Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Borul in sol

Agricultura+ Font mai mare | - Font mai micBorul in sol

Continutul solurilor in bor depinde de textura acestora, cele argiloase fiind mai bogate in bor, comparativ cu cele nisipoase. Continutul de bor total al solurilor din Romania este cuprins intre 20-60 ppm.

In soluri, borul se gaseste in urmatoarele forme:in minerale cum ar fi turmalina (Na, Ca)(Mg,Al6)[(B3Al3Si6(O,OH)30]    si colemantina 2CaO.3B2O3.5H2O;

sub forma adsorbita ca ioni borat (BO33-), putand fi legati de metalele alcaline si cele alcalino-pamantoase, sau retinuti de mineralele argiloase, materia organica si de hidroxizii de fier si aluminiu. Adsorbtia poate avea loc in doua moduri: primul - printr-un schimb de liganzi in care gruparile HO- ale suprafetei de adsorbtie sunt inlocuite cu grupari B(HO)4-, taria de adsorbtie crescand cu pH-ul si atingand maximul la pH = 9, iar al doilea - prin formarea de catre acidul boric de complecsi borat-diol cu gruparile HO- de la suprafata mineralelor argiloase. Hidroxizii de fier si aluminiu, care disociaza in mediu acid, vor lega ionii borat prin intermediul gruparilor HO- rezultand complecsi cu solubilitate scazuta, micsorand astfel accesibilitatea borului pentru plante.

sub forma solubila, in solutia solului,    ca acid boric H3BO3 nedisociat, usor levigabil.

legat de materia organica sub forma de compusi bor-organici, relativ greu solubili in apa, motiv pentru care poate aparea carenta de bor pe solurile bogate in materie organica.

Reactia solului influenteaza abdorbtia borului de catre plante astfel: la pH = 4,7-6,3 are loc o absorbtie normala, iar la pH > 6,3 absorbtia scade. In cazul solurilor slab alcaline, fractiunile argiloase saturate cu ioni de Na+ fixeaza cantitati mari de bor comparativ cu cele saturate cu calciu. La valori ridicate ale pH-ului borul precipita, de aceea aplicarea amendamentelor calcaroase in cantitati mari micsoreaza accesibilitatea borului pentru plante.

Deoarece la pH< 8,5 borul se gaseste in sol predominant ca H3BO3 nedisociat - molecula neutra, slab retinuta de coloizi - in solurile acide si cu textura usoara din zonele bogate in precipitatii, el poate fi levigat cu usurinta. La pH > 8,5 ca urmare a formarii ionilor B(OH)4- si H2BO3- creste taria de adsorbtie a borului pe coloizii de argila.

Plantele pot asimila numai borul solubil in apa, denumit si bor hidrosolubil sau bor labil, acesta reprezentand intre 02-10 % din rezerva totala de bor.

Aprecierea starii de aprovizionare a solului cu bor hidrosolubil se face dupa limitele prezentate in tabelul 4.3.

Tabelul 4.3.

Aprecierea starii de aprovizionare a solurilor cu bor hidrosolubil (dupa Lixandru si colab., 1990)

Continutul de bor hidrosolubil (ppm)

Starea de aprovizionare

Soluri nisipo-lutoase

Soluri luto-argiloase

Slab aprovizionate

Mediu aprovizionate

3,1

Bine aprovizionatePolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1062
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved