Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

CAPACITAREA DE PERFORMANTA REFLECTATA IN PROBA PRACTICATA (100 m garduri)

Sport+ Font mai mare | - Font mai micCAPACITAREA DE PERFORMANTA REFLECTATA IN      PROBA PRACTICATA (100 m garduri)

Principalele obiective urmarite

largirea si perfectionarea nivelului de motricitate generala si specifica, prin promovarea in pregatire a unor mijloace selectionata din ramura de sport preferata;insusirea si perfectionarea principalelor elemente tehnico- tactice;

randament specific (rezultate).insusirea principalelor probleme organizatorice si a prevederilor regulamentare, specifice ramurii respective;

asigurarea tonicitatii psihofizice, a bucuriei de miscare si cultivarea deprinderilor de practicare independenta a sportului preferat;

depistarea si selectia elementelor dotate pentru echipele respective ale institutului cat si pentru sectiile cluburilor universitare.

Lectiile organizate la acest nivel cu grupele constituie pe ramuri de sport, vor putea fi conduse de catre oricare din cadrele didactice, indiferent de specializarea detinuta dupa absolvirea facultatii;

In functie de specificul ramurilor de sport abordate cat si de conditiile locale, se vor putea constitui grupe de lucru si pe profil dublu (tenis/ badminton, fotbal/ atletism).

1. Tehnica alergarii de gard de (peste) gard

Esential pentru alergarea de garduri este pastrarea vitezei de deplasare. Pentru aceasta timpul de zbor peste gard trebuie sa fie cat mai scurt.

Startul si lansarea de la start:

Startul si lansarea de la start determina tehnica alergarii de garduri avand legatura cu trecerea primului gard de care depinde intreaga proba.

Descrierea acestora la vom practica in proba de 110 mg B,si 100 mg F, probele fiind aproape identice, dar diferentiindu-se distanta pana la primul gard si la sosire, iar la fete distanta este mai mica.

La startul de jos in pozitia de "gata" bazinul este mai ridicat decat in alergarile de viteza. Pana la primul gard , cel mai des intalnit este un numar de 8 pasi; se mai intalneste un numar de 7 pasi la sportivi "inalti" si 9 pasi la sportivi mai "scunzi". Dupa plecarea din start, lungimea pasilor creste progresiv pana la al 8-lea, iar ultimul trebuie sa fie mai scurt pentru a usurarea trecerii peste primul gard.

Pasul peste gard:

Reprezinta      veriga tehnicii de baza. In general greutatea corpului trebuie trecuta peste gard razant, pentru a pierde cat mai putin in faza de zbor.

Pasul peste gard variaza intre 3,40-3,65 m la B si 3,00-3,25 m la F, din aceasta distanta 60% revine atacului si 40% aterizarii. O alta cerinta o are echilibrul alergarii in pasul de alergare, asigurat de o pozitie succesiva ale segmentelor corpului (trunchi, brate, picioare).

- Atacul gardului

Atacul gardului se executa la o distanta de 2,15 m B si 1,90 m F. Intiderea atacului va incepe cand trunchilul se inclina accentuat spre gard, peste coapsa pe directia alergarii. Impulsul se executa puternic pe o directie mai inalta decat la viteza. Bratul opus piciorului este dus inainte lateral. La terminarea impulsului genunchiul este la aceeasi distanta cu glezna si trunchiul se apleaca si mai mult cand calcaiul atinge planul vertical al gardului.

- Trecerea gardului:

In aceasta faza trunchiul trebuie sa fie orizontal aplecat peste piciorul de atac. Celalalt picior "de bataie" atarna "remorcat" inapoi cu laba orientata spre exterior. Piciorul acesta trebuie sa fie relaxat pentru o trecere corecta si razanta a gardului.

- Alergarea dupa gard

Alergatorii aterizeza la o distanta de gard in jur de 1,40 m la B iar 1,30      m la F. Locul aterizarii este amortizat de articulatii, mai precis de glezna. Centrul de greutate trebuie sa cada in baza de sprijin, pentru a mentine echilibrul. Daca aterizarea atacului pe sol nu este corecta, centrul de greutate cade inapoi iar viteza se va micsora. Piciorul de remorca va avea laba orientata spre exterior pentru a nu agata gardul si va fi atras inainte-sus, pe sub axila, uramad sa faca primul pas dupa aterizare.

- Alergarea intre garduri

Distanta intre garduri fiind la B 9,14m si la F 8,50 m trebuie parcursa in 3 pasi rapizi:

- primul pas este cel mai scurt: 1,60 m B si 1,50 F;

- al doilea este cel mai lung: 2 m B si 1,90 F;

- al treilea este cel mai scurt, dar mai lung decat primul: 1,90 m B si 1,80 mF.

Ritmul intre garduri pregateste trecerea peste gard, cand executam penltimul pas lung, centrul de greutate a corpului coboara si se urca apoi pe ultimul pas mai scurt. Acest ritm favorizeaza obtinerea unei pozitii favorabile de trecere peste gard.

2. Metodica pregatirii alergarii de (peste) garduri

Alergarile peste gard prezinta dificultati din caunza unor elemente care trebuie executate in viteza. Pasul peste gard este diferit de cel din alergarile de viteza, de aceea trebuie invatat si insusit cu mare atentie, avand un moment important al acestei dificile probe.

Exercitii:

A. Din sezand in "pozitia de gard", aplecarea trunchiului inainte cu ducerea bratului opus inainte, rotarea trunchiului, culcat pe spate, revenire cu aplecarea trunchiului deasupra piciorului de atac, indoirea trunchiului spre piciorul de remorca.

Cu fata la perete: ducerea piciorului de atac inainte cu sprijin la perete.

Piciorul de remorca se sprijina cu genunchiul si cu laba piciorului pe sipca gardului: indoirea trunchiului spre piciorul de remorca (bataie), aplecarea trunchiului la piciorul de atac cu atingerea solului cu bratul opus piciorului de atac.

Alergarea peste garduri joase-banci de gimnastica; 4-6 repetari peste 3-5 garduri.

Din mers trecerea peste 3-5 garduri joase cu sprijinul bratelor pe stinghia gardului, cu actiunea bratului opus la trecera atacului; 2-4 repetari.

Acelasi exercitiu din alergarea cu joc de glezne; 3-5 repetari.

Primele exercitii (mijloace) dezvolta mobilitatea specifica trecerii gardurilor: se executa cu un picior si cu celalalt, se executa in 2-4 serii cu 3-5 repetari. Se executa cel putin o data la fiecare lectie.

Alergarea peste garduri (banci) ajuta la precizarea, pentru toti elevii, a piciorului de bataie (remorca) si a celui de atac. Inaltimea gardului este intre 55-76 cm; distanta intre garduri este de 6,80 - 7,20 cm, pentru fete iar pentru baieti inaltimea este intre 76-84 cm      si distanta intre 7,60-8,20 cm.

La trecerea peste garduri cu sprijin din mers si trecere din joc de glezna se urmareste corectitudinea atacului care se duce perpendicular peste stinghie, trecerea corecta a piciorului de remorca (bataie), precum si actiunea bratelor care este opusa (brat-picior opuse).

B.Din alergare usoara imitarea atacului gardului, a trecerii gardului; 2-3 repetari pe 20-30 m.

Din sprijin la perete, imitarea trecerii piciorului de remorca peste gard; 3-4 serii a 5-6 repetari.

Sarituri succesive pe piciorul de bataie (remorca), pendularea piciorului de atac cu ducerea bratului opus inainte; 2-3 serii a 6-8 repetari.

Din alergare trecerea peste gard numai a piciorului de bataie (remorca); 2-4 repetari peste 3-5 garduri.

Se lucreaza in conditii usurate, separat pentru piciorul de atac si pentru piciorul de remorca. Se urmareste lucrul corect al bratelor si al trunchiului in timpul trecerii peste gard.

C. Alergarea peste 2-4 garduri joase; 1-2 repetari.

Din alergare trecerea peste gard numai a picioului de atac; 2-3 repetari peste 3-5 garduri.

Cu start din picioare, alergarea peste o sipca asezata pe locul primului gard; 1-2 repetari.

Cu start din picioare treceri peste primul gard; 3-5 repetari.

Primul gard este asezat la o distanta de 10,50-12 m. Alergarea pana la primul gard este rapida, avand un numar de opt pasi; piciorul de bataie este asezat la linia de plecare.

D. Cu start din picioare, alergarea peste 1-3 garduri; 2-4 repetari.

Cu start din picioare, alergarea peste 3-5 garduri.

Cu start de jos, trecerea peste o stinghie asezata pe locul primului gard la o inaltime mica; 3-5 repetari.

La trecerea gardurilor accentul cade pe atac cu aplecarea trunchiului si lucrul bratelor sau, pe lucrul piciorului de remorca; alergarea peste garduri se executa cu 5 si cu 3 pasi intre garduri. Stinghia gardului se aseaza la incepul pe latime.

E. Alergarea cu start de jos peste un gard cu autocomanda in tempo 3/4; 2-4 repetari.

Alergarea cu start de jos peste 3-5 garduri, tempo 3/4; 3-5 repetari.

Alergarea cu start de jos peste 2-3 garduri cu continuarea alergarii dupa gard, pana la linia de sosire; 2-3 repetari.

Alergarea peste garduri sub forma de concurs pe 50-60 m; 2-3 repetari.

Pentru ca elevii sa lucreze cu placere si sa nu prinda frica de gard, distantele si inaltimile variaza in functie de nivelul de pregatire al elevilor.

Pentru startul de jos si lansarea din start:     

a) din culcat facial, cu coatele indoite si palmele in sprijin pe sol, plecarea la semnal in sprint (7-8) repetari;

b) sezand pe genunchi cu bratele intinse in sprijin pe sol (palmele ca la plecarea din start), plecarea in sprint (5-6 ori);

c) din intreg sezand cu picioarele intinse (apropiate sau departate), la semnal intoarcere 180 grade si plecarea in sprint (5-6 ori);

d) din stand, cu un picior mai in fata, la semnal se atinge solul cu ambele maini si plecarea in sprint (5-6 ori);

e) stafeta contratimp, cu executarea unor sprinturi legate, in zigzag si revenirea la coada formatiei;

f) concurs pe 20, 50, 80, 100,200, 200 m cronometrat, cu start de jos;

g) curse cromometrate pe 5-10 secunde.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1281
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved