Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


PREDETERMINAREA TIPULUI DE CORP SI LAMPA LA LUMINATUL EXTERIOR

Electronica electricitate+ Font mai mare | - Font mai micPredeterminarea tipului de corp si lampa la luminatul exteriorFig. 1 - Coordonatele geometrice ale punctului Pm de iluminare minima, in cazul amplasarii unilaterale a corpurilor de iluminat.

Cunoasterea coordonatelor punctului de iluminare minima, a valorii iluminarii minime si a amplasarii corpurilor de iluminat in raport cu planul util permite predeterminarea echipamentului electric, susceptibil de a satisface luminotehnic aplicatia data.

a) Se considera cazul amplasarii unilaterale a corpurilor de iluminat pentru un spatiu exterior cu latimea l0, ca in figura 1. Corpul fotometric al sursei de lumina montate in punctul S1 este simetric in raport cu planul S1O1O'1, astfel incat contributiile celor doua surse S1 si S2 la iluminarea punctului Pm sunt identice.

Coordonatele unghiulare ale punctului de iluminare minima sunt:

(1)

relatii in care distanta relativa intre corpuri este d*=d/h.

Intensitatea luminoasa a corpului de iluminat pe directia punctului de iluminare minima poate fi dedusa din expresia iluminarii orizontale, momentul predeterminarii surselor de lumina bazandu-se pe dubla inegalitate:

, (2)

in care U0 este factorul de uniformitate medie, kM - factorul de mentinere total si EmedM - valoarea maxim admisa pentru iluminarea medie. O relatie similara relatiei (2) poate fi scrisa daca se lucreaza cu valori ale luminantelor.

b) In cazul amplasarii axiale a corpurilor de iluminat, dintre care doua, S1 si S2, sunt reprezentate in figura 2, problema este de asemenea simetrica si contributiile celor doua surse de lumina in punctul Pm sunt identice. Coordonatele unghiulare ale punctului Pm de iluminare minima in raport cu sursa S1 sunt date de relatiile:

Fig. 2 - Coordonatele geometrice ale punctului Pm de iluminare minima, in cazul amplasarii axiale a corpurilor de iluminat.

(3)

cu aceleasi semnificatii ale marimilor ca la punctul 'a'. Determinarea combinatiilor corp - lampa - inaltime de suspendare se face tot cu relatia (2), dar pentru unghiurile date de relatia (3). Deschiderea perspectivei tehnice asupra aplicatiei implica luarea in considerare a tuturor tipurilor de corpuri de iluminat utilizabile, cu toate echiparile posibile si cu baleierea intregului domeniu al inaltimilor de suspendare. In acest fel, pe baza relatiei de forma (2) se pot selectiona toate combinatiile corp - lampa - inaltime de suspendare care se prezinta ca solutii tehnice acceptabile, pentru a fi analizate in continuare, mai amanuntit, din punct de vedere luminotehnic si apoi economic. Este cunoscut faptul ca majoritatea programelor de firma pentru proiectarea instalatiilor de iluminat invita mai intai programatorul sa aleaga un tip de corp si o lampa. Predeterminarea surselor de lumina adecvate pentru o aplicatie data, cu relatii de forma (2) asigura o cale mai sistematica de asistare a proiectarii cu calculatorul.

c) Amplasarea bilaterala, fata in fata a corpurilor de iluminat, redata in figura 3, evidentiaza doua puncte de iluminare minima, Pm1 si Pm2, simetrice fata de axa drumului. Corpurile de pe aceeasi parte a planului util au contributii identice in iluminarea oricaruia din aceste puncte. Se considera punctul Pm1 pentru efectuarea calculelor.

Fig. 3. - Punctele de iluminare minima de pe planul util in sistemul de iluminat bilateral, fata in fata.

Pentru corpurile S1 si S3, punctul de iluminare minima (Pm1) este situat la coordonatele sferice:

(4)

iar pentru corpurile S2 si S4, acelasi punct se afla la coordonatele:

(5)

Dubla inegalitate care permite selectarea combinatiilor corp-lampa, posibil potrivite pentru solutia luminotehnica a aplicatiei in conditiile geometrice date, are in acest caz forma:

(6)

semnificatiile marimilor fiind explicitate la relatia (2).

Amplasarea corpurilor de iluminat conform figurii 3 poate fi intalnita atat la cai de circulatie, spatii industriale cat si la terenuri sportive.

d) Amplasarea bilaterala, alternativa (in zig-zag), ilustrata in figura 4, pune in evidenta pozitia punctului de iluminare minima la mijlocul distantei O1O3 dintre doua corpuri consecutive, aflate de aceeasi parte a planului util.

Pentru corpurile S1 si S3, punctul de iluminare minima Pm este situat la coordonatele sferice:

(7)

Fig. 4. - Punctul de iluminare minima de pe planul util in sistemul de iluminat bilateral, alternativ (zig-zag).

iar pentru corpul S2

(8)

Relatia de selectare a combinatiilor corp - lampa pentru fiecare ipoteza geometrica particulara de amplasare bilaterala, alternativa a corpurilor de iluminat este in acest caz urmatoarea:

(9)

In lipsa altor conventii, pentru EmedM se considera valoarea din scara iluminarilor, imediat superioara valorii Emed. Daca intensitatile luminoase ale corpului dau o valoare mai mica decat limita minima definita prin inegalitatea (9), atunci corpul de iluminat nu corespunde cu echiparea respectiva si se cauta alta solutie. In schimb, daca intensitatile luminoase depasesc limita maxima din inegalitate, atunci se pot relua calculele pentru inaltimi de suspendare si/sau distante dintre corpuri mai mari.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1070
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved