Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Etapele consilierii in sport - Consilierea debutului in sport

Sport+ Font mai mare | - Font mai micEtapele consilierii in sport - Consilierea debutului in sport

Sportul, atat organizat cat si neorganizat, joaca un rol impotant in viata de zi cu zi a tinerilor, care practica activitati sportive intr-o forma sau alta in timpul liber.Implicarea consilierului in activitatea sportiva a consiliatului la acest nivel inseamna ca:  1. prin discutii libere sa patrunda in mediul lui familial, pentru a afla daca orientarea lui a fost singulara sau influentat de familie;
  2. motivatia inceperii practicarii unui sport;
  3. constientizarea subiectului de impactul pe care-l va avea sportul asupra momentelor importante din viata sportivului;
  4. renuntarile si frustrarile pe care le va intampina pe toata perioada de sportiv;
  5. cunoasterea potentialului celui consiliat, aprecierea obtinandu-se dupa ce sportivul a fost testat ( probe de control specifice) si corespunde standardelor sportului respectiv.

In acest sens, consilierea este un proces constructiv care aduce sperante in activitatea viitoare privind imbunatatirea performantei, renaste increderea in fortele proprii, conduce la o gandire pozitiva si in final conduce la gasirea celor mai eficiente cai de rezolvare a propriilor probleme de acomodare cu specificul sportului respectiv.

Consilierea pentru obtinerea de performante inalte

Pana a diseca titlul de mai sus, consilierul trebuie sa stie ca persoanele pe care le va consilia se incadreaza intr-unul din urmatoarele tipuri

tipul docil, ascultator, supus care considera ca sportul este un mijloc de castigare a existentei pentru care afecteaza exact timpul de program de lucru. Pentru acest individ timpul liber ii apartine in totalitate si e preferabil timpului de antrenament

tipul de persoana de cariera- considera ca munca sa se identifica cu viata insusi. Nu merge la antrenament numai pentru a lua indemnizatia. Este o persoana care se perfectioneaza continuu si manifesta mobilitate profesionala. Trece usor de la un sport la altul. Fara sa regrete ca o ia de la capat. Timpul liber si-l programeaza dand prioritate muncii sau in cel mai bun caz combinand antrenamentul cu activitatile din timpul liber.

tipul intreprinzatorului este individul care-si doreste sa fie propriul stapan. Este tipul care nu stie sa critice antrenamentele pentru ca ii este frica sa-si piarda drepturile. Se arunca in valtoarea vietii si reuseste sa-si puna in practica ideile curajoase, trecand si peste situatiile de esec, mobilizandu-se si pentru punerea in practica a altor idei curajoase si profitabile.

Sportivii care pot fi consiliati sunt de mai multe categorii:

-sportivi care se pot ajuta singuri;

-sportivi care raspund pozitiv la consiliere;

-sportivi care au nevoie de consiliere, dar sunt nehotarati, ezitanti, timizi, pesimisti;

-sportivi marginalizati de antrenori sau profesori pentru un comportament antisocial;

-sportivi diferiti din punct de vedere cultural, religios, etnic sau emigranti.

In acest sens consilierul trebuie sa aiba in vedere si sa fie permanent constient de diversitatea problemelor sportivilor, de faptul ca fiecare individ este unic, ca exista situatii in care persoanele se pot comporta bizar, ca uneori indivizii actioneaza din instinct, ca, in sfarsit, mentalitatea difera de la un individ la altul.

Activitatea sportiva este, prin definitie, comparativa. Fara sentimentul de emulatie, fara aceasta atitudine permanenta de rivalitate, de depasire, intreaga munca a performantelor ar fi lipsita de inteles. Tensiunea psihica si dinamica acestei tensiuni in timpul antrenamentelor si concursurilor constituie elementul subiectiv cel mai stimulativ al activitatii sportivului. Acesta se lupta cu performanta -simbolul distantei, timpului, greutatii, preciziei, indemanarii- se lupta cu sine sau cu adversarul. De multe ori intrecerea cu sine insusi capata semnificatie majora. Acest fenomen este prezent atat la incepatori la care perspectiva victoriei este departe, cat si la cei consacrati, care sunt barati pentru moment de altii mai buni. Lupta cu sine, cu recordul personal, lupta pentru propria perfectionare si cultivare este lupta impotriva slabiciunilor, lipsurilor, vechilor deprinderi gresite. Prezenta unor deficiente, ca si constiinta posibilitatilor de progres stimuleaza vointa, imaginatia si mobilizeaza pe toti sportivii.

Mecanismul facilitatii sociale a fost descris de R.B. Zajonc,1965, prin teoria drive-ului ( a activarii sau impulsului), cresterea nivelului motivational avand drept urmare aparitia raspunsului dominant. Numai ca acest raspuns poate fi corect sau incorect, dupa cum sarcina este bine sau nu stapanita.

Emulatia este sentimentul care indeamna la egalare sau intrecerea altuia si poate fi considerata ca principiu propulsor sau dinamizator al intregii activitati sportive. Caracterizata ca sentiment care indeamna la a rivaliza cu cineva, emulatia este in fond seva activitatii sportive, scopul sau fiind ameliorarea performantelor.

SEMINARUL NR. 4

Tema seminarului: Consilierea sportivului in momentele de criza

Lipsa motivatiei;

Sanatate precara;

Rezultate sportive sub asteptari;

Factori socioperturbatori;

Oboseala, stresul si rutina.

Referat: Consiliati doua momente de criza, din cele 5 expuse mai sus. (minim 5 pagini).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1609
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved