Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Bolile caisului si zarzarului

Agricultura

+ Font mai mare | - Font mai micBolile caisului si zarzarului

Micoplasmoze1. Rasucirea clorotica a frunzelor Apricot chlorotic leafroll.

Aceasta micoplasmoza este specifica numai acestei gazde. Ea a fost pusa in evidenta prima data in Franta, fiind asociata cu apoplexia caisului, care este un

sindrom produs de mai multi patogeni asociati.

Simptome. Frunzele pomilor atacati sunt decolorate, de dimensiuni mai reduse si au tendinta de a se rasuci longitudinal catre fata superioara.

Lastarii tineri au internodii scurte si sunt ramificati anormal. Pomii mai puternic atacati se usuca pana la intrarea pe rod, fiind foarte sensibili la temperaturile scazute din timpul iernii.

Pomii care rezista dupa intrarea pe rod dau productii slabe, cu fructe mici si fara gust. Toate soiurile de cais sunt puternic atacate daca sunt altoite pe portaltoi-piersic si prezinta simptome mai slabe, daca sunt altoite pe zarzar sau mirobolan.

Boli produse de ciuperci

2. Monilioza sau putregaiul fructelor de cais si zarzar - Monilinia laxaMoniliozele produc scadeea recoltelor si scurtarea vietii pomilor, contribuind in parte la aparitia 'apoplexiei' (pieirea caisului).

Simptome. Atacul este foarte periculos in timpul infloritului prin faptul ca un numar mare de lastari cu flori sunt brunificati si uscati. Fructele tinere si ajunse aproape de maturitate prezinta pete brune in dreptul carora tesuturile se dezorganizeaza si putrezesc; la suprafata lor se formeaza un numar mare de pernute de miceliu, purtatoare de lanturi de sporii. Pernutele ciupercii Monilinia laxa sunt de culoare cenusie si dispuse neregulat. Ciuperca ataca puternic in primavara pe ramuri si flori producand aspecte asemanatoare cu cele de la visin (boala stindardului); in timp, ataca si fructele ajunse aproape de maturitate.

Boala a fost descrisa la prun, iar tratamentele recomandate sunt bune si pentru monilioza caisului.

Pe fructele verzi cat si pe cele mai dezvoltate, ciuperca formeaza pete punctiforme, crustoase, de culoare cafenie, inconjurate de un inel rosiatic. Deseori pielita fructului crapa, se deformeaza, favorizandu-se atacul de monilioza si putrezirea totala a fructelor.

Transmiterea ciupercii ca si masurile de prevenire si combatere sunt la fel cu cele recomandate la ciuruirea frunzelor de cires, visin, prun.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3246
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved