc.

Concluzia 11: Intreruperea jocului - da sau nu?

Principiul avantajului

Lasati jocul sa continue, daca prin intreruperea jocului echipa nevinovata ar fi dezavantajata

Intrerupeti jocul

In situatiile in care acordarea avantajului nu este o optiune, pentru ca nu mai este posibila jucarea mingii

Fluierati imediat

In cazul infractiunilor sau faulturilor pentru care jocul trebuie intrerupt imediat, fara a fi luata in calcul varianta acordarii avantajului.

Dreapta: Fluierul arbitrului este ca si un instrument (muzical).      Trebuie sa fie posibila identificarea tipului de infractiune comisa de un jucator dupa modul in care este fluierata infractiunea.

Observarea jocului - Intreruperea jocului - da sau nu?

Exemplu:

In timpul unui contraatac, un atacant dribleaza mingea in timp ce alearga spre poarta adversa. Un adversar il urmareste si il impinge usor din spate. Totusi, atacantul isi revine, isi mentine echilibrul si controlul mingii in ciuda infractiunii si arunca la poarta.

Un arbitru plin de zel care, conform regulii 17:5, sanctioneaza orice fault pentru a preveni alte infractiuni, ar proceda incorect daca ar intrerupe imediat jocul in urma acestei infractiuni.

Regula 17:5 contine, de asemenea, alte doua principii cheie:

Regula 13:2 prevede faptul ca arbitrii trebuie sa permita continuitatea jocului; "permita" trebuie inteles aici ca "incurajeze". Ei trebuie sa evite intreruperea prematura a jocului pentru acordarea unei aruncari libere.

Regula 14:2 prevede ca in situatii in care:

se poate acorda o aruncare de la 7m

un adversar comite o abatere

dar jucatorul care are posesia mingii isi mentine echilibrul si controlul asupra mingii

arbitrii trebuie sa lase avantajul si sa se abtina de la acordarea unei aruncari de la 7m, daca jucatorul faultat poate arunca la poarta, in ciuda faultului. Aruncarea de la 7m trebuie acordata doar daca jucatorul isi pierde echilibrul sau controlul asupra mingii sau daca incalca regulamentul (de ex. comite pasi) dupa ce este faultat.

Conform regulilor 13:2 si 14:2, trebuie aplicat urmatorul principiu in aceasta situatie (interpretarea regulamentului este facuta tinand cont de aspectele tehnice si tactice ale situatiei):

 1. trebuie acordat avantajul, pentru ca exista o sansa clara de gol (contraatac, aparatorul nu poate interveni dintr-o pozitie frontala).
 2. trebuie acordat avantajul atata timp cat infractiunea adversarului nu:
  • face ca adversarul sa isi piarda echilibrul sau controlul asupra mingii
  • face ca adversarul sa incalce regulamentul (de ex. sa comita pasi)
 3. daca este inscris un gol: validati golul si acordati apoi sanctiunea disciplinara, daca este necesar
 4. daca atacantul isi mentine echilibrul si controlul asupra mingii, dar iroseste sansa clara de gol: nu acordati aruncare de la 7m, dar sanctionati disciplinar jucatorul vinovat (14:2)

In consecinta, urmatorul principiu de baza se aplica asupra arbitrajului (Concluzia 11):

Acordarea avantajului are prioritate!

Jocul trebuie intrerupt doar daca nu mai este posibila continuarea fazei, de exemplu, pentru ca a fost comisa o anumita infractiune (de ex. jucatorul aflat in posesia mingii este tinut sau agatat de un adversar) sau daca atacantul caruia ii este acordat avantajul nu incalca regulamentul.

Jocul poate fi intrerupt daca nu mai este posibila jucarea mingii (de ex. un jucator a cazut peste minge sau daca aceasta iese de pe teren)

Jocul trebuie intrerupt imediat daca este comisa o infractiune sau daca este incalcat regulamentul. Totusi, acordarea avantajului trebuie sa aiba prioritate.

Cel mai important principiu al handbalului este acela ca avantajul are prioritate.

 


Concluzia 12: Acordarea avantajului

Exemple de situatii unde poate fi acordat avantajul:

1. Contact intre jucatori

Asteptati si vedeti daca atacantul poate arunca, in ciuda faultului

2. Situatii in care jocul poate continua, in ciuda faultului

Jucatorul care are posesia mingii este faultat, dar poate pasa mingea unui coechipier

3. Contraatacuri

Nu opriti jocul, daca actiunea unui adversar incalca regulamentul sau daca un adversar este intins pe teren, fara a fi evident accidentat

Acordati avantajul in ciuda impingerii indreptate spre fata atacantului. Mingea poate fi pasata catre extrema

Trebuiesc aplicate urmatoarele principii:

Nu impiedicati o posibila aruncare la poarta printr-un fluier prematur.

Daca este necesar, acordati sanctiunea disciplinara retroactiv

Greselile jucatorului care arunca sau ale coechipierilor lui anuleaza avantajul

Fiti atenti la avantaje

Inainte de a intrerupe jocul, arbitrii trebuie sa se intrebe daca este obligatorie fluierarea unei infractiuni (vezi Concluzia 13), dezavantajand astfel echipa nevinovata. Daca este asa, arbitrul nu trebuie sa fluiere, pentru ca ar oferi astfel "un cadou" echipei vinovate.

Dupa cum este aratat in urmatoarele exemple, asemenea situatii sunt foarte comune.

Contact intre jucatori: jucatorul care are posesia mingii este agatat; asteptati pentru a vedea daca el poate, totusi, arunca la poarta, in ciuda faultului

Jocul continua, in ciuda faultului

Infractiuni impotriva jucatorului care are posesia mingii, care poate pasa catre un coechipier bine pozitionat (vezi Concluzia 12)

Infractiuni impotriva unui jucator care nu are posesia mingii, in timp ce un alt jucator poate arunca la poarta.

Contraatacuri

Infractiuni ale aparatorilor, dar jucatorul care are posesia mingii poate profita de superioritatea numerica

Un jucator al echipei in aparare este intins pe podea in timpul unui contraatac, fara a fi accidentat evident.

Este adesea nevoie de multa intuitie si o mai buna intelegere a jocului pentru ca arbitrii sa se abtina a fluiera si de a intrerupe jocul prematur, cu toate ca au intentii bune.

Intrerupeti jocul cat mai putin posibil, dar intotdeauna atunci cand este necesar

Nu tineti fluierul in gura, ci "la un brat distanta"

 


Sfatul de a nu tine fluierul in gura este dat dintr-un anumit motiv. Zecimea de secunda necesara pentru a duce fluierul in gura poate preveni intreruperea prematura a jocului si neacordarea unui avantaj.

Totusi, acordarea avantajului nu inlatura necesitatea de a sanctiona jucatorul vinovat, imediat ce faza a luat sfarsit, pentru ca:

 


Sanctionarea retroactiva este posibila in urma catorva pase (2-3 pase) dupa faultul in cauza.

Totusi, exista limite in acordarea avantajului. Arbitrii trebuie sa fluiere imediat daca atacantul comite o infractiune dupa ce este faultat (de ex. daca comite pasi).

Concluzia 13: Situatii in care jocul trebuie imediat intrerupt

Exemple de situatii in care jocul trebuie imediat intrerupt.

1. Dupa ce a fost inscris un gol

2. Daca a fost oprita o sansa clara de gol

3. Daca un jucator intra, cu mingea, in suprafata de poarta

4. Atunci cand jucatorul cu mingea comite o greseala

(de ex. atinge mingea cu piciorul, comite pasi, tine mingea in mana mai mult de 3 secunde, joaca intentionat mingea spre propriul spatiu de poarta)

5. Greseli ale portarului

(de ex. paraseste spatiul de poarta cu mingea sub control, atinge mingea care se afla in spatiul de joc)

6. Daca un jucator comite o infractiune care trebuie sanctionata progresiv, in timpul contactului cu un adversar

Agatarea sau tinerea din spate trebuie sanctionata progresiv

7. pentru comportare nesportiva sau nesportiva grosolana din partea unui jucator sau oficial, violenta

Avantajul nu trebuie acordat in urmatoarele situatii:

Schimbare gresita, pentru ca jocul nu este intrerupt de catre arbitri, ci de catre scorer sau cronometror.

Intreruperea jocului, asa cum este cerut de regulament - dar numai in momentul potrivit

Cand trebuie fluierata intreruperea jocului

In exemplele oferite de Concluzia 13, arbitrii au doar o optiune: ei trebuie sa intrerupa jocul; singura problema este momentul cand trebuie sa faca acest lucru.

Aceasta nu este o problema dupa validarea unui gol. In aproape toate celelalte cazuri (punctele 2-5), jocul trebuie intrerupt imediat.

Situatia este diferita pentru infractiunile care trebuiesc sanctionate progresiv, de exemplu. Daca un atac asupra jucatorului care are posesia mingii in timpul unui duel incalca regulamentul, dar acesta poate pasa extremei, care este libera, arbitrii trebuie sa permita echipei sa arunce la poarta, inainte de a intrerupe jocul (arbitrul de centru fluiera intreruperea jocului), pentru a sanctiona progresiv jucatorul vinovat.

Optiunea de a acorda avantajul nu se aplica in cazul schimbarilor gresite, pentru ca jocul nu este intrerupt de catre arbitrii, ci de catre cronometror.

Cand este impusa de catre regulament intreruperea jocului?

Cand nu este impusa intreruperea jocului, dar este recomandata?

Totusi, arbitrii trebuie sa astepte pana cand atacantul a aruncat la poarta, daca are o sansa clara de gol (de ex. mingea se respinge din bara si se lanseaza un contraatac, daca atacantul care a aruncare pare a fi accidentat)

De ex. ca rezultat al factorilor externi (mingea se afla departe de teren, suprafata de joc este umeda sau exista pe teren obiecte aruncate de catre spectatori).

Concluzia 14: Procedura oficiala pentru intreruperea jocului si a timpului de joc

Masuri legate de jucatori

Daca este necesar: explicati, indicati si avertizati (cu gesturi insotitoare)

Daca este necesar: sanctiune si consecinte

Masuri legate de joc

Locul de unde trebuie executata aruncarea

Pozitionarea executantului

Pozitionarea coechipierilor si adversarilor

Corectati orice posibile erori inainte de executarea aruncarii; luati si masuri speciale, daca este necesar

Reluati jocul cu sau fara fluier

Semnalizare

Esential: semnalizati directia aruncarii sau aruncarea de la poarta

Daca este necesar, efectuati semnalizari suplimentare ca si informare generala

Intreruperea jocului, rezolvarea situatiei si luarea masurilor

Prima problema cheie este daca oprirea sau nu a jocului sau chiar a timpului de joc este necesara. Aceasta sectiune incepe prin considerarea actiunilor pe care trebuie sa le faca arbitrii atunci cand jocul este intrerupt.

Masuri si proceduri care urmeaza atunci cand jocul este intrerupt

1. Cum trebuie reluat jocul?

Acesta este un lucru care trebuie decis de arbitrii de indata ce au fluierat. Reluarea jocului implica raspunderea la urmatoarele intrebari:

Nota: Nu aratati semnalizarea relevata (directia jocului) daca trebuie sa sanctionati un jucator.

2. Masuri legate de jucatori

In loc de orice avertizare verbala, se poate acorda un avertisment. Acesta este aratat jucatorului si apoi scorerului si cronometrorului.

Aratati semnalizarea doar daca este necesar.

Totusi, este important pentru echipe ca directia jocului sau a aruncarii de la poarta sa fie semnalizata imediat.

 


3. Masuri legate de joc

Acestea includ determinarea locului de unde va fi executata aruncarea si asigurarea ca coechipierii executantului sunt corect pozitionati.

Nota: Greselile echipei aflate in posesia mingii comise inainte de fluier trebuiesc corectate inainte de executarea aruncarii.

4. Semnalizarea

O semnalizare trebuie aratata pentru a indica directia in care va fi reluat jocul. Semnalizarea pentru aruncare de la poarta este importanta daca adversarul a incalcat regulamentul inaintea intrarii in spatiul de poarta.

5. Este necesar fluierul pentru reluarea jocului?

Arbitrii nu trebuie sa fluiere executarea aruncarilor de la margine, aruncarilor libere sau a aruncarilor de la poarta. Fluierul este necesar daca este nevoie sa se corecteze o greseala (de ex. in ceea ce priveste locul de unde trebuie executata aruncarea).

Masuri si proceduri care urmeaza dupa intreruperea timpului de joc

Aceleasi masuri ca si mai sus si altele aditionale:

Aceste masuri sunt aceleasi cu cele pentru intreruperea jocului. Mai multe informatii despre procedurile pentru semnalizarea sanctiunilor sunt oferite in Capitolul 1.6.

Decizia caruia arbitru va prevala, daca ei nu sunt de acord?

Daca ambii arbitrii fluiera in acelasi timp pentru o infractiune, sau daca mingea iese de pe teren si arbitrii nu se pot pune de acord asupra echipei care va avea posesia, dupa o scurta discutie decizia lor comuna va fi finala. Daca ei totusi nu se pot pune de acord, atunci decizia arbitrului de centru va prevala (17:7). In aceasta situatie trebuie cerut time-out.

Daca arbitrii nu sunt de acord asupra severitatii sanctiunii (dar sunt de acord asupra echipei vinovate), se va aplica sanctiunea cea mai severa (17:6).

Exemplu:

Arbitrul A vrea sa acorde o aruncare de la 7m si sa acorde eliminare unui jucator, dar arbitrul B vrea sa acorde aruncare libera si descalificare pentru jucatorul vinovat. Conform indicatiilor, se va aplica sanctiunea cea mai drastica, adica se va acorda aruncare de la 7m si descalificarea jucatorului vinovat!

Trebuie cerut imediat time-out, daca este evident ca opiniile celor doi arbitri difera. Trebuie fluierata reluarea jocului dupa ce au ajuns la un acord (2:8d).

Pe scurt:

Arbitrii trebuie sa evite neintelegerile pe cat posibil, pentru ca aceasta sugereaza jucatorilor, oficialilor si spectatorilor ca au probleme in a arbitra jocul. Recomandarile prevazute de Concluzia 15 pot ajuta la prevenirea acestor situatii. Totusi, daca apar diferente de opinie, arbitrii trebuie sa ceara imediat time-out, trebuie sa se consulte si sa ajunga la o decizie comuna.

Cand trebuie oprit un joc?

In general, scopul principal al jocului are prioritate: arbitrii trebuie sa epuizeze toate optiunile posibile inainte de a opri jocul (17:12).

In consecinta, decizia de a opri jocul este la discretia acestora.

Este absolut necesar sa se opreasca jocul in urmatoarele situatii:

Iluminarea salii se opreste

Arbitrii trebuie sa astepte un anumit timp - in functie de regulamentele in vigoare - pentru a vedea daca instalatia electrica poate fi reparata. Daca nu se poate repara instalatia electrica, arbitrii trebuie sa evalueze lumina ramasa si trebuie sa decida daca opresc sau nu jocul.

Suprafata de joc este uda

Daca suprafata de joc devine prea umeda, exista riscul ca jucatorii sa se accidenteze serios; daca suprafata de joc nu poate fi uscata, atunci arbitrii trebuie sa opreasca jocul din motive de siguranta. In anumite cazuri, totusi, jocul poate fi continuat in alta sala, de exemplu.

Violenta din partea spectatorilor

Daca numarul de jucatori al unei echipe scade sub cinci. Regula 4:1 prevede ca este decizia arbitrilor daca jocul trebuie sau nu oprit in aceasta situatie.

Capitolul 1.2 contine mai multe informatii pe aceasta tema.

Concluzia 15: Sfaturi despre cum pot fi evitate neintelegerile intre arbitrii

1. Arbitrul care intrerupe jocul trebuie sa arate semnalizarea imediat

2. Luati contact vizual cu celalalt arbitru imediat

3. Respectati impartirea sarcinilor

4. Daca exista o neintelegere: cereti time-out si consultati-va scurt

5. Comparati notitele (in timpul time-out-ului, in tipul pauzei si la sfarsitul jocului; comparati, de asemenea, cu scorerul si cronometrorul)

O buna pozitionare va evita orice neintelegeri.

O buna comunicare (de ex. in timpul intreruperilor) este esentiala

Repartizarea sarcinilor intre arbitrul de poarta si cel de centru

 


Jocul devine tot mai rapid - sarcinile trebuiesc impartite!

Handbalul a inceput sa aiba o viteza tot mai mare in ultimii ani. La inceputul anilor '90, un joc avea in medie 80 de atacuri (ale ambelor echipe). In zilele noastre, nu mai este un lucru neobisnuit sa vedem jocuri cu 140 de atacuri! Schimbarile aduse regulamentului incepand cu 1997, cum ar fi "aruncarea de incepere rapida", si definirea clara si interpretarea jocului pasiv au dus la reducerea numarului de faze de joc care nu prezentau interes pentru public. Mai mult, acest ritm alert a facut handbalul un joc atractiv pentru spectatori si telespectatori.

Aceste schimbari au crescut cerintele asupra arbitrilor.

Ca si in trecut, aptitudinile de baza, cum ar fi o cunoastere amanuntita a regulamentului, o buna perceptie si anticipare, lucru in echipa, o intelegere excelenta a jocului, sunt elementele de baza ale unui bun arbitru.

Alergarea, pozitionarea si impartirea sarcinilor intre cei doi arbitri trebuiesc sa fie adaptate ritmului alert al jocului (vezi Concluzia 16 si 17).

Urmatoarea sectiune contine un ghid pentru pozitionarea in teren a arbitrilor, adaugand si noi tehnici de alergare pe care arbitrii trebuie sa le foloseasca in timpul fazelor rapide de joc.

Concluzia 16: Sarcinile arbitrului de centru

Pozitia de baza

Sarcini de baza

In spatele atacantilor

Pe diagonala cu arbitrul de poarta

Pozitionarea in adancime depinde de tipul de sistem defensiv

Sanctionarea infractiunilor aproape de locul unde se afla mingea

Executarea aruncarilor (aruncare de incepere, aruncare libera, aruncare de la 7m)

Fluiera reluarea jocului

Lucreaza in cooperare cu scorerul atunci cand este nevoie sa se acorde time-out

Concluzia 17: Sarcinile arbitrului de poarta

Pozitia de baza

Sarcini de baza

In spatele liniei exterioare portii

La aproximativ 3 metri distanta de poarta

Schimba pozitia in functie de situatie: daca apararea este departe de poarta (de ex. Aparare om-la-om), este acceptata pozitionarea in teren.

Observa daca un jucator patrunde in spatiul de poarta

Observa situatiile de 1-la-1 de pe partea sa, intre linia spatiului de poarta si linia de aruncare libera

Nota: Daca este prestabilit, toate deciziile similare pot fi luate de arbitrul de poarta (de ex. pasi)

Valideaza golurile

Aruncarile de la margine pe partea lui

Concluzia 18: Zona care trebuie supravegheata de catre arbitrul de poarta

Arbitrul de poarta supravegheaza zona din apropierea liniei spatiului de poarta

Pozitia de baza a arbitrului de centru si a arbitrului de poarta

Regula 17:1 prevede ca un joc va fi condus de doi arbitrii cu autoritate egala. In practica, totusi, sarcinile si zonele de observare trebuiesc impartite.

Arbitrul de centru

Arbitrul de centru trebuie sa stea in spatele atacantilor si pe diagonala cu arbitrul de poarta, a carui pozitie este in spatele liniei exterioare portii. Arbitrul de centru trebuie sa isi adapteze pozitia in functie de sistemul defensiv al echipei aflate in aparare.

Arbitrul de centru trebuie sa se asigure ca nu exista in spatele sau perechi formate din aparatori si atacanti, pentru ca nu ar putea observa infractiunile comise de acesti jucatori.

 


Nu este nici o problema daca jucatorii echipei aflate in atac se afla in spatele arbitrului de centru (de ex. in timpul unei schimbari), iar scorerul si cronometrorul pot supraveghea schimbarile. Acelasi principiu se aplica asupra jucatorilor echipei in aparare care, de exemplu, se afla in jumatatea adversa de teren sau fac o schimbare.

Arbitrul de centru trebuie sa urmareasca jocul cu mingea si trebuie sa isi adapteze pozitia in asa fel incat, de exemplu, in timpul unui duel, sa fie pozitionate pe diagonala, pentru a putea vedea spatiul dintre aparator si atacant.

Totusi, el trebuie sa se asigure ca nu impiedica astfel actiunile atacantilor.

Arbitrul de poarta

Arbitrul de poarta trebuie sa stea la aproximativ 3 metri distanta de poarta, in afara liniei exterioare portii, pe partea opusa de teren fata de arbitrul de centru.

El trebuie sa isi adapteze pozitia in functie de joc, daca, de exemplu, apararea este agresiva el se poate indeparta de poarta. Pe de alta parte, el se poate misca inapoi (de ex. in cazul contactelor la linia spatiului de poarta, pe partea sa), pentru a observa mai bine jocul. Asa cum arata zona albastra din Concluzia 18, arbitrul de poarta trebuie sa supravegheze zona de langa linia spatiului de poarta, inclusiv actiunile fara minge din aceasta zona.

Concluzia 19: Impartirea sarcinilor de observare

Principalele zone supravegheate de arbitrul de poarta (albastru) si de arbitrul de centru (galben)

Este necesara o buna munca in echipa pentru a supraveghea jocul!

Arbitrul de centru trebuie sa urmareasca infractiunile din jocul cu mingea si executarea aruncarilor (aruncare de incepere, aruncare libera, aruncare de la 7m). El semnalizeaza time-out-ul si mentine contactul cu masa cronometrorului.

Avand in vedere faptul ca jocul fara minge devine tot mai important, sarcinile arbitrului de poarta s-au modificat considerabil. In trecut, el urmarea jucatorii care patrundeau in spatiul de poarta, valida golurile si sanctiona infractiunile care aveau loc intre spatiul de poarta si linia de aruncare libera, pe partea lui. Acum, el trebuie sa urmareasca o gama mai variata de actiuni.

Modul in care arbitrul de centru si arbitrul de poarta trebuie sa isi imparta sarcinile de observare este prezentat in Concluzia 19. Linia de "separare" intre cele doua spatii trece aproximativ prin bara portii (pe partea arbitrului de poarta). Daca este stabilit dinainte, arbitrul de poarta poate sanctiona toate situatiile de 1-la-1 cu minge, inclusiv poate acorda intreaga gama de sanctiuni pentru infractiunile comise in zona dintre spatiul de poarta si linia de aruncare libera. Daca mingea se afla pe partea arbitrului de centru, el trebuie sa supravegheze actiunile fara minge de pe partea sa. Aici, de exemplu, jucatorii ajung adesea in zona de langa spatiul de poarta si intra in duel cu adversarii.

Blocajele (vezi Capitolul 1.5) pivotilor sunt un element cheie al tacticii unei echipe. Arbitrul de poarta trebuie sa supravegheze toate actiunile fara minge, inca de la inceput., pentru ca multe infractiuni intervin in sincronizarea blocajului inca de la inceput.

Totusi, o buna impartire a sarcinilor necesita o buna comunicare intre arbitrii. Arbitrul de poarta nu trebuie sa reactioneze spontan la o decizie a arbitrului de centru si, de exemplu, sa arate o semnalizare inainte de a lua contact vizual cu celalalt arbitru.

Nu tineti niciodata fluierul in gura.

Nu reactionati spontan la deciziile arbitrului de centru si luati intotdeauna contact vizual inainte de a arata o semnalizare si de a va parasi pozitia

 


Concluzia 20: Pozitia arbitrului de centru in cazul diferitelor sisteme de aparare

Pozitia arbitrului de centru in catul apararii 6-0

Pozitia arbitrului de centru in cazul marcajului om-la-om (o pereche de jucatori)

Pozitia arbitrului de centru in cazul apararii 3-3

Pozitia arbitrului de centru in cazul apararii agresive 3-3, incepute din jumatatea adversa.

Arbitrii trebuie sa fie flexibili si sa isi adapteze pozitia sistemului de aparare

Chiar daca in trecut erau folosite doar cateva sisteme de aparare (6-0, 3-2-1), sistemele de aparare au devenit foarte flexibile in ultimii ani. Multe echipe isi schimba sistemul defensiv de cateva ori in timpul unui joc, in functie de scor si de modul cum decurge jocul. Arbitrul de centru trebuie sa reactioneze imediat si sa isi adapteze corespunzator pozitia.

De exemplu, daca este folosit un sistem defensiv 6-0 (imaginea din stanga sus a Concluziei 20), arbitrul de centru trebuie sa stea mai aproape de spatiul de poarta decat in cazul unui sistem defensiv 3-3. daca este folosit sistemul 3-3, el poate sta chiar in spatele liniei de centru, in functie de joc si de intensitatea atacurilor (vezi imaginile de jos ale Concluziei 20). El trebuie, deci, sa se indrepte spre linia de margine, in functie de situatie.

Situatiile care implica marcajul om-la-om sunt mai speciale. Daca, de exemplu, un jucator care ar putea inscrie este marcat la mare distanta, arbitrul de centru ar putea incomoda miscarile acestui jucator, daca se afla pe partea acestuia. El trebuie sa schimbe partea si, de comun acord cu arbitrul de poarta, sa schimbe si el partea. Arbitrul de poarta trebuie sa supravegheze si marcajul om-la-om.

Arbitrii nu trebuie sa ramana statici pe pozitiile lor. Aparatorii sunt foarte flexibili si incearca sa "impinga" atacantii inapoi in propria jumatate de teren (imaginea din dreapta jos). Arbitrul de centru trebuie sa reactioneze la asemenea actiuni si sa nu blocheze jucatorii.

Contactul neintentionat dintre arbitru si minge

Conform regulamentului, jocul va continua daca mingea atinge arbitrul, pe teren (7:9).

"Pe teren" inseamna ca o partea a corpului arbitrului atinge o linie care delimiteaza terenul sau acesta este, pur si simplu, pe teren. Un posibil scenariu, de exemplu, atunci cand arbitrul de poarta urmareste o aruncare la poarta, si se afla cu jumatatea superioara a corpului deasupra terenului, dar are picioarele in afara terenului. Daca el este lovit de minge, jocul este oprit si se acorda aruncare de la poarta. Jocul va continua, totusi, daca arbitrul se afla in spatiul de poarta atunci cand este lovit de minge.

Concluzia 21: Diferite zone care trebuiesc urmarite-pozitionarea pentru aparare om-la-om

Aparare om-la-om - fiecare arbitrul trebuie sa urmareasca cate o zona a terenului

Daca scorul este strans aproape de finalul jocului, echipa care este condusa pe tabela adopta o strategie mai neobisnuita: aparare om-la-om.

Apararea om-la-om poate fi jucata in mai multe moduri: in propria jumatate de teren (vezi Concluzia 21) sau chiar pe tot terenul.

Nota: Chiar si echipele de juniori sunt instruite pentru a folosit acest tip de aparare extrem de agresiva.

Zonele care trebuiesc supravegheate de arbitrul de centru si de arbitrul de poarta si pozitia arbitrilor se schimba des, in cazul apararii om-la-om. Asa cum este aratat in Concluzia 21, arbitrul de poarta trebuie sa isi paraseasca pozitia de baza si sa intre pe teren. Ambii arbitrii se pozitioneaza in apropierea liniei de margine si se asigura ca pot supraveghea bine jocul si ca nu incurca jucatorii. Ei impart spatiul de observat pe diagonala. In functie de situatie, arbitrul de centru continua sa urmareasca jocul cu mingea; arbitrul de poarta trebuie sa urmareasca actiunile fara minge, pentru ca arbitrii se lupta intre ei.

La fel cum si jucatorii sunt flexibili cand vine vorba de adaptarea pozitiilor, la fel trebuie sa faca si arbitrii, de exemplu atunci cand jocul se indreapta spre poarta. Daca este necesar, arbitrii pot sa iasa de pe teren.

Informatii suplimentare despre pozitionare sunt disponibile in:

Concluzia 22: Impartirea sarcinilor in timpul aruncarilor de pe extrema

Sarcinile principale ale arbitrului de centru

Sarcinile principale ale arbitrului de poarta

Atacantul

Greseli cu mingea in timpul alergarii (de ex. pasi)

Fault in atac

Aparatorul

Actiuni din lateral (daca este posibil)

Pozitia de baza, mai ales daca jucatorul sare deasupra spatiului de poarta

Infractiuni in timpul interactiunii cu adversarul (de ex. impingeri sau agatarea bratului)

Aparatorul

Intra in spatiul de poarta?

Pozitia in momentul sariturii

Contact corporal neregulamentar (de ex. impingere din lateral)

Daca sare si aparatorul: interactiune in timpul sariturii

Atacantul

Saritura: intra in spatiul de poarta?

Aruncare: a atins spatiul de poarta inainte de a da drumul la minge?

Validati golul

Munca in echipa in timpul aruncarilor de pe extrema

Ca un rezultat al apararilor orientate spre minge folosite in ziua de azi, urmatoarea situatie incepe sa apara tot mai des pe extrema. Mingea este pasata rapid catre extrema care este libera si se pregateste sa sara spre poarta. Adversarul este activ din lateral (imaginea din dreapta a Concluziei 22).

Diferitele infractiuni comise de catre atacanti si aparatori pot fi sanctionate in aceasta situatie doar daca arbitrii colaboreaza foarte bine: principalul lucru pe care trebuie sa il urmareasca arbitrul de centru este elanul jucatorului, daca adversarul este activ intr-o pozitie frontala (imaginea din stanga), arbitrul trebuie sa isi adapteze pozitia in timp ce urmareste duelul, pentru a nu-i fi blocata privirea de catre un alt jucator.

Daca arbitrul se afla pe partea opusa, el trebuie sa isi schimbe pozitia in functie de sistemul defensiv, pentru a putea urmari in continuare actiunea. Daca este necesar, arbitrul de poarta, care este pozitionat pe diagonala fata de arbitrul de centru, trebuie sa ii preia acestuia sarcinile.

Arbitrul de poarta trebuie sa observe toate posibilele infractiuni comise in apropierea spatiului de poarta.

O sursa de erori sunt aruncarile unde jucatorul care arunca atinge podeaua inainte de a da drumul la minge. Pentru a putea observa infractiunea, arbitrul de poarta trebuie sa urmareasca anumite lucruri si sa faca anumite miscari (vezi S.I. 1-3). Arbitrii trebuie sa aprecieze situatia pe baza faptului ca jucatorul incearca sa provoace acordarea unei aruncari de la 7m. Aprecierea unghiului si a "sinceritatii" aruncarii vor fi de mare ajutor in aprecierea acestor faze.

S.I. 1: Actiuni pentru observarea aruncarilor din extrema

Pozitia de baza: Observati desfasurarea fazei

Extrema sare pe partea de teren a arbitrului = faceti un pas in spate

Urmariti daca aparatorul intra in spatiul de poarta si cum se comporta

Urmariti posibile dueluri in timpul sariturii

Miscarea in timpul aruncarii: jucatorul arunca inainte de a ateriza?

Ochii urmaresc miscarea jucatorului in timpul sariturii si a aruncarii

Priviti catre poarta

Faceti un pas in fata, daca este necesar

Decideti daca validati sau nu golul. Mingea a depasit in totalitate linia de poarta?

Aspectele care trebuiesc urmarite de arbitrul de poarta si unde trebuie sa se pozitioneze el

Vedeti cum decurge jocul cat mai repede posibil ("cititi" situatia, imaginea 1)

Faceti un pas in spate pentru a vedea cine intra in spatiul de poarta si pentru a vedea adversarul (img 2)

Mutati privirea spre linia spatiului de poarta (= elanul, imaginea 2) pentru a urmari actiunea (img 3).

Nota: Aruncarea a fost efectuata inainte ca jucatorul sa aterizeze?

Priviti spre poarta, inaintati daca este necesar, si urmariti traiectoria mingii (este inscris un gol sau nu?) (imaginile 4-6).

Nota: Nu va luati privirea de la actiune prea devreme (poate fi comisa o infractiune dupa aruncare).

S.I. 3 ilustreaza pozitia arbitrului de poarta atunci cand aruncarea are loc de pe partea opusa a terenului.

S.I. 2: Observarea aruncarilor din extrema de catre arbitrul de poarta

Extrema isi ia elan, aparatorul este activ din lateral:

Urmariti elanul si saritura (faceti un pas in spate)

Ce face aparatorul?

Atacantul sare deasupra spatiului de poarta. Urmariti-l pe tot parcursul sariturii.

Extrema arunca la poarta. A dat drumul la minge inainte de a ateriza?

Mingea a depasit in totalitate linia de poarta? Arbitrul de poarta trebuie sa faca acum un pas in fata

S.I. 3: Pozitionarea arbitrului cand aruncarea este efectuata de pe partea opusa de teren

In acest exemplu, arbitrul trebuie sa se aplece pentru a urmari elanul si saritura extremei. Daca este necesar, faceti un pas in spatiul de poarta.

Arbitrul de poarta se lasa putin in spate pentru a vedea daca mingea depaseste linia de poarta.

Concluzia 23: Procedura corecta care trebuie urmata dupa un gol

1. Mingea este in poarta: arbitrul de poarta ia contact vizual cu arbitrul de centru

2. Arbitrul de centru ridica bratul, in semn de confirmare

3. Arbitrul de poarta ridica bratul si fluiera de doua ori

4. Arbitrul de poarta devine arbitrul de centru si fluiera executarea aruncarii de incepere

Semnalizarea nr. 12: Gol

Arbitrii trebuie sa colaboreze si arunci cand este inscris un gol

Pe de o parte, validarea unui gol nu ar trebui sa puna probleme pentru ca sarcinile si responsabilitatile sunt clar impartite.

Totusi, arbitrii mai putin experimentati ar putea avea probleme. De exemplu, arbitrul de poarta valideaza un gol, in urma unei aruncari la poarta. Aproape simultan, arbitrul de centru fluiera, pentru ca jucatorul a comis pasi.

Neintelegerile asupra golurilor enerveaza toti jucatorii si spectatorii. Este esential ca arbitrii sa lucreze in echipa pentru a evita aceste situatii.

 1. In primul rand, trebuiesc indeplinite toate conditiile subliniate in regulament:
 2. Arbitrul de poarta ia contact vizual cu arbitrul de centru - chiar daca este la mare distanta - si asteapta ca acesta sa ii confirme golul. Arbitrul de centru trebuie sa semnalizeze ca nu s-a comis nicio infractiune pe teren.
 3. Arbitrul de centru ridica mana pentru a arata ca este de acord.
 4. Arbitrul de poarta ridica mana si fluiera de doua ori
 5. Arbitrul de poarta devine arbitru de centru si fluiera executarea aruncarii de incepere

Arbitrii trebuie sa dea semnale clare si rapide, pentru ca echipa in aparare sa aiba ocazia de a executa rapid aruncarea de incepere.

Decizia de a acorda gol trebuie sa fie clara pentru ca un gol poate fi anulat pana la fluierul de executare al aruncarii de incepere.

Situatie speciala:

Cronometrorul fluiera si indica faptul ca a intrerupt jocul pentru un time-out de echipa, cerut conform regulamentului, inainte de aruncare. Golul va fi anulat chiar daca in aceasta situatie speciala a fost fluierata si executarea aruncarii de incepere. Jocul va fi reluat dupa time-out-ul de echipa cu o aruncare libera pentru echipa care a avut posesia mingii.

Scorerul si cronometrorul trebuie sa ii ajute pe arbitrii atunci cand vine vorba de locul din care se va relua jocul. Toate deciziile de a acorda aruncari dupa fluierul cronometrorului nu sunt valabile; sanctiunile disciplinare raman totusi valabile.

Nota: Arbitrii trebuie sa isi opreasca ceasurile de indata ce cronometrorul opreste jocul

Chiar daca arbitrul de centru este departe, arbitrul de poarta trebuie sa astepte confirmarea acestuia pentru a valida un gol, pentru ca este posibil ca sa fi avut loc infractiuni pe teren.

 


Concluzia 24: Arbitrul de centru si arbitrul de poarta schimba locurile

Schimbarea locurilor pe teren: pe cat posibil, fiecare arbitru trebuie sa ocupe fiecare din cele patru pozitii ilustrate aici in ambele jumatati de teren, cel putin o data in fiecare jumatate de teren.

Arbitrul de centru si arbitrul de poarta schimba locurile

Arbitrul de poarta si cel de centru schimba practic automat locul. Arbitrul de poarta devine arbitru de centru in momentul in care echipa in aparare castiga posesia mingii. Arbitrul care fusese pana atunci arbitru de centru devine arbitru de poarta.

Chiar daca nu mai este cerut in regulament, arbitrii trebuie sa schimbe locul din cand in cand.

Arbitrii trebuie sa incerce sa acopere tot terenul in timp ce schimba locurile (Concluzia 24). Ambii arbitrii trebuie sa ocupe cele patru pozitii prezentate in Concluzia 24 cel putin o data in fiecare repriza.

Urmatoarele situatii sunt indicate pentru schimbarea pozitiei:

Mingea iese peste linia exterioara portii

Aruncare de la 7m

Time-out sau time-out de echipa

Nota: din cauza vitezei jocului, arbitrii nu trebuie sa schimbe locul dupa un gol, pentru ca echipele trebuie sa poata executa rapid aruncarea de incepere.

Pe langa recomandarea de a schimba des locurile, anumite situatii impun schimbarea locului:

Nu schimbati niciodata locurile dupa ce a fost inscris un gol!

 


Sunt necesare noi tehnici de alergare ca raspuns la jocul rapid din zilele noastre

 


Dezavantajele tehnicilor traditionale de alergare

Mai ales in timpul contraatacurilor si aruncarilor de incepere rapide, arbitrii trebuie sa observe bine jocul, sa urmareasca permanent jucatorii si sa nu blocheze traseul jucatorilor sau pasele acestora. Exista anumite dezavantaje ale tehnicilor traditionale de alergare in anumite situatii:

Nota: Multe echipe incearca sa opreasca contraatacurile inca de la mijlocul terenului. Arbitrii trebuie sa urmareasca aceste dueluri in timp ce se retrag spre linia exterioara portii

Urmatoarea sectiune subliniaza alergarea si miscarile care trebuiesc adaptate jocului modern, rapid.

Concluzia 25: Trasee de baza

Traseele de baza pentru schimbarile standard

Arbitrul de centru se deplaseaza spre pozitia arbitrului de poarta

Arbitrul alearga in lungul liniei de margine, dar continua sa urmareasca jocul

In functie de situatie, el poate alerga prin afara terenului, pentru a nu incurca jucatorii

Daca nu poate alerga prin afara terenului (de ex. din cauza panourilor publicitare) el trebuie sa alerge cat mai aproape de linia de margine (linia albastra B din Concluzia 25)

Se plica urmatorul principiu general: observarea jocului este mai importanta decat deplasarea rapida pe teren

Arbitrul de poarta se deplaseaza spre pozitia arbitrului de centru

Arbitrul trebuie sa se asigure ca vede jucatorii cel putin cu privirea periferica, in timpul alergarii

Urmarirea jocului peste linia de centru este o linie dreapta (linia A)

Incercati sa alergati spre marginea terenului dupa un gol, pentru a avea o buna pozitie din care sa urmariti executarea aruncarii de incepere (linia B)

Arbitrul trebuie sa se pozitioneze pe diagonala fata de locul de executare al aruncarii de incepere, putin in fata liniei de centru, inainte de a fluiera executarea aruncarii.

S.I. 4: Arbitrul de centru se deplaseaza spre pozitia arbitrului de poarta (prin afara terenului)

S.I. 5: Arbitrul de centru se deplaseaza spre pozitia arbitrului de poarta (prin teren)

S.I. 6: Arbitrul de poarta se deplaseaza spre pozitia arbitrului de centru - fluiera executarea aruncarii de incepere

Tehnici de alergare

Asa cum este ilustrat in S.I. 4 si 5, arbitrul trebuie sa alerge in timp ce se deplaseaza din pozitia de arbitru de centru in cea de arbitru de poarta, pentru a tine pasul cu jocul.

Totusi, el trebuie sa aiba corpul intors spre joc - ceea ce presupune flexibilitate si coordonare (vezi si Capitolul 4) - pentru a putea tine sub observare jocul (vezi imaginile 2-7 din S.I. 4 si imaginile 4-11 din S.I. 5).

Alt moment cheie este momentul in care se schimba posesia mingii de la o echipa la alta (imaginile 1-4 din S.I. 5):

Arbitrul care a fost initial arbitru de centru se intoarce spre interior - pentru a putea urmari jocul - si apoi alearga in lateral inainte de a alerga spre linia de margine si apoi spre cealalta jumatate de teren.

Arbitrii fac adesea greseala de a se intoarce cu spatele la teren si apoi incearca sa alerge, rezultatul fiind ca nu va putea urmari jocul.

Doar alergarea rapida nu este suficienta. Imaginile 9-13 din S.I. 4 si imaginile 13-16 din S.I. 5 arata ca, in functie de situatie, arbitrii trebuie sa se opreasca (de ex. in cazul unui duel) pentru a vedea foarte exact ce se intampla.

Pozitia de baza in timpul unei aruncari de incepere

S.I. 6 arata ca primul lucru pe care trebuie sa il faca arbitrul de poarta este de a sprinta spre linia de centru dupa ce arata semnalizarea pentru gol (imaginea 1). El trebuie sa alerge in lungul liniei de margine, urmand linia B din Concluzia 25. El trebuie sa se opreasca cu aproximativ 3 metri inainte de linia de centru, pentru a avea o pozitie pe diagonala pentru a urmari executarea aruncarii de incepere. El nu trebuie sa continue alergarea pana la linia de centru. Acest lucru s-ar putea dovedi ca nu este practic, pentru ca jucatorii care trec peste linia de centru ii pot bloca privirea.

S.I. 7: Schimbarea locurilor

Cei doi arbitrii in timpul jocului

Se acorda o aruncare de la 7m

Arbitrii se consulta scurt si schimba deja pozitiile

Dupa ce au observat ca executantul este dreptaci, arbitrul care era arbitru de centru se pozitioneaza ca arbitru de poarta.

Cum ar trebui sa schimbe arbitrii locurile?

Arbitrii nu ar trebui sa schimbe locurile pe diagonala in timpul unui contraatac sau dupa gol.

S.I. 7 ilustreaza o procedura obisnuita pentru schimbarea pozitiilor. Prima imagine arata arbitrul de poarta si arbitrul de centru care sunt in locurile lor obisnuite. Dupa acordarea unei aruncari de la 7m, arbitrul alearga pe diagonala spre parte stanga (imaginea 2).

Arbitrii se intalnesc scurt, schimba cateva observatii si apoi schimba locurile.

Nota: Arbitrul din dreapta din imaginea 3 (care era initial arbitru de poarta) se pozitioneaza ca arbitru de centru si este responsabil de executarea corecta a aruncarii de la 7m. Arbitrii trebuie sa observe daca jucatorul care va executa aruncarea este stangaci sau dreptaci, pentru ca arbitrul de centru ar trebui sa se pozitioneze pe partea bratului de aruncare al jucatorului, inainte de a fluiera executarea aruncarii.

In imaginea 4, (noul) arbitrul de centru isi ocupa pozitia (la intersectia prelungirii imaginare ale liniei de 7m cu linia de aruncare libera) pentru a urmari executarea aruncarii de la 7m si ia contact vizual cu cronometrorul pentru a se asigura ca acesta este atent (daca s-a cerut time-out). Celalalt arbitru alearga spre linia exterioara portii, in pozitie de arbitru de poarta.

Concluzia 26: Aruncarea de la poarta - arbitrul de poarta trebuie sa se miste mai devreme

Situatie de aruncare de la poarta - semnalizati clar aruncarea si incepeti sa alergati rapid

Semnalizarea trebuie aratata atunci cand este absolut necesara, dar in aceasta situatie este important pentru ambele echipe ca directia in care se va relua jocul sa fie aratata din timp (semnalizarea nr. 9).

In urma schimbarilor aduse regulii 6:2a din 2005 (intrarea in spatiul de poarta sau atingerea mingii care sta sau se rostogoleste in spatiul de poarta, 6:5), arbitrii (mai ales arbitrul de poarta) trebuie doar sa arate semnalizarea nr. 8 atunci cand acorda o aruncare de la poarta, pentru ca toata lumea sa poata vedea ca portarul trebuie sa aduca rapid mingea in joc, de oriunde din spatiul de poarta. Din perspectiva tactica, echipa in atac poate lansa imediat un contraatac.

Daca este necesar, arbitrii pot arata semnalizarea nr. 9 (directia aruncarii) pentru toate celelalte aruncari impotriva echipei care are posesia mingii, in urma unei infractiuni comise in apropierea liniei spatiului de poarta (fault in atac, pasi).

Ce trebuie sa faca arbitrul de poarta in timpul unei aruncari de la poarta?

In trecut, arbitrul care a fost arbitru de poarta pana in acel moment astepta ca portarul sa joace mingea, inainte de a se deplasa spre pozitia de arbitru de centru. Astazi, totusi, aceasta ar insemna ca arbitrul sa nu poata ajunge in pozitia corecta pentru a urmari un contraatac (de ex. portarul da o pasa lunga spre un coechipier aflat in jumatatea adversa de teren).

Concluzia 26 arata ca arbitrul de poarta se poate misca in timp ce portarul executa aruncare. El trebuie sa se pozitioneze in apropierea liniei de aruncare libera pentru a vedea daca portarul executa aruncarea corect, si pentru a urmari jucatorii care stau pe linie cu el.

Arbitrul de centru trebuie sa isi paraseasca pozitia de indata ce celalalt arbitru fluiera, atunci cand este sigur ca jocul va continua cu o aruncare de la poarta. Daca se indreapta spre poarta adversa prea repede fara a se asigura (prin contact vizual cu celalalt arbitru), el ar putea trimite un semnal fals catre jucatori. Daca arbitrul de poarta decide ca jocul va continua in alt mod, jucatorii, oficialii si spectatorii s-ar infuria.

Concluzia 27: Indicatii pentru urmarirea jocului

1. Urmariti intotdeauna jocul!

Joc rapid: urmariti intotdeauna ce se intampla, nu va intoarceti cu spatele la joc

Continuati sa urmariti jocul atunci cand va retrageti

2. Urmarirea jocului este mai importanta decat viteza alergarii

Este mai important sa urmariti jocul decat sa ajungeti rapid in pozitie de arbitru de poarta

3. Urmarirea jocului are prioritate

Daca este necesar, arbitrul (cel care a fost pana atunci arbitru de centru) se poate opri pentru scurt timp si sa permita jucatorilor sa il depaseasca, pentru a putea urmari o situatie de 1-la-1, si poate ocupa apoi pozitia de arbitru de poarta

4. Arbitrul care a fost arbitru de poarta nu trebuie sa aiba jucatori ai oricarei echipe in spatele lui

Arbitrul de poarta isi paraseste pozitia si se misca in asa fel incat nici un jucator al ambelor echipe sa nu ramana in spatele sau. Nota: in timpul aruncarii de la poarta, , el nu trebuie sa astepte executarea aruncarii pentru a-si parasi pozitia

5. Nu schimbati locurile dupa gol

Arbitrii nu trebuie niciodata sa schimbe locurile in urma unui gol. Daca schimba locurile in acest moment, ei pot incurca o aruncare de incepere rapida sau ar putea pierde din vedere jocul.

6. Fluierati reluarea jocului si abia apoi notati golul

Arbitrii trebuie sa isi noteze golul abia dupa ce au fluierat reluarea jocului

7. Arbitrii isi efectueaza notitele pe rand

Incurajati reluarea rapida a jocului prin semnalizari clare. Aratati intotdeauna semnalizarea nr. 8 atunci cand acordati o aruncare de la poarta

Arbitrii trebuie sa se asigure ca nu isi efectueaza notitele concomitent. Unul dintre arbitri isi face notitele in timp ce celalalt urmareste jocul. Acest arbitru isi poate efectua notitele abia cand colegul sau a terminat

Scorerul si cronometrorul - asistentii arbitrilor in timpul jocului

 


Cerinte pentru scorer si cronometror

Scorerul si cronometrorul trebuie sa ajute arbitrii (18:1). Chiar daca rolul lor principal este acela de a supraveghea si de a controla, ei trebuie sa fie la curent cu ultimele modificari ale regulamentului si sa inteleaga bine jocul, pentru ca ei trebuie sa ia anumite decizii si sa fluiere intreruperea jocului daca, de exemplu, observa o schimbare gresita.

Scorerul si cronometrorul trebuie sa fie impartiali. Daca ei dovedesc contrariul, ei pot fi lipsiti de atributiile lor de catre arbitrii. Daca se intampla acest lucru, rolul de scorer si cronometror va fi combinat si asumat de o singura persoana. In anumite cazuri - mai ales in ligile inferioare - arbitrii pot lua asupra lor atributiile scorerului si cronometrorului.

Reguli speciale pentru evenimentele IHF si continentale

La Campionatele Mondiale, Jocurile Olimpice si campionatele continentale, doi delegati tehnici vor monitoriza activitatea scorerului si cronometrorului, care sunt, de obicei, desemnati de catre organizatori (vezi imaginea). Acesti delegati tehnici trebuie sa semneze raportul de joc, in semn de confirmare a participarii si indatoririlor lor. Un oficial IHF, care are responsabilitati generale pentru joc, va fi, de asemenea, prezent la joc.

Nota: Oficialii si delegatii tehnici sunt delegati pentru jocuri internationale, continentale sau pentru jocuri din ligile superioare. Totusi, sub anumite circumstante, autoritatea in cauza poate cere un delegat tehnic si la jocurile din ligile inferioare, daca exista motive temeinice (de ex. daca jocul decide campioana sau echipa retrogradata, turbulente ale spectatorilor in timpul jocurilor anterioare). In acest caz, rolul delegatului tehnic este explicat in regulamentele respective.

Regula oficiala

Regula 18: Scorerul si cronometrorul

In principiu, cronometrorul are ca responsabilitate principala timpul de joc, time-out-urile si timpul de eliminare al jucatorilor eliminati. Scorerul are ca responsabilitate principala listele echipelor, raportul de joc, intrarea jucatorilor care ajung dupa inceperea jocului si intrarea jucatorilor fara drept de participare la joc. Alte sarcini, cum ar fi controlul numarului de jucatori si oficiali de echipa in spatiul de schimb, intrarea si iesirea jucatorilor de schimb sunt considerate responsabilitati comune.

In principiu, numai cronometrorul (si atunci cand este aplicabil, un delegat tehnic al federatiei responsabile) trebuie sa intrerupa jocul, atunci cand este necesar.

Vezi, de asemenea, Explicatia nr. 9, cu privire la procedurile corecte pentru interventia scorerului sau cronometrorului cand isi indeplinesc responsabilitatile mentionate.

Daca nu exista tabela de marcaj cu cronometru, atunci cronometrorul trebuie sa informeze oficialul responsabil de echipa despre cat timp s-a jucat sau cat timp a mai ramas de jucat, in special dupa time-out-uri.

Daca nu exista tabela de marcaj cu cronometru cu semnal automat de sfarsit de joc, cronometrorul isi asuma responsabilitatea pentru a da semnalul de sfarsit la fiecare repriza (vezi regula 2:3).

Daca tabela de marcaj nu poate afisa si timpii de eliminare (cel putin trei pentru fiecare echipa, in timpul jocurilor IHF), cronometrorul va afisa la masa cronometrorului timpul de expirare pentru fiecare eliminare, impreuna cu numarul jucatorului eliminat.

Explicatia nr. 9: Intreruperea timpului de joc de catre cronometror (18:1)

Daca cronometrorul intrerupe jocul pentru schimbari gresite, sau intrari neregulamentare, conform regulilor 4:2-3, 5-6, jocul va fi reluat cu o aruncare libera pentru echipa adversa, care se va executa, in mod normal, din locul unde s-a comis abaterea. Daca, totusi, mingea se afla in momentul intreruperii intr-o pozitie mai favorabila pentru echipa care beneficiaza de aruncarea libera, atunci aruncarea libera trebuie executata din acea pozitie (vezi regula 13:6, paragrafele 3 si 4).

In cazul unor asemenea neregularitati, cronometrorul trebuie sa intrerupa imediat jocul, fara a lua in considerare regulile generale ale avantajului, conform regulilor 13:2 si 14:2. daca jocul a fost intrerupt datorita unor astfel de neregularitati comise de echipa in aparare si, prin aceasta, a fost impiedicata o sansa clara de gol, trebuie sa se dicteze aruncare de la 7m, conform regulii 14:1a.

In cazul altor tipuri de neregularitati, care trebuiesc anuntate arbitrilor, cronometrorul trebuie sa astepte pana la prima intrerupere de joc. Daca, totusi, cronometrorul intervine si intrerupe jocul, acest lucru nu duce la pierderea posesiei mingii. Jocul va fi reluat cu o aruncare libera executata de echipa care s-a aflat in posesia mingii in momentul intreruperii.

Daca, insa, intreruperea a fost cauzata de o neregularitate comisa de echipa in aparare si arbitrii sunt de parere ca, datorita intreruperii pripite, a fost impiedicata o sansa clara de gol a echipei in atac, trebuie acordata aruncare de la 7m, conform regulii 14:1b. Ca principiu general, neregularitatile observate si raportate de catre scorer sau cronometror (cu exceptia regulilor 4:2-3, 5-6) nu conduc la sanctiuni personale.

O decizie de acordare a unei aruncari de la 7m, conform regulii 14:1a, dupa cum s-a explicat si in paragraful 2 de mai sus, este valabila si in cazul in care un arbitru sau delegat tehnic (IHF sau al federatiei continentale sau nationale) intrerupe jocul datorita unei neregularitati, care are ca urmare avertizarea verbala sau sanctionarea unui jucator sau oficial al echipei in aparare, comise in momentul in care echipa in atac are o sansa clara de gol.

Concluzia 28: Sarcinile scorerului si cronometrorului

Sarcinile cronometrorului

Verificarea timpului de joc si time-out-urile

Verificarea timpului de eliminare

Time-out-urile de echipa

Afisarea golurilor pe tabela

Sarcinile scorerului

Verificarea listelor cu jucatori

Completarea raportului de joc

Verificarea dreptului de joc al jucatorilor

Verificarea jucatorilor care ajung dupa inceperea jocului

Atat scorerul cat si cronometrorul

Verificarea ocupantilor bancilor de rezerve

Verificarea corectitudinii schimbarilor

Conventie inainte de inceputul jocului

Scorerul, cronometrorul si cei doi arbitrii trebuie sa se consulte scurt inaintea inceperii jocului. Aceasta este singura cale de a se asigura ca jocul se va desfasura in conditii regulamentare.

Sarcinile cronometrorului

Cronometrorul este principalul responsabil pentru timpul de joc, time-out-uri, timpul de eliminare si momentul cand jucatorul eliminat poate intra din nou pe teren (18:1). El foloseste, de obicei, cronometrul public cu semnal automat de final de joc. Daca nu exista un asemenea cronometru, el trebuie sa foloseasca un cronometru manual (care trebuie sa il aiba tot timpul la dispozitie, ca solutie de rezerva) (Concluzia 29).

Eliminarile sunt, de asemenea, afisate pe tabela publica de marcaj. La jocurile IHF, tabela trebuie sa poata afisa minimum trei eliminari pentru fiecare echipa.

Daca nu este disponibila o asemenea tabela, numarul jucatorului si momentul cand acesta poate reintra pe teren trebuiesc trecute pe o hartie si afisate la vedere (Concluzia 29) pe masa cronometrorului. Biletul pe care va fi scris numarul jucatorului si momentul cand poate reintra pe teren fac parte, de asemenea, din dotarile cronometrorului.

Eliminarile nu trebuiesc afisate pe tabela de marcaj si la masa cronometrorului concomitent.

Sarcinile scorerului

Scorerul este persoana responsabila pentru listele de jucatori, raportul de joc, jucatorii care ajung dupa inceperea jocului si jucatorii care intra pe teren, dar nu au drept de participare la joc.

Sarcini generale

Atat scorerul cat si cronometrorul verifica bancile de rezerve pentru a se asigura ca sunt ocupate regulamentar. Ei trebuie sa verifice ca schimbarile sa fie efectuate corect. Daca observa o schimbare gresita, scorerul fluiera si opreste timpul de joc imediat; el nu trebuie sa tina cont de avantaj, in acest moment. Scorerul si cronometrorul isi impart egal sarcinile de monitorizare a bancilor de rezerve si a schimbarilor, si tin sub observare bancile de rezerva de pe partea lor.

Autoritatea unui oficial sau delegat

Delegatul tehnic desemnat de IHF, federatia continentala sau nationala, nu este doar responsabil pentru desfasurarea corecta a jocului, dar si pentru a se asigura ca ambele echipe respecta regulamentul spatiului de schimb.

Daca jucatorii sau oficialii comit o infractiune, care nu este observata de arbitrii, in spatiul de schimb, delegatul tehnic are dreptul sa intrerupa jocul, sa cheme arbitrii la masa cronometrorului si sa in sfatuiasca sa sanctioneze jucatorul sau oficialul vinovat. In aceste situatii, echipa nevinovata reia jocul cu o aruncare libera, sau aruncare de la 7m, daca a fost oprita o sansa clara de gol.

Autoritate

Autoritatea scorerului si cronometrorului este clar delimitata de regulament. De exemplu, daca se pune la indoiala acuratetea timpului de joc sau a scorului, decizia finala apartine arbitrilor (17:8, 17:9). Arbitrii sunt absolviti de orice responsabilitate pentru timpul de joc si de a-si nota golurile si sanctiunile disciplinare la evenimentele IHF. Aceste sarcini sunt preluate de catre delegatul tehnic, la aceste evenimente (vezi imaginea de mai sus).

Concluzia 29: Echipamentele scorerului si cronometrorului (la jocurile IHF)

Cronometrorul: cronometru, pentru timpul de joc, hartie pentru a trece momentul cand eliminatul poate reintra pe teren, fluier, cartonase pentru time-out de echipa. Scorerul completeaza raportul de joc

In cazul in care tabela se defecteaza, trebuie avut, de rezerva, hartie pentru notarea momentului cand jucatorul eliminat poate reintra pe teren, si un dispozitiv pentru a putea afisa aceste hartii.

Obiecte inmanate fiecarei echipe inaintea inceperii jocului. Cartonase de identificare A-D, cartonase verzi pentru time-out de echipa.

Cronometrorul: Tabela publica de marcaj

Concluzia 29: - continuare -

Cronometrorul: Cronometru de mana, ca solutie de rezerva, in cazul in care se defecteaza tabela. Cronometrul de mana trebuie sa afiseze timpul de joc scurs sau timpul de joc ramas.

Arbitrii aleg mingea care va fi folosita in timpul jocului. Mingile de rezerva sunt tinute la masa cronometrorului.

Sarcini inainte de joc

Exista un mare numar de sarcini pe care trebuie sa le indeplineasca scorerul inaintea inceperii jocului:

 1. Verifica daca raportul de joc este corect completat

Jucatorii care nu sunt prezenti la inceperea jocului nu au drept de participare la joc, pana in momentul cand acestia se prezinta scorerului si sunt trecuti in raportul de joc.

Nota: La jocurile IHF si continentale, dreptul de participare la joc al jucatorilor este stabilit dinainte, in cadrul unei sedinte tehnice care se tine inaintea inceputului competitiei. In acest caz, scorerul confrunta raportul de joc cu lista cu jucatori. Din moment ce lista cu jucatori contine de obicei 16 jucatori, scorerul trebuie sa ii ceara responsabilului de echipa sa nominalizeze cei 14 jucatori care vor lua parte la joc, si sa reduca la maximum 14 numarul de jucatori inainte de inceperea jocului (vezi Concluzia 30).

 1. Cer oficialului responsabil de echipa sa semneze raportul de joc, aproximativ in momentul finalului incalzirii echipei
 2. Inmaneaza cartonasele verzi pentru time-out de echipa (Concluzia 32)
 3. Pregatiri personale: pregateste foaia pentru notarea golurilor, sanctiunilor, etc. (Concluzia 31).

Nota: Federatiile nationale pot face aceste lucruri in mai multe moduri, mai ales in ligile inferioare. Cronometrorul verifica cronometrul oficial si daca eliminarile pot fi afisate sau nu, si cronometrul de rezerva.

Concluzia 30: Completarea raportului de joc inaintea inceperii jocului

Antrenorul sau oficialul responsabil de echipa identifica jucatorii care urmeaza sa intre pe teren. Lista de jucatori contine, de obicei, 16 jucatori la jocurile IHF si continentale, aceasta insemnand ca cel putin doi jucatori trebuiesc nominalizati, care nu vor participa la joc.

Scorerul cere ambilor antrenori sau oficiali responsabili de echipa, in timp util (cu aproximativ 45 de minute inaintea inceperii jocului) sa nominalizeze jucatorii care nu vor participa la joc.

In functie de indicatiile celor doi oficiali responsabili de echipa, scorerul va sterge de pe raportul de joc jucatorii care nu vor participa la joc. El cere apoi oficialilor responsabili de echipa sa semneze raportul de joc.

Concluzia 31: Inaintea inceperii jocului - scorerul si cronometrorul isi pregatesc notitele

Folosind o copie a raportului de joc, cronometrorul isi noteaza numerele jucatorilor ambelor echipe, pentru a putea inregistra toate sanctiunile si momentul cand jucatorii vor reintra pe teren

Scorerul foloseste un formular special pentru a inregistra golurile, aruncarile de la 7m, sanctiunile, time-out-urile de echipa, etc. El trece aici si numerele jucatorilor ambelor echipe.

Daca este necesar, crainicul oficial este instruit pentru a putea prezenta corect jucatorii. Aceasta sarcina ii revine scorerului.

Concluzia 32: Inaintea jocului - cartonasele verzi si cartonasele pentru identificare sunt inmanate oficialilor de echipa

Scorerul (sau impreuna cu delegatul de pe partea sa de masa) inmaneaza cartonasele verzi, folosite pentru a cere time-out de echipa, ambilor oficiali responsabili de echipa. La jocurile IHF sau continentale, toti cei patru oficiali din spatiul de schimb trebuie sa poata fi identificati prin cartonase pe care le agata in jurul gatului (A-D).

Putin inaintea inceperii jocului

Putin inaintea inceperii jocului, trebuie sa verifice totul pentru ultima data si sa se asigure ca bancile de rezerva sunt ocupate conform regulamentului. Chiar si la jocurile de top, se intampla ca un al cincilea oficial, cum ar fi al doilea fizioterapeut, sa se afle inca in spatiul de schimb. Sfat practic: daca jucatorii si oficialii sunt prezentati de catre comentator, trebuie verificate numerele jucatorilor fata de cele trecute in raportul de joc pentru a fi siguri ca pe teren si in spatiul de schimb se afla doar jucatori cu drept de participare la joc.

Arbitrii trebuie sa lase, intotdeauna, mai multe mingi de rezerva la masa cronometrorului.

Cronometrorul trebuie sa porneasca un al doilea cronometru atunci cand se aude fluierul pentru inceperea jocului, pentru a fi sigur ca nu vor fi probleme cu acuratetea timpului de joc, in cazul in care s-ar strica tabela publica de marcaj.

Concluzia 33: Cu putin timp inaintea inceperii jocului

Aproape de sfarsitul incalzirii, scorerul se asigura ca ambii oficiali responsabili de echipa semneaza raportul de joc.

In timp ce sunt prezentati jucatorii, se compara numerele jucatorilor prezentati cu numerele jucatorilor cu drept de participare la joc

Scorerul si cronometrorul se ridica in picioare, atunci cand sunt prezentati.

Arbitrii, oficialii ambelor echipe si oficialii de la masa dau mana - aceasta este o traditie la inceputul jocului.

Cronometrorul semnalizeaza arbitrului faptul ca este pregatit pentru inceperea jocului.

Cronometrorul porneste cronometrul de rezerva, pentru a asigura acuratetea timpului de joc in cazul unor probleme.

Concluzia 34: Sarcinile generale, in timpul jocului

Un jucator este avertizat iar scorerul confirma avertismentul ridicand cartonasul galben. Daca arbitrii acorda mai mult de trei avertismente aceleiasi echipe, scorerul trebuie sa ii informeze pe arbitrii despre acest lucru

Scorerul confirma si eliminarile. Cronometrorul porneste ceasul atunci cand arbitrii fluiera reluarea jocului.

Daca un jucator este eliminat, cronometrorul noteaza momentul cand acesta poate reintra pe teren. Acest moment se calculeaza: timpul eliminarii + 2 minute. O data cu expirarea eliminarii, cronometrorul taie eliminarea.

Priviti intotdeauna inca o data ceasul oficial pentru a verifica daca timpul, golurile, eliminarile, etc. sunt corecte. Un gol trebuie trecut imediat pe tabela de marcaj.

Luarea notitelor si urmarirea schimbarilor simultan - se pot efectua mai multe schimbari in acelasi timp - cer o concentrare mare pe tot parcursul jocului

Scorerul si cronometrorul trebuie sa ajute echipele. Totusi, greselile lor nu trebuie sa duca la sanctionarea echipelor.

Sarcini in timpul jocului

Pe langa urmarirea schimbarilor, scorerul si cronometrorul trebuie sa urmareasca schimbarile:

Scorerul trebuie sa confirme avertismentele, eliminarile si descalificarile acordate de arbitri prin ridicarea cartonasului corespunzator sau prin semnalizarea respectiva.

Timpul de eliminare al unui jucator incepe imediat ce arbitrul de centru fluiera reluarea jocului. El poate fluiera reluarea jocului abia dupa ce jucatorul a parasit spatiul de joc si eliminarea a fost afisata pe tabela.

Pentru eliminari, cronometrorul noteaza momentul cand jucatorul poate reintra pe teren. Aceasta se calculeaza adaugand 2 minute la minutul cand se reia jocul (Concluzia 34).

Time-out-urile se aplica timpului de eliminare. Echipele au responsabilitatea de a respecta timpul de eliminare. Scorerul si cronometrorul verifica doar momentul cand jucatorul intra pe teren. Ei nu trebuie sa trimita un jucator inapoi pe teren, dupa ce i-a expirat timpul de eliminare.

Nota: daca un jucator care nu are inca dreptul de a participa la joc (nu i-a expirat eliminarea) intra pe teren prea devreme la indicatia scorerului sau cronometrorului sau din cauza ca timpul este gresit afisat, el trebuie sa ramana pe banca de rezerve restul timpului de eliminare. El nu trebuie, totusi, sanctionat suplimentar.

Concluzia 35: Monitorizarea bancilor de rezerve

Antrenorul isi poate coordona echipa, chiar stand in picioare. Totusi, nu are voie sa obtureze campul vizual la oficialilor de la masa

Jucatorii se pot incalzi in spatele bancii de rezerve, fara minge, daca spatiul permite acest lucru.

Jucatorii trebuie sa stea pe banca. Daca este necesar, oficialii de la masa pot cere jucatorului sa ia loc pe banca.

Oficialii de la masa nu trebuie sa reactioneze la fiecare comentariu al antrenorului. Daca e necesar, ei il pot calma sau atentiona.

Concluzia 36: Intreruperea timpului de joc - schimbare gresita

Daca scorerul sau cronometrorul observa o schimbare gresita, cronometrorul trebuie sa se ridice in picioare si sa fluiere oprirea timpului de joc. El trebuie sa indice jucatorul vinovat arbitrilor, pentru ca acestia sa il poata sanctiona

Concluzia 37: Intreruperea timpului de joc - sanctionarea unui oficial de echipa (indicat de delegatul tehnic)

Daca un jucator sau un oficial din spatiul de schimb protesteaza continuu, oficialul sau delegatul poate fluiera intreruperea timpului de joc. Cronometrorul opreste imediat ceasul. Delegatul cheama arbitrii, le prezinta situatia si indica persoana in cauza. Arbitrii iau decizia coresuunzatoare.

Concluzia 38: Defectarea tabelei de marcaj

Daca tabela de marcaj se defecteaza sau nu mai poate afisa minim doua eliminari, cronometrorul va scrie numarul jucatorului eliminat si minutul cand poate reintra pe teren pe un bilet care va fi afisat vizibil pe masa cronometrorului.

Cand intrerupe cronometrorul jocul?

Jocul este intrerupt in momentul in care cronometrorul fluiera sau se aude semnalul sonor al tabelei de marcaj, indiferent daca intreruperea este sau nu justificata.

Concluzia 39 prezinta doua situatii fundamentale:

Timpul de joc trebuie oprit imediat in cazul unei schimbari gresite, indiferent de ceea ce se intampla pe teren. Cronometrorul trebuie sa fluiere imediat si sa identifice jucatorul vinovat, fara sa tina cont daca echipa nevinovata are o sansa clara de gol. Se va acorda aruncare de la 7m daca echipa care nu se are posesia mingii comite o schimbare gresita, intrerupand astfel o sansa clara de gol. Vezi Capitolul 1.2 pentru mai multe informatii despre cum va fi reluat jocul in urma unei schimbari gresite.

La fel trebuie procedat si daca un jucator fara drept de participare la joc intra pe teren. Cronometrorul fluiera imediat si daca un jucator "isi scurteaza" timpul de eliminare (jucatorul va fi eliminat din nou).

Bineinteles, se considera tot o intrerupere a timpului de joc si semnalul de final reprizei sau a jocului.

Nota: Cronometrorul trebuie sa opreasca imediat ceasul, fara a astepta confirmarea arbitrilor.

Intreruperi care pot fi amanate

Cronometrorul trebuie sa tina cont de avantaj si sa se abtina de a intrerupe jocul in urmatoarele cazuri:

Confuzie privind deciziile arbitrilor (nu este sigur asupra tipului de sanctiune acordat jucatorului, nu este sigur daca arbitrii au validat sau nu un gol, etc.)

Daca arbitrii fac o greseala evidenta (de ex. avertizeaza de doua ori acelasi jucator)

Incertitudine asupra implicarii unui jucator care nu are drept de participare la joc

Comportare nesportiva sau nesportiva grosolana a jucatorilor sau oficialilor din spatiul de schimb

Nota: Singurele actiuni care pot fi luat in urma unei infractiuni comise impotriva scorerului sau cronometrorului, care nu a fost observata de arbitrii, este de a inregistra acest incident in raportul de joc. Chiar daca vinovatul nu poate fi pedepsit, el poate fi avertizat.

Se poate acorda o sanctiune doar daca este prezent la joc un delegat.

Concluzia 39: Cand poate intrerupe cronometrorul jocul?

Timpul de joc trebuie oprit imediat (fara a se tine cont de regula      avantajului) in urmatoarele cazuri:

 1. Semnal de final de repriza sau de joc
 2. O echipa comite o schimbare gresita
 3. Un jucator fara drept de participare la joc intra pe teren

Se va acorda aruncare de la 7m dacp se opreste o situatie clara de gol in urma unei infractiuni comise de echipa in aparare (punctele 2 si 3) (14:1a).

Intreruperea jocului poate fi amanata in urmatoarele cazuri:

 1. Avertizarea unui jucator sau oficial (de ex. in urma insultelor)
 2. Neintelegerea deciziilor arbitrilor (de ex. ce jucator care a fost sanctionat)
 3. Factori externi (de ex. obiecte straine pe teren)

Cronometrorul se ridica, fluiera si cheama arbitrii.

Nota:

Daca cronometrorul intrerupe jocul ca urmare a unei infractiuni in spatiul de schimb, echipa nu va pierde posesia mingii

Reluarea jocului: aruncare libera pentru echipa care a avut posesia mingii in momentul intreruperii jocului

Jocul este intrerupt datorita unei infractiuni comise de echipa in aparare: aruncare de la 7m daca a fost oprita o sansa clara de gol

Fluierul cronometrorului intrerupe intotdeauna jocul

Cronometrorul trebuie sa opreasca timpul, fara a astepta confirmarea arbitrilor

Sarcini in timpul time-out-ului de echipa

Timpul de joc este intrerupt imediat ce cronometrorul fluiera time-out de echipa. Nu trebuie asteptata confirmarea arbitrilor.

Totusi, scorerul si cronometrorul trebuie sa tina cont de unele reguli, inainte de a opri jocul:

Cronometrorul poate fluiera time-out-ul de echipa doar daca un oficial a pus cartonasul verde pe masa

Nota: Chiar daca oficialul sta in fata mesei cronometrorului, time-out-ul de echipa se considera a fi cerut de oficial doar atunci cand a pus cartonasul verde pe masa (vezi Concluzia 39). Sfat practic: Situatia este mai clara daca oficialul ii inmaneaza cartonasul, in loc sa il puna pe masa.

Oficialul de echipa este liber sa decida cand sa ceara time-out-ul de echipa, atata timp cat respecta conditiile din Explicatia nr. 3. De exemplu, el poate astepta incheierea unei faze promitatoare sau asteapta un moment avantajos pentru a intrerupe jocul, sau pana cand echipa sa se afla intr-o pozitie buna pentru reluarea jocului.

Pe de alta parte, cronometrorul - sau scorerul - care asteapta primirea cartonasului verde trebuie sa se asigure ca sunt indeplinite conditiile regulamentare, inainte de a fluiera acordarea time-out-ului de echipa.

Daca cronometrorul intrerupe jocul intr-un moment cand nu sunt respectate conditiile regulamentare pentru acordarea time-out-ului de echipa, arbitrii trebuie sa verifice de ce s-a fluierat de la masa si sa reia jocul cat mai repede posibil (ca si in orice situatie in care se fluiera gresit de la masa).

Concluziile 41 si 42 ilustreaza procedura de cerere a time-out-ului de echipa si amintesc sarcinile pe care le au scorerul si cronometrorul.

Concluzia 40: Cand se considera cerut time-out-ul de echipa?

Un oficial de echipa care vrea sa ceara un time-out de echipa pune cartonasul verde pe masa cronometrorului. El poate astepta un moment avantajos pentru a intrerupe jocul sau pana cand echipa sa se afla intr-o pozitie buna pentru reluarea jocului

El se poate razgandi. Atata timp cat cartonasul verde nu se afla pe masa cronometrorului, time-out-ul de echipa nu poate si acordat.

Concluzia 41: Procedura in cazul time-out-ului de echipa

Atentie: antrenorul ia cartonasul verde dupa ce adversarii au inscris un gol (fiti atenti la joc). Scorerul si cronometrorul trebuie sa fie pregatiti pentru un potential time-out de echipa

Oficialul responsabil de echipa preda cartonasul verde. Se fluiera intreruperea jocului dupa ce cartonasul a fost clar inmanat si cronometrorul este sigur ca sunt respectate conditiile regulamentare (echipa care cere time-out de echipa are posesia mingii)

Cronometrorul se ridica in picioare, fluiera, opreste imediat ceasul, ridica cartonasul verde si indica echipa care a cerut time-out de echipa.

Cartonasul verde este asezat pe masa cronometrorului, in asa fel incat sa poata fi vazut de toata lumea.

Arbitrii asteapta in centru si supravegheaza ambele echipe. Mingea se afla in locul de unde va fi reluat jocul - aici aruncare de incepere - dupa incheierea time-out-ului de echipa

Scorerul supravegheaza jucatorii si oficialii de echipa de pe partea sa. Ei au dreptul sa intre pe teren.

Concluzia 42: Time-out-ul de echipa (Continuare)

Atunci cand fluiera intreruperea timpului de joc, cronometrorul porneste un alt ceas pentru time-out-ul de echipa. El urmareste jucatorii si oficialii de pe partea sa.

Cronometrorul verifica durata time-out-ului de echipa. Dupa 50 de secunde, el da un semnal sonor pentru a indica faptul ca echipele trebuie sa se pregateasca pentru reluarea jocului.

Dupa ce da semnalul sonor, cronometrorul confirma faptul ca timpul de joc este gata sa fie repornit de la masa oficiala.

Dupa o scurta consultare intre arbitrii si cronometror, arbitrul de centru fluiera reluarea jocului din locul unde se afla mingea in momentul intreruperii

Dupa ce a fost fluierata reluarea jocului, cartonasul verde este pus pe masa si va ramane acolo.

Scorerul trece momentul in care a fost cerut time-out-ul de echipa in raportul de joc

Sarcini in timpul pauzei

Prima repriza (la fel a si a doua) se incheie cu semnalul de final de repriza. Nu este neregulamentar ca acest semnal sa se auda inainte ca o aruncare sa fie executata (de ex. o aruncare libera sau o aruncare de la 7m). O data cu auzirea semnalului de final, arbitrii trebuie sa fluiere executarea aruncarii. Jocul nu ia sfarsit pana cand rezultatul aruncarii nu este clar. Arbitrii fluiera apoi sfarsitul reprizei sau al jocului.

Daca fluierul de final se aude cand mingea este inca:

in aer, in urma unui aruncari a unui jucator (mingea nu este in poarta) = nu este gol - sfarsitul jocului

in aer, in timpul executarii unei aruncari de la 7m = fluierati reexecutarea aruncarii, indiferent daca mingea a intrat sau nu in poarta (2:4).

Alte posibile probleme si solutii le puteti gasi la sectiunea de Probleme si Solutii.

Imediat ce se aude fluierul de final al primei reprize, cronometrorul trebuie sa porneasca un cronometru - separat de cel al tabelei de marcaj - pentru timpul pauzei. Scorerul are o gama larga de sarcini de indeplinit in timpul pauzei:

verificarea raportului de joc (goluri si sanctiuni) impreuna cu arbitrii (daca nu este un joc IHF)

Colecteaza cartonasele verzi si le distribuie celor doi oficiali responsabili de echipa, inainte de inceperea reprizei a doua (vezi Concluzia 43 si 44).

Cronometrorul, impreuna cu arbitrii, se asigura ca pauza nu dureaza prea mult. Intarzierile evidente, in ciuda interventiilor arbitrilor, pot fi sanctionate ca si comportare nesportiva prin sanctiuni progresive pentru oficialul responsabil de echipa (Concluzia 45).

Concluzia 43: Sarcinile scorerului si cronometrorului in timpul pauzei

Scorerul verifica raportul de joc (scorul, sanctiunile si time-out-urile de echipa).

La jocurile IHF: Persoana responsabila cu statistica compara notitele sale cu cele ale scorerului (goluri, sanctiuni)

Scorul, sanctiunile si time-out-urile de echipa sunt trecute in raportul de joc

Atunci cand fluiera finalul reprizei, cronometrorul porneste un ceas separat, pentru a determina durata pauzei.

Concluzia 44: Sarcinile scorerului si cronometrorului in timpul pauzei

Scorerul si cronometrorul aduna cartonasele verzi si le aduc inapoi la masa.

Cronometrorul verifica ceasul oficial si ceasul de rezerva, pentru reluarea jocului.

Atunci cand echipele revin pe teren, scorerul si cronometrorul le inmaneaza cartonasele verzi

Arbitrul ia contact vizual cu cronometrorul (totul este ok?) si fluiera reluarea jocului. Cronometrorul porneste ceasul oficial.

Concluzia 45: Sanctionarea unei echipe pentru intoarcerea cu intarziere pe teren

Daca o echipa nu revine in timp util pe teren, dupa pauza, arbitrii ii pot sfatui sa se grabeasca, fluierand pe coridorul care duce la vestiar. Daca echipa nu reactioneaza iar inceputul reprizei a doua este mult intarziat, arbitrii (eventual la indicatia delegatului tehnic sau oficialului IHF) poate sanctiona progresiv oficialul responsabil de echipa (sau un alt oficial, daca acesta nu este prezent) pentru comportare nesportiva.

Concluzia 46: Completarea raportului de joc

In raportul de joc trebuiesc trecute urmatoarele detalii:

Scorul final si scorul la pauza

Scorul prelungirilor si al aruncarilor de la 7m de departajare

Numarul de spectatori

Numarul de goluri inscrise de fiecare jucator

Numarul aruncarilor de la 7m

Numarul golurilor in urma aruncarilor de la 7m

Avertismentele si eliminarile

Descalificarile si eliminarile definitive

Momentul cererii unui time-out de echipa

Daca este necesar: comentarii ale arbitrilor sau proteste ale echipelor

Nota: Adunati toate semnaturile!

Asigurati-va ca ambii oficiali responsabili de echipa si delegatul tehnic semneaza raportul de joc, inainte si dupa joc.

Sarcini dupa joc

Principalele sarcini ale scorerului, dupa joc, sunt urmatoarele:

In primul rand, sa compare datele din raportul de joc (scorul final, sanctiunile, aruncarile de la 7m; vezi Concluzia 46) cu notitele arbitrilor (daca nu este un joc IHF) (vezi Concluzia 47).

El trebuie sa se asigure ca arbitrii, cronometrorul, oficialul special desemnat si delegatul semneaza raportul de joc.

Informatii aditionale continute de raportul de joc

Daca o echipa doreste sa inainteze un protest, trebuie sa se asigure ca protestul este inregistrat in raportul de joc, inainte de a-l semna. In asemenea cazuri, oficialul responsabil de echipa trebuie sa semneze raportul de joc chiar daca are dubii in ceea ce priveste validitatea protestului. Semnatura sa confirma faptul ca a fost informat de protest.

La jocurile IHF si continentale, protestele trebuiesc inaintate oficialului IHF in maxim o ora de la incheierea jocului.

Arbitrilor le este, bineinteles, permis sa adauge comentarii.

Exemple:

Trebuiesc respectate si prevederile regulamentare ale federatiei organizatoare.

Concluzia 47: Sarcinile scorerului si cronometrorului dupa joc

Dati mana cu arbitrii si oficialii dupa joc

Scorerul verifica datele din raportul de joc.

La jocurile IHF, delegatul tehnic si oficialul IHF semneaza raportul de joc. La jocurile nationale, arbitrii si oficialii responsabili de echipa semneaza raportul de joc

La jocurile IHF, datele din raportul de joc sunt comparate cu statistica oficiala a jocului. Dupa aceasta oficialul semneaza raportul de joc.

La competitiile IHF, scorerul face imediat copii ale raportului de joc corect completat.

El inmaneaza copiile oficialilor responsabili de echipa. Alte copii pot fi inmanate, de ex., presei

Probleme si solutii

Exista posibilitatea ca urmatoarele probleme sa apara mai ales in ligile inferioare.

Problema: Nu exista un cronometru adecvat.

Solutie: Daca nu poate fi gasit un alt cronometru, unul dintre arbitri va prelua sarcina cronometrorului (aceea de a tine timpul de joc si timpul de eliminare)

Problema: Cronometrul tabelei de marcaj nu poate fi operat de la masa cronometrorului.

Solutie: Pupitrul de comanda pentru tabela de marcaj trebuie mutat la masa cronometrorului sau se va folosi un cronometru alternativ, pentru timpul de joc

Problema: Tabela de marcaj nu este dotata cu o sirena pentru a da semnalul automat de final

Solutie: Cronometrorul fluiera la finalul primei reprize si la finalul jocului. Arbitrii verifica acuratetea semnalului (2:3). Daca s-a comis o eroare si nu s-a auzit semnalul de final, arbitrii fluiera (2:3) pentru a indica faptul ca timpul de joc s-a sfarsit (17:10).

Problema: Scorerul si cronometrorul nu ajung la teren.

Solutie: Cereti unuia dintre membrii clubului sa le ia locul. Daca acestia refuza, atunci unul dintre arbitri va prelua si functiile scorerului si cronometrorului.

Nota: Daca se gaseste o persoana dispusa sa le ia locul, rolurile scorerului si cronometrorului pot fi combinate. Bineinteles, daca unul dintre cluburi nu desemneaza o persoana pentru acest lucru, ambele locuri vor fi ocupate de catre reprezentantii celeilalte echipe. Echipa care nu prezinta un voluntar nu poate protesta impotriva faptului ca ambele locuri sunt ocupate de reprezentanti ai echipei adverse (nota in raportul de joc).

Problema: Cronometrorul fluiera finalul primei reprize chiar inaintea executarii unei aruncari de la 7m. Daca semnalul sonor a cronometrorului a fost dat corect, aceasta nu este o greseala, ci un rezultat al semnalului automat de final, conform regulii 2:3.

Solutie: Fluierati executarea aruncarii de la 7m. Asteptati rezultatul aruncarii. Jocul se incheie abia dupa ce se aude fluierul de final al arbitrilor (2:3), nu al cronometrorului.

Nota: In acest caz, rezultatul aruncarii inseamna ca mingea nu mai poate intra in poarta, dupa ce a fost aparata. O a doua aruncare dupa ce mingea se respinge din bara, portar sau un aparator nu mai este permis.

Problema: Semnalul de final este corect dat, dar se aude atunci cand mingea este in aer, dupa executarea unei aruncari de la 7m (nu in urma unei aruncari normale).

Solutie: Se fluiera reexecutarea aruncarii, indiferent daca mingea a intrat sau nu in poarta (2:4)

Nota: Trebuiesc reamintite scorerului si cronometrorului regulile 2:3, 2:4, 2:5 si 18:2 inaintea jocului.

Problema: Semnalul de final al primei sau al celei de-a doua reprize se aude prea devreme (in timp ce mingea este jucata pe teren).

Solutia A: Echipele se afla inca pe teren:

 • Reluati jocul cu o aruncare libera, daca una dintre echipe avea posesia mingii (2:7)
 • Daca jocul a fost intrerupt inainte de a se auzi semnalul, reluati jocul cu o aruncare conforma intreruperii jocului (de ex. aruncare de la margine, 2:7)
 • Daca mingea se afla in aer deasupra spatiului de poarta atunci cand s-a auzit semnalul, reluati jocul cu o aruncare libera pentru echipa care a avut ultima posesia mingii (13:4b)
 • Daca mingea se afla in aer deasupra spatiului de poarta atunci cand s-a auzit semnalul sonor si apoi intra in poarta, acordati aruncare de la 7m pentru echipa aflata in atac (pe baza observarii faptelor de catre arbitrii, 13:4a-b, 14:1b, 15:5, 2:7).

Solutia B: Echipele (sau unii jucatori) au parasit terenul.

Dupa pauza, echipele isi mentin locul pe teren; jocul este reluat cu o aruncare conforma cu momentul in care s-a auzit semnalul de final eronat al primei reprize. Imediat ce se incheie timpul de joc ramas din prima repriza, echipele schimba locurile pe teren si incepe a doua repriza, aruncarea de incepere apartinand echipei care nu a avut aruncarea de incepere in prima repriza, fara a se mai face pauza.

Daca repriza a doua este incheiata prea devreme, timpul de joc ramas se mai poate juca doar daca jucatorii echipelor nu s-au intors la vestiare.

Daca nu se mai poate juca restul timpului ramas de joc, arbitrii trebuie sa raporteze incidentul si sa inscrie in raportul de joc timpul de joc jucat.

Problema: Cronometrorul trimite inapoi pe teren un jucator al carui timp de eliminare nu a expirat

Solutie: Anumite reguli stipuleaza faptul ca echipele sunt si ele responsabile pentru respectarea timpului de eliminare. Se aplica regula 4:4. La jocurile in care scorerul si cronometrorul au fost delegati conform regulamentului, cronometrorul nu trebuie sa trimita jucatorul eliminat in teren dupa ce acestuia i-a expirat timpul de eliminare. Daca el face acest lucru, trebuie procedat dupa cum urmeaza: jucatorul eliminat trebuie sa paraseasca terenul pentru restul timpului de eliminare; el nu mai trebuie sanctionat suplimentar. Daca cronometrorul repeta aceasta greseala, el trebuie eliberat din functie.

Problema: Scorerul sau cronometrorul contesta deciziile arbitrilor.

Solutie: Scorerul sau cronometrorul trebuiesc avertizati, pentru ca, in calitate de asistenti ai arbitrilor. Ei trebuie sa isi indeplineasca sarcinile fara a face niciun comentariu sau fara a-si exprima dezacordul prin gesturi sau cuvinte. Daca ei continua sa conteste deciziile arbitrilor, prin gesturi sau cuvinte, ei trebuie eliberati din functie. Asemenea incidente trebuiesc inscrise in raportul de joc.

Problema: Se acorda o aruncare libera sau o aruncare de la 7m cu putin inaintea finalului primei reprize sau a jocului.

Solutie: Timpul de joc se scurge mai departe si se aude semnalul de final - in ciuda aruncarii care trebuie sa fie executate. Aceasta nu inseamna ca trebuie oprit semnalul automat de final al tabelei. Daca nu este disponibila o tabela prevazuta cu semnal automat de final, cronometrorul trebuie sa fluiere finalul exact in momentul in care se incheie timpul de joc, chiar daca executantul se pregateste sa arunce sau daca mingea este in aer.

Daca jocul s-a incheiat (prin semnalul automat al tabelei sau prin fluierul cronometrorului) inainte ca rezultatul aruncarii sa fie determinat (regula 2:4), arbitrul de centru trebuie sa:

 • astepte pana ce toti jucatorii sunt in pozitii regulamentare si sa fluiere reexecutarea aruncarii
 • asteapta rezultatul aruncarii, inainte de a fluiera finalul jocului (oricare dintre arbitrii poate fluiera finalul jocului)

Rezultatul aruncarii inseamna:

 • gol
 • aruncare pe langa poarta
 • blocarea cu succes a mingii de catre echipa in aparare sau de catre portar
 • greseli ale executantului in timpul executarii aruncarii dupa fluierul de executare, care nu mai pot fi sanctionate cu aruncare libera pentru echipa adversa (totusi, aruncarea trebuie executata daca adversarii comit greseli care afecteaza aruncarea)

Nota: Daca portarul atinge mingea sau o respinge, arbitrii trebuie sa astepte rezultatul final al actiunii (daca este sau nu gol). Atingerea sau devierea mingii nu sunt considerate rezultate ale aruncarii, pentru ca mingea se poate respinge din bara in gol, de exemplu. Arbitrii pot incheia jocul abia dupa ce se cunoaste rezultatul final al aruncarii (2:4).

Problema: Prima repriza s-a incheiat prea tarziu (al treilea paragraf al regulii 2:7).

Solutie: Timpul de joc al celei de-a doua reprize este redus cu timpul cu care a fost "prelungita" prima repriza. Scorerul, cronometrorul si oficialii echipelor trebuiesc informati despre acest lucru.

Problema: Arbitrii si cronometrorul nu sunt de acord asupra timpului de joc trecut.

Nota: Arbitrii au ultimul cuvant de spus asupra timpului de joc, si de aceea trebuie sa aiba propriile cronometre (exceptie facand jocurile IHF si continentale, acolo unde delegatul tehnic preia responsabilitatea timpului de joc).

Ceasurile trebuiesc confruntate imediat ce se aude fluierul de final, pentru a impiedica jucatorii sa iasa de pe teren prea tarziu. Cronometrorul trebuie sa opreasca ceasul atunci cand da semnalul de final. Jucatorilor si oficialilor li se cere sa ramana pe teren pana la clarificarea incertitudinii asupra timpului de joc.

Problema: Dupa o infractiune, sunetul automat de final se aude cu putin inainte sau concomitent cu fluierul arbitrului.

Solutie: Infractiunea este sanctionata, pentru ca infractiunea a fost comisa in timpul de joc (primul paragraf al regulii 2:4). Jocul este incheiat de catre arbitrii (nu de catre cronometror) dupa determinarea rezultatului aruncarii libere sau aruncarii de la 7m.

Problema: Delegatul tehnic contesta impartialitatea scorerului sau cronometrorului. Exista suspiciuni intemeiate ca scorerul sau cronometrorul au facut greseli intentionate (de ex. cu privire la restul timpului ramas de joc sau al timpului de eliminare ramas, schimbare gresita).

Solutie: Inregistrarea incidentului in raportul de joc, prezentand motivele si momentul cand scorerul sau cronometrorul au fost eliberati din functie.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6775
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved