Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Stadiul agriculturii ecologice in Romania - Agricultura ecologica

Agricultura+ Font mai mare | - Font mai micStadiul agriculturii ecologice in Romania

Agricultura ecologica (numita organica sau biologica in alte limbi) a aparut in Europa ca expresie a neincrederii populatiei in masurile de siguranta alimentara si ca urmare a aparitiei de imbolnaviri prin consum de produse purtatoare de noxe (dioxina, trichinele, salmonele, E. coli de tip O157, virus gripal, prioni etc.). Intrucat mai multe episoade de imbolnavire au fost generate de tehnologiile de tip intensiv, industriale, bazate pe fortarea productiei prin suprafertilizarea terenului agricol, prin folosirea de biostimulatori (antibiotice, hormoni etc.) in alimentatia animalelor, s-a conturat o cerinta noua, destul de puternica, care s-a transformat intr-o adevarata miscare de nivel european pentru obtinerea de produse agroalimentare prin tehnologii curate, nepoluante, fara substante indezirabile. La baza productiei ecologice sta ideea ca principala cauza a degradarii calitatii biologice a produselor consta in interventia necorespunzatoare a omului la diferite niveluri structurale ale biosferei, iar cele mai grave efecte asupra omului rezulta din cumulul de greseli privind solul, plantele si animalele. Agricultura ecologica pune un accent deosebit pe calitatea naturala a produselor, aspectele cantitative si productivitatea fiind pe un plan periferic. Dupa conturarea noilor principii, nu au intarziat sa apara firme specializate, care ofera astfel de produse etichetate in mod distinct si comercializate cu preturi crescute.Pentru prevenirea si combaterea necinstei, eliminarea fraudelor prin substituirea produselor ecologice cu cele conventionale (mai ieftine), in scopul asigurarii protectiei consumatorilor, au aparut reglementari specifice in numeroase tari, iar apoi s-a trecut la elaborarea si aplicarea de standarde internationale, care urmaresc respectarea unor reguli stricte in producerea, prelucrarea, transportul si comercializarea acestor produse. In elaborarea de reglementari specifice un rol important revine Federatiei Nationale pentru Agricultura Ecologica, care face parte din Federatia Internationala pentru Agricultura Organica (International Federation for Organic Agriculture Movement IFOAM). Aceasta Federatie - IFOAM, a elaborat un standard pentru productia biologica, care a fost tradus in 19 limbi si difuzat in toata lumea. IFOAM dispune de o revista (Ecology & Farming) si de grupe de lucru specializate, fiind reprezentata (cu rol consultativ) la O.N.U. si F.A.O.

In tara noastra, baza legala pentru organizarea productiei si desfacerii de produse ecologice a fost pusa prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34/2000, aprobata prin Legea nr. 38/2001 si prin Hotararea de Guvern 917/2001, care stabileste Normele metodologice de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 34/2000.

Conform O.U.G., prin productie ecologica se intelege obtinerea de produse agroalimentare fara utilizarea de ingrasaminte chimice, pesticide (insecticide, acaricide, substante dezinfectante etc.) pentru combaterea daunatorilor, aditivi si biostimulatori alimentari pentru animale (antibiotice, coccidiostatice, hormoni etc.), medicamente, organisme modificate genetic si derivatele lor. Productia agroalimentara ecologica are ca scop realizarea unor sisteme agricole durabile, diversificate si echilibrate, care asigura protejarea resurselor naturale si sanatatea consumatorilor si se refera la obtinerea de:

produse vegetale si animale primare neprocesate;

produse de origine animala si vegetala procesate, destinate consumului uman;

materii prime furajere si furaje compuse, destinate hranirii animalelor din ferme cu productie ecologica.

Principiile de baza ale productiei agroalimentare ecologice sunt:

. eliminarea tehnologiilor poluante si a organismelor modificate genetic si/sau a produselor derivate din astfel de organisme, cu exceptia unor medicamente de uz veterinar;

realizarea structurilor de productie si a asolamentelor in cadrul carora rolul principal revine speciilor, soiurilor si raselor cu inalta rezistenta si adaptabilitate;

ameliorarea fertilitatii naturale a solului (prin folosirea de asolamente adecvate si ingrasaminte organice naturale);

. integrarea cresterii animalelor in sistemul de productie ecologica a plantelor

utilizarea economica a resurselor energetice conventionale si inlocuirea acestora in cat mai mare masura prin utilizarea rationala a energiei neconventionale (energia solara, biogazul etc.) si a produselor secundare refolosibile;

aplicarea de tehnologii pentru cresterea animalelor, care sa satisfaca cerintele fiziologice si de comportament (etologice) ale speciilor si raselor.

Trecerea de la productia agricola conventionala la cea ecologica se realizeaza intr-o anumita perioada de timp (de ordinul anilor), in concordanta cu standardele ecologice internationale si cu prevederile H.G. 917/2001.

Pentru punerea in aplicare a dispozitiilor O.U.G., s-a infiintat Autoritatea Nationala a Produselor Ecologice (A.N.P.E.) in cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, care asigura respectarea prevederilor legale specifice si controlul privind metodele de productie ecologica, de certificare si de comercializare a produselor agroalimentare, in concordanta cu reglementarile organismelor internationale in domeniu la care Romania este parte.    

Orice producator de produse agroalimentare ecologice trebuie sa-si inregistreze activitatea la ANPE si sa se supuna controlului unui organism de inspectie si certificare acreditat. Din datele furnizate de ANPE, rezulta ca, in anul 2003, au fost inregistrati legal 117 producatori, din care 42 de producatori pentru productia vegetala (inclusiv productia de plante medicinale, seminte, import-export de produse); 27 de producatori pentru domeniul productiei animale (lapte, carne, oua) si 48 de producatori de apicoli (miere ecologica). Din cauza faptului ca Romania nu are inca o piata interna dezvoltata de produse ecologice, peste 90 la suta din productia ecologica este exportata in tari precum Germania, Elvetia, Olanda si Italia. Pe piata interna se comercializeaza mai mult branzeturile fabricate de S.C. Dorna Lactate si S.C. Camylact     din Vatra Dornei.

Suprafetele cultivate in conditii ecologice in Romania au crescut de la 17.000 hectare in 2000 la 57.000 hectare la sfarsitul lui 2003, iar septelul de la 10.000 de animale (oi si vaci) la 50.000 capete in 2003. Pentru anul 2004 s-a estimat o triplare a suprafetelor cultivate ecologic si o crestere a efectivelor de animale pana la 86.000 capete, din care 10.000 de vaci cu lapte, 70.000 oi si 6.000 de gaini ouatoare. Cele mai mari suprafete au fost cultivate anul trecut cu pasuni si culturi furajere (24.000 hectare), cu cereale (16.000 hectare), oleaginoase si proteice (15.600 hectare), dar si legume si fructe.

Din datele furnizate de Ministerul Agriculturii reiese ca in anul 2003 a fost obtinuta o productie vegetala ecologica de 30.400 tone de cereale, legume, oleaginoase si fructe, estimarile pentru 2004 fiind de 55.590 tone. Din productia animala ecologica au fost obtinute 60 tone de telemea de oaie, 150 tone de Schweitzer, 200 tone de Cascaval si 956.000 de oua. De asemenea, in anul 2003 s-a realizat si o cantitate de 110 tone de miere. Conform estimarilor, pentru 2004 productia de Cascaval ecologic va atinge 380 tone, iar cea de Schweitzer 260 de tone. Pentru miere si oua este estimata o productie de 200 tone, respectiv de 1,438 milioane de oua.

Lista organismelor de inspectie si certificare, acreditate de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, pana la 8 iunie 2004, pentru efectuarea inspectiei si certificarii produselor agroalimentare pe teritoriul Romaniei, cuprinde opt firme, din care: doua romanesti (cu sedii in Bucuresti si respectiv in Cluj), doua din Germania (cu sedii in Targu Mures si respectiv in Timisoara), doua din Italia (cu sedii in Timisoara), una din Ungaria (cu sediul in Zalau) si una din Franta (cu sediul in Bucuresti). Regulile privind sistemul de inspectie si de certificare si conditiile de acreditare a organismelor de inspectie si de certificare ecologica sunt stabilite prin Ordinul Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului nr. 527/2003. In vederea acreditarii se efectueaza examene de laborator complexe asupra solului si a produselor vegetale si animaliere. Pentru productia animaliera inspectiile se efectueaza in toate stadiile de productie, sacrificare, procesare, pana la vanzarea catre consumatori. Laboratoarele trebuie sa fie acreditate RENAR si sa respecte prevederile standardului european EN ISO 45011 : 1998 privind cerintele generale pentru organismele care aplica sistemul de certificare a produselor.

Etichetarea produselor agoalimentare ecologice se face in conformitate cu Ordinul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor nr. 110/2002. Mentiunea: Agricultura ecologica    Ecorom - Sistem de control RO, este permisa numai in conditiile prevazute de O.U.G. nr. 34/2000.

Importul si exportul produselor agroalimentare ecologice sunt reglementate prin Ordinul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei, Padurii si Mediului nr. 527/2003.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1184
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved