Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

CONTINUTUL, CARACTERISTICILE SI ORGANIZAREA ATLETISMULUI

Sport+ Font mai mare | - Font mai micCONTINUTUL, CARACTERISTICILE SI ORGANIZAREA ATLETISMULUI1. DEFINITIA SI PARTICULARITATILE

ATLETISMULUI

Atletismul este o activitate practica in care exercitiile difera prin modul de executie, dar si prin influentele pe care le produce asupra organismului uman, ca sistem bio-psiho-social hipercomplex si dinamic.

Atletismul este o ramura a educatiei fizice si a sportului care, prin numarul mare si diferit de exercitii, vizeaza dezvoltarea armonioasa a organismului, dar si intrecerea.

Scopul acestei activitati, care se desfasoara in anumite forme de organizare, dupa reguli si prevederi exacte, este:

- adaptarea complexa a organismului;

- realizarea unor performante sportive superioare.

In literatura de specialitate, termenul de atletism este definit ca un "sistem de exercitii realizat sub forma alergarilor, aruncarilor si sariturilor naturale si stilizate, in scopul dezvoltarii specifice a calitatilor fizice si obtinerii unui rezultat superior in practicarea lor". La grecii anticii "atletii" erau acele persoane, care se pregateau special, cu scopul de acastiga un premiu, intr-o intrecere.

Termenul utilizat in literatura de specialitate, pentru atletism, este athletics (engleza britanica) si track and field (engleza americana), respectiv probe pe pista (track - alergari) si probe de teren (field - sarituri si aruncari).

Concursurile de atletism cuprind grupe de probe si probe care au caracteristici specifice, in functie de cele 3 categorii fundamentale de exercitii, respectiv alergari, sarituri si aruncari. Oricum ordonam aceste exercitii, ele nu isi schimba sensul general si esential motric, pe care il exprima notiunile de alergare, saritura si aruncare.

- In probele de alergari si mars se urmareste parcurgerea in timp cat mai scurt a unei distante precizate.

- In probele de aruncari se urmareste trimiterea unor obiecte cu forme si dimensiuni speciale, standardizate (greutatea, discul, sulita, ciocanul) la o distanta cat mai mare.

- In probele de sarituri se urmareste obtinerea unui zbor cat mai lung (la saritura in lungime si la triplusalt) sau a unui zbor cat mai inalt (la saritura in inaltime si la saritura cu prajina).

In toate probele este necesara respectarea unor precizari speciale, impuse prin "Regulamentul concursurilor de atletism". Regulile sunt foarte exacte si stabilesc conditiile materiale si de desfasurare a concursurilor, departajeaza clar valoarea sportiva a fiecarui atlet, in raport cu spatiul si timpul, cat si cu ceilalti competitori. Regulamentul prevede si criterii de stabilire a clasamentelor, a situatiilor de egalitate, a conditiilor de omologare a recordurilor; anexele acestui document aduc precizari in prevenirea si sanctionarea utilizarii dopajului in activitatea de pregatire, cat si cea competitionala a atletilor.

ATLETISMUL - SPORT FORMATIV

Utilizarea rationala a exercitiilor de atletism, prin alergari, sarituri, si aruncari, contribuie la dezvoltarea armonioasa a organismului, la educarea fizicului, in mod special la tanara generatie, efectul pozitiv fiind sesizat la toate varstele.

Ca mijloc formativ al educatiei fizice si sportive, atletismul tinteste spre urmatoarele obiective generale:

- optimizarea starii de sanatate, prin ameliorarea conditiei fizice, respectiv: cresterea rezistentei organismului la agentii patogeni, tonicitate troficitate si suplete musculara, rezistenta cardio-respiratorie, greutate corporala optima;

- favorizarea dezvoltarii fizice armonioase cu tinuta corporala corecta si prevenirea/corectare deficientelor fizice;

- ameliorarea motricitatii generale si ridicarea nivelului de practicare a unor probe de concurs;

- stimularea senzorio-motricitatii generale si a proceselor psihice cognitive, afective, motivationale, volitive;

- activarea capacitatii de relationare cu mediul fizic si comunicare sociala.

Astfel, in scoala in lectiile de educatie fizica, o serie de alergari, sarituri si aruncari se exerseaza fara a avea caracter de intrecere sau avand caracter de intrecere. In cazul al doilea, regulile sunt stabilite in functie de potentialul elevilor si de conditiile materiale ale scolii.

La alergari, in lectiile de educatie fizica, predomina stafetele cu sau fara transport de obiecte, cu sau fara treceri peste obstacole, distantele fiind in functie de marimea spatiului sau a terenului scolii. Dintre sarituri, cel mai des, se practica sariturile de pe loc sau sariturile cu elan, in lungime si in inaltime, iar dintre aruncari cele mai utilizate, sunt cu mingea de oina la tinta sau la distanta, cat si aruncarile cu mingea medicinala cu ambele brate si cu un brat.

Adaugam, la aceasta succinta prezentare si faptul ca exercitiile de atletism sunt valoroase si utile in dezvoltarea calitatilor motrice de baza, precum: viteza, forta, rezistenta, contribuind substantial la intarirea sanatatii si la fortificarea organismului.

In programele scolare, la toate clasele, cat si in activitatea sportiva a studentilor si militarilor, atletismul este prezent in lectiile de educatie fizica sau de antrenament sportiv.

3. ATLETISMUL - SPORT COMPETITIONAL

Atletismul, prin probele sale, este un sport individual (exceptie fac alegarile de stafeta). Data la care s-au organizat primele concursuri nu poate fi precizata. Cert este ca atletismul a fost prezent la toate editiile Jocurilor Olimpice antice si moderne. Numarul probelor si al concursurilor a crescut treptat.

In decursul istoriei sale, atletismul s-a diversificat in cadrul celor trei categorii de exercitii (alergari, aruncari si sarituri), formandu-se probe distincte in cadrul fiecarei categorii.

Treptat, numarul probelor a crescut, s-au precizat regulile si conditiile organizatorice proprii pentru fiecare proba de alergare, saritura, aruncare sau proba combinata (decatlon, heptatlon).

In stabilirea clasamentelor, pe baza rezultatelor, la toate probele de atletism, factorul subiectiv este exclus. Aparatura cu care se masoara timpul sau spatiul este atat de perfectionata incat nu se poate gresi (foarte precise au fost si mai sunt ruleta si cronometrul).

Regulile de concurs si conditiile organizatorice sunt concepute de asa maniera, incat departajarea atletilor sa se realizeze in functie de performanta individuala, in cadrul aceleasi probe. Fiecare proba din atletism are un sistem de reguli si de organizare propriu.

Clasamentele pe echipe (intre tari, cluburi, etc.) se intocmesc pentru angrenarea unui numar mai mare de atleti la prestatia echipei. In aceste cazuri, fiecare atlet se straduieste sa contribuie pe masura valorii individuale, la clasarea echipei din care face parte, pe un loc cat mai bun.

Clasamentele, in competitiile pe echipe, se fac prin atribuirea unor puncte, in functie de locul ocupat de fiecare component al echipei in proba sau probele la care a participat; la intrecerile de cros, castiga echipa care acumuleaza cele mai putine puncte.

Probele atletice considerate a fi cele mai importante, sunt cunoscute sub denumirea de probe clasice. Acestea sunt obligatorii in programul concursurilor de mare amploare, precum: Campionatele Nationale, Concursurile Regionale (Jocurile Balcanice, Jocurile Asiatice, Jocurile Mediteraniene, Jocurile Commonwealth-ului, etc.), Campionatele Europene, Campionatele Mondiale, Jocurile Olimpice.

Exista si concursuri in care nu sunt cuprinse toate probele clasice, respectiv Campionate scolare, Campionate universitare, Campionate de juniori si mai ales, Grand Prix -urile.

In afara probelor clasice, atletismul mai cuprinde si alte probe, care in tarile anglo-saxone se organizeaza pe distante de 100 yarzi (1 yard = 91,439 cm), 200, 400, 800 yarzi, 1 mila (1609,344 m), 2 mile, 120 yarzi garduri.

F.I.A.A. pastreaza evidenta rezultatelor si la aceste probe.

Tabloul probelor de atletism (Tabel 1.) se ordoneaza in primul rand in grupe de probe, respectiv:

- grupa probelor de alergari: de viteza, de semifond, fond, mare fond, garduri, obstacole, stafeta;

- grupa probelor de mars;

- grupa probelor de sarituri;

- grupa probelor de aruncari;

- grupa probelor combinate.

GRUPA DE PROBE

PROBA

LOCUL

DESFASURARII

Masculin

Feminin

Alergari de viteza

100 m

200 m

400 m

pista stadionului

x

x

x

x

x

x

Alergari de semifond

800 m

1.500 m

pista stadionului

x

x

x

x

Alergari de fond

5.000 m

10.000 m

pista stadionului

x

x

x

x

Alergari de mare fond

Maratonul

(42,195 km)

sosea

x

x

Alergari de garduri

100 m gd.

110 m gd.

400 m gd.

pista stadionului

x

x

x

x

Alergari de obstacole

3000 m

pista stadionului

x

x

Alergari de stafeta

4 x 100 m

4 x 400 m

pista stadionului

x

x

x

x

Mars

20 km

50 km

sosea

x

x

x

Sarituri

Lungime

Inaltime

Triplusalt

Prajina

stadion

x

x

x

x

x

x

x

x

Aruncari

Sulita

Greutate

Disc

Ciocan

stadion

x

x

x

x

x

x

x

x

Poliatloane

(probe combinate)

Decatlon

I zi: 100m,lung, gr,inal.,400m.

II zi:

110m gd., disc, prajina,      sulita,1500m

Heptatlon

Izi: 100mgd., greut, inalt, 200m,

II zi:

lung., sulita, 800m

stadion

stadion

x

x

Tabel 1. Grupele si probele clasice din atletism

In atletism exista si probe speciale de concurs, cum ar fi alergarile in timp 1 si 2 ore, cat si crosurile care se organizeaza la toate categoriile de varsta si pregatire, pana la nivelul de Campionat mondial, atat pentru baieti, cat si pentru fete.

Pentru copii si juniori sunt prevazute probe, precum: alergarea de viteza pe 50-60-80m; alergarea de semifond, de la 500m pana la 1000m; alergarea de garduri pe distante de 60, 80, 90, 200, 300m; alergarea de obstacole pe distante de 1500-2000m; poliatloane cu un numar mai redus de probe (triatlon, pentatlon, hexatlon, octatlon). Obiectele de aruncat sunt si ele adecvate varstelor, respectiv 3; 4; 5; 6 kg pentru greutate si 1 - 1 kg pentru disc.

O alta categorie de intreceri se organizeaza in cadrul Concursurilor nationale de probe neclasice, in care distantele de parcurs, sunt de 80m, 300m, 500m, 600m, 1000m, 3000m, 300m garduri, 1mila, precum si stafete, ca de exemplu:

- 800m + 400m + 200m + 100m "stafeta balcanica";

- 400m + 300m + 200m + 100m "stafeta suedeza";

- 4 x 200m; 4 x 400m; 4 x 800m; 4 x 1500m.

In ultimii ani, tineri de pe toate continentele, din tari mari si mici, cunoscute sau necunoscute, s-au afirmat prin efort propriu sau sprijiniti de cei cu posibilitati materiale, in toate probele de atletism. Suprematia nu mai apartine unor tari consacrate, caci rezultatele de valoare pot surprinde oricand, atleti deosebiti existand in toate statele lumii.

4. ORGANIZAREA INTERNATIONALA A ATLETISMULUI

Activitatea atletismului in plan international este dirijata de Federatia Internationala a Asociatiilor de Atletism (I.A.A.F. International Association of Athletics Federations), for infiintat in anul 1912, la Stockholm si alcatuit din reprezentanti ai unor Federati Nationale. Numarul tarilor afiliate la Federatia Internationala a Asociatiilor de Atletism, a depasit in prezent cifra de 200. Federatia Internationala a Asociatiilor de Atletism urmareste si coordoneaza dezvoltarea atletismului pe plan mondial, promovand prietenia, respecul, fair-play intre tari si atleti, cat si spiritul olimpismului.

Federatia Internationala a Asociatiilor de Atletism este un organism eligibil, care are organisme (comitete si comisii) proprii care activeaza in directii metodice, financiare, organizatorice, medicale (inclusiv antidoping), tehnice, etc. In sistemul competitional international sunt cuprinse foarte multe competitii, dintre care le mentionam pe cele mai importante, la care participa si Romania:

▪ Jocurile Olimpice care se organizeaza din 4 in 4 ani, in anii pari, incepand din anul 1896 (Jocurile Olimpice moderne). Nu s-au desfasurat 3 editii (in anii 1916, 1940, 1944), din cauza razboaielor mondiale.

▪ Campionatele Mondiale de Atletism, care se desfasoara din 2 in 2 ani, in anii impari; prima editie s-a desfasurat in anul 1983, la Helsinki.

▪ Campionatele Mondiale de cros se desfasoara anual.

▪ Cupa Mondiala de mars se desfasoara in anii impari.

▪ Campionatele Europene de Atletism, care se organizeaza incepand din anul 1934 (Torino), din 4 in 4 ani, in anii pari, la mijlocul intervalului dintre doua editii ale Jocurilor olimpice.

▪ Jocurile Mondiale Universitare, au loc din 2 in 2 ani, in anii impari.

▪ Cupa Mondiala se organizeaza anual.

▪ Cupa Europei se desfasoara in fiecare an.

▪ Campionatele Mondiale (incepand din 1986) si Campionatele Europene de juniori au loc din 2 in 2 ani.

▪ Jocurile Balcanice se organizeaza in fiecare an.

▪ Campionatele mondiale si europene pe teren acoperit (indoor).

▪ Grand Prix-urile sunt concursuri cu numar redus de probe la care pot participa atletii clasati in primii 50, in topul mondial. Aceste concursuri se organizeaza anual in peste 20 de intalniri in orase si tari diferite. Concurentii se califica (primii 8 pe probe si primii 8 la general), luandu-se in considerare punctajul realizat in cele mai bune 5 concursuri, pentru Finala Grand Prix, pe baza punctelor acumulate in concursurile la care participa. Se alcatuieste si un clasament general. Premiile substantiale atribuite de F.I.A.A. si organizatori reprezinta o serioasa motivatie pentru participare.

▪ Finala Grand Prix se desfasoara anual.

5. ORGANIZAREA ATLETISMULUI IN ROMANIA

In tara noastra, atletismul este coordonat de Federatia Romana de Atletism (F.R.A.), infiintata in anul 1912 si alcatuita din specialisti ai domeniului. Acest for isi desfasoara activitatea in concordanta cu prevederile Federatiei Internationale a Asociatiilor de Atletism la care este afiliata. Cele mai importante organisme ale sale sunt: Biroul Federal si Biroul Executiv. Presedintele federatiei coordoneaza activitatea secretarului general, a secretarilor federali si antrenorilor federali. La nivelul federatiei isi desfasoara activitatea o serie de comisii: Comisia de arbitrii, Comisia medicala, Comisia de disciplina, Comisia de juniori, Comisia de cenzori, Comisia de cros, Comisia veteranilor, Comisia mass-media.

Federatia Romana de Atletism este organul reprezentativ al tuturor sectiilor de atletism din Cluburile si Asociatiile sportive din Romania.

Federatia Romana de Atletism este persoana juridica, care isi desfasoara activitatea in conformitate cu Statutul si Regulamentele proprii. Ea urmareste: organizarea, indrumarea si conducerea activitatii de atletism din Romania, afilierea tuturor sectiilor de atletism din Cluburi si Asociatii sportive, promovarea atletismului romanesc in competitiile internationale sub egida Federatiei Internationale a Asociatiilor de Atletism si Asociatia Europeana de Atletism.

Federatia Romana de Atletism are atributii in strategia participarii atletilor romani la competitii internationale oficiale (Jocurile Olimpice, Campionatele mondiale, Campionatele europene, etc), sprijina buna organizare si dezvoltare a Centrelor olimpice, elaboreaza calendarele competitionale si regulamentele concursurilor nationale, alcatuieste loturile nationale la toate categoriile de varsta, indruma, controleaza si acorda sprijin metodic, tehnic, organizatoric si material sectiilor din Cluburi si Asociatii sportive, precum si Comisiilor judetene de atletism. De asemenea stabileste si intretine relatii cu Federatii de atletism din alte tari, cu Federatia Internationala a Asociatiilor de Atletism si Asociatia Europeana de Atletism, Asociatia Balcanica de Atletism, participa la Conferinte si Congrese organizate de acestea.

Federatia Romana de Atletism cuprinde un front larg de activitate, avand in vedere faptul ca atletismul se practica, in:

▪ cluburi sportive departamentale: Dinamo, Olimpia, Rapid, Steaua; ▪ cluburi sportive scolare: C.S.S. 4 Bucuresti, C.S.S. 7 Bucuresti, C.S.S. Roman, C.S.S. Dambovita etc;

▪ invatamantul de specialitate la nivel preuniversitar si universitar: clase speciale de atletism, cluburi universitare.

In sectiile cluburilor sportive de la toate nivelele, procesul instructiv-educativ vizeaza performanta sportiva, activitatea fiind organizata pe grupe valorice si de varsta:

- incepatori - sunt cuprinsi copiii pana la 14 ani;

- avansati - sunt cuprinsi juniori III si II;

- performanta - sunt cuprinsi juniori I si tineret;

- inalta performanta - atleti care ating excelenta sportiva.

Sistemul competitional intern cuprinde urmatoarele concursuri de atletism:

▪ Campionatele Nationale de seniori si tineret anual.

▪ Campionatele Nationale de juniori in fiecare an.

▪ Campionatele Nationale Universitare in fiecare an.

▪ Campionatele Nationale Scolare in fiecare an.

▪ Campionatele Nationale de copii, categoria I-a anual.

▪ Concursuri Nationale "Grand Prix Castrol" pentru seniori, tineret, juniori care se organizeaza anual pe etape.

▪ Concursuri Nationale de sala pentru seniori, tineret, juniori si copii, in fiecare an.

Verificati-va cunostintele!

▪ Definiti termenul de atletism.

▪ Care sunt cele trei categorii fundamentale de exercitii din atletism ?

▪ Care este scopul exercitiilor de mars si alergare ?

▪ Care este scopul exercitiilor de sarituri ?

▪ Care este scopul exercitiilor de aruncari ?

▪ Argumentati caracterul formativ ale disciplinei atletism.

▪ Care sunt exercitiile de alergari utilizate in lectia de educatie fizica ?

▪ Care sunt exercitiile de sarituri exersate in lectia de educatie fizica ?

▪ Precizati la ce fel de probe se refera conceptul de probe clasice.

▪ Specificati probele din grupa de alergari de viteza.

▪ Specificati probele din grupa de alergari de semifond.

▪ Specificati probele din grupa de alergari de fond si mare fond.

▪ Specificati probele din grupa de alergari de garduri si obstacole.

▪ Specificati probele din grupa de alergari de stafeta.

▪ Specificati probele din grupa de mars.

▪ Specificati probele din grupa de sarituri.

▪ Specificati probele heptatlonului.

▪ Specificati probele decatlonului.

▪ Care este periodicitatea organizarii Jocurilor Olimpice ?

▪ Care este intervalul de timp dintre doua editii ale Campionatelor mondiale ?

▪ Care este ritmicitatea organizarii Campionatelor europene ?

▪ Precizati ce sunt competitiile Grad Prix.

▪ Precizati categoria de atleti care participa in competitiile Grand Prix.

▪ Care sunt documentele care reglementeaza activitatea FRA.

▪ Prezentatii principalele concursuri de nivel national organizate de FRA.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 7786
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved