Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Intretinerea si Defecte in exploatare ale Sistemului de alimentare -Pompa de Injectie

Tehnica mecanica+ Font mai mare | - Font mai micIntretinerea si Defecte in exploatare ale Sistemului de alimentare -Pompa de Injectie

1 IntretinereaFunctionarea corecta si economica a motorului Diesel si mentinerea performantelor sale in timp sint conditionate de buna functionare a echipamentului de injectie, in scopul asigurarii unei capacitati de functionare in bune conditiuni a echipamentului de injectie este necesar sa fie respectate cu cea mai mare strictete regulile expuse in cele ce urmeaza:

Asigurarea puritatii combustibilului

Conditia esentiala pentru siguranta functionarii echipamentului de injectie este utilizarea unui combustibil curat. Datorita jocului foarte mic intre piesele de precizie (elementi, supape, pulverizatoare), impuritati foarte fine pot sa patrunda in aceste jocuri si sa deterioreze suprafetele de lucru si de etansare, producand uzuri premature si gripari ale pieselor de precizie. Filtrele de combustibil pot asigura o curatire corecta a combustibilului numai daca acesta a fost in prealabil decantat in mod corespunzator.

Pentru a se putea decanta, motorina se va pastra in rezervoare de mare capacitate, astfel incat sa stea in repaus cel putin 10 zile inainte de utilizare. Alimentarea cu motorina din rezervor trebuie sa se faca din straturile de la suprafata, fara a se perturba depozitele de impuritati depuse pe fundul rezervorului. Atunci cand nu exista posibilitatea alimentarii din straturile superioare este necesar sa se foloseasca cisterne sau alte rezervoare pentru decantare asezate inclinat (unghiul de inclinare 12-15).

Rezervoarele trebuie sa fie prevazute la partea inferioara cu dopuri de golire si sa fie curatate periodic de impuritatile depuse. In interior rezervoarele trebuie protejate contra coroziunii.

Instalatiile de pompare a motorinei, precum si conductele, filtrele, vasele, palniile folosite pentru alimentarea cu combustibil trebuie mentinute intr-o perfecta stare de curatenie. Nu se admite utilizarea vaselor care anterior au fost folosite pentru alte lichide si materiale.

Se vor lua masuri ca in motorina sa nu patrunda apa, intrucat aceasta produce coroziunea pieselor de precizie si blocarea lor. Tot din aceasta cauza este neindicat ca in timpul noptii rezervorul de motorina sa ramana gol, intrucat cantitatea mare de vapori din aerul umed din interiorul rezervorului s-ar condensa peste noapte datorita diferentelor de temperatura. Ca. urmare, se recomanda umplerea rezervorului cu motorina la sfarsitul zilei.

Alimentarea se va face numai cu combustibilul indicat in cartea tehnica a motorului, respectandu-se prescriptiile speciale referitoare la anotimp. In nici un caz, la temperaturi scazute ale mediului ambiant, nu se va folosi combustibil cu punct de congelare mai ridicat decat temperatura mediului. Nerespectarea acestei conditii duce la uzura rapida a elementelor de precizie ale aparaturii de injectie.

Este interzisa functionarea motorului diesel fara filtre de combustibil sau cu alte filtre decat cele specificate. Pentru ca acesta sa isi poata indeplini in bune conditiuni rolul de a curata combustibilul de toate impuritatile ramase in el in urma operatiilor de decantare este necesar sa se execute periodic urmatoarele operatii .

- dupa fiecare 60 ore de functionare se indeparteaza prin spalare cu motorina sedimentul din paharul decantor al instalatiei de filtrare;

- dupa fiecare 120 ore de functionare se desfac dopurile din partea de jos ia filtrelor si se curata sedimentele ;

- dupa fiecare 250 ore de functionare se schimba elementul filtrant al filtrului de combustibil pentru filtrare preliminara, se scurge motorina din rezervorul de combustibil si se spala busonul rezervorului, dupa care se face plinul;

- dupa fiecare l 000 ore de functionare se schimba elementul filtrant de la filtrul final. Apoi se goleste rezervorul de motorina, se demonteaza de pe autovehicul si se curata.

Demontarea filtrelor si inlocuirea elementelor filtrante se va face intr-o atmosfera curata, lipsita de praf. La fiecare demontare se va controla starea garniturilor de cauciuc, iar garniturile care nu mai prezinta garantii pentru mentinerea etanseitatii se vor inlocui pe loc. Nu se permite utilizarea altor tipuri de elemente filtrante decat cele specificate.

Se mentioneaza ca daca se intrebuinteaza un combustibil insuficient de curat, inlocuirea elementelor filtrante trebuie facuta inainte de termenele indicate mai sus.

Tot in scopul evitarii patrunderii murdariei in circuitul de alimentare se interzice reglarea, demontarea sau repararea echipamentului de injectie in conditii de camp.

Acest lucru se face numai in ateliere special utilate si de catre un personal specializat. Chiar in aceste conditii este necesar ca la locurile de munca sa se acorde cea mai mare atentie pastrarii riguroase a curateniei. La demontare este necesar sa se protejeze pompa de injectie, conductele si injectoarele de patrundere a impuritatilor. In acest scop, se vor monta capacele si dopuri de protectie. Periodic trebuie verificata etanseitatea tuturor racordarilor si trebuie inlocuite garniturile deteriorate.

Curatirea pulverizatoarelor cu orificii

Datorita fenomenului de cocsare care poate sa apara la pulverizatoarele cu orificii pentru injectia directa a combustibilului, in exploatare trebuie acordata o atentie speciala curatirii acestor pulverizatoare.

In cazul functionarii nesatisfacatoare a motorului (mers neregulat, fum accentuat la esapament, diluarea uleiului din carterul motorului etc.) se demonteaza injectorul si se curata pulverizatorul. Curatirea pulverizatoarelor se va face numai cu sculele din trusa speciala de curatit. Trusa se compune din : peria de sarma, dornul pentru curatirea conului si portiunii cilindrice de la capatul corpului pulverizatorului, mandrinul cu ace si ghiara si suportul pentru curatit acul pulverizatorului. Se interzice utilizarea unor scule necorespunzatoare la curatirea pulverizatoarelor.

Dupa amenajarea in prealabil a unui banc de lucru in perfecta stare de curatenie, se vor demonta injectoarele de pe motor, executandu-se in acest sens urmatoarele operatii:

1. se demonteaza teava de inalta presiune dintre pompa de injectie si injectoare ;

2. se demonteaza teava de colectare a pierderilor de motorina da la injectoare;

se desfac piulitele de fixare ale injectoarelor si se scot injectoarele din chiulasa ;

4. injectorului in stare asamblata i se face proba la presiunea de injectie, etanseitate si calitatea pulverizarii.

Daca rezultatele nu sint corespunzatoare atunci pulverizatorul trebuie demontat si curatat. Pentru aceasta se demonteaza capacul injectorului si se desurubeaza surubul de reglaj, pana cand resortul va fi eliberat. Se desurubeaza piulita pulverizatorului si se scoate pulverizatorul, avand grija sa nu cada acul din corp.

Cu peria de sarma din trusa se va curata crusta de cocs de pe corpul pulverizatorului. Se va controla daca acul gliseaza usor in corp. Pentru inmuierea reziduurilor de cocs, corpul si acul se introduc in benzina curata. Se va avea grija ca la aceasta operatie sa nu se schimbe intre ele corpurile si acele, deoarece nu sint interschimbabile. Se scoate acul pulverizatorului din corp si se introduce ghiara de curatat in corpul pulverizatorului, pana cand ajunge cu varful in dreptul buzunarului. Prin apasarea varfului ghiarei in buzunar inspre perete se va scoate cu miscari de rotatie cocsul din corp.

In acelasi mod se vor curata conul corpului si spatiul cilindric mic din varful conului, utilizand pe rand cele doua capete ale dornului. Ruperea dornului in timpul curatirii face inutilizabil pulverizatorul.

Daca orificiile de pulverizare sunt infundate, se vor curata cu acele speciale din trusa. Acele se gasesc introduse in spatiul tubular din corpul mandrinului. Pentru a curata orificiile pulverizatorului se monteaza acul de curatat in corpul mandrinului astfel incit sa iasa afara cu 1,5-2 mm. Ruperea acului in gaura de pulverizare scoate pulverizatorul din uz.

Indepartarea murdariei de pe varful acului pulverizatorului se va face cu peria, rotindu-se succesiv acul, care in prealabil a fost introdus in suportul special din trusa. Dupa curatirea corpului si acului pulverizatorului, acestea se vor spala in benzina curata si se vor sufla cu aer comprimat. Introducerea acului in corp se va face scufundand in prealabil piesele in motorina curata.

Se remonteaza injectorul si se regleaza presiunea de injectie la o valoare egala cu cea inscriptionata pe corpul sau, sau cu maximum 8 kgf/cm2 mai mare. Se controleaza din nou calitatea pulverizatorului, iar pulverizatoarele care sint necorespunzatoare se inlatura.

La punerea in exploatare a tractorului nou, dupa efectuarea rodajului prescris, se va efectua operatia de curatire a filtrelor injectoarele. In acest scop, se demonteaza corpul filtrului si se monteaza la bancul de lucru, supunandu-l unui curent invers de motorina. Daca filtrul injectorului este infundat se va inlocui.

Curatirea conductelor de combustibil

Conductele de inalta presiune trebuie sa aiba conurile de etansare in buna stare, sa nu prezinte, strangulari, iar interiorul sa fie bine curatat. Pentru curatarea conductei, aceasta se mentine in petrol timp de 24 ore, apoi se introduce pe toata lungimea o sarma de otel cu diametrul cu 0,5 mm mai mic decat diametrul interior al conductei si se gliseaza de 20-25 ori. Se sufla puternic cu aer comprimat, apoi se racordeaza la o pompa de injectie si la un injector prevazut cu filtru, reglat la o presiune de deschidere de 250-350 kgf/cm2. Se lasa pompa sa functioneze timp de 10 minute, dupa care conducta se sufla din nou cu aer comprimat.

Conductele de joasa presiune trebuie sa fie de asemenea in perfecta stare de curatenie. In cazul ca se folosesc tuburi de masa plastica, acestea trebuie sa fie rezistente la medii petroliere. Tubul se va schimba cand se constata ca a intrat in faza de imbatranire, lucru ce se poate vedea prin aparitia fisurilor de suprafata, prin aceea ca devine lipicios, sau chiar se desprind prin exfoliere particule care duc in mod sigur la blocarea pieselor de precizie sau infundarea orificiilor. Conductele de joasa presiune se curata prin inmuiere in petrol si suflare cu aer comprimat.

Ungerea echipamentului de injectie

Intrucat combustibilul utilizat de motoarele diesel are proprietati de ungere, nu este necesar sa se ia masuri speciale pentru ungerea pieselor in miscare aflate in circuitul de pompare. In schimb trebuie unse celelalte piese in miscare ale echipamentului si in acest scop este necesar ca in permanenta sa se afle in carterele pompei de injectie si regulatorului.

Din punctul de vedere al felului in care se face ungerea se deosebesc doua cazuri:

Ungere sub presiune

In acest caz pompa de injectie si regulatorul se afla incluse in circuitul de ungere sub presiune al motorului si nu trebuie luate masuri speciale pentru ungerea lor. Periodic este necesar sa se controleze etanseitatea tuturor imbinarilor, inlocuindu-se garniturile care nu mai etanseaza bine.

Mentionam ca la pompele de injectie de marime A exista comunicare directa intre carterul pompei de injectie si corpul regulatorului (nu au simmering intre ele). De aceea se alimenteaza cu ulei de la motor numai corpul pompei de injectie. Iesirea uleiului din pompa are loc prin capacul rulmentului dinspre antrenarea pompei de injectie (nici aici nu este prevazut simmering pe axul cu came).

In cazul unor reparatii care necesita demontarea pompei de pe motor, la remontare se va reface cu atentie racordarea la circuitul de ungere al motorului.

Ungere separata

Intrucat carterele pompei de injectie si regulatorului comunica intre ele, umplerea cu ulei se face pentru amandoua printr-un singur loc, si anume prin orificiul special din capacul de vizitare al pompei, acoperit cu un capacel de protectie, din material plastic. Nivelul de ulei se verifica desuruband partial dopul de nivel montat in capacul din spate al regulatorului. Uleiul se toarna prin corp pana cand se scurge pe langa acest dop. Apoi se asteapta circa 5 min pentru eliminarea plusului de ulei si se insurubeaza dopul. Operatia se face dupa fiecare 10 ore de functionare.

In cazul in care la reparatii se demonteaza capacul din spate al regulatorului, la remontare se va avea in vedere ca dopul de nivel de ulei sa fie plasat deasupra liniei mediane a capacului (se va monta in pozitia in care se poate citi normal indicatia DOP SUS).

Dupa fiecare 250 ore de functionare se schimba uleiul din carter. Schimbarea uleiului se va face cand motorul este cald, adica dupa un timp oarecare de functionare, astfel incat cea mai mare parte a sedimentelor sa fie in suspensie si sa poata fi indepartate. Dupa scoaterea uleiului vechi carterul se spala turnandu-se motorina si lasand pompa sa functioneze cateva minute. Scoaterea uleiului vechi si a motorinei de spalare se face cu o seringa prin orificiul care se gaseste in partea de deasupra corpului regulatorului si este astupat cu un dop. La regulatoarele si pompele cu injectie prevazute cu busoane in partea inferioara a carcaselor, golirea uleiului se face desuruband aceste busoane. Periodic trebuie verificata etanseitatea tuturor imbinarilor, inlocuindu-se garniturile necorespunzatoare.

2 Defecte in Exploatare

In timpul exploatarii motorului diesel pot interveni o serie de deranjamente, dintre care o parte sint datorate unor defectiuni in functionarea instalatiei de alimentare. In continuare, se vor expune principalele deranjamente ce ar putea interveni, cauzele si modul de inlaturare al acestora. Se va avea in vedere ca defectiunile motorului pot sa provina si din alte cauze afara de cele datorate instalatiei de alimentare.

In general, pentru remedierea defectiunilor se recomanda inlocuirea pieselor si a ansamblelor uzate sau deteriorate si nu reconditionarea lor. Atunci cand se fac inlocuiri de piese sau ansamble se vor respecta urmatoarele reguli:

- piesele de precizie (elementi, supape, pulverizatoare) nu se vor inlocuit decat in ansamblu, piesele perechi fiind inseparabile, deoarece sint rodate impreuna ;

- se vor respecta si celelalte indicatii din catalogul pieselor de schimb privitor la piesele care nu se pot inlocui singure, ci numai intr-un ansamblu ;

- pentru realizarea la montaj a unei glisari bune a cremalierei sint prevazute doua tipuri de sectoare dintate, care difera prin diametrul cercului de refulare si care se vor folosi dupa caz ;

- jocul axial al arborelui cu came se regleaza cu saibe de reglaj in limitele 0,02-0,06

- atunci cand se schimba clementii, supapele de refulare, garniturile supapelor de refulare sau racordurile de refulare, este necesar sa se refaca montajul sectiunii de pompare, alegand inelul care se monteaza intre racord si garnitura de cauciuc astfel incat, atunci cand racordul de refulare strange saiba de etansare (poz. 14), inelul de cauciuc sa aiba in stare nemontata pe pompa diametrului exterior 0 18,5 -i-0-2. In acest scop se dispune de un numar de noua inele diferite ca grosime.

Aceasta regula nu mai este valabila in cazul in care sistemul de etansare la racoardele de refulare este de constructie cu saiba plana de bronz intre supapa si racord si cu inel O la partea superioara a filetului racordului. In acest caz, nu este nevoie de nici o masura speciala dereglare a strangerilor ;

- la demontarea pieselor sectiunii de pompare nu se vor desface in nici un caz dopurile deflectoare;

- daca este cazul sa se inlocuiasca dispozitivul de corectie al regulatorului, se va folosi un corector inscriptionat identic;

- tija si corpul pompei de alimentare trebuie sa aiba acelasi semn de culoare ;

- pistonul si corpul pompei de alimentare (trebuie sa aiba acelasi semn de culoare;

- pentru evitarea blocarii si deformarii pieselor este obligatoriu ca, la strangerea pieselor filetate si in special a racordului de refulare, sa se foloseasca chei dinamometrice reglate la momentele de strangere prescrise de uzina constructoare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2860
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved