Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CRESTEREA ANIMALELOR - CRESTEREA PORCINELOR

Agricultura+ Font mai mare | - Font mai micCRESTEREA ANIMALELOR

CRESTEREA PORCINELORToate exploatatiile de porcine trebuie sa corespunda urmatoarelor cerinte:

a) - suprafata libera de pardoseala disponibila pentru fiecare purcel intarcat sau purcel in crestere, tinut in grup, cu exceptia scrofitelor dupa monta si a scroafelor, trebuie sa fie de cel putin:

- 0,15 mp pentru purceii cu o greutate vie de pana la 10 kg;

- 0,20 mp pentru porcii cu o greutate vie cuprinsa intre 10 si 20 kg;

- 0,30 mp pentru porcii cu o greutate vie cuprinsa intre 20 si 30 kg;

- 0,40 mp pentru porcii cu o greutate vie cuprinsa intre 30 si 50 kg;

- 0,55 mp pentru porcii cu o greutate vie cuprinsa intre 50 si 85 kg;

0,65 mp pentru porcii cu o greutate vie cuprinsa intre 85 si 110 kg;

- 1,00 mp pentru porcii cu o greutate vie mai mare de 110 kg;

b) - suprafata libera totala de pardoseala disponibila pentru fiecare scrofita dupa monta precum si pentru fiecare scroafa, atunci cand scrofitele si/sau scroafele sunt tinute in grup, trebuie sa fie de cel putin 1,64 mp, respectiv 2,25 mp.

Atunci cand aceste animale sunt tinute in grupuri mai mici de 6 indivizi, suprafata libera de pardoseala trebuie sa fie marita cu 10%.

Atunci cand aceste animale sunt tinute in grupuri de 40 sau mai multi indivizi, suprafata libera de pardoseala poate fi redusa cu 10%.

In cadrul exploatatiilor familiale se pot creste pana la 3 porci.

Cresterea a 3 pana la 20 porci se poate realiza chiar in gospodaria proprie daca se primeste acordul scris al vecinilor din partea dreapta, stanga, spate si fata. Trebuie respectate conditiile de crestere a animalelor.

Cresterea peste 20 porci se poate realiza doar in afara localitatii, respectand de asemenea conditiile de crestere. Aceasta exploatatie este considerata comerciala.

Exista doua sisteme de crestere a porcilor:

  1. sistemul de crestere fara deseuri
  2. sistemul de crestere cu deseuri

1. Sistemul de crestere fara deseuri se foloseste acolo unde este posibila utilizarea deseurilor ca ingrasaminte pentru sol. In acest caz, structura solului nu trebuie sa fie permeabila sau usoara deoarece, in caz contrar, atat solul cat si panza de apa freatica pot fi contaminate iar

aplicarea reziduurilor ca ingrasaminte ar avea efecte minore. Mai mult, acest sistem este aplicat in cazul fermelor in care nu este suficient asternut care sa fie utilizat pentru litiera.

Este important ca in acest tip de sistem de crestere sa existe echipamentul necesar pentru facilitarea transportului excrementelor animale si pentru utilizarea acestora.

In cresterea porcinelor la nivel industrial este folosit mai ales sistemul de crestere fara deseuri.

2.Sistemul de crestere cu deseuri este utilizat in special in cazul fermelor cu sol usor unde folosirea ingrasamintelor este posibila sau chiar necesara. Altfel, nitratii si fosfatii continuti in ingrasamantul natural patrund prin sol pana la panza de apa freatica, contaminand-o.

In sistemul de crestere cu deseuri, exista diferite tehnologii care permit utilizarea oricaror cantitati de deseuri ca ingrasamant si de diferite calitati. Intr-un astfel de sistem de crestere toate stalurile sunt in principal cu asternut de paie.

Conditii generale pentru cresterea porcilor

1. In partea de cladire in care porcii sunt tinuti in mod continuu trebuie sa fie evitate niveluri de zgomot de peste 85dBA. Trebuie sa fie evitat zgomotul constant sau brusc.

Porcii trebuie tinuti in conditii de iluminat pentru o perioada de minimum 8 ore pe zi.

Adaposturile pentru porci trebuie construite astfel incat sa permita animalelor:

a) sa aiba acces la o zona de odihna confortabila din punct de vedere fizic si termic, drenata si curatata corespunzator si care sa permita tuturor animalelor sa se odihneasca in acelasi timp;

b) sa se odihneasca si sa se ridice normal;

c) sa vada alti porci.

4. Porcii trebuie sa aiba acces permanent la o cantitate suficienta de material cum ar fi paie, fan, lemn rumegus, compost de ciuperci, turba sau un amestec din acestea care sa nu le compromita sanatatea si care sa le permita activitati adecvate de provocare a curiozitatii si contactul cu acestea.

5. Pardoseala trebuie sa fie neteda dar nealunecoasa, pentru a se preveni ranirea porcilor si astfel proiectata, construita si mentinuta incat sa nu cauzeze raniri sau suferinte porcilor. Pardoseala trebuie sa fie adecvata pentru marimea si greutatea porcilor si daca nu este asigurat asternut, sa formeze o suprafata rigida, plana si stabila.

6. Toti porcii trebuie sa fie hraniti cel putin o data pe zi. Atunci cand porcii sunt hraniti in grupuri sau printr-un sistem automat de hranire individuala a animalelor, fiecare porc trebuie sa aiba acces la hrana in acelasi timp cu celelalte animale din grup.

7. Toti purceii in varsta de peste doua saptamani trebuie sa aiba acces permanent la o cantitate suficienta de apa proaspata.

8. Interventiile ce pot fi efectuate pentru alte scopuri decat cele de terapie sau de diagnostic sau pentru identificare sunt:

a) reducerea uniforma a coltilor purceilor sugari prin pilire sau taiere, efectuata nu mai tarziu de varsta de 7 zile si lasand o suprafata intacta si neteda. Coltii vierilor pot fi redusi in lungime, atunci cand este necesar, pentru a se preveni ranirea altor animale sau din motive de siguranta;

b) taierea partiala a cozii;

c) castrarea porcilor masculi prin alte mijloace decat desirarea tesuturilor;

d) aplicarea inelului nazal numai atunci cand animalele sunt tinute in sisteme de crestere in aer liber si in conformitate cu legislatia nationala.

Taierea cozilor si reducerea coltilor nu trebuie sa fie efectuate ca un procedeu de rutina ci numai atunci cand exista o dovada clara ca au aparut leziuni ale mameloanelor scroafelor sau ale urechilor si cozilor la ceilalti purcei. Inainte de efectuarea acestor proceduri trebuie sa fie luate si alte masuri pentru a se preveni muscarea cozii si alte vicii, luandu-se in considerare mediul si densitatea animalelor. Din acest motiv trebuie sa fie schimbate conditiile de mediu si sistemele de management inadecvate.

Oricare dintre procedurile descrise anterior trebuie sa fie efectuata numai de un medic veterinar sau de o persoana instruita, cu experienta in efectuarea tehnicilor in mod practic, cu mijloace corespunzatoare si in conditii igienice.

Daca se practica castrarea sau taierea cozilor dupa varsta de 7 zile, aceasta trebuie efectuata numai sub anestezie si analgezie prelungita si numai de un medic veterinar.

Dispozitii specifice pentru diferite categorii de porcine

Vieri

Boxele pentru vieri trebuie construite si situate in asa fel incat sa permita acestora sa se roteasca, sa se miroasa, sa se auda si sa se vada intre ei. Suprafata de pardoseala libera disponibila pentru un vier adult trebuie sa fie de cel putin 6 mp. Atunci cand boxa este folosita si pentru monta naturala, suprafata pardoselii disponibila pentru un vier adult trebuie sa fie de cel putin 10 mp iar boxa trebuie sa nu prezinte niciun obstacol.

Scroafe si scrofite

1. Trebuie sa fie luate masuri pentru a se reduce pe cat posibil agresiunea in grup.

2. Daca este necesar, scrofitele si scroafele gestante trebuie sa fie tratate pentru paraziti interni si externi iar cand sunt transferate in spatiile special amenajate pentru fatare acestea sunt spalate pe tot corpul.

3. In saptamana anterioara datei preconizate fatarii scroafelor si scrofitelor trebuie sa li se repartizeze material adecvat pentru culcus, in cantitate suficienta, cu exceptia cazului in care, din punct de vedere tehnic, nu este fezabil pentru sistemul de evacuare a dejectiilor lichide utilizate in unitate.

4. In spatele scroafelor si scrofitelor trebuie sa fie disponibila o zona libera pentru a facilita fatarea naturala sau asistata.

5. Atunci cand scroafele sunt tinute libere, boxele de fatare trebuie sa fie prevazute cu dispozitive de protectie a purceilor cum ar fi barele despartitoare pentru fatare.

Purceii sugari

1. O parte din suprafata totala a pardoselii, suficienta pentru a permite animalelor sa se odihneasca impreuna in acelasi timp, trebuie sa fie solida sau acoperita cu un strat izolator ori cu un asternut din paie sau orice alt material adecvat.

2. Cand se utilizeaza o boxa de fatare, purceii sugari trebuie sa aiba suficient spatiu pentru a putea fi alaptati fara dificultate.

3. Purceii nu trebuie sa fie intarcati la mai putin de 28 de zile, cu exceptia cazului in care bunastarea sau sanatatea femelei ori a purceilor sugari ar fi afectata in mod nefavorabil.

Purceii pot fi intarcati cu pana la 7 zile mai devreme daca acestia sunt mutati in adaposturi speciale care sunt depopulate, curatate temeinic si dezinfectate inainte de introducerea unui nou grup si care sunt separate de adaposturile in care sunt tinute scroafele, pentru a se diminua pe cat posibil transmiterea de boli la purceii sugari.

Purceii intarcati si tineret porcin

1. Atunci cand porcii sunt tinuti in grupuri, trebuie sa fie luate masuri pentru a se preveni luptele ce depasesc comportamentul normal.

2. Acestia trebuie tinuti in grupuri, cu evitarea amestecarii purceilor provenind de la scroafe diferite. Daca purceii care nu sunt familiarizati unul cu altul trebuie sa fie amestecati, aceasta trebuie sa se faca la o varsta cat mai frageda, de preferat inainte de sau cu pana la o saptamana dupa intarcare. Cand porcii sunt amestecati trebuie sa li se asigure posibilitatea de a se feri si a se ascunde unii de altii.

3. Atunci cand apar semne de lupta violenta, cauzele trebuie sa fie cercetate imediat si trebuie luate masuri corespunzatoare cum ar fi asigurarea de cantitati mari de paie, daca este posibil sau alte materiale ocupationale pentru acestia. Animalele expuse riscului de a fi agresate sau cele agresive in mod deosebit trebuie sa fie tinute separat de grup.

4. Utilizarea de medicamente tranchilizante cu scopul de a se facilita amestecarea trebuie limitata la conditii exceptionale si numai dupa consultarea unui medic veterinar.

 Ingrasarea porcilor este mai rentabila la varsta tanara. Ingrasarea la varsta mijlocie incepe la 6 luni iar la cea adulta dupa 12 luni sau dupa ce animalul a fost scos de la reproductie.

Furajele care intra zilnic in hrana porcilor trebuie sa fie usor digestibile, cu alte cuvinte acestea sa poata fi usor transformate de catre stomacul porcului in substante ce pot fi asimilate in organism si apoi sa fie transformate in carne.
   
Cel mai bun coeficient de digestibilitate al hranei este cel cuprins intre 80-90 % din cantitatea totala si acesta se realizeaza cand hrana administrata are la baza orz si porumb cu adaos de concentrat proteino-vitamino mineral.
   
Cea mai buna carne se obtine de la porcii de pana la 120 kg. Datorita caracteristicilor biologice si economice deosebite cresterea porcilor prezinta anumite avantaje comparativ cu cresterea altor specii de animale:
   - este un animal putin pretentios la conditiile de hrana si clima, putand fi crescut in toate zonele geografice ale tarii;
   - fiind omnivor poate valorifica o gama variata de nutreturi, resturi de mancare, resturi din industria alimentara, bostanoase, radacinoase, cereale;
   - se dezvolta repede, la o saptamana de la nastere dublandu-si greutatea;
   - o scroafa sanatoasa, hranita corespunzator, poate produce purcei pana la varsta de 6 - 7 ani, timp in care fata de 8 - 10 ori;
   - gestatia dureaza putin (aproximativ 117 zile), o scroafa dand nastere la 10 - 12 purcei odata, putand fata chiar de 2 ori pe an, obtinandu-se deci de la o singura scroafa pana la 20 de purcei pe an;
   - porcul realizeaza un spor mediu zilnic de 500 - 700 g putand fi sacrificat la 6 - 8 luni.

Masculul trebuie castrat cu cel putin patru luni inainte de sacrificare altfel carnea va avea un miros neplacut, caracteristic vierului.
   
De la scroafele gestante, lactante sau intarcate de curand carnea nu are o calitate satisfacatoare. Cu cat un porc are o greutate mai mare, care depaseste 120 kg, cu atat procentul de carne va fi mai mic iar cel de grasime va fi mare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3486
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved