Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Asamblari cu pene si caneluri

Tehnica mecanica+ Font mai mare | - Font mai micTehnologicaTehnician Mecatronist

Intretinere si Reparatii

 

Asamblari cu pene si caneluri

Asamblari si organe de asamblare

1. Prezentare generala:

Asamblarea este operatia de reuniune, intr-o succesiune bine determinata, a elementelor constituente ale unui sistem tehnic, in scopul de a indeplini cerintele tehnologice impuse.

Rezutatul fizic al operatiei de asamblare poarta numele tot de asamblare.

Dupa modul in care se pot demonta cu sau fara deteriorarea a cel putin unuia dintre elementele componente, se pot defini urmatoarele grupe de asamblari:


- prin nituire

- prin sudare

1. Nedemontabile:

- prin lipire

- prin presare

Asamblari:

- prin filet

- cu pene

2. Demontabile:

- canelate

- cu elemente elastice

1

Asamblarile nedemontabile se caracterizeaza prin faptul ca nu se pot demonta fara deteriorare cel putin a unuia dintre elementele asamblarii. La asamblarile prin presare, forta de frecare ce apare intre cele doua suprafete creeaza o presiune de contact. Cand deformatiile suprafetelor in contact sunt elastice, asamblarea este demontabila. Daca apar si deformatii plastice, asamblarea va intra in categoria asamblarilor nedemontabile.

2. Penele longitudinale pot fi:

a) De fixare (cu prestrangere) (Figura 1).

Pene inclinate cu nas

Pene fara nas (a)

Pene plate (b)

Pene concave (c)

Pene tangentiale (d)


22

Sunt utilizate la transmiterea momentelor mari si a turatiilor joase.

b) De ghidare (fara prestrangere) ( Figura 2).

Pene paralele: - Obijnuite (Figura 9)


- Drepte (Figura 3)

Penele paralele au fetele opuse paralele. Efortul se transmite numai pe fetele laterale fara efect de impanare.

Uneori se fixeaza pe arbore cu ajutorul surubburilor. Se calculeaza la fel ca penele inclinate cand transmit efortul numai pe fetele laterale.

Cand este necesara o mai mare capacitate de transmitere se folosesc doua sau trei pene, montate pe arbore in acelasi plan si decalate cu 120 grade.

Lungimea aproximativa a penei este de (1,1..1,3)d.

Pene disc (Figura 4)

Penele disc se folosesc la imbinari cu arbori avand diametrul d < 40 mm si se monteaza dupa cum se indica in Fig. 11. Lungimea " l " se determina pentru a rezista la strivire pe suprafata laterala si la forfecare

Penele transversale pot fi :

Cu o fata inclinata

Cu doua fete inclinate

Cu sectiune rotunjita

Cu sectiune dreptunghiulara


2. ASAMBLARI PRIN PENE LONGITUDINALE

Penele longitudinale - organe de asamblare demontabile care transmit momente de torsiune - se folosesc la fixarea pe arbori a rotilor dintate, rotilor de curea sau de lant, semicuplajelor, volantilor, etc.

3. Asamblari prin pene longitudinale

1. Asamblari prin pene longitudinale montate cu strangere. La penele longitudinale montate cu strangere suprafetele active sunt fata superioara - inclinata cu 1:100 - si fata inferioara, intre fetele laterale ale penei si canalul de pana existand jocuri, fac exceptie penele tangentiale. Ca urmare a montarii prin batere se obtine o asamblare capabila sa preia fortele axiale. Se folosesc numai la turatii mici si medii, cand nu se impun conditii severe de coaxialitate, deoarece - prin batere - se produce o dezaxare a pieselor asamblate.

Pene longitudinale cu strangere se clasifica in:

inalte, denumite si inclinate (figura 6a);

plate (figura 6b);

concave (figura 6c);

tangentiale (figura 6d).

Figura 6

Pot fi cu sau fara calcai (nas), calcaiul usurand montarea si demontarea; sunt standardizate.La penele inalte cu capetele rotunjite (figura 7a), canalul din arbore are forma si dimensiunile penei, montarea obtinandu-se prin baterea sau presarea butucului.

.

Figura 7a

La penele inalte cu capetele drepte (figura 7b), montajul se poate realiza prin baterea penei in lungul canalului.

Figura 7b

Marimea fortei de batere este limitata de rezistenta la strivire a suprafetei de batere, penele cu calcai permitand forte de batere mai mari.

Q= marimea fortei de batere ;

F = forta normala rezultanta pe suprafetele active ale penei;    7

α = unghiul de inclinare al fetei superioare la penele cu strangere;

α = unghiul la varf al conului;

φ = unghiul de frecare.

Momentele de torsiune transmise de asamblarile prin pene plate - care se folosesc in cazul arborilor cu d≤230 mm - sunt inferioare celor transmise de asamblarea prin pana inalta.

Asamblarile cu pene concave - transmitand momente de torsiune mai mici comparativ cu asamblarile prin pene inalte sau plate - se folosesc pentru arbori cu d≤150 mm; se intrebuinteaza si in cazurile in care - din motive de rezistenta - nu se admite executarea canalului de pana in arbore. La momente mari de torsiune se pot folosi doua pene montate la 1200.

Penele tangentiale se monteaza perechi: pana si contrapana (vezi figura 6d).

Asamblarile prin pene tangentiale transmit momente mari de torsiune, folosindu-se in constructia de masini grele si, in special, la sarcini dinamice mari (figura 7).

Figura 8

8

Mt cap = momentul de torsiune capabil;

t = grosimea penei;

l = lungimea penei;

d = diametrul arborelui;

σas = rezistenta admisibila la strivire a materialului;

lc = lungimea de calcul a penelor sau a butucului;

O pereche de pene tangentiale transmite momentul de torsiune intr-un singur sens, pentru cazul modificarii sensului de rotatie in timpul functionarii trebuind montata o a doua pereche de pene (figura 9).

Figura 9

9

4. Asamblari prin caneluri

Asamblarile prin caneluri este un caz particular al asamblarilor cu pene logitudinale, diferenta fiind ca in acest caz penele sunt fixe, monobloc formand corp comun cu angrenajul cu caneluri.

Comparativ cu asamblarile prin pene au urmaroarele avantaje:

capacitatea de incarcare mai mare la aceleasi dimensiuni de gabarit;

rezistenta la oboseala mai mare; centrare si ghidare precisa a pieselor asamblate;

evitarea ovalizarii butucului.

Dintre dezavantajele acestor asamblari se mentioneaza tehnologia de executie mai pretentioasa si pretul de cost mai ridicat decat al asamblarilor prin pene paralele. Sunt folosite la cutiile de viteze ale autovehiculelor si masinilor-unelte, la cuplaje etc.

Asamblarile prin caneluri pot fi fixe sau mobile, caracterul fix sau mobil reflectandu-se asupra formei si dimensiunilor profilului si asupra modului de centrare. Asamblarile mobile se folosesc la cutiile de viteze roti baladoare . Profilul asamblarilor prin caneluri poate fi:

dreptunghiular (figura 19a),

triunghiular figura 10 10

in evolventa figura 11

In functie de modul de centrare asamblarile cu caneluri dreptunghiulare se impart in: cu centrare interioara (figura 20a) la care contactul dintre arbore si butuc are loc pe diametrul interior al arborelui; cu centrare pe flancuri (figura 20b) centrarea fiind realizata prin contactul lateral al proeminentelor; cu centrare exterioara (figura 20c) contactul dintre arbore si butuc avand loc pe diametrul exterior.

11

Figura 12

Asamblarea cu centrare exterioara este cea mai ieftina si se foloseste cand butucul nu este tratat termic; asamblarea cu centrare pe flancuri nu asigura o centrare precisa, obtinandu-se, in schimb, o repartizare mai uniforma a sarcini intre caneluri, recomandandu-se pentru momente mari de torsiune, la solicitari cu socuri si la modificarea sensului de rotatie.

Standardele clasifica asamblarile prin caneluri dreptunghiulare - in functie de capaciatea de a transmite sarcina si de modul de cuplare - in trei serii (tabelul 1.1), care difera prin dimensiuni, mod de centrare si numar de caneluri.

Tabelul 1.1

Seria

Domeniul de folosire

Lungimea L recomandata pentru butuc

Momentul transmis de asamblare comparativ cu cel transmis de arborele cu diametrul d

Tipul asamblarii

Usoara

Inferior

Fixa

L 1.5d

Mijlocie

Egal

Fixa sau mobila cu deplasarea axiala a butucului fara sarcina

L = ( 1.5.2.5)d

Grea

Egal

Mobila, cu deplasare axiala a butucului sub sarcina

L = (1.5.2.5)d

Dimensiunile asamblarilor prin caneluri pentru costructia de masini-unelte sunt stabilite prin standardele, numarul canelurilor fiind 4 si respectiv 6.

Asamblarile prin caneluri triunghiulare -standardele- avand o buna rezistenta la solicitarea de incovoiere - se recomanda pentru asamblarile fixe; pot prelua sarcini mari si cu socuri, centrarea realizandu-se pe flancuri.

Asamblarile zimtate pot fi considerate ca fiind asamblari cu profil triunghiular cu un numar mare de caneluri si cu o inaltime redusa a acestora; se folosesc pentru solidarizarea parghiilor si a manivelelor, obtinandu-se o foarte buna fixare.

Asamblarile prin caneluri in evolventa au o buna rezistenta, in special, la solicitari variabile; se folosesc in constructia de autovehicule, centrarea realizandu-se pe diametrul exterior al arborelui sau pe flancuri.

Arborii si butucii canelati se executa din otel; la asamblarile mobile, suprafetele active se durifica printr-un tratament termic sau termochimic pentru marirea rezistentei la uzura, rectificandu-se - dupa tratament - suprafetele de centrare.

Calculul asamblarilor canelate cu profil dreptunghiular se efectueaza conform metodicii indicate in standardele; in functie de conditiile de functionare se alege seria asamblarii canelate, iar in functie de diametrul arborelui d se aleg parametrii asamblarii, dupa care se efectueaza calculul prevazut in standarde, unde sunt indicate si rezistentele admisibile la strivire.

Calculul asamblarilor prin caneluri triunghiulare sau in evolventa se efectueaza - la fel ca la asamblarile prin caneluri dreptunghiulare - cu relatia

, 13

in care: k este coeficientul de repartizare a sarcinii pe caneluri, adoptandu-se k = 1/0.5 pentru caneluri triunghiulare si k = 1/0.75 pentru canelurile in evolventa; h - inaltimea portanta a canelurii, . Rezistentele admisibile se pot adopta conform indicatiilor din STAS 1767-67.

CUPRINS

Prezentare generala..................1

Penele longitudinale.................2

Asamblari prin pene longitudinale............ 6

Asamblarile prin caneluri................10

Asamblarile prin caneluri triunghiulare...........14

6. Bibliografie..................... .16

15

Bibliografie

Drobota V. , Atanasiu M. , Stere N. , Manolescu N. , Popovici M. , Organe de masini si mecanisme - manual pentru licee industriale si agricole, clasele a X-a, a XI-a, a XII-a si scoli profesionale, Editura didactica si pedagogica, R.A., Bucuresti, 1993.

Paizi Gh. , Stere N. , Lazar D. , Organe de masini si mecanisme, Manual pentru subingineri, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1980.

Mladinescu T. , Rizescu E. , Weinberg H. , Orane de masini si mecanisme, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1972.

Resetov D.N. , Organe de masini, Editura tehnica, 1963.

Draghici I. , Chisu E. , Jula A. , Preda L. , Organe de masini, Culegere de probleme, Editura tehnica, Bucuresti, 1975.

Aldea M. , Buzdugan Gh. , Cernea E. , Organe de masini, Editura tehnica Bucuresti, 1953.

Stere N. , Organe de masini, Manual pentru licee industriale anii II-III-IV, scoli profesionale, de maiestri si de specializare postliceala, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1977.

Paizi Gh. , Stere N. , Lazar D. , Organe de masini si mecanisme, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1980.

16Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 7011
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved