Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Mijloace fizioterapeutice de refacere

Sport

+ Font mai mare | - Font mai mic
Mijloace fizioterapeutice de refacere

Principalele metode fizioterapeutice sunt: masajul, termoterapia (caldura), crioterapia (frigul), baile alternante, oxigenoterapia, aeroterapia, antrenamentul la altitudine, reflexoterapia (acupunctura si presopunctura), reflexoterapia vagala si chemoterapia. In continuare vom trata pe scurt aceste metode ale fizioterapiei.
Masajul

Cunoscut din cele mai vechi timpuri, masajul a fost practicat si apreciat in mod deosebit de toate popoarele. Odata cu dezvoltarea sporturilor, a crescut si importanta masajului.

Masajul si-a gasit un vast domeniu de aplicare si valorificare a efectelor sale fiziologice si curativo-profilactice.

Masajul a devenit un factor auxiliar pretios in antrenamentul sportivilor, pentru obtinerea celor mai bune rezultate si pentru cresterea valorii fizice individuale.

Importanta masajului creste foarte mult in sportul de performanta, fiind indicat atat inainte de competitii, cand contribuie la adaptarea organismului la efort, cat si intre probe sau la sfarsitul lor, cand ajuta la refacerea rapida a potentialului energetic al sportivilor.

Masajul mai are, de asemenea, un rol important in prevenirea si tratarea oboselii sau a unor tulburari si leziuni accidentale, inerente efortului fizic.

Activitatea sportiva constituie un vast domeniu de aplicare a masajului si de punere in valoare a efectelor sale fiziologice. Sportivii trebuie sa inteleaga rostul masajului ca factor ajutator al pregatirii lor. Acesta il solicita si, in lipsa unor tehnicieni specializati, se maseaza unii pe altii sau recurg la antimasaj.

Rezultatele sportive si indeosebi marile performante sunt conditionate nu numai de aptitudinile fizice innascute si de dezvoltarea lor metodica prin antrenament, ci si de asigurarea unor factori si conditii favorizante, care nu trebuie sa lipseasca din viata sportivilor.

Printre acestea se numara si masajul. Nu poate fi trecuta cu vederea importanta masajului in:

adaptarea organismului la efort;

marirea rezistentei la solicitari;

sporirea capacitatii si potentialitatii organismului;

dezvoltarea calitatilor fizice ale organismului;
formarea si pastrarea conditiei fizice (fitness-ul) si chiar a formei sportive.

Masajul este util atat in timpul antrenamentelor, cat si in legatura cu probele de performanta si competitii, in perioadele de repaos si de refacere a potentialului energetic, precum si ca mijloc de tratament al unor tulburari sau leziuni traumatice accidentale.

Ca factor igienic, masajul trebuie sa fie cuprins in regimul de activitate zilnica a sportivilor.

Efectele utile ale masajului se continua in practica, in toate cazurile in care este indicat si este aplicat corect.

Masajul nu se aplica la fel in toate imprejurarile. El este utilizat de cele mai multe ori ca factor stimulator al functiilor motoare sau organice, dar de foarte multe ori este nevoie de actiunea lui linistitoare si relaxanta.

Unele manevre ale masajului contribuie la prevenirea si combaterea oboselii, precum si la refacerea rapida a energiei organice si psihice.

Aplicatiile masajului au fost dirijate si folosite pana acum in mod unilateral, insistandu-se mai mult asupra influentelor lui diferite si indirecte, neglijandu-se mecanismele care asigura efecte de durata.

Tehnica si metodele de aplicare a masajului in sport sunt strict determinate de caracteristicile efortului depus de fiecare ramura si chiar in fiecare proba sportiva.

Masajul se modifica in raport cu necesitatile de F.V.R sau indemanare ale efortului specific.

Exista o forma de baza a masajului sportiv, masajul de antrenament, care se aplica regulat in perioada respectiva si care se deosebeste de masajul de intretinere a conditiei fizice, sarcina principala in perioada de repaus, sau de masajul de mentinere a formei sportive, stare specifica perioadei competitionale.

Inaintea antrenamentelor sau a concursului aplicam un masaj de pregatire sau adaptare la efort.

Intre probele care se repeta sau intre diferite faze ale competitiilor complexe, aplicam un masaj de reconditionare.

Dupa probele de mare intensitate, se combat oboseala si eventualele tulburari provocate de efort printr-un masaj de refacere a capacitatii functionale.

Printre ingrijirile zilnice, sportivii de performanta trebuie sa prevada un masaj igienic, asociat cu baia sau dusul.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 724
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site