Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Originea si evolutia jocului de baschet

Sport+ Font mai mare | - Font mai micOriginea si evolutia jocului de baschet

Vechile populatii incase, maya si aztece practicau un joc in care mingea era aruncata intr-un inel de piatra, suspendat orizontal pe un zid. Bastinasii din Florida aveau o tinta formata dintr-un cos de nuiele iar indienii din America plasau un fel de cos in trunchiuri de copac.In anul , un tanar asistent de la colegiul Springfield, din statul Massachusetts, SUA, pe numele sau James A. Naismith, incercand sa faca mai variate lectiile de educatie fizica ale studentilor, cu un continut mai atractiv si mai dinamic, fara conditii materiale deosebite, a combinat unele reguli din jocul de fotbal cu 13 reguli noi si a inlocuit poarta cu un cos suspendat pe un perete.

Astfel a luat nastere sportul caruia i s-a spus apoi basketball (basket = cos, ball = minge).

La inceput echipele erau alcatuite din cate 50 de jucatori, apoi numarul s-a redus treptat pentru a se ajunge la echipe formate din 5 jucatori pe teren. Jocul se raspandeste in Europa, fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904 (de la St. Louis). In se constituie Federatia Internationala de Baschet Amator (F.I.B.A.) si din se disputa Campionatele Europene (la care a participat si tara noastra). Naismith a gandit desfasurarea jocului dupa urmatoarele principii, actuale si in jocul de baschet modern:

1.Jucatorul aflat in posesia mingii nu trebuie sa se deplaseze atat timp cat o detine.

2.Cosul este plasat orizontal deasupra capetelor jucatorilor.

3.Violenta sa fie pe cat posibil eliminata.

4.Mingea apartine jucatorului din momentul in care el o poate prinde, fara a incerca luarea ei prin contact personal.

Date din istoria baschetului:

Intre anii 1893 - 1894: Prima carte de baschet a aparut la New York - "Jocul de Baschet-ball" - autori Naismith si Gullick. Se dau doua scheme de asezare in teren a echipelor din 5 - 9 jucatori in functie de dimensiunile terenului 27 / 13.

-In 1893 apare primul regulament al jocului de baschet.

-Din anul 1895 incepe practicarea jocului de baschet de catre fete      (S. U. A.) - baschetul a fost primul joc sportiv cu care fetele au aparut in competitii.

-In 1897: are locprimul joc 5 : 5 disputat intre Universitatea Yale - Universitatea Pensilavania s-a incheiat cu scorul de 32 - 0.

-In 1905: prof. dr. Schmidt introduce jocul de baschet in Germania.

-In anul 1932: se infiinteaza Federatia Internationala de Baschet (FIBA) cu sediul la Geneva - Romania este si ea membra.

-Din 1934: se consacra baschetul in S.U.A. cand in arena de la Madison-Square - Garden din New York, echipa New York City invinge cu 25 - 18 Universitatea Notre-Dame in fata a 16.000 de spectatori.

-In 1935: are loc primul Campionat European masculin la Geneva, pe care il castiga Letonia; a participat si echipa Romaniei.

-Din anul 1936: baschetul este introdus la Jocurile Olimpice de la Berlin, unde s-au prezentat 22 de echipe, finala disputandu-se intre S. U. A., - Canada 19 - 18.

In Romania principalele date care vizeaza aparitia si evolutia jocului sunt urmatoarele:

1921 - 1922: jocul de baschet este "importat" de tara noastra din S. U. A. prin intermediul societatii americane Y. M. C. A. Societatea Y. M. C. A. organizeaza, pentru elevii unor licee mari din capitala, jocuri demonstrative de baschet.

Iunie 1922: se organizeaza prima competitie de baschet pentru echipele scolare. Se inscriu cinci echipe, finala disputandu-se intre echipele liceului Mihai Viteazul si Spiru Haret (9 - 5).

-1924: baschetul este practicat si de studentii ANEF.

1929: primul campionat pentru echipe de cluburi - intre 6 echipe - cu sistem eliminatoriu, castigat de echipa Tenis club Roman (T.C.R.).

1931: ia fiinta federatia Romana de Baschet si Volei.

La noi in tara, primele demonstratii de baschet au fost efectuate in . Pana in , baschetul se practica in special in liceele din capitala, organizandu-se sporadic competitii interscolare. Unul dintre liceele celebre la acea vreme a fost "Mihai Viteazul", invingator in prima competitie interliceana organizata la noi in tara. De altfel, liceul "Mihai Viteazul" a fost si prima institutie care a beneficiat de un teren regulamentar de baschet. Incepand cu anul se constituie diferite echipe, exclusiv masculine, la cluburile Sportul Studentesc, Juventus sau T.C.R.Federatia Romana de Baschet si Volei ia fiinta in . Tot atunci este organizat si primul campionat regional masculin. In aceasta perioada nu existau mai mult de 150-200 sportivi legitimati, baschetul traind mai ales din insistentele si pasiunea unor animatori. Dupa 23 august , odata cu instaurarea regimului comunist acest sport incepe sa aiba caracter de masa, ca de altfel majoritatea activitatilor sportive din acea vreme. Sunt organizate campionate republicane (incepand cu anul ), se participa la primele Jocuri Balcanice ( ), sunt organizate anual campionate scolare si universitare, precum si festivaluri de minibaschet pentru copii.

Dintre performantele Romaniei pe plan international mentionam clasarea de 3 ori pe locul IV la Campionatele Feminine Europene ( , , ) si de doua ori pe locul V la cele masculine ( , ), precum si unele succese ale echipelor de club Steaua, Dinamo, Politehnica Bucuresti, Rapid in cupele europene. In , la Campionatele Mondiale Universitare echipa de fete a Romaniei s-a clasat pe locul III, cucerind medalia de bronz, iar echipa masculina a ocupat locul IV. In echipa masculina de baschet juniori a Romaniei a inregistrat cea mai buna peformanta a vreunui lot din Romania la un campionat mondial de baschet clasandu-se pe locul V la CM de la Edmonton, Canada. Din lot faceau parte, printre altii, Ghita Muresan, singurul roman care a evoluat in NBA sau Constantin (Titi) Popa, doi dintre cei mai cunoscuti baschetbalisti romani pe plan international.

In acest moment suprematia pe plan intern la masculin este detinuta de echipa CSU Asesoft Ploiesti, iar cel mai valoros baschetbalist este Virgil Stanescu, care s-a transferat in la formatia rusa Unics Kazan.

Astfel alergarile, sariturile, aruncarile, prinderile s.a. constituie chiar fondul tehnicii baschetului:

alergarea naturala in viteza, schimbari de directie cu opriri si porniri, duce la pastrarea unui echilibru normal intre cresterea si scaderea frecventei respiratorii;

aruncarea, prinderea, pasarea, sariturile cu si fara minge dezvolta forta bratelor, trunchiului si picioarelor;

manevrarea mingii cu precizie si rapiditate dezvolta indemanarea, capacitatea de a gandi rapid, de a lua decizii optime in conditii limitate de spatiu si timp.

Baschetul contribuie si la dezvoltarea armonioasa a corpului, datorita faptului ca miscarile care se executa in timpul jocului, cu si fara minge, sunt variate, complexe si solicita participarea alternativa sau simultana, simetrica sau asimetrica a tuturor segmentelor corpului. De asemeni solicita si dezvolta marile functiuni ale organismului.

Daca influentele asupra dezvoltarii fizice si a motricitatii este comuna cu celelalte jocuri sportive si sporturi individuale, in privinta calitatilor de ordin psihic, baschetul aduce contributii educative importante in formarea multilaterala a personalitatii omului. Este categorisit pe locul al treilea in privinta solicitarii psihice.

Baschetul, fiind un joc colectiv, contribuie la formarea relatiilor de grup, deci si la inchegarea colectivului de elevi al clasei. Atat in procesul de instruire cat si in timpul jocului (prin regulament) se dezvolta disciplina constienta, simtul datoriei, spiritul de colaborare si ajutor reciproc, raspunderea pentru faptele proprii, respectul fata de adversar, vointa, tenacitatea, stapanirea de sine, infrangerea pornirilor egoiste, "gandirea practica" etc.

Trebuie subliniata contributia practicarii baschetului la dezvoltarea si educarea initiativei, a combativitatii. Baschetul imbunatateste o combativitate organizata si rationala atat in atac cat si in aparare.

Daca celor prezentate in acest capitol, adaugam si caracteristicile sale de recreativitate si agrement, putem afirma ca baschetul constituie un mijloc eficient de educatie si cultura sportiva, potrivit societatii moderne.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3917
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved