Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Dimensiunile obiectelor

Tehnica mecanica+ Font mai mare | - Font mai micDimensiunile obiectelor

Marimea obiectului in plan si in spatiu depinde de scara fotogramei si in general aceste marimi sunt proportionale cu cele reale deoarece se pastreaza raportul de scara.Dimensiuni minime ale obiectelor ce pot fi sesizate pe fotograme

PR linii/mm

dmin pentru contrastul

Dmin pt. scara si contrastul

C1 = 0,14

C2 =0,26

Scara 1:30000

Scara 1:30000

C1

C2

C1

C2

Marimea minima in plan a obiectelor ce pot fi inregistrate si distinse pe fotograma, depinde de puterea de rezolvare a cuplului obiectiv-emulsie dar si de contrastul optic intre obiect si fondul pe care se proiecteaza. In functie de acestea se poate calcula diametrul minim al imaginii ce se poate sesiza (dmin) si apoi, pentru o anumita scara, dimensiunile minime corespunzatoare ale obiectului din natura (Dmin) ce poate fi perceput.

Privind problema in general, in cazul unei emulsii fotografice, o imagine fotografica cu o putere de rezolvare de n linii/mm la scara 1:N este echivalenta, sub raportul fotointerpretarii, cu 2n linii/mm la scara . Desigur,sub acest context, trebuie avute in vedere si contrastele.

Inaltimea minima, sau diferenta de inaltime minima ce poate fi sesizata in vederea stereoscopica in functie de instrumentul de studiu folosit, se obtine cu relatia:

unde: M =

n = coeficient stereoscopic ;

bs = baza stereoscopului;

b0 = baza oculara;

h = inaltimea de zbor;

m = puterea de marire a binocularelor;

= activitatea vederii stereoscopice ;

= factorul de omogenizare (636620cc);

Privitor la inregistrarea fotografica trebuie remarcat ca detaliile ce se dezvolta intr-un singur sens (poteca, parau) desi inguste, apar ca linii chiar in cazul unor scari mici, dimensiunile unui obiect se modifica dupa pozitiile lui in planul fotogramei.

Dimensiunile arborilor si arboretelor sunt definite ca marimi liniare, de obicei mici (diametre de coroane, inaltimi) si unghiulare ce se masoara prin procedee si cu instrumente specifice (pene paralactice, iar inaltimile se obtin functie de diferentele de paralaxe masurate sub stereoscop).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 933
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved