Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


DETERMINAREA SARCINII SPECIFICE A ELECTRONULUI

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micDETERMINAREA SARCINII SPECIFICE A ELECTRONULUIScopul lucrarii

Determinarea sarcinii specific a electronului utilizand un dispozitiv experimental in care traiectoriile electronilor emiși de un tun electronic sunt modificate de un camp magnetic exterior,uniform, produs de bobinele Helmholtz.

Teoria lucrarii

Radiațiile emise de un tun electronic, constau din particule incarcate negative, care se mișca rapid in linie dreapta și care se numesc electroni. Radiațiile pot fi deviate de la traiectoria lor rectilinie, de campuri electrice sau magnetice externe.

Cu privire la masurarea sarcinii specifice , au aratat ca aceasta nu este riguros constant, ci depinde intr-o anume masura de viteza electronilor. Acest fenomen se explica prin teoria relativitații. In conformitate cu teoria lui Einstein (1905) valoarea sarcinii este invariabila, insa masa electronului este variabila, valoarea sa depinzand de fapt, de viteza pe care o are fața de observator.

Prelucrarea datelor experimentale

Tensiunea de accelerare aplicata intre catod și anod va avea valori cuprinse in intervalul 100 -300 V, acestea fiind modificate din 20 in 20 volți.

Valorile dorite pentru razele traiectoriilor electronilor sunt: r=0,02; 0,03; 0,04; 0,05 m. Pentru o valoare fixata a tensiunii de accelerare , se modifica tensiunea pe rezistența bobinelor Helmholtz, pana cand se obține traiectoria circulara cu diametrul respectiv raza dorita, citindu-se in acel moment valoarea intensitații curentului prin bobine.

Pentru aceeași valoare a tensiunii, prin aceeași metoda, se obțin intensitațile curenților caracteristici tuturor traiectoriilor.

R=0.3m

R=0.4m

U(V)

=0.1181xPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1132
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved