Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Conceptii despre joc ca si sport

Sport+ Font mai mare | - Font mai micConceptii despre jocOmul , prin natura sa, este jucaus "HOMO LUDENS"; pe toata durata vietii sale se joaca in permanenta , din copilarie pana la batranete , din porniri sau din tendinte interioare sau exterioare , care ii satisfac activitatea motrica si emotionala in scop recreativ.

In "Terminologia educatiei fizice" 1973, notiunea de joc este definita ca "o activitate complexa predominant motrica si emotionala , desfasurata spontan , dupa reguli prestabilite , in scop recreativ si totodata de adaptare la realitatea sociala".

M. Epuran in "Aspecte ale socializarii in sport" aduce o serie de precizari care completeaza definitia jocului prin caracteristicile pe care acesta le are si anume:

1 activitaea naturala - izvor de trebuinte ludice;

2 activitate libera - participare benevola, fara constrangeri;

3 activitate atractica - provoaca stari afective positive;

4 activitate totala - angajeaza toate componentele fiintei umane;

5 activitate dezinteresata - deosebita de munca;

6 activitate creativ-compensativa - care se extinde si asupra activitatilor recreativ distractive ale adultilor, asupra activitatii de "loisir petrecerea placuta a timpului liber), destindere , refacere, compensare.

Dupa Owen G. in "Teoria jocurilor" afirma "Prin joc intelegem , in sens vag, o situatie in care actioneaza o multime N de elemente rationale (numite jucatori)care, in mod succesiv si independent, intr-o ordine si conditii specifice , printr-un ansamblu de reguli , aleg cate o decizie (efectueaza o actiune , mutare) dintr-o multime data de alternative. Intre altele , regulile jocului precizeaza situatiile in care jocul se termina . Se presupune ca jucatorii sunt capabili sa analizeze actiunile lor si actioneaza in scopul obtinerii unui castig cat mai mare posibil".

Este cunoscut ca participarea jucatorilor in competitii se realizeaza in conformitate cu un sistem de principii si norme referitoare la colaborarea dintre coechipieri, desfasurarea actiunilor de atac si aparare , abordare momentelor cheie ale competitiei , si altele care fac parte din sfera tacticii.

Din acest motiv este definita de catre diferiti autori ca activitate , concept, proces, sau sistem de mijloace.

Tactica este activitatea prin care un sportiv (jucator) desfasoara toate posibilitatile sale tehnice, fizice, si psihice, pentru a dobandi rezultatele cele mai bune in conditiile si in fata unor adversari diferiti(M.Epuran 1968).

In acelasi sens , Leon Teodorescu o considera ca ' totalitatea actiunilor si mijloacelor din domeniul pregatirii tehnice, psihice , precum si a altor masuri specifice selectionate organizate si coordonate spre a fi folosite rational si oportun in concurs pentru obtinerea victoriei'.

Datorita amplitudinii componentei sale intelectuale , I.Silocvan (1984) considera tactica ' un concept de abordare a competitiei care insumeaza un sistem de idei si , derivand din acestea , un ansamblu de modalitati de actionare deliberate , vederea realizariiunei prestatii superioare, eficiente pentru obtinerea succesului in competitii'.

F. Mahlo include in sfera notiunii detactica ;solutii practice si rapide , gandite , ce urmaresc cea mai buna reusita posibila a activitatii globale , colectiva in cea ma mare parte , aplicate in situatii problematice ivite in joc, in urma actiunilor si reactiilor adversarilor si partenerilor'.

Din analiza definitiilor prezentate rezulta, inca o data , complexitatea tacticii determinate atat de numerosii factori implicate, cat si de multiplele interrelatii dintre acestia.De aceea consideram ca 'tactica reuneste un sistem de principii, idei si reguli de abordare a competitiei de catre jucator, prin care isi valorifica toate capacitatile tehnice , fizice , psihice, in vederea rezolvarii situatiilor problematice ( de concurs) create de catre adversari, coechipieri , si ambianta pentru abtinerea succesului.

Tactica este o activitate in care se utilizeaza in mod rational mijloacele cele mai variate, in functie de adversari, situatii de joc, in scopul obtinerii victoriei.

1.Situatiile de joc cu un caracter dinamic , conferit de desfasurarea sa in etape.In fiecare etapa actioneaza un anumit jucator , desemnat prin regulile jocului.Din punct de vedere al determinarii modului optim de actiune al fiecarui jucator , am putea considera , ca nici caracterul dinamic , nici ansamblul de reguli si particularitati ale jocului nu sunt esentiale.Esentiala este problema actiunii globale a fiecarui jucator. Daca incercam sa analizam putin aceasta definitie vom observa ca sunt cuprinse o serie de aspecte ca de exemplu : intr-un joc actioneaza mai multi jucatori , care, in anumite momente create de situatii de joc si de reguli , trebuie sa aleaga din bagajul lor de cunostinte solutia cea mai buna pentru rezolvarea concreta a situatiei. Acest lucru se poate face in conditii optime , doar daca jucatorii detin un volum suficient de informatii cu ajutorul carora in colaborarea cu ceilalti jucatori sa actioneze adecvat , sa favorizeze elaborarea unor strategii , diverse tehnici de joc ,a unui plan de actiune.

Calculul posibilitatilor si teoria deciziei contribuie la conturarea conceptului despre joc cu mai multa claritate.

Deciziile sunt abordate de situatii de competitie (care inglobeaza atat elemente de conflict, cat si de cooperare) adica in situatiile incare actioneaza mai multi factori rationali , care aleg independent deciziile, urmarind un anumit scop, dar depind unul de altul prin rezultate, acestea fiind conditionate de ansamblu tuturor deciziilor.

2.Conceptul de joc(viziunea asupra unui joc)- este dat in general de claritatea acestor strategii , a planului concret de actiune , care decide care este solutie este trebuie aleasa conform solutiei concrete create de joc.pentru a aduce la obtinerea unui scor favorabil ,a unui castig.

Daca la inceput era apreciat mai mult rezultatul , castigul, acum , conceptul de joc cuprinde o acceptie mai larga.

In cadrul antrenamentelor de pregatire pentru competitii jucatorul invata mecanismele de autoreglare , sa treaca de la stadiul de conditionare sociationista la cel de decizie rationala , la cel de creatie.'Urmarind maximalizarea capacitatilor psihice si fizice a spotivului , antrenamentul isi propune obiective comportamentale similare cu cele care le formeaza psihopedagogia moderna , in cadrul asa numitei proiectari didactice'(M. Epuran).

Conceptia de joc reprezinta un deziderat , rareori stadiul atins de unii dintre jucatori, caracterizat tot mai mult printr-o competivitate crescuta, menita sa satisfaca in diversele spatii geografice peternice motivatii si ambitii de intrecere.Ea fiind in strasa dependenta de realizarile stiintifice , tehnice si culturale ale societatii este supusa ca si acestea imperativelor si solicitarilor viitorului.

Conceptia de joc- categorie socio-sportiva tot mai evidenta astazi, urmareste, devansand sau succedand , progresele celorlante domenii de viata.In functie de capacitatea de adaptare a oamenilor , conceptia de joc sufera modificari, mai lente sau mai rapide , dupa viteza de gandire si actiune a acestora .Este un proces a carui acceleratie , finalitae si randament depinde de profesionism , pasiune si inteligenta.

M. Epuran o defineste ca un procees psihomotric complex care angjeaza factori cognitivi , afectivi , volitivi si motrici , care regasesc in aceste situatii problematice (ce impun rezolvarea si deci angajarea plenara a gandirii , starii afective , provocate de intrecere) care influenteaza tot comportamentul de viata pentru invingerea obstacolelor provocate de catre adversari , sau de ambianta (vant, ploaie, public.).

Conceptia de joc practica si concreta, rezulta pe de o parte din diverse surse metodice sau teoretice exterioare , precum si din atitudinea fata de joc pe care o au jucatorii si unitatile de conducere specializate. Conceptul de joc stimulat de :

1Capacitatea cognitiva ;

2Abilitate tehnica ;

3Pregatire fizica ;

4Capacitatea de discernere si decizie sunt conditionate de :

a)principii ,

b) idei ,

c)norme ,

d) regulamente au ca rezultat  Comportamentul optim pentru obtinerea victoriei  Weineck 1992). Mai concret spus, jucatorii , antrenorii si unitatile de conducere specializate , pentru ca sa-si poata constitui o conceptie de joc , o anumita intelegere a acestuia , o viziune particulara si originala asupra joului.

Perceperea corecta a unor momente favorabile pentru declasarea actiunii tactice are o importanta hotaratoare in ceea ce priveste desfasurarea celorlante faze ale actiunii tactice. O buna percepere determinata o informatie clara , exacata ce va putea fi prelucrata , analizata si interpretata eficient de catre jucator.

Calitatea perceperii depinde de mai multe procese , cum sunt : vederea periferica, atentia concentrata sau cuprinzatoare , simturi specializate(de natura tehnica , fizica sau tactica).Pregatirea tactica sintetizeaza dezvoltarea calitatilor motrci de baz si combinate , perfectionarea elementelor si procedeelor tehnice precum si educarea caliatilor psihice , in vederea utilizarii acestora cat mai bine in decursul intrecerilor. Pregatirea tactica (dupa Naglaka) poate fi impartita in patru etape:

1. Invatarea si perfectionarea diferitelor actiuni tehnico-tactice elementare , individuale si colective;

2. Stapanirea mai multor combinatii tactice , relaticv simple , caracteristice situatiilor tipice ale intrecerii;

3.Dezvoltarea capacitatii de utilizare implica si efectuarea precisa a actiunilor si combinatiilor tactice, tinand seama de posibilitatile individuale;

4.Dezvoltarea capacitatii de elaborare a planului de atac si aparare in functie de punctele forte sau slabe ale adversarului si de aplicarea a variantelor acestuia in functie de situatiile concrete in joc. Tactica are un rol diferit pentru fiecare joc in parte, importanta sa fiind determinata de regulamentele si regulile specifice care stau la baza fiecaruia dintre acestea. Componentele tacticii dupa A. Dragnea sunt : conceptia tactica , planul tactic, actiunile tactice si sitemul de joc.

Tactica are urmatoarele componente:

a) conceptia tactica ;

b) planul tactic ;

c) atiunile tactice

d) deprinderea tactica ;

e) sistemul de joc.

a) Conceptia tactica- este un sistem de pricipii, idei, reguli si norme relativ stabile, elaborate in vederea participarii cu succes in competitii. Ea este stabilita de antrenor, pe baza analizei conceptiei de pregatire si de participarea incompetitii elaborate de federatiile pe ramuri de sport, stadiul de pregatire si de nivelul de performanta al sportivilor, rezultatele obtinute in competitiile anterioare si posibilitatile proprii de afirmare ale sportivilor.

b) Planul tactic- ansamnlul masurilor stabilite in vederea rezolvarii problemelor tactice ridicate de desfasurarea unei competitii. Se stabileste in concordanta cu conceptia tactica proprie, capacitatea de performanta a sportivilor in etapa respectiva, caracteristicele competitive ale adversarului, obiectivul stabilit pentru concursul respectiv, locul si conditiile de desfasurare ale concursului.

c) Actiunile tactice- sunt instrumente practice de realizare a planului tactic si a conceptiei tectice. Este o componenta de baza, cuprizand calitatile fizice si psihice, bagajul deprinderilor motrice. O caracteristica principala este faptul ca se rezolva mai intai maental, apoi motric.

d) Deprinderea tactica- reprezinta o actiune tactica automatizata prin exersare in conditii stabile ; este caracterizata prin precizie, ritmicitate, similitudine a miscarilor si nu in ultimul rand, eficienta.

e) Sistemul de joc- este modul de asezare a spotivilor in teren, pe compartimente si posturi, interactiunea si sincronizarea dintre acestea in fazele de atac si aparare, in vederea valorificarii superioare a potentialului echipei proprii in concurs. Sistemul de joc are un caracter dinamic, este specific jocurilor sportive si se stabileste in functie de conceptia tactica si planul tactic, elaborate anticipat, pentru concurs.

In concluzie, CONCEPTUL DE JOC       are la baza: capacitate cognitiva, abilitate tehnica, pregatire fizica si capacitatea de discernere si decizie, toate acestea fiind conditionate de: principii, ideii, norme si regulamente avand ca rezultat un comportament optim pentru obtinerea victoriei.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1440
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved