Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


ECO-ETICHETAREA PRODUSELOR SI SERVICIILOR

Merceologie+ Font mai mare | - Font mai micACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE ECONOMIE AGROALIMETARA SI A MEDIULUI

ECO-ETICHETAREA PRODUSELOR SI SERVICIILOR'Eco-marketingul este o tehnica de marketing-productie, design, ambalaj, si reclama care pune in valoare un produs datorita unor argumente ecologice'.

Marketing ecologic are cateva definitii, intre care:
' marketingul promovarii unui produs bazat pe performanta de mediu sau pe o imbunatatire in acest sens ' este un proces de management holistic responsabil cu identificarea, anticiparea si satisfacerea cererilor consumatorilor si societatii intr-un mod profitabil si durabil
' este un proces de management strategic responsabil si holistic, care identifica, anticipeaza, satisface si indeplineste nevoile pentru o rasplata rezonabila, corespunzatoare, si care nu afecteaza fiinta umana sau mediul natural.

Firmele pot sa se 'inverzeasca' pe trei cai:
' inverzirea proceselor, care adauga valoare (prin reproiectare, modificarea tehnologiei existente, sau introducerea de noi tehnologii), cu scopul de a reduce impactul de mediu pe toate nivelurile;
' implementarea unui sistem de management de mediu sa ajute la reducerea impactului de mediu in cadrul proceselor care adauga valoare;
' inverzirea produselor.
In conceptia ecologica produsul trebuie regandit si promovat intr-un mod in care simultan sa se ia in considerare nevoile mediului. Dezvoltarea durabil? este cheia in acest sens, definita fiind prin raportul Brundtland, ca acea dezvoltare care permite satisfacerea cerintelor prezentului fara a compromite generatiilor viitoare satisfacerea propriilor cerinte.

'Timbrele verzi' sunt o raritate pe piata romaneasca. Doar doua companii de la noi detin eticheta ecologica.

Consumatorii si agentii economici din tarile Uniunii Europene imbratiseaza tot mai mult achizitionarea, respectiv producerea de bunuri ecologice. mai putin in Romania,unde oamenii, spre deosebire de occidentalii care gandesc in perspectiva si actioneaza pentru conservarea mediului inconjurator, isi fac griji numai pentru ziua de maine si nu le mai pasa de cat de 'verde' va arata viitorul

Asa se explica faptul ca la noi doar o fabrica de textile si una de saltele detin eticheta ecologica. Dana Toma, consilier superior in cadrul Ministerului Mediului si al Gospodaririi Apelor, ne spune ca obtinerea etichetelor ecologice reprezinta o actiune benevola, pentru a carei solicitare agentul economic trebuie sa plateasca un tarif de 300 de euro. Tariful anual reprezinta 0,15 procente din volumul anual al vanzarilor produsului care obtine eticheta ecologica.

In cazul intreprinderilor mici si mijlocii, precum si al producatorilor de bunuri si prestatorilor de servicii, MMGA reduce tarifele (tariful de procesare a cererii si tariful anual) cu 25% pentru obtinerea etichetei ecologice. Faptul ca firmele autohtone au neglijat total aspectul acreditarii ecologice a produselor proprii, care a facut cariera in marketingul practicat in Vest, spune multe despre orientarea pietei.

Asta nu inseamna ca toate produsele din magazinele romanesti sunt neprietenoase cu mediul. Mare parte din produselevenite din 'afara', acceptate in Uniune, sunt ecologice, etichetate ca atare in tarile de origine. Iar unii dintre producatorii romani s-au aliniat standardelor occidentale, astfel ca oferta lor este comparabila cu a competitorilor straini, din punctul de vedere al impactului asupra mediului.

Exista insa un segment foarte important de companii, care s-au orientat catre produsele ce pot avea calitati excelente din punctul de vedere al destinatiei lor, dar care i-ar face pe ecologisti sa strambe din nas: fie ca sunt realizate dintr-o materie prima cu un anume grad de toxicitate, fie ca procesul de productie implica un atentat la mediul inconjurator, fie ca produsul final poate genera, prin utilizare, efecte directe sau secundare negative asupra mediului sau chiar asupra utilizatorilor, fie toate acestea la un loc. Aceste produse sunt insa mai ieftine si, prin urmare, se vand foarte bine, mai ales ca multe dintre ele sunt necesare.

Un certificat de 'buna purtare'

In scopul stimularii agentilor economici si a consumatorilor romani de a constientiza avantajele generate de eticheta ecologica, reprezentantii Ministerului Mediului pun la dispozitie brosuri, suport electronic de instruire care poate fi accesat pe site-ul oficial al ministerului si organizeaza seminarii de informare.

'La nivelul agentilor economici, vrem sa promovam faptul ca eticheta ecologica are o dimensiune europeana, acoperind intreaga piata UE care insumeaza mai mult de 375 de milioane de consumatori, contribuie la reducerea poluarii, protejarea si conservarea mediului, imbunatatind astfel imaginea producatorului, atesta calitatea utilizarii unui produs si calitatea sa ecologica.

Mai mult, eticheta ecologica este un instrument de marketing modern in comunicare, oferind produselor un avantaj competitiv pe piata si permitand dezvoltarea pietei de desfacere a acestora la nivel european', spune tot Dana Toma. In ceea ce-i priveste pe consumatori, reprezentantii Ministerului Mediului dezvolta aceasta strategie de 'educatie ecologica' cu scopul de a le schimba comportamentul in procesul de cum parare. Cat despre 'instrumentele de marketing si publicitate' dezvoltate de minister, acestea intentioneaza sa se adreseze nevoilor specifice consumatorilor, fara a se cauta doar atingerea unui scop pedagogic, de protectie a mediului.

Ecoetichtarea opereaza pe baza unor criterii, in functie de fiecare grupa de produse. Cerintele de mediu se refera la calitatea aerului, calitatea apei, protejarea solului, reducerea cantitatii de deseuri generate, economi sirea energiei, gestiunea resurselor naturale, prevenirea fenomenului de incalzire globala, protejarea stratului de ozon, securitatea mediului, zgomot si biodiversitate.

Cu alte cuvinte, 'timbrul verde' eticheteaza produsele cu impact minim asupra mediului si sanatatii umane pe parcursul intregului lor ciclu de viata. Valoarea performantei de mediu a produselor, in concordanta cu criteriile fiecarui produs in parte, se realizeaza de catre Ministerul Mediului.

Alaturi de acesta, mai colaboreaza si Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice, care evalueaza dosarul necesar obtinerii etichetei ecologice, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, care evalueaza gradul de eficienta cu care eticheta ecologica raspunde nevoilor de informare a consumatorilor, si Garda Nationala de Mediu, aceasta din urma controland agentii economici dupa obtinerea etichetei ecologice.

Schema de acordare a etichetei ecologice a intrat in functiune in anul 1992, cand s-au stabilit primele grupe de produse. In 2000, schema a fost substantial revizuita. In toate grupele de produse, problemele ecologice relevante si criteriile corespunzatoare au fost identificate pe baza unor studii aprofundate ale aspectelor de mediu, referitoare la intregul ciclu de viata al acestor produse. Este destul de trist faptul ca, pana la aceasta ora, doar doua companii sunt etichetate cu floricica care simbolizeaza prietenia producatorilor pentru mediu. Cu toate acestea, autoritatile spera ca, incetul cu incetul, si tara noastra va intra in pas cu moda ecoetichetarii din Occident.

In acest sens, reprezentantii MMGA anunta ca in curand va aparea in Moniotorul Oficial o hotarare de guvern care va pune in aplicare regulamentul 1980/2000 privind schema revizuita de acordare a etichetei ecologice.

Eco-Etichetarea Produselor si Serviciilor

Cresterea preocuparilor la nivel global cu privire la protectia mediului din partea guvernelor, mediului de afaceri si publicului au determinat aparitia etichetei ecologice. Mediul de afaceri a perceput ingrijorarile cu privire la mediu ca putand fi transformate intr-un avantaj de piata pentru anumite produse si servicii, diferite etichete/declaratii/cerinte ecologice/de mediu aparand pe produse, ca si in ceea ce priveste serviciile pe piata (natural, reciclabil, "eco-friendly", "low energy", etc). In timp ce acestea au captat interesul unei parti a consumatorilor, realizandu-se reducerea impactului asupra mediului prin alegerea cumparaturilor "eco", o alta parte a consumatorilor au fost sceptici.

Fara o ghidare standardizata si investigatii realizate de catre o terta parte, consumatorii pot sa nu fie siguri ca declaratiile companiilor garanteaza ca fiecare eticheta a produsului sau serviciului este o alternativa preferabila pentru mediu. Aceasta preocupare privind credibilitatea si impartialitatea au condus la formarea unor organizatii de terta parte de ecoetichetare atat publice cat si private. In multe situatii, astfel de etichete au luat forma unor ecoetichete acordate produselor aprobate de catre un program de ecoetichetare ce

opereaza la nivel national si regional (multinational).

Eticheta si etichetarea ecologica

Eticheta ecologica este un simbol grafic si/sau un scurt text descriptiv aplicat pe produs, ambalaj, intr-o brosura sau in alt document informativ care insoteste produsul si care ofera informatii despre cel putin unul si cel mult trei tipuri de impact asupra mediului. O ecoeticheta identifica performanta de mediu generala a unui produs sau serviciu in cadrul categoriei de produse sau servicii bazate pe analiza ciclului de viata.

Schema de ecoetichetare acorda o eticheta ecologica acelor produse ce sunt considerate a fi mai putin dauntoare mediului decat altele din cadrul aceluiasi grup de produse. Ecoetichetarea este o metoda voluntara a certificarii performantei de mediu ce este practicata in intreaga lume.

Schema de ecoetichetare

Ecoetichetarea opereaza pe baza unor criterii, pe grupe de produse. O firma care doreste sa obtina o eticheta ecologica pentru unul sau mai multe din produsele sale trebuie sa solicite unui organism competent. Daca produsul indeplineste cerintele, atunci i se acoda eticheta ecologica.

Grupul de produse eco-etichetabile

Bunurile si/sau serviciile care se folosesc in scopuri similiare si care sunt echivalente in ceea ce priveste utilizarea si perceperea lor de catre consumatori.

Diverse tipuri de etichete ecologice

Exista o diversitate de etichete ecologice voluntare.

Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) a identificat 3 tipuri de etichete voluntare:

Tipul I - voluntara, bazata pe o schema multicriteriala, o terta parte acorda licenta care autorizeaza folosirea etichetei ecologice pentru produse ce indica preferabilitatea de mediu generala a produsului in cadrul categoriei de produse bazata pe consideratiile ciclului de viata.

Tipul II - autodeclaratii ecologice informative

Tipul III Etichete obtinute prin Certificare de Terta Parte. Acestea sunt programe voluntare care ofera informatii de mediu cantitative asupra produsului, sub categorii ai parametrilor stabiliti de o terta parte si bazati pe analiza ciclului de viata si verificata de aceasta sau de catre o alta terta parte calificata.

Prima initiativa de acest fel a fost Blue Angel, in Germania, care a inceput sa functioneze din 1978 si acum acopera peste 4 000 de produse. Multe alte programe au fost create la mijlocul anilor '90, precum Nordic Swan, Green Seal, Milieuker, European Union Ecolabel, etc.

Trasaturi comune a schemelor de ecoetichetare

. Determinarea criteriilor ecologice pe baza analizei ciclului de viata a grupelor de produse

. Schemele sunt voluntare, companiilor nu li se cere sa aplice pentru o anumita eticheta ecologica

. Sunt protejate legal de un simbol sau logo

. Sunt dechise accesului la companiile din intreaga lume

. Nivelurile criteriilor de acordare sunt astfel stabilite pentru a incuraja dezvoltarea produselor si serviciilor ce au un impact minim asupra mediului

. Revizuirea periodica si, daca este necesar adaptarea grupelor de produse si a criteriilor ecologice tinand cont de dezvoltarea tehnologica si pozitia pe piata.

Eco-Eticheta Uniunii Europene

Eticheta ecologica europeana este voluntara si permite consumatorilor sa identifice cu usurinta produsele cu impact redus asupra mediului. Produsele care au acest logo garanteaza publicului respectarea criteriilor ecologice, ce au fost testate de o terta parte.

Comisia Europeana a introdus aceasta schema in anul 1992 in sprijinul consumatorilor din statele membre ale UE, ca si in Norvegia, Islanda, Elvetia si Liechtenstein pentru a recunoaste produsele ce nu afecteaza mediul inconjurator, denumite generic produse cu eticheta ecologica (sau ecoetichetate).

Obiectivul general al politicii Comunitatii Europene referitor la protectia mediului si afacerilor este un pas catre o dezvoltare durabila. Schema de ecoetichetare a Uniunii Europene (in noua Reglementare (EC) Nr 1980/2000) este acum parte a abordarii mai largi asupra Integrated Product Policy (IPP) prin noul Program de Actiune.

Eticheta ecologica a Uniunii Europene se bazeaza pe promovarea imaginii unor produse ecologice nealimentare in toata Europa.

Ce este Eticheta Ecologica Europeana?

Eticheta ecologica a UE este o schema de certificare unica care are ca scop spijinirea consumatorilor pentru a distinge produsele si serviciile care nu afecteaza mediul, "environmentally friendly", neincluzand alimentele si medicamentele.

Scopul schemei este acela de crestere a numarului de consumatori si utilizatori: informarea, ideile si dorintele lor pentru promovarea produselor "verzi" in toata Europa.

Eticheta ecologica este un brand cu o crestere rapida, un instrument de politica pentru o mai buna integrare a mediului comunitar, Pietei Unice si altor politici. Datorita noilor activitati a Statelor Membre si Comisiei cu privire la IPP, o atentie sporita a fost acordata protectiei consumatorilor, managementului resurselor, al mediului si sanatatii.

Obiectivul general al etichetei ecologice europene este acela de a promova productia si vanzarea produselor care au un impact potential redus negativ asupra mediului, comparativ cu alte produse neetichetate ecologic din acelasi grup de produse.

Schema de etichetare ecologica europeana are 2 tinte:

1. de a oferi consumatorilor o evaluare de incredere si independenta a impactului asupra mediului a produselor

2. de a promova productia si utilizarea produselor care au un impact redus asupra mediului

Grupe de produse eligibile :

1. Masini de spalat vase

2. Aparate frigorifice

3. Masini de spalat rufe

4. Detergenti pentru vase

5. Detergenti pentru rufe

6. Lacuri si vopsele pentru uz gospodaresc

7. Vopsele de interior si lacuri

8. Produse textile

9. Incaltaminte

10. Lenjerie de pat si camasi

11. Becuri cu o singura terminatie (un filament)

12. Becuri cu doua terminatii (doua filamente)

13. Hartie pentru copiere

14. Hartie pentru servetele

15. Amelioratori pentru sol

16. Hartie de toaleta

17. Role de hartie pentru bucatarie

18. Computere personale

19. Computere portabile

20. Saltele de pat

Produsele eligibile

Etichetele sunt in mod normal acordate unui grup de produse. Teoretic toate grupele de produse sunt eligibile ecoetichetarii, cu exceptia produselor alimentare, bauturilor si medicamentelor.In practica insa, acordarea etichetei este limitata la un numar redus de grupe de produse. Pentru a fi incluse in schema de ecoetichetare, un grup de produse trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

. trebuie sa reprezinte un volum semnificativ de vanzari si comercializare pe piata interna a Uniunii Europene si trebuie mai ales sa fie folosite sau consumate;

. trebuie sa fie produse ale productiei si consumului care au un impact semnificativ asupra mediului si pentru care acordarea etichetei ecologice ofera un potential semnificativ pentru

imbunatatirea efectiva a mediului prin alegerea consumatorului.

Criteriile ecologice

Pentru a fi acordata eticheta ecologica, produsele trebuie sa indeplineasca un numar de cerinte de mediu stricte, cunoscute ca criterii ecologice. Aceste criterii sunt definite in relatia cu unul sau mai multe aspecte de mediu ale grupelor de produse in concordanta cu calitatea apei, calitatea aerului, conservarea solului, reducerea deseurilor, economisirea energiei, managemetnul resurselor naturale, prevenirea incalzirii globale, protectia stratului de ozon,

nontoxicitatea mediului, zgomot, biodiversitate.

Toate partile interesate (organismele competente ale Statelor Membre, reprezentanti ai uniunilor comerciale, industrie, IMM-uri, comert, mediu si organizatii ale consumatorilor) formeaza Consiliul Etichetei Ecologice a Uniunii Europene - "European Union Eco-labelling Board" - EUEB. Criteriile pentru fiecare grup de produse sunt valabile o perioada de timp, revizuite in general intre 3 si 5 ani.

De departe, grupa de produse cel mai des implicata in etichetarea ecologica, este cea care cuprinde produsele textile si de incaltaminte.

Grupa de produse: Produse textile, imbracaminte, asternuturi de pat, textile de interior

Pentru a primi eco-eticheta, produsele dintr-o grupa trebuie sa indeplineasca un numar de cerinte de mediu stricte, cunoscute sub numele de criterii ecologice. Documentul de certificare pentru textile a fost publicat si implementat pe 15 mai 2003 si stabileste un set de criterii de mediu si calitatea functionala a produselor. Criteriile generale includ:

. Reducerea consumului de apa si a poluarii aerului in procesul de productie a fibrelor;

. Utilizarea limitata a substentelor daunatoare mediului (in special asupra mediului acvatic, asupra mediului si sanatatii);

Garantarea rezistentei la micsorare in timpul spalarii si uscarii;

. Garantarea rezistentei culorilor la transpiratie, spalare, udare, frecarea la uscare si expunerea la soare;

. Acoperirea intregului lant de productie.

Aceasta pagina de web include urmatoarele informatii pentru eco-eticheta textila:

- O descriere generala a grupei de produse;

- Criteriile revizuite valide de la 15 mai 2002 pana la 31 mai 2007;

- Un pachet de aplicatie pentru Floare;

- Informatii de fond cu privire la revizia criteriilor pentru aceasta grupa de produse;

- Criteriile anterioare, valide de la 1 martie 1999 pana la 31 august 2003;

- Vizita in catalogul eco-etichetei europene pentru a vedea companiile care au primit Floarea.

Acordarea etichetei ecologice

Schema de ecoetichetare este voluntara. O solicitare pentru acordarea etichetei ecologice europene poate fi facuta de catre producatori sau importatorii de bunuri si servicii, si de asemenea de catre comercianti, cu conditia ca producatorii sa fie preocupati de vanzarea sub marca lor de comericializare. Acordarea tuturor acestor etichete ecologice este realizata de catre organisme competente nationale.

Principalele elemente ale schemei de eco-etichetare

Are o dimensiune europeana - un producator, comerciant sau furnizor de servicii care indeplineste criteriile pentru un grup de produse si care aplica pentru obtinerea etichetei ecologice poate vinde pe piata Uniunii Europene. Logo-ul este de asemenea acceptat si in tari precum Norvegia, Islanda si Liechstenstain.

Este selectiva - eticheta ecologica este acordata numai acelor produse cu un impact minim asupra mediului.

Este transparenta - transparenta si raspandirea larga a participarii sunt intensificate pe viitor de inputul considerabil al reprezentantilor din industrie, comert, mediu si organizatiile consumatorilor. Consumatorul final va creste recunoaste logo-ul floare ca reprezentand criteriile ce au fost stabilite in concordanta cu ghiduri tehnice si stiintifice cu participare larga din partea organismelor independente si neutre.

Functioneaza printr-o abordare multicriteriala - criteriile nu se bazeaza pe un singur parametru, ci mai degraba se sprijina pe studii care analizeaza impactul produsului sau serviciului asupra mediului de-a lungul intregului ciclu de viata, incepand cu extractia materiilor prime in perioada de pre-productie, de-a lungul productiei, distributiei si depozitarea finala.

Este voluntara - Schema nu este stabilita pe baza unor standarde ecologice pe care producatorii sa trebuiasca sa le respecte. Exista posibilitatea ca comerciantul, producatorul de servicii sau produse sa decida daca aplica sau nu. Natura voluntara a schemei se traduce prin faptul ca nu creaza bariere comerciale.

Cat de mult timp este posibil sa fie folosita eticheta ecologica pe un produs?

Criteriile de acordare a etichetei ecologice pentru un grup de produse sunt valabile o perioda de 3-5 ani in conformitate cu Decizia Comisiei pentru un grup relevant de produse. Criteriile ecologice sunt revazute inainte de expirare si pot fi revizuite. In situatia in care criteriile sunt revizuite trebuie reinoite contractele.

Daca criteriile sunt prelungite, automat si contractul va fi reinnoit, atat timp cat criteriul ramane valid eticheta ecologica poate fi utilizata de la data acordarii pana la sfarsitul perioadei de valabilitate a criteriului.

Consecintele utilizarii etichetelor ecologice nationale asupra exportatorilor din tarile in curs de dezvoltare

Producatorii din tarile in curs de dezvoltare critica schemele de ecoetichetare din UE, pe motiv ca pot sa reduca sansele de acces pe piata. Firmele din afara UE sunt interesate in special de posibile dezvoltari viitoare, cum ar fi:

. campaniile de marketing bazate pe utilizarea etichetelor ecologice,

. boicotarea de catre organizatiile de protectie a consumatorilor a produselor care nu au o eticheta ecologica,

. reduceri de TVA pentru produsele ecoetichetate.

Eco-Eticheta in Romania

Prin transpunerea Regulamentului nr. 1980/2000/EEC privind stabilirea unei proceduri de acordare a etichetei ecologice, a Deciziei nr.729/2000/EEC privind contractul cadru referitor la conditiile de utilizare a etichetei ecologice si Deciziei nr.728/2000/EEC referitoare la stabilirea tarifelor pentru solicitare si taxelor anuale pentru etichetare ecologica a fost elaborata Hotararea Guvernului nr. 189/28 februarie 2002, privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice publicata in Monitorul Oficial nr. 166/ 08 martie 2002. Scopul introducerii etichetei ecologice a produselor este de a promova produsele care au un impact redus asupra mediului, pe parcursul intregului lor ciclu de viata, in comparatie cu alte produse apartinand aceluiasi grup de produse.

Hotararea nu se aplica:

a) substantelor sau preparatelor clasificate ca fiind foarte toxice, toxice, daunatoare mediului, cancerigene, toxice pentru reproducere sau mutagene, precum si bunurilor fabricate prin procedee daunatoare pentru om sau pentru mediu si care pot dauna consumatorului in conditii normale de utilizare;

b) produselor alimentare, bauturilor, produselor farmaceutice;

c) aparaturii medicale destinate utilizarii in scopuri profesionale sau care este prescrisa ori utilizata de catre personal medical calificat, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Eticheta ecologica se acorda la cerere - pentru grupurile de produse care indeplinesc urmatoarele conditii:

a) potential ridicat de protectie a mediului, care sa determine alegerea facuta de cumparator;

b) avantaje competitive pentru producatorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii;

c) cerere mare de consum sau utilizare finala prin volumul de vanzari.

Eticheta ecologica va cuprinde informatii simple, clare, exacte si stabilite pe baza stiintifica in ceea ce priveste aspectele de mediu care sunt luate in considerare la acordarea etichetei ecologice, cat si informatii privind motivele pentru care s-a acordat eticheta ecologica.

Autoritatea competenta pentru acordarea etichetei ecologice este Ministerul Apelor si Protectiei Mediului,pe langa care s-a infiintat Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice, organ consultativ cu rol in luarea deciziilor privind acordarea etichetei ecologice. Solicitarile pentru acordarea etichetei ecologice pentru produsele introduse pe piata se inainteaza acestei comisii, de catre agentii economici - producatori, importatori, prestatori de servicii sau comercianti.

Constituie contraventii savarsirea urmatoarelor fapte:

a) nerespectarea de catre solicitant a contractului privind conditiile de utilizare a etichetei ecologice, incheiat cu autoritatea competenta;

b) introducerea pe piata de produse care poarta eticheta ecologica fara sa fi fost acordat dreptul de a purta aceasta eticheta;

c) refuzul solicitantului de a prezenta contractul referitor la conditiile de utilizare a etichetei ecologice la cererea organului de control;

d) publicitatea falsa sau inselatoare ori utilizarea oricarei etichete care poate fi confundata cu eticheta ecologica;

e) prezentarea de catre solicitant de date inexacte privind rezultatele procesului de evaluare a performantelor produsului.

Forma etichetei ecologice

Eticheta ecologica se acorda produselor care respecta criteriile privind toate aspectele de mediu importante. Aceasta va cuprinde informatii pentru consumatori, prezentate in schema urmatoare.

Eticheta ecologica este alcatuita din doua parti dupa cum urmeaza:

Rubrica 1, Rubrica 2, 70 mm 100 mm

Rubrica 2 contine informatii privind motivele acordarii etichetei ecologice. Aceste informatii trebuie sa vizeze cel putin unul si cel mult trei tipuri de impact asupra mediului. Informatiile sunt prezentate sub forma unui text descriptiv scurt.

Exemplu:

* poluare redusa a aerului * eficient din punct de vedere energetic * toxicitate redusa

Rubricile 1 si 2 se folosesc impreuna atunci cand este posibil, iar atunci cand spatiul este limitat, in cazul produselor de dimensiuni mici, rubrica 2 poate fi omisa in anumite cazuri, numai daca eticheta ecologica

Atentie:

. Comerciantii pot solicita acordarea etichetei ecologice numai pentru produsele introduse pe piata sub numele propriei marci.

. Autoritatea competenta trebuie informata in cazul modificarii caracteristicilor produsului, chiar daca aceste modificari nu afecteaza respectarea criteriilor pe baza carora s-a acordat eticheta ecologica.

. In cazul in care aceste modificari afecteaza respectarea criteriilor pe baza carora s-a acordat eticheta ecologica, este necesara o noua solicitare pentru acordarea etichetei ecologice.

. Solicitarea pentru acordarea etichetei ecologice se face pentru un produs, chiar daca acesta este introdus pe piata sub unul sau mai multe nume de marca.

. Autoritatea competenta primeste solicitarea si decide asupra acordarii etichetei ecologice, pe baza rezultatelor procesului de evaluare a performantelor produsului.

. Solicitantul raspunde pentru exactitatea si corectitudinea datelor si informatiilor furnizate autoritatii competente.

. Dupa acordarea dreptului de utilizare a etichetei ecologice autoritatea competenta incheie cu solicitantul un contract privind conditiile de utilizare a etichetei ecologice.

. In cazul revizuirii criteriilor de acordare a etichetei ecologice aplicabile unui anumit produs, contractul privind conditiile de utilizare a etichetei ecologice se revizuieste sau se reziliaza, dupa caz.

. Se interzice folosirea etichetei ecologice pentru publicitate inainte de acordarea acesteia.

. Publicitatea etichetei ecologice se face numai pentru produsul care a primit acordul autoritatii competente.

. Fiecare solicitare pentru acordarea etichetei ecologice unui produs este supusa platii unei sume ce reprezinta tariful pentru procesarea solicitarii respective.

Specificatiile etichetei ecologice

Eticheta ecologica cuprinde doua rubrici:

1. Rubrica 1 cuprinde simbolul eticheteiecologice. Acesta este o floare pe fond alb cu 6 petale, sub forma de cercuri, colorate alternativ in rosu, galben si albastru, si frunze colorate in verde; centrat se scriu initialele 'RO' cu font Times New Roman 12. Componentele R si O ale marcajului RO trebuie sa aiba aceeasi dimensiune pe verticala care nu trebuie sa fie mai mica de 3 mm; diametrele celor 6 cercuri au aceeasi dimensiune care nu trebuie sa fie mai mica de 5 mm. Lungimea simbolului este de 40 mm, iar latimea de 30 mm. 2. Rubrica 2 cuprinde textul descriptiv. Textul se va scrie integral in negru, cu font Times New Roman 12. Fondul este alb.

NOTA: In cazul in care simbolul etichetei, trebuie marit sau micsorat, este necesar sa se respecte proportiile prezentate in schita de mai sus.

Hotararea 189 / 28 februarie 2002 privind stabilirea procedurii de acordare a etichetei ecologice, prevede printre altele si:

a. Tarife pentru solicitarea acordarii etichetei ecologice

Fiecare solicitant al etichetei ecologice plateste autoritatii competente un tarif pentru solicitarea acordarii etichetei ecologice.

Solicitarile pentru acordarea etichetei ecologice sunt supuse platii unui tarif care acopera costurile necesare pentru procesarea solicitarii; nivelul tarifului pentru procesarea cererii este de 500 ron.

In cazul intreprinderilor mici si mijlocii, precum si al producatorilor de bunuri si al prestatorilor de servicii tariful pentru solicitare se reduce cu 25%.

b. Costuri pentru testare si verificare

Tariful pentru solicitarea acordarii etichetei ecologice nu include costurile pentru testarea sau verificarea produselor in procesul de evaluare a performantelor acestora, in conformitate cu criteriile specifice de acordare a etichetei ecologice. Costurile acestor testari si verificari se suporta de catre solicitanti.

BIBILIOGRAFIE:

1.MANUAL DE PRACTICI EUROPENE IN MANAGEMENTUL MEDIULUI

AUTORI: JAN KRAMER

PROF. ING. DR. ION HOHAN

CARMEN BALABAN

SIMONA DIACONU

BOGDAN ALBUPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3986
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved